Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85228 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 08, 2008, 17:42:41 »
W Comaplu FL/iFL90 karta WiFi jest pod złącze miniPCI-e, Bluetooth jak ROBSON są montowane w złączach i jeśli nie ma ich wyszczególnionych w aukcji to na 99% ich nie będzie. Osoba która składa kadłubki otrzymuje z hurtowni kadłubek bez: procka, RAMu, dysku, WiFi i bluetooth'a więc klient decyduje jaką konfigurację chce otrzymać.
Na resztę czyli płytę główną, napęd optyczny (chociaż różnie z nim bywa) i matryce nie mamy już wpływu.

Możesz jeszcze poszukać z kartą 8600 GT 512 MB.

Tylko iFL90 miały karty z 512MB DDR2 ale to nie ma praktycznie żadnego wpływu na wydajność a o graniu w większych rozdziałkach możemy pomarzyć.
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

« Odpowiedź #61 dnia: Marca 08, 2008, 18:06:43 »
W moim przypadku w grę będzie wchodził zakup bezpośrednio w firmie sprzedającej m.in. te Compale, wiec moge wszystko na miejscu obadać.
Skoro o wydajności mowa, to na takiej 8600GT + procek Core 2 taktowany te 2 GHz + 2 GB RAM DDR2 667 Mhz da się polatać w FS2004? Próbował ktoś z Was, posiadających ww. lapki? Na papierze, to sprzet np. lepszy od mojego obecnego kompa (AMD X2 2GHz S939, 2 GB RAM DDR (1) 400, nvidia 7600GS).
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #62 dnia: Marca 08, 2008, 19:16:55 »
FS2004 na IFL90 (2,2Ghz, 2GB, 8600GT 512MB) chodzi bez problemu. Standardowa instalacja bez dodatków ze wszystkimi ustawieniami na max ma na lotnisku Seattle Tacoma +/- 30fps.
FSX też chodzi z całkiem wysokimi ustawieniami.
PFS_milo

« Odpowiedź #63 dnia: Marca 08, 2008, 22:31:57 »
Mam FL90+ i też mam 8600m gt z 512MB. Moja wersja ma matrycę 1440x900 zamiast 1280x800 i tutaj 512MB przydaje się do grania przy wyższych rozdziałkach. Co do Wi-Fi to w standardzie tego nie ma. Można sobie wybrać wersję Wi-Fi którą chcemy sobie wcisnąć np. a, b, g, N. To samo dotyczy Bluetooth. Potwierdzę także to że FS2004 śmiga w max szczegółach bez kłopotu jak również FSX. Laptop sprawuje się świetnie i polecam gorąco. Warto jeszcze dodać że warto zamówić go w sprawdzonym sklepie ze względu na to, że podczas składania komponentów sprzedawca we własnym zakresie smaruje pastą CPU i z tego co się orientuje bardzo często partaczą sprawę i lapek ma kłopoty z odprowadzaniem ciepła co skutkuje jego wyłączaniem podczas grania.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #64 dnia: Marca 10, 2008, 21:17:27 »
http://www.notebookcheck.pl/

Polecam tę stronę. Trafiłem na nią dzisiaj przypadkiem poszukując opisu demontażu Toshiby, na którą klient wylał herbatę :-) Strona zawiera sporo recenzji i porad, które mogą się przydać wszystkim, planującym zakup notebooka.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 11, 2008, 12:12:06 »
A ja chciałbym zwrócić waszą uwagę na pewnego notebooka, którego niedawno kupiłem za górę szmalu. :D Kosztował całe 1549zł i niczego mu nie brakuje.  :118:
  • Celeron M na jajku Merom nie jest słabym procesorem. Okazał się mocniejszy niż myślałem. Obecne Celerony M to nic innego jak Core2Duo z jednym jajem i 1MB cache. Procesor taktowany 1,86GHz (model 540)  wyprzedził bez problemów mojego stacjonarnego Athlona64 podkręconego do 2,7GHz. (SuperPi 1M 34s). ;) Właściwie jedyna wada tego procesora to brak SpeedStepa.
  • Grafika intela x3100 daje radę z Aero w Viście i z odtwarzaniem filmów, nie widzę sensu inwestować w coś lepszego.
  • Jeśli chodzi o resztę komponentów to niczego mu nie brakuje: wi-fi, dvdrw, hdd 120GB, 1GB RAM (niedługo dorzucę drugi), 1280x800 błyszcząca matryca 15,4" (przekonałem się do błyszczących mimo problemów z refleksami).

Mowa o Acer Extensa 5220. Są jeszcze tańsze modele w nieco słabszej konfiguracji. Ten jest dla mnie nawet za mocny.
Jeśli chcecie pograć to nie polecam, ale nie do tego są laptopy. ;)
Pozdrawiam.
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 11, 2008, 12:28:36 »
Ten proc od czasu Celerona D w zasadzi się zmienił, niemniej zła przeszłość się za nim ciągnie. Obecnie dużo zyskuje za sprawą architektury C2D, analogicznie jak Pentium E.

Jeśli chodzi o mnie, to w lapku liczy się jego solidność, serwis i to co będziemy na nim robić. Parametry tak naprawdę schodzą na drugi plan. Niemniej Iq85 dobrze gada, tyko na Acera bym uważał i ne polecał tak w ciemno :D

Ps. Celek to jeszcze chyba FSB133 jak się nie myle :P
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #67 dnia: Marca 11, 2008, 14:49:22 »
Bo z laptopami jest obecnie taka fajna sprawa, że takie budżetowe konfiguracje jak wymienił iq85 są faktycznie tanie i dużo bardziej opłacalne niż stacjonarka w tej cenie. Do filmów, netu i pracy biurowej zupełnie wystarczające. Bardziej wysilone konfiguracje kosztują nieproporcjonalnie dużo więcej, zarówno silniejsze procesory jak i zwłaszcza karty graficzne.

SPi nie ma się co podniecać bo Core 2 ma więcej jednostek SSE niż K8 więc i wyniki takich obliczeń dużo lepsze, nieproporcjonalnie do ogólnej różnicy w wydajności. Poza tym jak się ma to do dwurdzeniowca można te parę złtych dołożyć.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #68 dnia: Marca 11, 2008, 16:37:25 »
Znajoma prosiła mnie o pomoc w wyborze laptopa. Powiedziała, że będzie musiała pracować na jakimś straszliwym oprogramowaniu, z którym tylko nieliczne komputery nie dostają zadyszki. Okazało się później, że chodzi o AutoCAD-a  :karpik
A tak na poważnie to, dziewczę ma do wydania  3000 PLN. Co byście polecili, lub z czym mieliście do czynienia z tego sprzętu.
http://www.starcom-ntt.com.pl/files/pdf/cennik-notebooki-starcom.pdf

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #69 dnia: Marca 11, 2008, 17:07:58 »
Dobry proc - najlepiej dwujajowiec, 2GB ramu i duża matryca aczkolwiek to może być problematyczne bo 22 cali raczej się nei znajdzie w laptopie, a 17 może być nieco mała albo nie załapiemy się cenowo :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #70 dnia: Marca 11, 2008, 17:30:20 »
Moja wina nie precyzyjnie sie wyraziłem. Ona nie pracuje ani nie będzie pracowała w żadnym biurze projektowym. A AutoCAD-a tylko pozna i jeszcze szybciej o nim zapomni. Ja pamiętam, że na Cadzie R13 pracowałem jeszcze na Pentiumie 150 z niebotyczną ilością ramu 32 MB oraz z monitorem 14calowym w którym nie działał kolor zielony.
Ten laptop ma po prostu pociągnąć Cada, pakiet biurowy,  jakiś film. Właściwie to wszystkie dadzą rade, ale wiecie jak to jest. Im większy wybór tym gorzej. A nie chce jej polecić czegoś niewłaściwego.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 11, 2008, 20:55:41 »
Dla koleżanki to bym polecił coś o rozmiarze co najwyżej 14 cali coby nam się dziewoja nie nadźwigała. A poza tym to jak sam zauważyłeś wszystkie dadzą radę. Jakiś dwurdzeniowy procesor, dysk jak 7200 jak da radę, w miarę możliwości 2GB ram i wystarczy na najbliższy czas. Karta graficzna jak nie gra w nic co wyszło po 2002 roku to wystarczy zintegrowana. :)

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #72 dnia: Marca 11, 2008, 23:36:41 »
14 cali będzie za małe na film Some1. Można powiedzieć, że wątpliwą przyjemnością jest oglądanie filmów na 15,4, ale jeszcze można się w to pobawić. Przy 14 wydaje mi się, że to już zupełnie żadna przyjemność.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #73 dnia: Marca 12, 2008, 08:08:14 »
A jaką w ogóle przyjemność daje oglądanie filmu na kolanach na sprzęcie o bądź co bądź słabej i nierówno podświetlonej matrycy, z 2 miniaturowymi głośnikami i migoczącymi lampkami kontrolnymi w polu widzenia? Bo zaraz dojdziemy do wniosku że koleżance nie potrzebny jest laptop tylko zestaw kina domowego.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #74 dnia: Marca 12, 2008, 09:28:51 »
Nie ma co przesadzać - nie raz oglądałem film na notebooku. Da się - i to dla wielu osób, nie tylko pań, jest istotne przy zakupie. Przy 14 calach to jest jeszcze trudniejsze po prostu. Nikt też raczej nie ogląda filmów trzymając notebooka na kolanach. Mi się wydaje po prostu, że jeśli ktoś szuka komputera przenośnego, a jednocześnie wymaga od niego pewnych cech zastępujących domowy sprzęt, to nie ma co iść zbyt mocno w mobilność, bo można się rozczarować.

Wszystko zależy od osobistych wymagań kupującej. Ja tylko odnoszę się do Twojej propozycji :)

Pozdrawiam