Autor Wątek: Nowy polski pojazd opancerzony  (Przeczytany 2908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Nowy polski pojazd opancerzony
« dnia: Marca 21, 2007, 22:30:53 »
Nazywa się Tur i pochodzi z Kutna.

http://www.nfow.pl/viewtopic.php?p=201580&sid=62d4a3c54ee49e34738142e20ba847fe#201580

Ale gdzie mu tam do BWP Tarpana czy tam Skorpiona  :004:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Nowy polski pojazd opancerzony
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 21, 2007, 22:47:16 »
Patrząc na sama grubość drzwi juz mi się wydaje lepsiejszy, nie wspomnę że nazwa też sympatyczna. Że tak powiem wiele miłych wspomnien wraca  :118: :banan
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 22, 2007, 10:49:05 »
Jakoś tak HMMVM przypomina nie wydaje się wam?
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 25, 2007, 00:57:44 »
Trochę przypomina.

Jednak mi się podoba :)
Pozdrawiam.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 13, 2008, 15:33:12 »
Dobrze posiedzieć przy Żubrze :D
Mnie się podoba, lepszy od Tarpana. Jak ojciec w latach 70 pojechał tym do Rumuni (18l na 100km buachaa), to miejscowi myśleli, że to "Japończyk" :D :D

http://www.altair.h2.pl/start-927

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 13, 2008, 16:02:13 »
Dodajcie etykietę firmową i będzie już w ogóle ... :)

http://www.winka.net/image/etykiety/tur_ekosmak.jpg

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 13, 2008, 17:29:16 »
Mi się podoba, osobiście widziałbym się za kierownicą tego wozidełka :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 16, 2008, 14:28:58 »
Toż ten zwierz jak z Madmaxa  wygląda!! :karpik

Kapitan Bomba nie pie...li się z kosmitami.
Nap.....la z karabina, nie pyta.
Kapitan Bomba, i nie ma ch..a!

Offline TheWitch

• *
  • IL-2 racer
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 16, 2008, 16:33:45 »
Fiata Multipla jeszcze nie przebija pod względem brzydoty, ale Żuka bije na głowę ...  :102:

Okienka boczne są co najmniej pretensjonalne.

Idąc Doliną Śmierci zła się nie ulęknę ... albowiem to ja jestem najgorszą wiedźmą w tej dolinie !

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 16, 2008, 18:28:16 »
Żuber jest i spokój :002:
Podoba mi się, zwłaszcza ta maska pod kątem.

Okienka boczne są co najmniej pretensjonalne.

Ja wiem? Trochę nawiązują do przednich haha:)
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 18, 2008, 20:39:51 »
Fiata Multipla jeszcze nie przebija pod względem brzydoty, ale Żuka bije na głowę ...  :102:

Jaka brzydota?? Iście wizjonerska stylistyka... niedługo wszystkie SUV'y tak będą wyglądały  :118:

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 18, 2008, 21:52:23 »
Ładny czy brzydki to w sumie kwestia gustu i bez większego znaczenia. Mnie osobiście zastanawia brak jakiejkolwiek "metody" przy próbach wyposażenia WP w środki transportowe, w tym środki "transportu opancerzonego" i specjalnego. To wszystko jest tworzone chaotycznie bez zrozumienia, jak ważna jest logistyka.

Rozsądnym byłoby wybrać typoszereg pojazdów (powiedzmy od 4x4 do 8x8), których podwozia wykorzystywałoby się zarówno do konstruowania pojazdów transportowych nieopancerzonych, jak i dla pojazdów transportowych z lekkim pancerzem przeznaczonym do zabudowy specjalnej. Tymczasem każdy pomysł, który powstaje korzysta z innych rozwiązań. Podobnie jest z typowymi ciężarówkami (ale też z pojazdami innych klas od osobowych przez terenowe do autobusów itp.) - jak się rozejrzeć po jednostkach to każda jest z "innej parafii" i nie widać choćby najmniejszej próby ujednolicenia tego wszystkiego. Z potrzebami części zamiennych i napraw nie radzimy sobie w czasie pokoju, a co dopiero w przypadku realnych działań bojowych.

Tworzy się kilka równoległych projektów, niby każdy ma jakieś zalety, ale ktoś chyba zapomina że na prawdziwym polu walki liczy się zamienność części, modułowość konstrukcji, uniwersalność zastosowań i takie tam bzdety.

Z drugiej strony skoro napisano, że nie wybrano podwozia (czyli można to osadzić na zupełnie innym niż Iveco EuroCargo) to w sumie trudno mówić o "nowym pojeździe" tylko co najwyżej o tym, że ktoś skonstruował opancerzoną "budę".

Według mnie trochę za dużo tych pomysłów, a brak konkretów. Brakuje jasnych, opracowanych przez armię założeń jakie ma spełnić rodzina pojazdów opancerzonych dla WP. Coś mi się wydaje, że znowu jakaś firma coś tam wyprodukuje, a potem armia to będzie "musiała kupić".  :005:

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 19, 2008, 07:55:05 »
Prototypy za zwyczaj wyglądają kozacko  :003:

Coś mi się wydaje, że znowu jakaś firma coś tam wyprodukuje, a potem armia to będzie "musiała kupić".

Polska, to jest kraj, który nawet na globalne ocieplenie się nie załapał - na to też nas nie stać. Nie śledzę fachowej prasy, ale czy na tego typu pojazd został ogłoszony, jakikolwiek przetarg? I pytanie dodatkowe - czy opłacalniejsze jest opracowanie własnej konstrukcji (oczywiście z perspektywą exportu) czy zakupienie sprawdzonych rozwiązań ew. zakupienie licencji na ich produkcję?
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 19, 2008, 23:05:23 »
Ale marudzicie. Popatrzcie tylko na niego :010: Czy pojazd z takim przodem srogim a la Transformers może być zły :011:  :118:

nikroy

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 25, 2008, 11:11:04 »
Nieźle wygląda  :003: Ciekawe czy sprawdza się tak dobrze na polu bitwy  :banan