Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #150 dnia: Września 27, 2008, 01:05:03 »
Oj Mazak, nie możesz napisać że komputer będzie szybciej działał z XP, bo na takim sprzęcie nie ma to różnicy (a nawet sądzę że Vista będzie tu i ówdzie szybsza), to teraz będziesz się szczypał o 20GB. :D

Nie sprowadzaj dyskusji do tego poziomu. Ani mnie ona ziębi ani zgrzewa. Ja mam jedno i drugie. A jedynie co robię to nie klaskam uszami na jej temat. IMHO Ziuk też tydzień temu chciał Vistę. Po tygodniu walki ze sterownikiem drukarki już jej nie chce i myśli jak tu XPka odpalić...lol :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #151 dnia: Września 27, 2008, 11:53:22 »
Nie sprowadzam, nie klaszczę uszami, nie pracuję dla M$ ani mi za nic nie płacą. Po prostu piszę na podstawie własnych doświadczeń. Ja nie tylko mam ale codziennie używam obu systemów. W robocie mam XP bo taka specyfika pracy. Na laptopie mam XP bo nie jestem masochistą żeby Viśtę stawiać na 120GB dysku, GMA950 i 32 bitowym procu. Na stacjonarce mam Vistę. Nie mam z nią problemów ani wydajnościowych, zresztą on chyba też nie ma: http://futuremark.yougamers.com/forum/showthread.php?t=72298.

Po obyciu się z eksploratorem w Viście uważam go za sporo wygodniejszy niż w XP. Choćby przy kopiowaniu wielu plików niemożność skopiowania jednego nie przerywa mi całej operacji z błędem tylko wyświetla okienko "try again". Wyszukiwarka w menu start to de facto keystroke launcher, a uważam te programiki za jeden z lepszych wynalazków w dziedzinie interfejsu użytkownika. Rename na pliku zaznacza mi tylko nazwę pliku, bez rozszerzenia, mogę wycofać się o dowolną ilość poziomów folderów klikając na pasku adresu, rozmiar ikon reguluję sobie kółkiem myszy itd, itp. Dla ciebie to duperele, dla mnie rzeczy których brakuje mi w XP. Jeśli Ziuk ma problemy z drukarką to współczuję - ja nie mam, nie wiem, może jakieś fluidy wytwarzam ale u mnie wszystkie peryferia i sieć po prostu działają.

Więc z uwagi na powyższe po prostu nie widzę powodu dla którego nie mógłbym człowiekowi polecić tego systemu do takiego komputera jaki chce kupić. No chyba że faktycznie będzie wszystko robił na SuSE/Wine a windowsa użyje tylko od czasu do włączenia gier - wtedy niech zainstaluje jakiegoś okrojonego przez nLite XP i sprawa z głowy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #152 dnia: Września 27, 2008, 12:10:48 »
A ja bym jeszcze zamienił te Combo DVD + CDRW na normalną nagrywarkę DVD-R..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: Września 27, 2008, 19:29:31 »
Aaa, i jeśli ten dysk z czujnikiem wstrząsu ma żyroskop, to można na takim sprzęcie grać w Tux Racera przechylając obudowę komputera. Przynajmniej w ThinkPadach tak się da.
I to mnie prawie przekonało do 7200!  :001:

Ale ostatecznie wygrała pojemność (zwłaszcza, że zupełnie nie wiadomo, czyjej produkcji są te dyski, a testy prędkości nie wykazują jednoznacznie jakiejś zauważalnej przewagi 7200 nad 5400). Czyli 400GB. Do tego jednak Vista 64 (bo nie próbowałem jeszcze), a jak będzie źle, to sobie poradzę i zainstaluję XP. Dzięki za tę uwagę z DVD, tak odruchowo kliknąłem na opcję najbardziej na dole, która wcale nie była najlepszym rozwiązaniem. Sam bym tego nie zauważył pewnie. Już poprawiłem.
Więc wysyłam zamówienie i czekam. Jak będzie coś źle, to zwalę winę na was ;)
Tak na serio: dziękuję za pomoc!

« Odpowiedź #154 dnia: Października 04, 2008, 21:26:12 »
Cześć.
Doradzicie coś fajnego za około 2000-2300 zł ?
Nie zależy mi na wielkości matrycy bo za jakiś czas dokupię do tego monitor. Potrzebuje tego laptopa do pracy z programami do grafiki 3D (XSI) , wystarczy aby dawał radę tylko przy modelowaniu rendering i inne bajery są zbędne. Co do gier nie mam zbyt wysokich wymagań bo mam tylko starsze tytuły.

« Odpowiedź #155 dnia: Października 29, 2008, 21:19:57 »
Zwracam się do szanownych kolegów i koleżnek z prośbą o poradę.
Muszę zakupić laptopa do pracy (CAD), niestety zakup musi być dokonany najdalej w piątek (31.10). Dodatkowo będzie to jedyny sprzęt więc możliwość polatania w Loczka i BS była by rewelacją.
Jako że aktualnie w moim przypadku najłatwiej dostać produkty Della poniżej zalączam specyfikację 4 opcji które biorę pod uwagę:
1. Dell Precision M6300
Operating System: MS Windows Vista Ultimate; Processor / Type: Intel Core 2 Duo T8300; Processor / Clock Speed: 2.4 GHz; RAM / Installed Size: 3 GB; RAM / Technology: DDR II SDRAM; Memory Clock Speed: 667 MHz; Storage Hard Drive / Capacity: 160 GB; Storage Hard; Drive / Interface Type: SATA; Display (Projector) / Diagonal Size (inches): 17.1; Screen Type: WUXGA; Video Output / Max Resolution (external): 1920 x 1200; Optical Drive: DVDRW; Drive Type: Integrated; Video Memory / Installed Size: 512 MB; Graphics: Quadro FX3600m; Audio: On board; Video Output / Interface Type: TV-Out; Networking / Type: Adapter On board; Networking / Data Link Protocol: 1xBluetooth 1xEthernet 1xIEEE 1394 (FireWire);Modem / Type: Modem (analogue);USB: 6;Serial Port: 0;PCMCIA free: PCI-X; DIM free: 0;Mini Wireless PCI LAN: ABG;Wireless Broadband Slot: NA; Card Reader: 1xMultimedia 1xSmartCard

2. Dell Precision M6300
Roznice w stosunku do powyzszego
Operating System: MS Windows Vista Business;Processor / Type: Intel Core 2 Duo T9300;Processor / Clock Speed: 2.5 GHz;RAM / Installed Size: 2 GB;RAM;Storage Hard Drive / Capacity: 120 GB;Display (Projector) / Diagonal Size (inches): 17.1;Screen Type: WXGA+
Video Output / Max Resolution (external): 1440 x 900;

3. Dell Precision M4300
Operating System: MS Windows Vista Ultimate;Processor / Type: Intel Core 2 Duo T7700;Processor / Clock Speed: 2.4 GHz;RAM / Installed Size: 4 GB;RAM / Technology: DDR II SDRAM;Memory Clock Speed: 667 MHz;Storage Hard Drive / Capacity: 160 GB;Storage Hard Drive / Interface Type: SATA;Display (Projector) / Diagonal Size (inches): 15.4;Screen Type:WUXGA;Video Output / Max Resolution (external): 1920 x 1200
Optical Drive: DVDRW;Drive Type: Modular;Video Memory / Installed Size: 256 MB
Graphics: Quadro FX360m;Wireless Broadband Slot: Capable;Card Reader: SmartCard;PCMCIA free: 1x1 1xPCI-X;Mini Wireless PCI LAN: ABG;Networking / Data Link Protocol: 1xBluetooth 1xEthernet 1xIEEE 1394 (FireWire);Modem / Type: Modem (analogue);USB: 3;Serial Port: 1;DIM used: 2;DIM free: 0;Mini Wireless PCI LAN: ABG

4. Dell Precision M4400
Roznice w stosunku do powyższego:
Operating System: MS Windows Vista Business;Processor / Type: Intel Core 2 Duo T9400;Processor / Clock Speed: 2.53 GHz;RAM / Installed Size: 4 GB;RAM / Technology: DDR II SDRAM;Memory Clock Speed: 800 MHz;Display (Projector) / Diagonal Size (inches): 15.4;Screen Type: WXGA+;Video Output / Max Resolution (external): 1440 x 900;Optical Drive: DVDRW
Drive Type: Integrated;Video Memory / Installed Size: 512 MB;Graphics: Quadro FX770m;
Networking / Type: Adapter On board;Modem / Type: Modem (analogue / digital);USB: 3;Serial Port: 0

Dziekuję za kazdę pomoc i przepraszam za długość posta.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #156 dnia: Stycznia 10, 2009, 13:43:52 »
  Witam!
  Panowie , doradźcie coś niedrogiego pod internet , biuro do 1500 złociszy , warunek procesor
musi dać radę Skypowi ( system XP ).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #157 dnia: Stycznia 10, 2009, 14:47:47 »
Jeśli możesz sobie pozwolic i skombinowac jeszcze 250zł to zachęcam Cię do nabycia tego modelu:

http://www.allegro.pl/item526858476_hp_6735s_ql60_2gb_ati_3200_kamera_torba_gw_2_lata.html

Osobiście uważam go za najlepszy zakup w tym przedziale. Do 1500zł to jakiś Acer albo eMachines ale szczerze mówiac nie mam zaufania teraz do tych marek. A ten HP jest solidny, z matowego czarnego plastiku, ma fajne seledynowe diodki :D, jest na nowym chipsecie AMD, jest solidny. Z Wad to powiedzmy, że nie ma zatrzasku ale dość solidne zawiasy ktore tak jakby sie blokują żeby się nam nie otworzył. Mi przypadł do gustu. Mówi sie o tym modelu, że to wół roboczy HP.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #158 dnia: Stycznia 10, 2009, 17:12:55 »
Jeśli możesz sobie pozwolic i skombinowac jeszcze 250zł to zachęcam Cię do nabycia tego modelu:

http://www.allegro.pl/item526858476_hp_6735s_ql60_2gb_ati_3200_kamera_torba_gw_2_lata.html

Z Wad to powiedzmy, że nie ma zatrzasku ale dość solidne zawiasy ktore tak jakby sie blokują żeby się nam nie otworzył.

Ja bym do wad tego modelu dorzucił absurdalne umiejscowienie gniazda zasilania (pośrodku lewego boku, widać na ostatnim zdjęciu). Poza tym ramka wokół matrycy jest bardzo podatna na zarysowania. Tak poza tym, to rzeczywiście przyjemny notek bez udziwnień i w bardzo gustownej stylistyce.

« Odpowiedź #159 dnia: Stycznia 10, 2009, 18:08:59 »

Dzięki za poradę , chyba się skuszę  :001:

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: Stycznia 20, 2009, 14:34:16 »
Po ponad trzech latach wytężonej pracy i eksploatacji ponad wszelkie normy mój poczciwy ACER 1692 WLMi zaczyna odmawiać posłuszeństwa, okres gwarancji skończył się już dawno, a naprawa ewentualnych usterek przewyższy zapewne obecną wartość tego laptopa.
Przymierzam się obecnie do zakupu nowego znacznie lepszego sprzętu(bynajmniej nie ACERa:) ). Czy moglibyście doradzić mi w tej sprawie?
Moje wymagania to: min 17", procesor dwurdzeniowy 2.0~2.6 , 4GB Ramu, nie zintegrowana karta graficzna, najlepiej nvidia geforce, cena 3-5 tys.
Jak na razie znalazłem takie cudo: http://www.allegro.pl/item476003561_dell_xps_m1730_2_5ghz_4gb_400hd_8800gtx_blu_ray.html

Ale 8 tys. to na razie zbyt wiele jak dla mnie...

« Odpowiedź #161 dnia: Stycznia 20, 2009, 15:14:41 »
Bartek
Aztec.pl

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:22:37 »
Dzięki za pomoc i szybką odpowiedź ;) Co do karty graficznej to myślałem o GF 9600 GT, zastanawiam się teraz nad kilkoma HP-ekami, tyle, że mają jedynie 12 mies. gwarancję.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #164 dnia: Stycznia 20, 2009, 18:32:25 »
Dell.pl > skonfiguruj > Studio 17,0 cali. Wybrałbym ten model z oferty dla domu (biznesowej nie sprawdzałem) za nieco ponad 3000zł netto. Resztę możesz swobodnie konfigurować wg własnych potrzeb. Za tę kwotę trzymałbym się z dala od Toshiby, Asusa, HP etc. głównie ze względu na tony zbędnego oprogramowania dorzucanego "gratis".

Pozdrawiam