Autor Wątek: Kryptonimy i komendy w lotnictwie niemieckim.  (Przeczytany 6626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kryptonimy i komendy w lotnictwie niemieckim.
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 25, 2007, 18:06:46 »
Znalazlem cos ciekawego:

Nachtjagd R/T Code word dictionary
The following code words were used commonly in R/T talking by both ground and aircrews during Nachtjagd operations.

Antreten! (excl.) to head, to steer; ex. 'Antreten zwei-null-null' means 'steer 200 degrees'.

ber hre (v.) visual contact.

express (a.) '- fahren' to increase speed. See also 'halten'.

Frage (n.) introduces a R/T question, for ex. 'Frage Kirchturm' = 'what altitude?'.

halten (v.) literally 'to stop'; to reduce speed. See also 'express'.

Horrido! (excl.) cry of chase used by the end of war as code word for "enemy aircraft destroyed" instead of 'Sieg Heil' in

Nachtjagd. This exclamation was also used by day fighter pilots.

Indianer (n. pl.) enemy fighters.

Kirchturm (n.) literally 'church tower'; altitude.

Kurier (n. pl. -e) heavy bomber.

Lisa (p.n) ten degrees left; the name represents the "L" letter from the word "links" that means "left". Ex. 'Dreimal Lisa' means '30 left'.

Pauke (excl.) literally kettledrum; '- Pauke!', "I am attacking".

Peilung (n.) bearing.

Planquadrat (n.) geographical grid square.

Platz (n.) place or airfield.

Reise (v.) travel, journey; '- machen', to break off engagement and turn back to base.

Rolf (p.n) ten degrees right; the name represents the "R" letter from the word "rechts" that means "right".

Salto (n.) 360 turn; '- Rolf', turn back to right; - Lisa, turn back to left.

Sieg Heil! (excl.) literally 'heil to victory'; "enemy aircraft destroyed" see also 'Horrido'.

tampen (v.) code word for navigation heading, direction; ex. '- Sie zwei-null-fnf' means 'head 205'.

Warten (v.) to stand by.

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 25, 2007, 18:14:59 »
Moment. Skoro Horrido i (o lol) Sieg Heil to hasła informujące o zestrzeleniu w czym takim razie jest Abschuss? Nie był on używany przez nachtjagerów?

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 25, 2007, 18:39:43 »
Abschuss to nie synonym ale "normalne" niemieckie slowo.

Horrido to jak Hurraa! A Sieg Heil to wie kazdy hyba....

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 25, 2007, 19:08:06 »
Oficjalnie więc przyznaję się do błędu i przepraszam Kolegę Jaschę - miałeś rację brachu! :004:

No co Ty Zack... To przecież nie było tak do końca jasne. Zresztą dzięki Tobie powstał naprawdę ciekawy temacik.  :)

Dzięki za listę Groove. Tylko coś mi tu nie pasuje z tym:
ber hre (v.) visual contact.

To po niemiecku jest? Ciekawy jest też zwrot "Kurier", nie spotkałem się z tym jeszcze.

Z "Horrido!" to było chyba tak, że z reguły wykrzykiwał je pilot, który zestrzelił wrogi samolot, a "Abschuss!" był też często wymawiany przez świadka zestrzelenia jako jego potwierdzenie. Ale muszę to jeszcze sprawdzić.

Zresztą podstawowe pytanie jest takie: czy to w ogóle oficjalne było? Możliwe, że to rodziło się w jednostkach najczęściej i np. zwroty używane przez jeden Jagdgeschwader mogły być dla innego nie do końca zrozumiałe. Czy też może wydano oficjalną książeczkę z podpisem Meyera ;) lub wpajano te zwroty pilotom w trakcie szkolenia?

Jak znajdę czas w tym tygodniu to opracuję taką (prawię) kompletną listę slangu Luftgangsta, bo już trochę materiału nazbierałem.

pozdrawiam serdecznie

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 25, 2007, 19:25:50 »
Berührung to po niemiecku kontakt wzrokowy - może to jakaś fo5rma tego słowa, ale nie wydaje mi się. musi byc jakiś błąd  :011:
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 25, 2007, 19:45:16 »
Ano! To ja nie wiem o co chodzi - nie wyświetla mi się "berühre" tylko "ber hre" i nie skojarzyłem tego zupełnie. :P

Zgadza się, "ich berühre" (czyli ~poruszam/dotykam) oznaczał zidentyfikowanie wrogiego samolotu, co zwłaszcza podczas działań nocnych miało niebagatelne znaczenie.

Dzięki.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 25, 2007, 22:11:48 »
Rammjager, możesz podać stronę?

Strona 43 u dołu zaraz obok zdjęcia z kwietnia 1944 Chersoń.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 26, 2007, 00:18:45 »
Z tym Pauke-Pauke:
Moim zdaniem jest to ogólnie przyjęty znak dla kontroli naziemnej, normalnie używany w lotnictwie nocnym, rzadziej (ale jednak) w dziennym.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.