Autor Wątek: Falcon 4.0 w Polsce  (Przeczytany 33786 razy)

MG

• Gość
Falcon 4.0 w Polsce
« dnia: Kwietnia 19, 2007, 18:03:03 »
Witam miłośników najznakomitszego symulatora samolotu bojowego jaki powstał do dziś.

Chciałbym zadać jedno zasadnicze pytanie. Czy potwierdzicie moje spostrzeżenie, że większość (jeśli nie całość) polskiej społeczności F4 jest zgromadzona na tym forum? De facto jako sublokatorzy na forum poświęconym symulatorowi Ił-2? Czy jedyna polska wirtualna eskadra to 13 WELT złożona z 12 pilotów (z czego 7 aktywnych) plus 4 rekrutow ?

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Z wyrazami szczerego szacunku dla ekseprtów F4

MG

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Falcon 4.0 w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 19, 2007, 18:55:55 »
To forum już dawno przestało być poświęcone tylko symulatorowi Il-2, i tak, jest to w tej chwili jedyny punk zborny w naszym kraju dla wirtualnych pilotów F-16.

13 WELT jest również jedyną polską eskadrą Falcon 4.0 , jeżeli dobrze pamiętam, za czasów kiedy miałem modem, była eskadra "Snakes" czy coś w ten deseń, Iceman chyba od nich się wywodzi, niech mnie sprostuje.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2007, 22:19:55 »
Kurcze, to były stare czasy, ale pamiętam Icemana i Qbę. Niestety nie pamiętam kto jeszcze był z 13-tej w Snakes'ach. Wszystkich których nie wymieniłem przepraszam :).

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2007, 22:58:11 »
Polaków można też spotkac na Frugalsie i innych forach zagranicznych, chociaż koledzy Lysy i Big Mac udzielają się równiez i tutaj(za co chwała im). ZTCW częśc tych osób należy do zagranicznych eskadr.
A tak na marginesie - nie wiem jak inni ale ja nie czuję sie jako sublokator  :021:. Jeśli się rozejrzysz dokładnie to i o SH3 można się dużo dowiedziec ;)

Pozdrawiam.

PS Zapraszamy do powiększenia składu 13 WELT przy okazji następnej rekrutacji.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 19, 2007, 23:41:58 »
No tak, jest sporo polskich pilotów udzielających się za granicą. Z drugiej strony są też ludzie z zagranicy udzielający się w polskiej eskadrze  :icon_mrgreen:.

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 21, 2007, 10:28:27 »
Czy potwierdzicie moje spostrzeżenie, że większość (jeśli nie całość) polskiej społeczności F4 jest zgromadzona na tym forum? De facto jako sublokatorzy na forum poświęconym symulatorowi Ił-2?
Fakt, że społeczność F4 jest skupiona tutaj świadczy tylko o dobrej woli Szanownych Twórców Tego ForumTM. Nie wydaje mi się, żeby chcieli oni podzielić forum na uberużytkowników i unterużytkowników. Tworzenie oddzielnego polskiego forum F4, na którym siedziałoby kilkunastu userów jest bez sensu, skoro tutaj jest nas w sumie kilkuset. Racja, większość z nich lata w Iłka, ale jest też i spora grupa latających w LO a niektórzy z nich dopiero tutaj zobaczyli czym jest F4. W gruncie rzeczy każdy na tym zyskuje - admini nową grupę zainteresowanych, gracze kolejny symulator, a F4 większą liczbę miłośników. A że w nazwie tego forum F4 jest wymieniany na końcu, no cóż. Po pierwsze dlatego, że F4 pojawił się tutaj najpóźniej a po drugie nie czarujmy się, jest nas najmniej ze względu na samą trudną 'charakterystykę' tego sima.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 21, 2007, 12:20:27 »
Po pierwsze dlatego, że F4 pojawił się tutaj najpóźniej a po drugie nie czarujmy się, jest nas najmniej ze względu na samą trudną 'charakterystykę' tego sima.

Ostatnio byłem w kinie na 300 i tak mi sie nasuneły po wypowiedzi Miszona, słowa króla Leonidasa - "This is Sparta!!!"  :021:   Ci co oglądali bedą wiedzieć co mam na myśli. Pozostałym polecam film, naprawde warto obejrzeć. Ich też było niewielu...   :004:
F-16C Block50 driver...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 21, 2007, 12:29:17 »
nie czarujmy się, jest nas najmniej ze względu na samą trudną 'charakterystykę' tego sima

Ja bym powiedział raczej, że kiepską grafikę i marketing  :118:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 21, 2007, 12:54:19 »
W tej grze grafika jest na drugim planie. Najważniejsze jest dążenie do maxa realizmu. Z marketingiem to nie wypowiadam sie bo sie nie znam  :118:
F-16C Block50 driver...

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 23, 2007, 18:55:41 »
Ja bym powiedział raczej, że kiepską grafikę i marketing  :118:
Chodziło mi o to, że Falcon jest trudny do zdefiniowania. Istnieje kilka wersji Falcona, każdy coś ma fajnego, ale ma też coś niedopracowanego, czasami trzeba się grzebać w rejestrze, mnóstwo patchy, oprogramowanie beta etc. etc. i pomimo, że dzisiaj są już one-click-installery, to są od niedawna, a przez lata instalacja to było legendarne Falcon-dance. Stąd też Falcon zapracował sobie na miano not user friendly.

Co do grafiki i marketingu, to choć uważam że ta pierwsza jest obecnie (Red Viper, Open Falcon) na przyzwoitym poziomie, cieszy mnie, że developerzy nie przywiązują do tych dwóch aspektów przesadnie dużej wagi, bo to przyciąga masę, a masa jak wiadomo ciągnie w dół, zjawisko w lotnictwie raczej nieporządane.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 23, 2007, 19:36:27 »
W sumie Miszon to miałem na myśli to samo co napisałeś. :)

Są obecnie rozwijane trzy równoległe wersje, jedna ma najlepszy multi, druga najlepszą grafikę i lepszą awionikę, trzecia najlepszą awionikę, niezłą grafikę i horrendalne wymagania. Nie da się ich (bez specjalnych zabiegów) wszystkich naraz zainstalować, ani tym bardziej grać jednocześnie we wszystkie trzy w tym samym czasie  :002:. A fajnie by było. Do tego żadnej wersji nie da się kupić w empiku a dwie z trzech wersji są dostępne tylko w "podziemiu", więc średnio zainteresowana osoba w ogóle się o nich nie dowie.

O grafice to możemy długo rozmawiać, ale to będzie ciągle  w kategoriach "szklanka jest do połowy pusta czy w połowie pełna?" Zależy czy patrzymy na nią z perespektywy AF czy LO/MSFS.

Masa jak wiadomo ciągnie w dół, ale też przyciąga ludzi, którzy chcą coś w temacie zrobić i produkt ulepszyć (niekoniecznie za darmo) więc zjawisko to nie całkiem nieporządane. A że nie macie tu u siebie pytań w stylu: "dlaczego samolot nie chce lecieć prosto?" albo "jak włączyć silniki w samolocie który zassałem z torrenta?" no to cóż, nie wiecie co tracicie  :021:

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 23, 2007, 21:52:07 »
Proszę zamknąc ten topic (a najlepiej wykasowac go z MySQL'a) bo prowadzi donikąd. Ktoś gotów się obrazic i nas stąd wyrzucic.

S!

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 24, 2007, 19:14:31 »
Ale przecież my prowadzimy tylko miłą i kulturalną dyskusję, nie ma się o co obrażać i wyrzucać.

To prawda, że masowe zainteresowanie produktem, grą, przyciąga twórców modów i dodatków, co widać zresztą nie tylko po symulatorach lotniczych (np. Operation Flashpoint) i nie tylko w softwarze ale i w hardwarze (TIR).
W przypadku Falcona jednak nie ma co narzekać na brak ludzi chcących coś zrobić w temacie, bo w sumie to dzięki ich bezinteresownemu zaangażowaniu mamy dziś to co mamy. Tyle, że tutaj rozwój szedł w zasadzie tylko w jednym kierunku i dlatego od 8 lat lata się w zasadzie tylko na F-16 ale za to o mocno rozbudowanej awionice.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 24, 2007, 20:05:17 »
Moi szanowni goście falconowcy, mają zapewnione swoje miejsce i nie zanosi się, aby ktoś ich stąd wyganiał.
I to tyle.

MG

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 27, 2007, 18:52:23 »
Dziękuję za odpowiedzi.

Faktycznie spotkałem kilku polaków na zagranicznych forach.

Dysproporcja pomiędzy popularnością F4 u nas a np. w Grecji wyciska łzy z oczu. :015:

Czy macie jakieś pomysły/chęci do zmany tego stanu rzeczy? Czy uważacie, że jest to sytuacja nie do przeskoczenia?

Z uwagami na temat grafiki i marketingu się nie zgadzam. F4 nie jest symulatorem komercyjnym robionym dla mas. To obecnie projekt społecznościowy (temat AF pozwolę sobie przemilczeć, zwłaszcza po ostatnim patch'u). Dość nadmienić, że obsługa radiostacji w Open Falcon jest bardziej złożona niż obsługa całego samolotu w takim Lock-On.

Mimo, iż F4 jest bezdyskusyjnie symulatorem niszowym, to jednak są kraje w których cieszy się zauważalnie większą popularnością. Z czego to wynika waszym zdaniem ?? A może powód jest bardziej prozaiczny? Brak inicjatyw ze strony społeczności próbujących rozpopularyzować F4. A może chodzi też o to, że poza abonentami neo mało kto ma w Polsce zewnętrzne IP w domciu i bez wojowania z administratorami nie może sobie polatać on-line ?

Jeśli macie ochotę to pociągnijmy jeszcze przez chwilkę dyskusję nt. F4 w Polsce. Może pojawią się jakieś ciekawe konkluzje.

Z poważeniem

MG