Autor Wątek: Samolot dla FSX: TS-11 Iskra  (Przeczytany 60877 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Samolot dla FSX: TS-11 Iskra
« dnia: Lipca 27, 2007, 18:46:27 »
Długo przymierzałem się żeby coś zacząć, ale jakieś trzy tygodnie i trzy dni temu pod wpływem nagłego impulsu (może wakacyjne słońce mi przygrzało ;) ) zacząłem robić. Plan jest bardzo ambitny, bo zamierzam stworzyć Iskrę dla FSX o jakości której nie powstydziłby się płatny dodatek. Czyli z realistycznie odwzorowaną awioniką i systemami samolotu, w pełni funkcjonalnym VC dla obu kabin, oraz przyjemnym dla oka modelem i teksturami. Iskrę wybrałem bo jest to a) odrzutowy b) zgrabny c) polski samolot, który da się w miarę dobrze odwzorować w FSX (poddźwiękowy, bez radaru i rozbudowanej awioniki bojowej itp). Traf chciał, że niezależnie od siebie wpadliśmy z empeckiem na pomysł zrobienia dwóch różnych samolotów szkolnych używanych przez PSP, więc jeśli oba projekty uda nam się wspólnie doprowadzić do końca (trzymać wszyscy kciuki!) to nasze siły powietrzne będą miały piękne odwzorowanie w symulatorze. Zdaję sobie sprawę, że nie wykonałem jeszcze nawet 5% całości i że jeśli za rok o tej porze bedzie można udostępnić pierwszą wersję samolotu to i tak będzie to wielki sukces. Zresztą nie będę powtarzał tego, co napisał empeck w swoim wątku dotyczącym Orlika: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9165.msg139927.html

Na chwilę obecną zrobiłem główną bryłę samolotu i wstawiłem do FSX'a z wykorzystaniem plików innego samolotu (Soko G-2 Galeb który kiedyś pokazał tu Razorblade, chyba najbardziej zbliżony pod względem osiągów). Lata toto nawet nawet, o czym świadczą poniższe screeny. Planuję najpierw skończyć cały exterior (wraz z teksturami i animacjami), traktując go jako poligon szkolny przed przejściem do naprawdę ważnych rzeczy, czyli kokpitu i awioniki. Mam nadzieję, że uda mi się do tego czasu zgromadzić potrzebną dokumentację.

Przede wszystkim chcę wykonać wersję samolotu na której lata zespół akrobacyjny "Biało-Czerwone Iskry", jako że jest to model najbardziej pasujący do charakteru i możliwości FS'a. Niestety o ile samoloty zespołu zostały obfotografowane z zewnątrz niemal ze wszystkich stron, o tyle nie znalazłem żadnych przydatnych fotografii wnętrza, a zapewne różni się ono od kokpitów zwykłych TS-11, których fotografii też nie mam zbyt wielu. 

Poszukuję zatem fotografi kokpitu Iskry, zwłaszcza wersji MR, zdjęć detali zewnętrznych (tego nigdy za wiele), oraz dokumentacji technicznej (instrukcja obsługi, procedury, dokładniejsze dane techniczne do modelu lotu itp). Nie są to rzeczy potrzebne mi w tej chwili, gdyż jak wcześniej napisałem najpierw wykończę model zewnętrzny (a to potrwa), ale z oczywistych względów chciałbym je zgromadzić wcześniej.

Trochę screenów na dobry początek  :002: . Model jest nieoteksturowany więc jedyne co się liczy to kształt (klikać na miniaturki):

Widok z kokpitu na razie byle jak (to zewnętrzny model, więc owiewka przy takim zbliżeniu jest mocno kanciasta)

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Odp: Samolot dla FSX: TS-11 Iskra
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 27, 2007, 19:50:25 »
Oj, kawał dobrej roboty.

pozdrawiam
ROB

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 27, 2007, 19:58:25 »
Gratuluję, chyba dobrze uchwyciłeś bryłę. Czy da się tym w FS9 ?

A ten projekt zdechł ?
http://aircraft.eaglebase.net/index.php

tu trochę jakiejś  :004: kabiny
http://aircraft.eaglebase.net/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=2
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2007, 20:03:44 wysłana przez Ranwers »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 27, 2007, 21:34:39 »
Czy da się tym w FS9 ?

A po co?! Gdy some1 skończy swój samolot (sam ocenił pracę na rok) to nikt już nie będzie o FS9 pamiętał.

A tak po prawdzie, to ponieważ nie powstały jeszcze typowe dodatki pod FSX (na razie to wszystko przerobione dodatki z FS9 dostosowane do pracy z FSX), to nie wiadomo jak daleko sięga kompatybilność "do tyłu". W każdym razie nie da zaimplementować w sposób prosty samolotu z FSX do FS9 (symulator nie czyta: "visual model"), więc sądzę, że samolot robiony pod FSX nie będzie działał (prawidłowo) w FS9.

Wiedziałem o projekcie już wcześniej, ale teraz po "odtajnieniu" mogę wreszcie oficjalnie pogratulować pomysłu, wykazać podziw dla wiedzy i umiejętności oraz dla cierpliwości. Oczywiście życzę Tobie, sobie i wszystkim FS-lataczom powodzenia projektu!

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 27, 2007, 21:39:42 »
No szybko Ci to poszło  :karpik trzymam kciuki dalej  :564:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

empeck

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 27, 2007, 22:17:32 »
Świetnie wygląda, gratuluję chęci i trzymam kciuki za ciąg dalszy :)

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 28, 2007, 20:57:09 »
Super się prezentuje! Ale żeś ruszył z kopyta! Miesiąc temu mówiłeś mi, że planujesz "coś może" zrobić, a tu takie coś! WTG!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 30, 2007, 21:40:43 »
Dziękuję wszystkim za miłe słowa :)  Do FS9 nie będzie, model już na tym etapie nie jest z nim kompatybilny a szkoda mi czasu na robienie go w dwóch wersjach. Poza tym doliczyłem się dwóch zaczętych projektów Iskry do FS9, może kiedyś zostaną ukończone to nie będę im robił konkurencji. ;)

Po głównej bryle samolotu pora na detale. Ogon gotowy:

A tutaj widok z kokpitu, ustawiłem kamerę w miejscu gdzie powinna być głowa pilota. Widoczność bardzo dobra - na boki. :D

« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2007, 22:12:06 wysłana przez some1 »

empeck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 31, 2007, 09:48:33 »
Bardzo fajny detal :)

« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 31, 2007, 09:58:40 »
Gratuluję pomysłu, odwagi  i postępu prac. Trzymam kciuki życząc wytrwałości w pracach nad naszą polską "szparką"! :002:
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 31, 2007, 20:57:43 »
Brawo!
Ciekaw jestem jaki będzie model lotu. Czy realistyczny?

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 01, 2007, 01:51:48 »
Brawo!
Ciekaw jestem jaki będzie model lotu. Czy realistyczny?

Eee, no chyba nie, bo po co?

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 01, 2007, 11:23:51 »
Someone – mesh jest świetny czy możesz wstawić siatkę modelu z viweport-a? Ile masz poly w tej chwili i jaki limit na exterior / interior ?

Jakie mapki planujesz użyć ? Będą normale, bump itd... ?
\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 01, 2007, 12:41:03 »
O to chodzi?

Na razie wszystko co zrobiłem nie przekracza 15k, więc można jeszcze trochę poszaleć. O limitach na razie nie myślałem, będzie tyle ile wyjdzie. Najwyżej kupicie sobie nowe komputery :021:

Dodatkowe mapki będą, w końcu to FSX. Ale na razie nie jestem w stanie powiedzieć jakie i ile, bo jeszcze się na tym nie znam ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2007, 14:01:39 wysłana przez some1 »

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 01, 2007, 15:12:59 »
Jakoś mi umknął ten wątek. Kawał dobrej roboty. :) Na prawdę przypomina Iskierkę, nie to co ten model do LO.

Mam nadzieję, że wystarczy samozaparcia by skończyć projekt. :)  Trzymam kciuki.