Autor Wątek: Samolot dla FSX: PZL-130 Orlik  (Przeczytany 103386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Samolot dla FSX: PZL-130 Orlik
« dnia: Lipca 13, 2007, 01:45:52 »
Od pewnego czasu w rozmowach, zarówno 'na privie' m.in. z Razorblade'm, lucasem, czy bandytą jak i na forum, poruszamy temat polskich samolotów w symulatorach - głównie we Flight Simulatorze - jako, że to jest jedyny symulator 'high-end' do którego można tworzyć dodatkowy content. FSX jest coraz bardziej popularny, dlatego też myślę, że warto się zainteresować jego możliwościami i wykorzystać je. Wiem, że jest tu co najmniej kilka osób które aktywnie próbują coś w tym temacie zrobić.

Ja prawie skończyłem swój pierwszy samolot dla FS'a i warto pomyśleć nad kolejnym projektem, tym razem jednak wolałbym zająć się współczesną maszyną, a jako, że wg mnie prawdziwy samolot powinien mieć śmigło, wybór padł na PZL-130 Orlik - tym bardziej, że jest to znakomita maszyna akrobacyjna, w sam raz do lotów online, wg mnie też świetnie się nada do nadchodzącego addonu dla FSX 'Acceleration'.

Dlatego też przyszedł mi do głowy pomysł na założenie 'forumowego' projektu, którego celem będzie zrobienie Orlika o jakości addonów payware, na które niestety liczyć nie można. Polskie samoloty są produktem zbyt niszowym, by któraś z firm tworzących addony dla FSX, się nimi zajęła.

Oczywiście zabierając się za projekt, chciałbym go zrobić w stopniu jak najlepiej odzwierciedlającym rzeczywisty samolot. Chciałbym też, by samolot wykorzystywał nowinki graficzne zawarte w FSX, takie jak self-shadowing, czy normalmapy.

Z modelem 3d, zarówno exteriora, jak i VC powinienem sobie poradzić, z texturami raczej też, oczywiście wszystko zależy od referencji i wolnego czasu. Udało mi się zebrać ponad setkę w miarę dobrych zdjęć z zewnątrz, niestety brakuje mi jeszcze kilku rzeczy - dokładnych planów (rzutów - góra/bok/przód/spód), najlepiej wraz z wymiarami, fotografii kokpitu (dobrze by było, gdyby te fotografie dało się wykorzystać na textury), zdjęć zbliżeń na charakterystyczne miejsca samolotu (podwozie, owiewka itd.), opisu przyrządów samolotu, checklisty przed startem itd. Prace nad skompletowaniem danych dotyczących samolotu częściowo już się zaczęły, ale chyba lepiej będzie zająć się sprawą 'oficjalnie'.

Pierwszy problem pojawia się przy programowaniu zegarów i systemów samolotu. Podstawowe przyrządy są dość łatwe do zrobienia, ale mimo to, dobrze by było gdyby się znalazł ktoś kto zna się na programowaniu Flight Simulatora i mógłby wspomóc projekt.

Kolejną dość istotną sprawą jest model lotu. Kupiłem program, który analizuje dane samolotu takie jak wymiary, waga, rodzaj silnika itd. i z nich 'tworzy' tandem plików .air i .cfg odpowiadających za model lotu, niestety, jak to z automatami bywa, nie jest to program idealny, do prostego samolotu jakim jest Lublin R-XIIID program się nawet nieźle nadaje, jednak uważam, że model lotu maszyny akrobacyjnej lepiej jest przygotować ręcznie. Niestaty na tym akurat się nie znam, ale może ktoś się tym interesował i byłby w stanie zagłębić się w dynamikę lotu Orlika.

Liczę na to, że temat rozwinie się w interesującą dyskusję. Co sądzicie o tym pomyśle?

Odp: Samolot dla FSX: PZL-130 Orlik
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 13, 2007, 02:57:17 »
Widzę że nie próżnujesz :D

Hmm to w 2004 nie ma normali ?

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 13, 2007, 06:47:24 »
W sprawie zdjęć Orlika skontaktuj się z Boczkiem. Podczas naszego pokazu w Radomiu wykonał sporo zdjęć samego samolotu jak i jego detali.
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2007, 07:31:41 wysłana przez Kos »
Dziadek Kos

empeck

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2007, 07:26:46 »
Nie. W FS9 nie ma normali, FS9 to czysty directx8, bez pixel shaderów. Nie mówię, że już go zacznę robić, nie chcę popełnić tego samego błędu jaki zrobiłem przy Lublinie - najpierw potrzebuję odpowiednią ilość materiałów źródłowych.

Kos - Dzięki!

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 13, 2007, 07:45:15 »
@ muminek i inni ewentualni dyskutanci: Na temat wyższości (lub nie - kwestia poglądów) itp. FSX nad FS9 dyskutujemy w temacie Microsoft Flight Simulator X  - http://www.il2forum.pl/index.php/topic,5986.0.html. Proszę nie robić zbędnego OT.

Ze względu na wagę poruszanej tutaj kwestii  :021: - wszelkie posty niezwiązane z tematem budowy PZL-130 Orlik będę kasował.

Ten temat niech służy tylko i wyłącznie pomocy udzielanej empeckowi w realizacji jego szczytnego i pożytecznego zamierzenia oraz omawianiu postępów w pracach, przyszłych testów maszyny itd.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 13, 2007, 07:47:16 »
Zrobienie Orlika byloby naprawdę czymś, nie, że Lublin mialby mi się nie podobać, ale Orlik to obecnie jeden ze słynniejszych samolotów polskich - niemniej pracy i też więcej bo jest trudniejszy. Jesli chodzi o materiały - myślę, że nie ma problemu. Nasz PAT da ci wszystko. Pomysł jeśli wypali i się uda naprawdę świetny, trzymam kciuki!
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 13, 2007, 08:31:47 »
Witam!

Pomysł pierwszolkaśny :).Szczególnie po bardzo wczesnym (udanym) stadium testowania lotów online FSX'em.Niesamowite przeżycie :).Na sam dźwięk silnika przy wachlowaniu przepustnicą - ciarki przechodzą.Nie to co w IL-2 - ciągłe odbieranie porodu u krowy.
  Za kilka godzin wrzucę na Rapida trochę zdjęc.Powinny się przydać - np luki podwozia zrobione z odległości 1 m w rzucie pionowym od dołu :).
Jeśli chodzi o foty to wiem, że Josiv też zbierał dokumentację.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 13, 2007, 08:51:52 »
BOCZEK - super. Zbliżenia bardzo się przydadzą.

Potrzebowałbym jeszcze rzuty/blueprinty - jeśli ktoś posiada coś takiego byłbym bardzo wdzięczny.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 13, 2007, 10:40:01 »
(...)
Potrzebowałbym jeszcze rzuty/blueprinty - jeśli ktoś posiada coś takiego byłbym bardzo wdzięczny.

Zapuści się żurawia do znajomych z PZL, może coś się uda wyciągnąć.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 13, 2007, 10:52:16 »
Może się przyda
Biblioteka wojsk lądowych , tylko kurde lokalizacji nie znam :/
http://www.wso.wroc.pl/BG/
"BIULETYN   NABYTKÓW
za okres  VII – XII 2002 r.
(...)
PZL-130 Orlik             - 618
(...)"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 13, 2007, 12:55:59 »
Łomatko! Człowiek się na chwilę odwróci, żeby pieluchę zmienić dziecku a tu takie rewelacje  :karpik
Trzymam kciuki z doprowadzenie sprawy do końca  :564:

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

empeck

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 13, 2007, 13:02:04 »
Presja już mnie przygniotła  :004:

A poważnie to zabiorę się za niego jak skończę aktualne projekty, moje www i zbiorę odpowiednią ilość materiałów. O razu mówię, że to jest projekt na miesiące, nie tygodnie.

Dzięki wszystkim zainteresowanym i chętnym do pomocy.

No i jeśli potraficie coś do FS'a zrobić (FM, lub programowanie gauge'ów) to każdą pomoc przyjmę z otwartymi rękoma.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 13, 2007, 13:39:05 »
Hej
Tak zdecydowanie Boczek będzie miał najwięcej ciekawych zdjęć, praktycznie wszystkiego.
Moje zdjęcia z komórki :| tutaj http://www.box.net/shared/h0fl5dlzp1 interesowały mnie konkretne oznaczenia i szczegóły. No i jeszcze może coś ciekawego znajdziesz w galerii orlików na stronie pat :D www.eagles.pl
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

empeck

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 13, 2007, 13:52:41 »
Dzieki Josiv, świetne fotki :)

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 13, 2007, 16:22:17 »
Mam takie:

...to przedni kokpit.
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2007, 16:29:04 wysłana przez Kos »