Autor Wątek: LOL lotnicze II  (Przeczytany 1013926 razy)

Odp: LOL lotnicze II
« Odpowiedź #6180 dnia: Lutego 22, 2020, 09:48:02 »
YoYo było. Kilka postów wyżej Sorbifer zapodał ;).
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #6181 dnia: Lutego 22, 2020, 10:38:40 »
Nadal uważasz że żyjesz w stresie???

« Odpowiedź #6182 dnia: Lutego 22, 2020, 19:56:14 »
W nawiązaniu do postu YoYo, podoba mi się określenie "spuszczasz bombę", ileż to razy zrobiłem to ;)
A propos tej czynności, kiedyś poleciała ekipa na Su-22, celność pozostawiła wiele do życzenia, cały klucz umieścił swoje bomby niemal w celu, no może trochę za celem, jakieś pięć sześć, nie więcej, uchybów, a jeden uchyb to średnica koła bombardierskiego  wynosząca 100 metrów.
Na omówieniu nawigator spokojnym głosem opisał ten lot następującymi słowami:
"Wystartowali kluczem, polecieli nad poligon i wypróżnili się, efekt adekwatny do czynności, a tu o bombardowanie chodziło"

Inna sytuacja nadająca się do LOL.
Na poligon wystartowała para samolotów Lim-5, w jednym instruktor, w drugim dzielny podchorąży ówczesnej WOSL, zadanie: bombardowanie, dolot nie zabierał dużo czasu, ale i tak podchorąży miał go za wiele, ponieważ z nudów zaczął bawić się przełącznikami, gdy nagle usłyszał charakterystyczne kliknięcie zamków przebijające się przez szum silnika. Zgasła lampka sygnalizująca obecność podwieszenia, co świadczyło, że "bombs away", dwie P-50 pooooszły w lasy pod Łukowem. Ok, stało się, ale trzeba było dyskretnie powiadomić instruktora. Podlecieć i pokazać puste skrzydła? Raczej nie, przez radio też słabo, bo inni usłyszą i nici z tajemnicy, więc pchor postanowił zakodować informację, licząc, że nikt poza instruktorem nie zrozumie przekazu, jak pomyślał tak zrobił.
Nacisnął przycisk nadawania i ściszonym głosem rzecze w eter:
- Instruktorze, jużem ciepnął.
- Powtórz, nie zrozumiałem.
- Jużem ciepnął.
- Co żeś, QRA, ciepnął!!??
- Bomby jużem ciepnął.
Przerwali zadanie, przez co poligon nie był "ociepany" bombami.

Kolejna sytuacja.
Nad poligon wchodzi na małej wysokości klucz Su-22, pod każdym wisi po cztery OFAB-100-120UH. Prowadzący podaje komendy, piloci zacieśniają szyk, wysokość nieco ponad sto metrów, prędkość 940 kilometrów "w czas", lasery uruchomione, jednym słowem wejście na bojowo. Każdy zgłasza gotowość do bombardowania, ład, porządek i dyscyplina. Przyciski zrzutu odbezpieczone, palce wskazujące delikatnie pieszczą ich chropowatą powierzchnię, do celu zostało jeszcze około dwóch kilometrów, ale Suczki pokonają to w ciągu kilku sekund, ważne jest utrzymanie pozycji, aby uzyskać dobre skupienie, główne celowanie spoczywa na prowadzącym. Bardziej czuje niż widzi obecność swoich skrzydłowych utrzymujących formację w prawych schodach. Aby dopełnić lotniczego porządku, postanawia przypomnieć komendę do zrzutu.
- Zrzut... - i w tym momencie od formacji oddziela się dwanaście bomb, niemal dwa kilometry przed celem - ...będzie na moją komendę.

- Wyspa, 123, na bojowym.
- 123, po rozpoznaniu celu zezwalam atakować.
- 123
Po kilku sekundach.
- 123, cel rozpoznałem, kolumna czołgów, zapusk, atakuję.
- Yyyyy... zezwalam
- Zeszła, wyprowadzam
- 123, Wyspa, podaj swoją pozycję
- 123, nad celem, wykonuję górkę i odchodzę do Mangana, uzbrojenie wyłączone.
- 123, nie widzę cię.
- Yyyyy... 123... nie ten poligon.

Okazało się, że niedaleko Nadarzyc był poligon w Okonku, tam gdzie testowano dla wujka Adiego nowe kotki, funkcjonuje do dziś, ale tego dnia, kiedy 123 atakował, ćwiczyli tam tankiści "zaprzyjaźnionej" armii, takie to były czasy. Na szczęście dla nich, pod Su-22 były podwieszone szkolne P-50 o sile wybuchy niewiele większej niż granat F-1.
W snutych przy szklaneczkach opowieściach, bohater tego zdarzenia opisywał, że istotnie wydawało się mu, że widzi zamykane w pośpiechu włazy.
Słowo wyjaśnienia, "zapusk" oznaczało włączenie dalmierza laserowego, natomiast nie jestem pewien kryptonimu poligonu w Nadarzycach, więc nadałem mu najbardziej wg mnie prawdopodobny "wyspa".

« Odpowiedź #6183 dnia: Lutego 23, 2020, 00:30:41 »
Wspomniani wyżej piloci mieliby lepsze wyniki w bombardowaniu gdyby zjedli...

https://www.facebook.com/MagazynLotnictwo/photos/a.171968726179247/2838526032856823/?type=3&theater

MiG-21 Energy Bar - Smells like a fishbed !  :056: :icon_wink:
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #6184 dnia: Lutego 25, 2020, 15:29:28 »
Teee..., tankista, widziałeś gdzie pojechał Old Shatterhand?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6185 dnia: Lutego 25, 2020, 18:15:57 »
A propos tej czynności...

Ale się obśmiałem, mógłbyś napisać taki pamiętnik z takimi sytuacjami ;). Wojsko na wesoło.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #6187 dnia: Lutego 26, 2020, 19:59:52 »
Nie wiadomo - śmiać się czy płakać? Duch krawca z Paryża jak widać ciągle żywy.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6188 dnia: Lutego 26, 2020, 20:34:57 »
Nie wiadomo - śmiać się czy płakać? Duch krawca z Paryża jak widać ciągle żywy.

Teraz będzie nowa teoria, że to tym bardziej prawda bo to był sabotaż! :evil:

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6189 dnia: Lutego 26, 2020, 20:35:13 »
Parowa rakieta i płaska ziemia... a księżyc jest z sera. Dlatego właśnie wsadziłem to do lola lotniczego.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6190 dnia: Lutego 26, 2020, 20:45:21 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6191 dnia: Lutego 27, 2020, 10:06:51 »
Hej

Dzięki Toyo za fantastyczne historie o bombardowaniu.
BTW czy to ty pisałeś gdzieś kiedyś taki tekst o zrzucaniu bodajże OFAB-100 czy czegoś z MiG-a-29, który czytałem dawno temu? Pamiętam, że był tam taki motyw, że tej bomby nie było zapisanej w ustawieniach komputera celowniczego i stanęło na tym, że będzie ona zrzucana techniką "na oko" ale autor tekstu wyczaił, że ma ona balistykę zgodną z jakąś bombą zdaje się oświetlającą, która w systemie była i taką nastawą się posłużył.

Okazało się, że niedaleko Nadarzyc był poligon w Okonku, tam gdzie testowano dla wujka Adiego nowe kotki, funkcjonuje do dziś, ale tego dnia, kiedy 123 atakował, ćwiczyli tam tankiści "zaprzyjaźnionej" armii, takie to były czasy. Na szczęście dla nich, pod Su-22 były podwieszone szkolne P-50 o sile wybuchy niewiele większej niż granat F-1.

No nie, aż tak dobrze nie ma. Jak sobie sprawdziłem na szybko w necie P-50 zawiera 2400 g TNT; granat F-1 ok. 50-60 g. W razie bezpośredniego trafienia w czołg z jakimiś uszkodzeniami należałoby się liczyć.

A jeszcze przypomniała mi się historyjka o bombardowaniu z takiej czechosłowackiej jeszcze gazety Letectvi+Kosmonautika. Było to w latach 40. ub.w. W czasie jakiegoś pokazu dla kierownictwa partyjno-państwowego, nie wiem czy szczebla krajowego czy lokalnego, pilot myśliwca C-99 czy może C-199 miał wykonać popisowe bombardowanie z użyciem "ostrej" bomby 250 kg (tak się jeszcze czasami w tamtych czasach bawiono). Bombę uzbrojono w zapalnik z długą zwłoką, tak by przy upadku mocno zagłębiła się w grunt i wyrzucila wielką i imponującą fontannę ziemi, coby efektownie wyglądało.

Wg autora w owym czechosłowackim Bf 109 przycisk zrzutu bomb znajdował się na drążku sterowym  w takim miejscu, że można było pomylić go z przyciskiem nadawania radiostacji, również naciskanym kciukiem. I to się właśnie przytrafiło nieszczęsnemu pilotowi. Podszedł do ataku na wyznaczony cel na poligonie, nacisnął przycisk - bomba nie spadła (tylko włączyło się radio, ale gość tego oczywiście nie zauważył bo i jak). Próbował jeszcze kilka razy, ale efekt był ten sam. Zawrócił więc znad poligonu i włączył radio, żeby powiadomić kontrolę o problemie z bombą. Ale tym razem właśnie bombę zrzucił :)   i to tak nieszczęśliwie, że spadła nieopodal trybuny honorowej. Na szczęście wybuchła zgodnie z planem, zagłębiona w błotnisty grunt, tak że podmuch ani odłamki nie zrobiły nikomu krzywdy. Ale wyrzucona, też zgodnie z planem, ogromna fontanna ziemi i błota pokryła grubą warstwą trybunę i obecne na niej czynniki oficjalne...

Nie pamiętam niestety co się stało z nieszczęsnym pilotem, może zreszą tego w artykule nie było.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6192 dnia: Lutego 27, 2020, 18:14:45 »
Kaczki? Lotniczo jak najbardziej, obejrzyjcie sobie ten filmik Duck troops:
https://www.o2.pl/artykul/chiny-wysla-do-pakistanu-armie-kaczek-ma-pokonac-plage-szaranczy-6483215208048769a ;D

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6193 dnia: Lutego 28, 2020, 00:01:29 »
Może i lotnicze hełmy? Butelkoludzie, czyli korona w akcji.

Ten jest dobry:

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #6194 dnia: Lutego 28, 2020, 19:35:10 »
No i co? Wszyscy jesteśmy przegrywami  :'( ;)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM