Ankieta

Jaki samolot/śmigłowiec w barwach US Air Force lub US Navy chciałbyś mieć możliwość oglądania w Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie?

Bell AH-1 Cobra
16 (6.1%)
Bell 47 Sioux
0 (0%)
Bell OH-58 Kiowa
0 (0%)
Bell UH-1 Huey
18 (6.8%)
Boeing CH-47 Chinook
6 (2.3%)
Cessna O-2
0 (0%)
Convair F-106 Delta Dart
3 (1.1%)
Fairchild C-119 Flying Boxcar
3 (1.1%)
Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II
23 (8.7%)
Grumman A-6 Intruder/Prowler
12 (4.6%)
Grumman E-2 Hawkey
2 (0.8%)
Grumman F-14 Tomcat
58 (22.1%)
Grumman OV-1 Mohawk
1 (0.4%)
Lockheed F-16 A Fighting Falcon
7 (2.7%)
Lockheed F-80 (T-33) Shooting Star
1 (0.4%)
McDonnell Douglas A-1 Skyrider
11 (4.2%)
McDonnell Douglas A-4 Skyhawk
6 (2.3%)
McDonnell Douglas AV-8 Harrier
14 (5.3%)
McDonnell Douglas F-15 A Eagle
18 (6.8%)
McDonnell Douglas F-4 Phantom II
26 (9.9%)
North American F-100 Super Sabre
3 (1.1%)
North American F-86 Sabre
21 (8%)
North American Rockwell OV-10 Bronco
0 (0%)
Republic F-105 Thunderchief
3 (1.1%)
Republic F-84 Thunderjet
0 (0%)
Sikorsky CH-34
0 (0%)
Vought A-7 Corsair II
8 (3%)
Vought F-8 Crusader
3 (1.1%)

Głosów w sumie: 89

Głosowanie skończone: Kwietnia 23, 2007, 20:09:25

Autor Wątek: Nowy eksponat Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie  (Przeczytany 16306 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Odp: Nowy eksponat Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 29, 2008, 19:22:55 »
Odgrzebię kotleta starego. Dziś w kwietniowym numerze skrzydlatej doczytałem notkę macia o nowych eksponatach w muzuem, będzie to MIG-29 z Malborka (to już się przewineło jakiś czas temu). Ma być F-104 Starfighter z Włoch ( tylko rok temu w maju było to "o krok" do przekazania..... :/, jakieś newsy macio?), z Belgii F-84 Thunderstreak, trwają rozmowy z RAF o jaguarze. Na wymianę ma przyjechać harrier.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 29, 2008, 20:33:12 »
29 w wersji UB już stoi i ma się dobrze. Tydzień temu ją oglądałem
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,10463.0.html
Czekają na fragment dyszy prawego silnika jedynie.
Wrzuciłbym więcej zdjęć ale imageshack coś szwankuje
11:05 PM

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Maja 19, 2008, 20:02:48 »
To ja się dorzucę - zrobione wczoraj

« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2008, 20:09:50 wysłana przez silientbob »

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Maja 20, 2008, 05:17:32 »
Czy to ta słynna szparka na której witano Jaszczompy, ksywka "Atkaz gieneratora" ?

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Maja 20, 2008, 09:29:13 »
Co jej się w rurkę stało?

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #65 dnia: Maja 20, 2008, 10:22:05 »
Czy to ta słynna szparka na której witano Jaszczompy, ksywka "Atkaz gieneratora" ?

Jaszczompy witał Mińsk a nie Krzyżacy
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #66 dnia: Maja 20, 2008, 16:29:30 »
Czy to ta słynna szparka...

To ta "szparka" (4115), która została przekazana w pierwszej kolejności do Malborka, tylko w zasadzie po przeglądzie i malowaniu (bo miała spory zapas resursu) wraz z 3 pierwszymi jednomiejscowymi MiG-29 (4111, 4113, 4118) z Niemiec służyła szkoleniu eskadry na nowym typie maszyn - widać biedaczki po tym fakcie nie warto już było remontować i wylądowała w muzeum.

A "słynna"  :004: jest dlatego, że służyła za wzór malowania w pierwszej wersji PL-MODa do LO "grając" (z braku wtedy czwartej w służbie) maszynę jednomiejscową  :002:

« Odpowiedź #67 dnia: Maja 20, 2008, 16:31:57 »

Niet, eta jest Giermańska.
Po tamtej gdzieś ślad zaginął w WZL (?).

« Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 21, 2008, 18:08:52 »
Tymczasem Mirage 5 stał się nowym eksponatem  MLP  :banan
Więcej informacji - http://www.muzeumlotnictwa.pl
IŁ-2 FB/AEP/PF 4.04m. Lock On 1.12b

Offline jg300_macio

• JG300
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Listopada 23, 2008, 13:36:15 »
Witam wszystkich,
Jak widać i słychać przybywa samolotów na nową ekspozycję NATO 1949-2009.

Przeglądałem sobie powyższe wyniki ankiety jaką kiedyś rozpocząłem tak trochę z ciekawości jaki statek powietrzny wzbudziłby największe zainteresowanie... rzeczywistość jest jednak brutalna, wcale nie jest łatwo pozyskać nowy eksponat do Muzeum biorąc pod uwagę brak zainteresowania tym tematem ze strony ministerstw obrony, sił powietrznych, naszych włodarzy, którzy różnie podchodzą do takich projektów a przede wszystkim ze względów finansowych.

Mam tylko nadzieję że te samoloty które już są lub (można powiedzieć) są w drodze do Muzeum nie rozczarują nie tylko zwykłych zwiedzających jak również maniaków lotniczych.

O Mirage 5 widzę już słyszeliście, o innych może tak, może nie... przedstawię najnowszy samolot jaki dotarł kilka dni temu z Włoch. Lockheed F-104 S/ASM-S Aeronautica Militare Italiana nr fabr. MM6876. Został przekazany nieodpłatnie (bardzo rzadki wyjątek) przez Włoskie Siły Powietrzne. Mimo że brak mu silnika (durny traktat CFE, dokumentuje to tabliczka z boku że samolot został zredukowany w ramach traktatu) ale kabina ma fotel i wyposażenie. Silnik będę starał się pozyskać osobno. Zdjęcia z rozładunku można zobaczyć na stronie Muzeum. Ciekawostka.... samolot nie znalazł się na liście jaka była głosowana...

Nie znalazł się tam również inny samolot, który następny powinien trafić do Muzeum - Republic F-84F Thunderstreak. Samolot nr takt. FU-36  został również przekazany jako dar Królewskiego Muzeum Sił Zbrojnych w Brukseli. Samolot nie jest w za dobrym stanie ale darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby, Belgowie obiecali dostarczyć wiele części zamiennych do remontu.

Również coraz bliżej finału jest prezentacja w MLP samolotu SEPECAT Jaguar GR.1 (nr. seryjny. XX730). Ministerstwo Obrony Wielkiej Brytanii podjęło pozytywną decyzję o przekazaniu samolotu jednak potrzebna jest jeszcze decyzja polskiego Ministra Obrony, akceptująca przekazanie. Brytyjczycy naciskają aby samolot został odebrany do końca roku.

Już na początku przyszłego roku do Muzeum powinien został przywieziony z Portugalii Ling-Temco-Vought A-7P Corsair II (nr seryjny 5502). Ostateczna decyzja należy do Kongresu USA, wszystkie niezbędne dokumenty zostały już złożone. Według Portugalczyków i ODC Poland teraz to już czysta formalność.

W pierwszej połowie przyszłego roku do Muzeum powinien trafić Hawker Siddeley Harrier Gr.3 (nr seryjny XW919). Jest to wymiana z Akademią Obrony Zjednoczonego Królestwa w Shrivenham. Dla ciekawości podam że jak sprawdzicie sobie historię konfliktu falklandzkiego to znajdziecie tam informację o udziale tego egzemplarza. Może nie poszczyci się zestrzeleniem wrogiego samolotu czy zniszczeniem jakiegoś celu ale zawsze to weteran wojenny.

W okolicach maja do Muzeum trafi kolejny dar, tym razem aż za oceanu... nie, nie, Amerykanie jeszcze nie wyzbywają się zasobów pustynnych z Devis-Monthan. Oni wogóle postanowili olać ten projekt MLP. Ale za to Minister Obrony Kanady podarował Muzeum śmigłowiec CH 136 Kiowa nr seryjny 44055.

Po za tym w Muzeum w 2009 powinny znaleźć się Dornier Do-28 i Convair F-102 Delta Dagger z Grecji (wymiany z Greckim Muzeum Sił Powietrznych). Trwają jeszcze rozmowy z Niemcami (RF-4 Phantom), Holendrami (RF-5), Hiszpanami, Słowakami i Norwegami.

NA koniec wielka niespodzianka... w wielkiej tajemnicy mogę przekazać forumowiczom że w miesiącach czerwiec, lipiec, sierpień będzie można w Muzeum zobaczyć..... samolot F-16. Samolot ten (wersja A) zostanie wypożyczony przez Muzeum Duńskich Sił Powietrznych.

Czekam na jakieś sugestie oraz komentarze i do zobaczenia w Muzeum.
Pozdrawiam
MM

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 23, 2008, 13:49:44 »
Ja trzymam kciuki za tego Corsaira II, reszta zapowiadanych eksponatów również bardzo ciekawa :)

A w ramach tych wymian co tracimy?
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 23, 2008, 13:56:52 »
Aż przyjemnie poczytać jak to ekspozycja MLP staje się światową ekspozycją, w której eksponaty to naprawdę przekrój świetnych konstrukcji... nie tylko z Układu Warszawskiego. Ogromne gratulacje Macio za rezultaty Waszych starań i ogromny mój szacunek dla Was za same starania :roll:

Moje szczególne umiłowanie za A-7P :D

Trza się bedzie wybrać w przyszłym roku by pozwiedzać nowe-stare Muzeum :)

Pozdrawiam

P.S. Właśnie, co takiego musieliście oddać? :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 23, 2008, 14:04:05 »
Ja również będę musiał w końcu odwiedzić Kraków bo aż wstyd się przyznać, jeszcze nigdy w MLP nie byłem. ;) A widzę że będzie jeszcze więcej rzeczy do podziwiania.
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2008, 14:10:01 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 23, 2008, 14:06:26 »
Oooo! Jaguara to bym chciał zobaczyć :001:

Offline jg300_macio

• JG300
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Listopada 23, 2008, 15:15:10 »
Wiele do oddania nie mamy....
A-7 -> MiG 21 PFM
Harrier -> MiG 21 PF
Mirage 5 -> Mi-2 T
F-102 Delta Dagger -> Su-22 M4
Do-28 -> MiG-21 PFM

Holendrzy za RF-5 są zainteresowani Mi-2.