Od pewnego czasu w rozmowach, zarówno 'na privie' m.in. z Razorblade'm, lucasem, czy bandytą jak i na forum, poruszamy temat polskich samolotów w symulatorach - głównie we Flight Simulatorze - jako, że to jest jedyny symulator 'high-end' do którego można tworzyć dodatkowy content. FSX jest coraz bardziej popularny, dlatego też myślę, że warto się zainteresować jego możliwościami i wykorzystać je. Wiem, że jest tu co najmniej kilka osób które aktywnie próbują coś w tym temacie zrobić.
Ja prawie skończyłem swój pierwszy samolot dla FS'a i warto pomyśleć nad kolejnym projektem, tym razem jednak wolałbym zająć się współczesną maszyną, a jako, że wg mnie prawdziwy samolot powinien mieć śmigło, wybór padł na PZL-130 Orlik - tym bardziej, że jest to znakomita maszyna akrobacyjna, w sam raz do lotów online, wg mnie też świetnie się nada do nadchodzącego addonu dla FSX 'Acceleration'.
Dlatego też przyszedł mi do głowy pomysł na założenie 'forumowego' projektu, którego celem będzie zrobienie Orlika o jakości addonów payware, na które niestety liczyć nie można. Polskie samoloty są produktem zbyt niszowym, by któraś z firm tworzących addony dla FSX, się nimi zajęła.
Oczywiście zabierając się za projekt, chciałbym go zrobić w stopniu jak najlepiej odzwierciedlającym rzeczywisty samolot. Chciałbym też, by samolot wykorzystywał nowinki graficzne zawarte w FSX, takie jak self-shadowing, czy normalmapy.
Z modelem 3d, zarówno exteriora, jak i VC powinienem sobie poradzić, z texturami raczej też, oczywiście wszystko zależy od referencji i wolnego czasu. Udało mi się zebrać ponad setkę w miarę dobrych zdjęć z zewnątrz, niestety brakuje mi jeszcze kilku rzeczy - dokładnych planów (rzutów - góra/bok/przód/spód), najlepiej wraz z wymiarami, fotografii kokpitu (dobrze by było, gdyby te fotografie dało się wykorzystać na textury), zdjęć zbliżeń na charakterystyczne miejsca samolotu (podwozie, owiewka itd.), opisu przyrządów samolotu, checklisty przed startem itd. Prace nad skompletowaniem danych dotyczących samolotu częściowo już się zaczęły, ale chyba lepiej będzie zająć się sprawą 'oficjalnie'.
Pierwszy problem pojawia się przy programowaniu zegarów i systemów samolotu. Podstawowe przyrządy są dość łatwe do zrobienia, ale mimo to, dobrze by było gdyby się znalazł ktoś kto zna się na programowaniu Flight Simulatora i mógłby wspomóc projekt.
Kolejną dość istotną sprawą jest model lotu. Kupiłem program, który analizuje dane samolotu takie jak wymiary, waga, rodzaj silnika itd. i z nich 'tworzy' tandem plików .air i .cfg odpowiadających za model lotu, niestety, jak to z automatami bywa, nie jest to program idealny, do prostego samolotu jakim jest Lublin R-XIIID program się nawet nieźle nadaje, jednak uważam, że model lotu maszyny akrobacyjnej lepiej jest przygotować ręcznie. Niestaty na tym akurat się nie znam, ale może ktoś się tym interesował i byłby w stanie zagłębić się w dynamikę lotu Orlika.
Liczę na to, że temat rozwinie się w interesującą dyskusję. Co sądzicie o tym pomyśle?