Dosiegniesz bez problemu
Masz rację! Mój błąd - ostatni raz w Mi-2 leciałem "ładnych parę lat" temu (potem przyszły były Mi-8 i W3), po sprawdzeniu zorientowałem się, że to w sumie około metra od pozycji pilota na fotelu.
... ale potwierdzam ze od biedy mozna sie nim pobawic.
Niestety kluczowym jest tutaj wyrażenie "od biedy"

- nadaje się to w zasadzie do zrobienia jakiegoś ciekawego screena, bo jakoś przyjemności z lotu z takimi bugami nie odczuwam. W zasadzie prawie wszystkie samoloty i śmigłowce z FS9 funkcjonują "od biedy" w FSX, ale niestety niewiele jest tych dobrych i działających prawidłowo.
Kolejnym bugiem Mi-2 jest to, że gdy zwolniłem nisko na dość nisko nad ziemią to "głos" powiedział, że mam wysunąć klapy :karpik
Dotychczas sprawdziłem kilkanaście maszyn z FS2004 pod FSX i na razie stwierdziłem, że:Działają wspomniane już tutaj płatne samoloty
MiG-15 z Bear Studios i
T34 Mentor z Carenado
Nie działają niestety dobre darmowe (wspomniane w temacie
Zanim zasiądziesz za sterami myśliwca ...) samoloty
Zlin 43 i
Zlin 142W
Stearmanie PT-17 nie wyświetlają się niektóre tekstury np. wskaźnik pod górnym płatem.
Bugi występują w Nemeth Mi-24, ale nie sprawdzałem jeszcze tego dodatku kompleksowo. Na razie stwierdziłem problemy z przełączaniem niektórych włączników w VC. prawdopodobnie sytuacja będzie podobna jak z Mi-2

Niestety dobry VC jest dla mnie warunkiem używania samolotu lub śmigłowca w ogóle w FS-ach.
Co ciekawe powstał nieźle zrobiony An-2 pod FS2004/FSX, ale wreszcie porządne wykonanie kokpitu zostało zepsute koszmarna postacią drugiego pilota. Nie mogę zrozumieć autorów, którzy wstawiają te postacie do VC. Są całkowicie zbędne, psują efekt wizualny kokpitu, a w FSX uniemożliwiają pilotowanie z fotela drugiego pilota (w sumie z FS9 też). Bardzo trudno jest wykonać dobrze wyglądająca postać ludzką w kabinie. W darmowych dodatkach widziałem chyba tylko 2-3 w miarę nie szpecące postacie (z pamięci np. Aeronca L-16A) - reszta to koszmarki, w zasadzie wykluczające użycie często niezłego dodatku.
Przy okazji - w dodatkach działających pod FSX można sobie dorobić widok z siedzenia 2 pilota poprzez wprowadzenie takiej grupy w
aircraft.cfg[CameraDefinition.001]
Title = "Left Seat"
Guid = {195EAB58-9E4A-1E2A-A34C-A8D9D948F078} - ten numer może być zasadniczo* identyczny dla widoków wewnętrzych
Origin = Virtual Cockpit
MomentumEffect = No
SnapPbhAdjust = Swivel - ta funkcja odpowiada za poruszanie głowy za pomocą POV
SnapPbhReturn = False
PanPbhAdjust = Swivel
PanPbhReturn = False
Track = None
ShowAxis = YES
AllowZoom = TRUE
InitialZoom = 0.75 - ta funkcja odpowiada za wstępne powiększenie widoku
SmoothZoomTime = 2.0
ZoomPanScalar = 1.0
ShowWeather = Yes
XyzAdjust = TRUE
ShowLensFlare=FALSE
Category = Cockpit
PitchPanRate=20
HeadingPanRate=60
InitialXyz=-0.85, 0.00, 0.00 - ta funkcja odpowiada za położenie "punktu wzroku" w przestrzeni
InitialPbh=0, 0, 0 - ta funkcja odpowiada za "kąt patrzenia"X - prawo/lewo
Y - góra/dół
Z - przód/tył_______________________
*) Tak jest w defautowych maszynach wszędzie jest ten sam numer (i tak to działa też np. w T-34 czy MiG-15 i BristoluF2B), ale w Nemeth Mi-2 musiałem dać rożne dla poszczególnych widoków.