Autor Wątek: Latanie online w FSX  (Przeczytany 143872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Latanie online w FSX
« Odpowiedź #150 dnia: Września 12, 2007, 17:49:59 »
To zależy, jak oceniamy - jeśli na tle myśliwców, to Iris robi całkiem niezłe samoloty, jednak przy porównaniu z cywilnymi produkcjami wypada już gorzej. No ale wiadomo, ile osób kupi 744 do FSa, a ile F-14 ;)
To pokaż mi Horneta z działającym INSem  118

:118:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #151 dnia: Września 12, 2007, 18:09:54 »
Dobra dobra, lepiej napisz co to za robal, bo najwyraźniej nie miałem z nim jeszcze do czynienia... no i czemu on ma tak długie wajchy przełączników ?  :121:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #152 dnia: Września 12, 2007, 23:54:10 »
Belfegor czituje, zainstalował sobie Delco Carousel IV INS.

Ja tam nie oceniam samolotu w porównaniu z innymi warbirdami, tylko pod kątem tego co można zrobić i co inni robią do FS'a. I daleki jestem od nazywania go "świetnym" czy "bardzo dobrym". A już na pewno nie nazwę go "wartym zapłacenia 40$".
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #153 dnia: Września 13, 2007, 08:30:21 »
Zobaczymy jak będzie wyglądał hornet w acceleration. No ale czemu nie mogli zrobić Tomcata  :005:
No bo szczerze kto na tym forum nie chciał by sobie polatać f14  :121:
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #154 dnia: Września 13, 2007, 16:45:44 »
Belfegor czituje, zainstalował sobie Delco Carousel IV INS.
Przejrzałeś mnie ;) F/A-18 to dzieło Aerialfoundry, możesz przeczytać recenzję u YoYa - nie można go nazwać rewelacyjnym, ale lepszego Horneta (oprócz SH od FS KBT) do FSa po prostu nie ma.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: Września 19, 2007, 17:02:39 »
Witam serdecznie,
Chciałbym zadać wam trzy pytania dotyczące latania online w FSX.

1. Czy latając na trybie sharing jest taka możliwość ażeby przekazać stery drugiemu pilotowi??

2. Czy jest taka możliwość ażebym to ja był pierwszym pilotem na serwerze kolegi, w momencie jak lecimy w trybie sharing??

3. Jak porozumieć się z wieżą ?? Od razu mówię że nie ma reakcji po naciśnięciu ~

Proszę o odpowiedź, pozdrawiam

« Odpowiedź #156 dnia: Września 19, 2007, 17:28:29 »
Chciałbym zadać wam trzy pytania dotyczące latania online w FSX...

1. Tak! Klikasz "Shift+T" i jeżeli współgracz zrobi to samo (Shift+T) w odpowiednim czasie to stery zostają przekazane.

2. Tak bo nie ma określenia pierwszy i drugi pilot - możecie "siedzieć" na tym samym fotelu, gra tego nie widzi. Część samolotów ma pozycję - lewy i prawy fotel, a w tych które nie mają możesz sobie taki dodatkowy widok stworzyć modyfikując odpowiednie plik aircraft.cfg w danej maszynie (kilka stron wcześniej w tym temacie jest opisane jak to zrobić Odpowiedz #26 : Lipiec 10, 2007, 15:23:09)

3. Czy ustawiłeś taką samą częstotliwość w swoim radiu w samolocie tak jak kolega na wieży? Nadawanie to nie "~" tylko "Caps Lock" - przynajmniej defaultowo. Czy podczas stawiania serwera uaktywniłeś komunikację głosową "Enable voice communication ..."?

« Ostatnia zmiana: Września 19, 2007, 17:40:26 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #157 dnia: Września 19, 2007, 19:31:37 »
Tylko właśnie CapsLock to nadawanie do wszystkich graczy multiplayer... i chyba nie ma nic wspólnego z radiem, do niego (COM1 i COM2) są osobne przyciski. Tak mnie tknęło żeby to sprawdzić w opcjach po ostatnim locie z Cyganem i Boczkiem, bo miałem przestawione radio na inną częstotliwość, a i tak się słyszeliśmy (tak jakby, bo strasznie cicho)  :121:

« Odpowiedź #158 dnia: Września 19, 2007, 21:46:50 »
Tylko właśnie CapsLock to nadawanie do wszystkich graczy multiplayer... i chyba nie ma nic wspólnego z radiem, do niego (COM1 i COM2) są osobne przyciski. Tak mnie tknęło żeby to sprawdzić w opcjach po ostatnim locie z Cyganem i Boczkiem, bo miałem przestawione radio na inną częstotliwość, a i tak się słyszeliśmy (tak jakby, bo strasznie cicho)  :121:

Caps Lock jest przyciskiem "nadawania" i jest ściśle związany z radiem w samolocie, tylko że ...

Funkcja "Voice communication" czyli komunikacja głosowa* ma:

- włącznik główny czyli zaznaczenie "okienka" z tekstem "Enable voice communication (broadband required)" czyli dostępna komunikacja głosowa (wymagana transmisja szerokopasmowa), który włącza lub wyłącza możliwość komunikacji poprzez FSX i dwie opcje:

1. "Always activated for all players" czyli zawsze aktywowana dla wszystkich graczy - opcja taka zastępuje po prostu komunikator np. TS
2. "Only activated using aircraft radios" czyli aktywowana tylko za pomocą radia samolotu.

Jeżeli podczas stawiania serwera ustawimy opcję pierwszą to wszyscy gracze będą się słyszeli bez względu na ustawioną częstotliwość radiową. Natomiast opcja druga powoduje, że komunikacja odbywa się za pomocą radia samolotu czyli słyszą się tylko ci na tej samej częstotliwości. Zostało to wielokrotnie sprawdzone w praktyce i moim zdaniem działa tak jak powinno.

Dodam też, że jeżeli dwaj gracze dzielą jeden statek powietrzny to mogą rozmawiać bez względu na ustawioną opcję 1 lub 2 bez naciskania jakiegokolwiek przycisku nadawania - czyli tak jakby byli obok siebie w kabinie (bo przecież "są"  :020:)

Natomiast przyciski COM1 i COM2 służą do przełączania się pomiędzy poszczególnymi panelami komunikacji radiowej - w większości maszyn mamy 2, choć w niektórych starych samolotach tylko 1 (np. darmowy Mustang z FS9 wspomniany wcześniej w tym temacie). Możemy mieć ustawione 2 częstotliwości np. samolot kolegi i wieża lotniska - łatwiej przełączać się pomiędzy tymi urządzeniami  w czasie lotu niż przestawiać co chwilę częstotliwości.

« Ostatnia zmiana: Września 19, 2007, 22:01:40 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #159 dnia: Września 19, 2007, 22:47:15 »
No to przeczytawszy to, ciśnie się na usta jedno: REWELACJA!
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #160 dnia: Września 19, 2007, 22:57:15 »
Nie rewelacja, tylko instaluj i chodź z nami latać :D U mnie FSX chodzi szybciej niż FS9 ;) pod warunkiem, że nie uruchamiam maszyn z FS9, bo tych pokrętny system teksturowania sprawia, że FPSy lecą na łeb, na szyję.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: Września 20, 2007, 13:41:26 »
Witam,
Chyba się nie zrozumieliśmy, jak latam na single i wcisnę ~ to wyskakuje mi okienko ATC (obsługiwane przez PC), jednak w multi okienko to nie pokazuje mi się, i tutaj moje pytanie czy nie da się tak zrobić żeby na multiplayer porozumieć się z wieżą. Oczywiście nie ma nikogo z nas na funkcji Air Traffic Controller.

SLONIK_PL

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: Września 25, 2007, 10:57:51 »
Pytanko 1... Kiedy można z wami polatać online??
Pytanko 2... Czy wystarczy sam FSX czy coś jeszcze będę potrzebował??
Pytanko 3... Latacie na jakimś serwerze postawionym czy opieracie się tylko na sieci FSX??
Sorry że się tak rozpytałem  :karpik

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #163 dnia: Września 25, 2007, 13:57:37 »
Do latania potrzebny jest FSX + Service Pack 1
Przejrzyj cały wątek, bo Razorblade wykonał sporo repaintów do defaultowych samolotów oraz do kilku dobrych freewarów. Zamieścił od razu linki do Rapidshare, gdzie są malowania.
Latanie odbywa się z reguły na prywatnym serwerze. Kontakt przed lataniem przez GG.

Pozdrawiam!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

SLONIK_PL

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: Września 25, 2007, 14:38:23 »
Dzięki Lucas  :banan