Autor Wątek: Saitek X52 - pytanie o modyfikacje zastowowane przez użytkowników  (Przeczytany 15772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Saitek X52 - pytanie o modyfikacje zastowowane przez użytkowników
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 29, 2008, 20:54:34 »
Sposób jak już wspomniałem okazał się skuteczny, jednocześnie całkowicie bezpieczny, gdyż w 100% odwracalny (...)

Gratuluję. Dodam jednak, że w moim przypadku sposób okazał się nieodwracalny, po tajemniczym uszkodzeniu (elektroniki?), zakładanie ponownie wózków z magnesami nic nie pomogło. Klapa totalna. Oś X odeszła w niepamięć...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline QWAZAR

• *
  • co mnie to kto, albo co, kiedy ja nikomu ani nic
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 29, 2008, 22:12:06 »
A jakie były objawy ? Stało się to nagle ? Najczęstszą przyczyną jest zwykle uszkodzenie kabelka, kiedy manipuluje się w joyu - zazwyczaj w pobliżu miejsca przylutowania do płytki.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 30, 2008, 12:43:33 »
A jakie były objawy ? Stało się to nagle ? Najczęstszą przyczyną jest zwykle uszkodzenie kabelka, kiedy manipuluje się w joyu - zazwyczaj w pobliżu miejsca przylutowania do płytki.

Oś X przestawała działać. A raczej działała w lewych ćwiartkach, a nie za dobrze w prawych. Po prawej stronie wyglądało to tak, że czasami nawet wychylało się tam, gdzie powinno, a potem płynnie wracało do X=0... Trudno, bywa :(

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 30, 2008, 23:10:47 »
Jestem prawie pewnie że na odwrót któryś z magnesów źle włożyłeś do wózka.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 01, 2008, 07:30:08 »
Niestety to nie jest banalny problem polaryzacji magnesów. Próbowałem już wszystkich kombinacji, włącznie z powrotem do wózków. I tu uwaga - zamiana wózka z osi X na oś Y nic nie zmieniała, nadal oś Y działała świetnie, a X do kitu...

Aha - poszukując rozwiązania znalazłem ciekawy mod do X52, który zastępuje grzybek i sprężynę, więc nie trzeba co chwila smarować :-)

"DONUT" Mod z gąbką:

http://www.saitekforum.com/showthread.php?t=14979&highlight=X52

Pozdrawiam!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 12, 2009, 08:31:08 »
Witam
Nie chciałem zakładać nowego wątku - może ktoś pomoże (widzę że koledzy są doskonale zorientowani)
Mam problem z X52. Posiadam ten sprzęt od 6 miesięcy i jestem z niego bardzo zadowolony, do dnia wczorajszego.
Sprzęt przestał reagować prawidłowo w osi x.Przy pełnym wychyleniu drąga, na kontrolerze widać że krzyżyk wychyla się jedynie na jakieś 25%. Powoduje to bardzo leniwą reakcję na lotki.
Instalowałem nowe sterowniki, zwiększałem czułość w grze i nic. Latam  IL2, FSX.
System Vista 32
Może ktoś się już spotkał z tego typu problemem? Wszelkie sugestie mile widziane.
HL-EKG_Ralu

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 12, 2009, 10:31:44 »
A wyciągałeś przewód z joya (ten do przepustnicy)? A odpinałeś od portu USB? Jak nie, to spróbuj, a jak nie zadziała... Masz może gwarancję?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 12, 2009, 12:41:17 »
Sorbifer

Wszystkie opisane czynności przez Ciebie wykonałem, ale bez rezultatów.
Co do gwarancji  - jest i chyba będę musiał z niej skorzystać.
HL-EKG_Ralu

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #53 dnia: Lutego 18, 2009, 14:45:23 »
Witam. Czy do smarowania X52 ktoś z was używał coś takiego:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=554895524
czy lepiej coś o stałej konsystencji ??
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #54 dnia: Lutego 18, 2009, 15:30:59 »
Ja mam z firmy coś takiego:
http://www.arobron.pl/product_info.php/products_id/1516

Raz posmarowany trzyma się baaardzo długo. Nie ściera się nie spływa. Gdzieś już go polecałem.

Pozdrawiam

Offline Combatdude

• *
  • To Hollywood and glory!
« Odpowiedź #55 dnia: Marca 09, 2009, 10:08:18 »
Odgrzewam kotleta.
Sorbifer a próbowałeś zamieniać wtyczki czujników ? Na płytce są osobne wtyczki do każdego hallotronu, jeżeli zmienisz i uszkodzenie przeniesię się na drugą oś, to znaczy , że sam czujnik jest dupnięty. Trzeba by było wtedy napisać do saiteka, jakie wartości ma to cudo (chyba, że jest coś na nim nadrukowane), bo jest do kupienia i to za grosze:
http://elektroniksc.com.pl/index.php?sGrupa=TRANSOPTOR

http://www.tme.eu/pl/katalog/index.phtml#art%3DTLE4905L

Jeżeli uszkodzenie się nie przeniesie to znaczy że walnięta jest elektronika...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #56 dnia: Marca 11, 2009, 07:30:59 »
Sorbifer a próbowałeś zamieniać wtyczki czujników ? Na płytce są osobne wtyczki do każdego hallotronu, jeżeli zmienisz i uszkodzenie przeniesię się na drugą oś, to znaczy , że sam czujnik jest dupnięty. Jeżeli uszkodzenie się nie przeniesie to znaczy że walnięta jest elektronika...

Niestety, pierwsze co robiłem to podmiana wtyczek, ale bez skutku, zawsze ta sama oś. Za to mam teraz drugą przepustnice luzem, a z elektroniki joya robię jakiegoś Frankensteina... Ew. zastanawiam się na stworzeniu na bebechach X52 i ostatnim działającym hallotronie pedałów własnej roboty.

PYTANIE1: Nie wie ktoś jaką wartość ma potencjometr w rączce, ten od rudder twist?
PYTANIE2: Ktoś pewnie wie jak działają te hallotrony. Ja jestem laik. Wychodzą 3 kabelki. Całkiem jak do potencjometru :-) Czy ktoś wie, czy dałoby się podmienić hallotron-a potencjometrem?

Dzięki!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

damos

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Marca 11, 2009, 09:03:08 »
PYTANIE1: Nie wie ktoś jaką wartość ma potencjometr w rączce, ten od rudder twist?
100k liniowy ?
PYTANIE2: Ktoś pewnie wie jak działają te hallotrony. Ja jestem laik. Wychodzą 3 kabelki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hallotron :)
Czy ktoś wie, czy dałoby się podmienić hallotron-a potencjometrem?
W prosty sposób, bez zmiany elektroniki - NIE.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #58 dnia: Marca 11, 2009, 21:38:56 »
100k liniowy

Moje amatorskie eksperymenty wykazują, że potencjometr w rączce X52 jest 50K, ale na bardzo małym zakresie, tj. kręcić to on się może sporo, ale zakres od 0.04K do 54.2K jest na środku +-30 stopni. Poniżej jest 0, powyżej max. Wygląda na to, że to ten sam pot co czytałem gdzieś o X45 - 50KOhm, 60 degrees. Hurra!

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.