Nie wiem jak w Lock On, ale też jest pewnie jakaś książeczka opisujący wszystkie systemy itd. Chyba największym problemem jest język angielski.
W LO, przynajmniej w wydaniu jakie ja posiadam (czyli w pierwszym jakie pojawiło się w Polsce - wydanie UK) ta "książeczka" po polsku omawia w zasadzie tylko funkcje ustawień gry i włącznie trybu gry jednoosobowej i wieloosobowej, podstawy edytora. Nie zawiera żadnych porad dotyczących samej gry czyli obsługi systemów, uzbrojenia itd.
Wśród plików znajduje się "manual"
tylko w języku angielskim. Ma on 262 strony i jest nieco "przerażający" dla osób początkujących.
Gdyby manuale były takie jasne i czytelne to nie byłoby tylu problemów i pytań od osób rozpoczynających przygodę z grą. Moim zamysłem nie było tłumaczenie instrukcji gry bo po pierwsze nie chce mi się tłumaczyć tych ponad 200 stron tekstu, a po drugie nie czuje się wystarczająco kompetentny językowo. Rozumieć, a tłumaczyć to dwie różne sprawy.
Miałem na myśli zebranie jakiejś skondensowanej wiedzy pozwalającej zacząć grać w Locka bez większych zgrzytów i jednocześnie w rozsądnej objętości, aby to nie przerażało.
W sumie to widziałbym właśnie takie kilkustronnicowe wprowadzenie - Jak zacząć? czyli powiedzmy pierwszy rodział.
Ponadto FAQ opracowane na podstawie pytań początkujących z Forum czyli 2 rozdział.
Praktyczne, proste porady dotyczące użycia uzbrojenia "bez wodotrysków" - 3 rozdział
Dodatkowo to czego nie ma w manualach czyli kwestie programów dodatkowych, prostych modyfikacji itp. - 4 rozdział.
Większość tych spraw jest już na Forum, ale są rozproszone - trzeba to po prostu zebrać 'do kupy", logicznie rozmieścić i opatrzyć czytelnym spisem treści oraz może kilkoma sensownymi screenami.
PS.
- Schmeisser dzięki za deklarację na pewno skorzystam

- Some1 - Twoja deklaracja na PW też niezmiernie mnie cieszy, w kwestii czasu nie pali się, w końcu lato nie sprzyja siedzeniu przy kompie. Wolę to zrobić w nieco dłuższym czasie, a sensownie - bo wpisy "na szybko" to są na Forum.