Tak jak sam zaproponowałem w poprzednim poście mały teścik porównawczy UTX Europe oraz Vector i XClass w "mojej" okolicy.
Odwzorowanie okolic Bydgoszczy i lotniska EPBY:
- najpierw wycinek z Google Maps

- teraz 3 screeny od lewej: UTX, UTX + XClass oraz kombinacja Vector i XClass (mam zainstalowane tekstury Millsa)

Jak można zauważyć sam UTX jest kompletną porażką w odwzorowaniu tego terenu. Rzuca się w oczy brak lasów i "niedorobione" miasto. Kombinacja UTX i XClass daje już nieco lepszy wynik w każdym razie pojawiły się lasy i miasto wygląda podobnie do "reala". W zasadzie nie ma zbyt wielkich różnic pomiędzy kombinacją UTX+XClass i Vector+XClass, ale tylko do czasu zbliżenia.
Robimy zbliżenie na charakterystyczny punkt na północy Bydgoszczy czyli LPKiW z charakterystycznym sztucznym stawem. Po lewej UTX+XClass, a po prawej Vector+XClass.

Dla porównania obrazek z Googli:

Wyraźnie widać, że układ lasu jest zdecydowanie lepszy (szczególnie, że na wschód od stawu są spore obszary leśne i nie ma gospodarstw) w kombinacji Vector+XClass, a ponadto kształt stawu jest wyraźniejszy w tej kombinacji.
Skoro jesteśmy przy odwzorowaniu zbiorników wodnych to jeszcze jedno porównanie na bazie akwenu znajdującego się w okolicy Bydgoszczy czyli Zalew Koronowski.
Screeny z Googli (mapa aby wyrźniej było widać kształt akwenów)

Od lewej: UTX, UTX + XClass oraz kombinacja Vector i XClass

Wyraźnie widać, że od UTX gorszy jest chyba tylko defaultowy landclass z FSX, natomiast kombinacja z XClass są bardzo podobne landclassem, ale różnią się odwzorowaniem samego zbiornika wodnego. Ten z Vectora jest mniej "kanciasty" i znacznie lepiej oddaje rzeczywisty kształt akwenu od uproszczonego kształtu tego elementu w UTX
Moim zdaniem kombinacja Vector i Xclass jest dużo lepsza od kombinacji UTX i XClass ("goły" UTX w ogóle chyba jest bez sensu). Jedyną zaletą UTX dla nawigacji VFR jest chyba odwzorowanie dróg nieco lepsze od niż Vectorze, ze względu na lepsza kolorystykę (w Vectorze drogi są jednego koloru i chyba trochę zbyt jasne).
Jestem ciekawy jak to wygląda w innych okolicach, bo może to tylko rejon "mojego" miasta jest "pokrzywdzony" w UTX. Ktoś ma odmienne odczucia co do tych dodatków na podstawie latania w innych rejonach Polski?