Autor Wątek: Wiedza skondensowana o symulatorach - pomysł!  (Przeczytany 1691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wiedza skondensowana o symulatorach - pomysł!
« dnia: Czerwca 16, 2007, 22:40:14 »
Pomysł ten kiełkował we mnie już jakiś czas, ale do zabrania się za próbę jego realizacji popchnęła mnie wypowiedź some1  (w temacie "WYKASOWAĆ BZDURY") o treści:

A ten tutaj chce chyba poradnik "Naucz się Lock Ona w weekend: 100 pytań i odpowiedzi", najlepiej ze spisem treści. Sorry, ale tak się nie da.

... i post gościa na forum Aztec chcącego reaktywować wydawanie wirtualnej gazety w PDF o symulatorach.

Pomyślałem sobie, że może się jednak da, może jednak jest tutaj jak w "Erze"  :004:

Na Forum poruszaliśmy w zasadzie wszelkie problemy jakie początkujący i zaawansowani mają z symulatorami więc mamy "przegląd problemów" i ich rozwiązania. Bawiliśmy się różnymi programami dodatkowymi, robiliśmy modyfikacje itd. Spróbuje chyba coś takiego zmontować o Lock On (w Szturmowiku nie czuje się kompetentny, a Falcona nie znam w ogóle) - jeżeli oczywiście uważacie, że warto. Nadchodzi BS, więc pewnie gra będzie miała znowu kolejnych zwolenników i nowych użytkowników. Ponadto mam nadzieję, że autorzy postów, które będę chciał wykorzystać w całości lub w części nie będą mieli nic przeciwko temu - ponieważ będzie to w sumie praca zbiorowa.

Powstał by jakiś PDF ze skondensowaną wiedzą, który umieściłoby się gdzieś i byłoby to powszechnie dostępne.

Pisze to tutaj bo pomimo, że sprawa dotyczy w tej chwili LO - jest raczej taka bardziej ogólna.

Schmeisser

• Gość
Odp: Wiedza skondensowana o symulatorach - pomysł!
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 17, 2007, 00:30:33 »
To niewątpliwie słuszna i zbawienna idea, jakkolwiek obawiam się iż jeśli ktoś nie chce nacisnąć 'szukaj' to zarówno w przeglądarce internetowej jak i acroreaderze. Ale to w sumie dobrze, każda broń powinna być okresowo przestrzeliwana :D

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 17, 2007, 20:25:58 »
Spróbuje chyba coś takiego zmontować o Lock On (w Szturmowiku nie czuje się kompetentny, a Falcona nie znam w ogóle) - jeżeli oczywiście uważacie, że warto.
Moim zdaniem to świetny pomysł!
Lock On jest dosyć skomplikowany i sam wiele razy się wnerwiałem, kiedy po godzinie czytania forum odpalałem grę rozwiązywałem jeden problem a na jego miejsce pojawiał się nowy, następnie wychodziłem z programu i znowu czytałem na forum jak to rozwiązać... i tak po parę razy dziennie  :002:
Taka instrukcja dla "sprytnych inaczej" (jak ja) gdzie wszystko byłoby punkt po punkcie objaśnione, z adnotacjami odnośnie rozwiązania problemów, które mogłyby pojawić się "przy okazji" bardzo ułatwiłaby początkującym użytkownikom (takim jak ja) wdrożenie się w podstawy, bo potem to wiadomo że już jest łatwiej  :002:
Pozdrawiam i życzę powodzenia!

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 18, 2007, 08:58:27 »
Skoro przynajmniej część uważa, ze pomysł ma sens to w takim razie proszę o małą pomoc.

Chciałbym aby ludzie, którzy natknęli się na LO i FC stosunkowo niedawno podpowiedzieli jakie sprawy sprawiały im największe trudności gdy zaczynały zabawę z tym symulatorem. Przy czym raczej prosiłbym o pominięcie tego co jest w niezbyt niestety bogatej polskiej instrukcji do gry (chyba, że coś było tam niejasne). Oczywiście będę korzystał z różnych wątków na Forum, ale to znacznie ułatwiłoby zbieranie tego wszystkiego "do kupy".

Przy czym zwracam się tutaj raczej do osób nie będących "maniakami" symulatorów od kilkunastu lat, bo tacy, którzy przechodzili etapami od pierwszego Flankera, poprzez Flankery 2.0 i 2.5 do LO - raczej jakiś większych problemów chyba nie mieli. Podobnie zresztą jak ci co grają "we wszystko co lata" i tylko zmienili gierkę. Ja niestety należę do tej grupy grającej w takie gry "od początku komputerów w PL" - więc czasami trudno mi zrozumieć, że jakiś banał (dla mnie) sprawia osobom mniej zaawansowanym trudność. Chciałbym w zbiorze "forumowej wiedzy" umieścić to co faktycznie sprawia trudność, a nie to co mi się wydaje.

Wpisujcie tutaj, proszę pytania (forma zresztą dowolna - ja to potem dostosuje) jakie Was nurtowały przy pierwszym kontakcie z grą. Przy "pierwszych" lotach, początkach walki itd. nawet jeżeli problem został rozwiązany samodzielnie dość szybko lub potrzebnego do tego było jedno krótkie pytanie na Forum.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 18, 2007, 09:13:29 »
To ja zgłaszam oficjalnie swój akces :) - mam sporo tekstów do LOCKa zrobionych z pozycji laika i zawierających wszystko to co było dużym problemem dla mnie. Robiert nie zdążył wstawić, bo gdzieś z  musiał wyjechać.

3mw

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 18, 2007, 12:01:46 »
Ja się wypowiem odnośnie Falcona: AF

Na początku chyba najtrudniejsza jest obsługa uzbrojenia powietrze-ziemia. W wątkach Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force) etc. było sporo pytań na ten temat. Duże problemy chyba sprawia nawigacja względem Tacanów, ale też było wytłumaczone.
Aha i jeszcze w Falconie są problemy z ustawianiem EWS.
Były to moje największe problemy w Falconie, jak i problemy innych graczy po obserwacji wątków dla początkujących .

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 18, 2007, 12:51:38 »
Ale to wszystko jest ścisle omowione w manualach do Falcona i to w sposob dośc scisly, skondensowany i na przykładach. Po co przepisywac cos co juz istnieje? Naprawdę. Poza może niektórymi problemami z zakresu hardware, wszystko dotyczące obsługi (a nawet w niektorych przypadkach taktyki) jest wyjaśnione.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

3mw

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 18, 2007, 13:23:43 »
Dobrze, to w takim razie po co w ogóle ten topic. Przecież praktycznie wszystko jest w manualu. Nie wiem jak w Lock On, ale też jest pewnie jakaś książeczka opisujący wszystkie systemy itd. Chyba największym problemem jest język angielski. Wiem że całego manuala się nie przetłumaczy, ale najważniejsze kwestie można.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 18, 2007, 13:36:20 »
Scena FS'a pokazuje, że jak się chce to można na polski przetłumaczyć i manual, i książki i napisać jakieś poradniki. Oczywiście tam udziela sie więcej osób, więc i "jest komu robić".

Racja leży gdzieś pośrodku. Z jednej strony nie ma dużego sensu tłumaczenie teraz manuali (chociaż może jeśli BS'a będzie dobry to się przetłumaczy, zobaczymy), chodzi raczej o próbę przekazania początkującym wiedzy której najczęściej w manualach nie ma, albo jest gdzieś zagrzebana. W tej sprawie może nawet być pomocny odsyłacz na której stronie w instrukcji jest opisana dana kwestia, plus ewentualnie krótki dopisek po polsku.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 18, 2007, 15:19:21 »
Nie wiem jak w Lock On, ale też jest pewnie jakaś książeczka opisujący wszystkie systemy itd. Chyba największym problemem jest język angielski.

W LO, przynajmniej w wydaniu jakie ja posiadam (czyli w pierwszym jakie pojawiło się w Polsce - wydanie UK)  ta "książeczka" po polsku omawia w zasadzie tylko funkcje ustawień gry i włącznie trybu gry jednoosobowej i wieloosobowej, podstawy edytora. Nie zawiera żadnych porad dotyczących samej gry czyli obsługi systemów, uzbrojenia itd.

Wśród plików znajduje się "manual" tylko w języku angielskim. Ma on 262 strony i jest nieco "przerażający" dla osób początkujących.

Gdyby manuale były takie jasne i czytelne to nie byłoby tylu problemów i pytań od osób rozpoczynających przygodę z grą. Moim zamysłem nie było tłumaczenie instrukcji gry bo po pierwsze nie chce mi się tłumaczyć tych ponad 200 stron tekstu, a po drugie nie czuje się wystarczająco kompetentny językowo. Rozumieć, a tłumaczyć to dwie różne sprawy.

Miałem na myśli zebranie jakiejś skondensowanej wiedzy pozwalającej zacząć grać w Locka bez większych zgrzytów i jednocześnie w rozsądnej objętości, aby to nie przerażało.

W sumie to widziałbym właśnie takie kilkustronnicowe wprowadzenie - Jak zacząć? czyli powiedzmy pierwszy rodział.

Ponadto FAQ opracowane na podstawie pytań początkujących z Forum czyli 2 rozdział.

Praktyczne, proste porady dotyczące użycia uzbrojenia "bez wodotrysków" - 3 rozdział

Dodatkowo to czego nie ma w manualach czyli kwestie programów dodatkowych, prostych modyfikacji itp. - 4 rozdział.

Większość tych spraw jest już na Forum, ale są rozproszone - trzeba to po prostu zebrać 'do kupy", logicznie rozmieścić i opatrzyć czytelnym spisem treści oraz może kilkoma sensownymi screenami.

PS.

- Schmeisser dzięki za deklarację na pewno skorzystam  :001:
- Some1 - Twoja deklaracja na PW też niezmiernie mnie cieszy, w kwestii czasu nie pali się, w końcu lato nie sprzyja siedzeniu przy kompie. Wolę to zrobić w nieco dłuższym czasie, a sensownie - bo wpisy "na szybko" to są na Forum.

3mw

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 18, 2007, 16:11:22 »
Wśród plików znajduje się "manual" tylko w języku angielskim. Ma on 262 strony i jest nieco "przerażający" dla osób początkujących.

Cóż, w Falconie ma 716 stron i też jest przerażający, ale nie będziemy się przebijać :D

W sumie to widziałbym właśnie takie kilkustronnicowe wprowadzenie - Jak zacząć? czyli powiedzmy pierwszy rodział.

Ponadto FAQ opracowane na podstawie pytań początkujących z Forum czyli 2 rozdział.

Praktyczne, proste porady dotyczące użycia uzbrojenia "bez wodotrysków" - 3 rozdział

Dodatkowo to czego nie ma w manualach czyli kwestie programów dodatkowych, prostych modyfikacji itp. - 4 rozdział.

I to samo można by napisać pod Falcona. Sporo jest już omówione trochę pouzupełniać, poprawić gramatycznie i jest nowa wersja poradnika Icemana :020:
Ja to sobie wyobrażam mniej więcej tak:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6232.msg82375.html#msg82375

Omówić w ten sposób najważniejsze kwestie: resztę uzbrojenia, napisać trochę o trybach radaru itp.

Jeszcze jeden podobny post ze zdjęciami:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6232.msg83524.html#msg83524

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 19, 2007, 16:51:36 »
Chciałbym aby ludzie, którzy natknęli się na LO i FC stosunkowo niedawno podpowiedzieli jakie sprawy sprawiały im największe trudności gdy zaczynały zabawę z tym symulatorem.
Nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny (nie mogłem napisać wcześniej bo egzamin z wytrzymałości materiałów miałem :005:)
Mnie największe problemy sprawia poprawna obsługa całej awioniki, te wszystkie tryby radarów, urządzenia ostrzegające, cała procedura startu etc...
Starałem się o tym trochę poczytać ale niestety szybko się w tym gubiłem...
Myślę, że taka instrukcja w formie niemalże checklisty, gdzie wszystko byłoby opisane w zwięzłych i konkretnych punktach byłaby dużym udogodnieniem bo można ją wydrukować i położyć przed monitorem, pomiędzy joystickiem i przepustnicą  :002:
Pozdrawiam

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 19, 2007, 16:57:50 »
Myślę, że taka instrukcja w formie niemalże checklisty, gdzie wszystko byłoby opisane w zwięzłych i konkretnych punktach byłaby dużym udogodnieniem bo można ją wydrukować i położyć przed monitorem, pomiędzy joystickiem i przepustnicą  :002:

Uważam, że to bardzo dobry pomysł  :001:

Nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny

Aktualny - jest właśnie w fazie zbierania potrzeb i wyszukiwania najczęściej spotykanych problemów.