Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #180 dnia: Marca 18, 2009, 15:15:25 »
Witam

Obecnie posiadam w Compal FL90 dysk Seagate Momentus 5400 RPM 250GB (dokładnego modelu nie pamiętam), SATA (też musiabym sprawdzić czy I czy II).
Zastanawiam się, czy warto zmienić go na coś 7200 RPM? Wiem, że więcej prądu weźmie ale czas pracy na baterii ma minimalne znaczenie.
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #181 dnia: Marca 18, 2009, 15:20:31 »
Nie warto. Różnicy nie odczujesz, a jeśli nawet to na syntetykach.

PS. Napewno SATA II.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #182 dnia: Marca 18, 2009, 15:52:31 »
A wg mnie różnica jest odczuwalna... ale głównie przy ładowaniu systemu bądź większych ilości danych :) Jeśli wykorzystujesz tego Compala do dość standardowych zadań biurowo-filmowo-internetowych to nie ma sensu, tak jak Kosi rzekł. Szybkość ładowania się Windowsa zależy w głównej mierze od czasu dostępu dysków, więc przy dyskus 5400 będzie to pewnie te kilka "przebiegów" paska ładowania więcej :roll:

Pozdrawiam

« Odpowiedź #183 dnia: Marca 18, 2009, 17:35:16 »
No właśnie Compal do netu ale równiez na nim latam w FS2004 i od czasu do czasu w coś pogram (Fallout 3, Call of Duty World at War, itp).
Bartek
Aztec.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #184 dnia: Marca 18, 2009, 17:39:52 »
Witam

Obecnie posiadam w Compal FL90 dysk Seagate Momentus 5400 RPM 250GB (dokładnego modelu nie pamiętam), SATA (też musiabym sprawdzić czy I czy II).
Zastanawiam się, czy warto zmienić go na coś 7200 RPM? Wiem, że więcej prądu weźmie ale czas pracy na baterii ma minimalne znaczenie.

Mam tego Cmpala od roku i właśnie ze względu na gry wziąłem dysk mniejszy z 7200 rpm i żałuję trochę bo nic to nie daje a miejsca na dysku zawsze brakuje. Tak więc nie warto wg mnie.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #185 dnia: Marca 18, 2009, 18:52:58 »
No właśnie Panowie, po ponad roku od momentu zakupienia Compala IFL90 stwierdzam, że zakup był bardzo udany. Nie było z nim żadnych problemów, a sporo osób miało obawy co do kadłubków. Używany jest codziennie po kilkanaście godzin (właściwie jako stacjonarny) i sporą część tego czasu katowany przez mojego brata w różnych grach. Jak oddałem bratu Compala, przesiadłem się na Acera 5930 (dla lepszej grafy ;) ) i jak narazie też mi dobrze służy.
PFS_milo

« Odpowiedź #186 dnia: Maja 19, 2009, 17:02:22 »
Panowie,

Podpowiedzcie co wybrać:

Asus X71VN http://www.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_17/875682_notebook_asus_x71vn_17_1.aspx
czy też
Toshiba P300-1CE http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=12564.

W założeniu laptop ma być do pracy, ale czasem też chciałbym "polatać" (Condor, Lock On FC),
nie wiem jak ma się taki sprzęt do FS2004 (FSX chyba na tym nie ruszy).

A może jakieś sugestie?

Pozdrawiam,

Metman

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #187 dnia: Maja 19, 2009, 18:41:53 »
Parametrowo lepiej wypada Toshiba, niemniej jednak do Asusa mam większe zaufanie. Kwestię wygladu przemilczę, bo to indywidualna sprawa. Napewno na jednym i drugim da się jakoś pograć.

Druga opcja jest taka, że przyjmujesz, iż coś takiego jak "solidność" i "marka" nie istnieje. Nie od dziś wiadomo, że obecnie wszystko jest brandowane i robione przez jakiegoś podwykonawcę i sprawa awaryjności się sprowadza do konkretnych modeli które raz wypadają lepiej, a raz gorzej. Dlatego bierzesz to co aktualnie oferuje Ci lepsze parametry i zapominasz o temacie.

Która droga jest lepsza tego nie powiem. Natomiast ludzie ostatnio chwalą sobie lapki od MSI. W Vobisie chyb aich nie mają. A MSi z tego co pamiętam własnie uprawiało brandowanie kadłubków.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #188 dnia: Maja 19, 2009, 19:07:20 »
Jestem nieco zaskoczony, bo mnie laikowi wydawało się, że pod względem wydajności
to Asus lepiej wypada, czyżby ten GF9650GT + 1GB własnej pamięci był gorszy od Ati3650
i jest to jakaś okrojona wersja (czyli kłamstwo marketingowe)?

Dzięki za odpowiedź.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #189 dnia: Maja 19, 2009, 19:22:12 »
No ja akurat sugerowałem się prockiem. Jest nieco mocniejszy tym samym może lepiej może ciągnąć gry i samą grafikę. Jak wiadomo dla dzisiejszych gier bardziej istotny jest procek niż grafa. Coś tam pewnie zyskujesz na większej przepustowości pamięci.

GejoForce 9650gt na pewno jest mocniejsza grafą ale co z tego jak może się procek nią udławić. A w gruncie rzeczy mobilne karty w większości w stosunku do swoich odpowiedników z puszek mają tylko wspólną nazwę i nie nazywałbym tego kłamstwem.

Reasumując w jednym przypadku zyskujesz mocnego CPU i słabsze GPU, a w drugim odwrotnie. Ja w lapkach raczej stawiam na silniejszy CPU, bo z grafikami to różnie bywa. Czasami zbyt mocna to potem historię z przegrzewaniem itd.

Niemniej uspokoje Cię. Na jednym i drugim sobie rozsądnie pograsz. Oczywiście mając na uwadze, że to laptop.

« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2009, 19:27:40 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #190 dnia: Maja 20, 2009, 05:44:49 »
....Jak wiadomo dla dzisiejszych gier bardziej istotny jest procek niż grafa.

I właśnie dlatego pytałem, dla mnie laika ten fakt wcale nie był oczywisty i dzięki tym uwagom
zacząłem uważniej przyglądać się Toshibie, która okazuje się mieć jeszcze kilka innych zalet.

Duże dzięki,

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #191 dnia: Maja 20, 2009, 22:35:22 »
Asus za to ma wyjście HDMI, a TaSzyba tylko S-Video. W dobie telewizorów LCD, jeśli planujesz na nim też pograć, to warto IMHO również ten aspekt wziąć pod uwagę.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #192 dnia: Maja 21, 2009, 00:24:08 »
Mogę powiedzieć od siebie że ASUS z 9650GT posiada 1GB pamięci karty ale DDR2 co troszkę ogranicza jego osiągi ale z drugiej strony sprawia że laptopy ASUSA z tą kartą są praktycznie "zimne", nawet w stresie. Bez problemu pograsz w LO FC (tu ważniejszy jest procek) ale też w FAR CRY 2 na szczegółach na High (tutaj z pewnością ważniejsza jest karta). Dodatkowo kartę tą można bez problemu podkręcić bez obaw o podniesienie temperatury rdzenia ponieważ ta niezależnie od tego czy działa po OC czy bez OC nigdy nie przekracza u mnie 62 st. To bardzo mało jak na laptopowe karty grafiki. Polecam tego lapka. Zmieniłem z Compala FL90 i jestem bardzo zadowolony.

« Odpowiedź #193 dnia: Maja 21, 2009, 09:07:54 »
Dzięki za info
Tak przy okazji to czy nie miałeś/masz problemów z głośnikami?
Czytałem opinie na Ceneo i tam kilka razy przewinął się problem złej
jakości i padania głośników.

« Odpowiedź #194 dnia: Maja 21, 2009, 09:21:30 »
NA razie żadnych problemów. Dzwięk jest czysty ale brak mu niskich tonów.