Autor Wątek: Pliki SFS - otwarte !  (Przeczytany 50694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
Odp: Pliki SFS - otwarte !
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 03, 2007, 20:41:51 »

Na przykład Labienus rozgryza program, poprawia F4U , i puszcza mod w obieg a zainteresowani zwyczajnie podmieniają co trzeba i mają  Korsarza o mocy 2200 a nie 1500 KM  :020:, Schmeisser poprawia D-9 i "puszcza w obieg"- zainteresowani instalują i mają normalnie latająca fokę i tak dalej i tak dalej , interes się kręci 

Tak tylko ktoś zainstaluje tylko fokę, a inny tylko korsarza i będą niekompatybilni online albo jeszcze gorzej, będą kompatybilni?
IMHO to ma sens tylko wtedy jeśli powstaną całe mody jak do ET na przykład, tylko kolejny problem rozdzielenia graczy na kilka grup, co dla starego Sturma było by śmiercią, chociaż jak się zastanowić to kto się będzie trudził i robił mody pod 1.2?

Panowie o czym Wy mówicie.Co to ma być?Tuning party?Cudem nagle się pokazało narzędzie do rozpakowywania plików .sfs.Na dniach ukaże się kompilator,umożliwiający wyciągnięcie,zamianę i włożenie z powrotem jakichkolwiek danych zawartych w tych plikach(tak myślę)Po co?Zeby zabić grę sieciową.Bo wychodzi SoW,który,jeśli chodzi o narzucone ramy czasowe,nie będzie większym konkurentem dla Fajnego Bubla w grze online.Więc będziemy się spotykać w pokoikach z poprawnie wymodelowanymi typami ulubionych  samolotów w małych grupkach znajomych krzycząc sobie coraz ciszej "Abschuss!!!" i "Volltreffer!!!"

P.S. Przepraszam za dwa posty pod rząd
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

empeck

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 03, 2007, 21:50:50 »
Jakby od razu zrobili sima z otwartą architekturą i odpowiednio zabezpieczonym multiplayerem, to nie byłoby takich problemów  :118:

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 03, 2007, 21:54:23 »
Jakby od razu zrobili sima z otwartą architekturą i odpowiednio zabezpieczonym multiplayerem, to nie byłoby takich problemów  :118:

Nie wiem jak chcesz te dwie rzeczy pogodzic ...
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

empeck

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 03, 2007, 21:59:33 »
Wszystko da się zrobić. W światku CFS3 jakoś nie ma problemu z cheatowaniem, a większość ludzi lata samolotami third party. Po prostu przy lotach online zarówno host, jak i gracze muszą mieć zainstalowane identyczne samoloty.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 03, 2007, 22:02:34 »
Wszystko da się zrobić. W światku CFS3 jakoś nie ma problemu z cheatowaniem, a większość ludzi lata samolotami third party. Po prostu przy lotach online zarówno host, jak i gracze muszą mieć zainstalowane identyczne samoloty.
zwróć uwagę na fragment o małych pokoikach w moim poście
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

empeck

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 03, 2007, 22:30:28 »
Uważam po prostu, że przy odrobinie chęci ze strony developera ten 'problem' dałoby się rozwiązać.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 03, 2007, 23:04:18 »
Nie wiem jak chcesz te dwie rzeczy pogodzic ...
Sorry ram ale to jest gadanie na poziomie jednej ex minister czy wiceminister, która uznała programy z  open source za nie bezpieczne bo każdy zna ich kod. (Może dla niektórych to nic dziwnego ale to jest bzdura taka że aż włosy bolą)

Wracają do samych plików,
fragment klasy opisującej p11

Aircraft._weaponsRegisterClassSaV(class1, "default", new String[] {
            "MGunBrowning303sipzl 750", "MGunBrowning303sipzl 750", "MGunBrowning303ki 350", "MGunBrowning303ki 350", null,
null
        });
Ma tam może ktoś pod ręką jakieś historyczne dane jakie były zapasy amunicji?

Jeszcze zaciekawiły mnie totalnie nie skuteczne bombki p11'ki to jest po niemieckie PuW'y 12,5kg jak na mój gust to całkiem sporo materiału wybuchowego w sobie zawierały, no na pewno nie było to całe 12,5 ale nawet 6kg zawieszone na fanatyku przechodzącym się po mieście może zrobić wrażenie.....

I tak popierając wywody porównanie PuW125 i SC50 (czyli licząc ogólnikowo 4 razy mocniejsza)
    static
    {
        Class class1 = com.maddox.il2.objects.weapons.BombPuW125.class;
        Property.set(class1, "mesh", "3DO/Arms/PuW-12_5/mono.sim");
        Property.set(class1, "radius", 25F);
        Property.set(class1, "power", 1.01F);
        Property.set(class1, "powerType", 1);
        Property.set(class1, "kalibr", 0.14F);
        Property.set(class1, "massa", 12.5F);
        Property.set(class1, "randomOrient", 1);
        Property.set(class1, "sound", "weapon.bomb_cassette");
    }
}
    static
    {
        Class class1 = com.maddox.il2.objects.weapons.BombSC50.class;
        Property.set(class1, "mesh", "3do/arms/sc-50/mono.sim");
        Property.set(class1, "radius", 25F);
        Property.set(class1, "power", 24.4F);
        Property.set(class1, "powerType", 0);
        Property.set(class1, "kalibr", 0.2F);
        Property.set(class1, "massa", 55.5F);
        Property.set(class1, "sound", "weapon.bomb_mid");
    }
}

czyli jest......24 krotnie mocniejsza ???  :011: :008:

ps.Wszystkie dane biorę z wersji 3.04 czyli z deczko starej, ale chyba p11 nie dotykali od wieków.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2007, 23:11:44 wysłana przez Josiv »
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 04, 2007, 00:12:16 »
Sorry ram ale to jest gadanie na poziomie jednej ex minister czy wiceminister, która uznała programy z  open source za nie bezpieczne bo każdy zna ich kod. (Może dla niektórych to nic dziwnego ale to jest bzdura taka że aż włosy bolą)

Jos - po prostu nie widzę jakiejkolwiek sznasy na porozumienie sie dwóch stron (red i blue) których modów mają uzywać na przykład na frontach online. Za długo już gramy w tę grę. Otwarcie jej struktury spowoduje wysyp "jedynie słusznych" modów.
Owszem, gra offline nabierze smaczków. Online to pozostaną grupki skupione wg jednego "modu" i tyle. Pozostaną dyskusje typu:
My latamy na "real FW-190" ... a my na "real Jak-1b" ...
Nie widzę szans na porozumienie się dwóch stron.
Albo latamy w to co mamy (wszyscy) i nic nie poprawiamy - albo nie latamy wcale.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 04, 2007, 00:43:34 »
To może w ogóle zrobić własny ckm, bo tu jest browning przecież...

W kadłubie było 600 pocisków na karabin.
W skrzydle 500 pocisków na karabin.
Bomba odłamkowa PuW 12,5kg:
-masa bomby  11,5kg
-masa materiału wybuchowego 1,2 kg
-masa zapalnika 1,05 kg

Polski karabin maszynowy pilota wz.33 7.9mm:
masa broni: 11,5kg
szybkostrzelność: 1100 strz/min nsynch
szybkostrzelność: 900 strz/min synch

Takie tam głupstwa:)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 04, 2007, 08:35:22 »
Jeszcze zaciekawiły mnie totalnie nie skuteczne bombki p11'ki to jest po niemieckie PuW'y 12,5kg jak na mój gust to całkiem sporo materiału wybuchowego w sobie zawierały, no na pewno nie było to całe 12,5 ale nawet 6kg zawieszone na fanatyku przechodzącym się po mieście może zrobić wrażenie.....

Jesteś w błędzie Jos. Ta bomba miała zaledwie 1,2 kg materiału wybuchowego. SC 50 miała 24 kg.

Słuchajcie zanim zaczniemy tak wszystko totalnie krytykować sprawdzajmy co piszemy. To tak do wszystkich, żeby się nie zapędzić.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 04, 2007, 10:58:50 »
A ja starego sturma bym lekko stuningował. Przynajmniej popatrzał co jakaś zmienna daje w grze. Podstawił coś innego i popatrzał ile się zmieni. Może w końcu dałoby się zrobić maszyny delikatne, podatne na pożar nawet w przypadku ostrzału z kmów.
Swoją drogą, można nawet przerobić emila na dorotkę. Zrobić mu 4 karabiny maszynowe, osiągi z wersji D plus poprawić p11stkę i się w końcu realnie pobawić we wrzesień... To co, że model 3d emilka się nie zgadza... gorsze rzeczy się improwizowało ;).
Może ktoś sprawdzić czy ze starego sturma też się da rozpakować pliki? :)
Achtung Spitfeuer!

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 04, 2007, 10:59:37 »
Panowie - stosujecie mniemanologię, i to nie stosowaną  :004:

Komu się uda - dostanie malakser

1. Download everything from the website I pointed, it can get deleted too.
2. Place the il-2_sturmovik_wrapper_patch.exe in uoyr Il-2 folder and run it. This will patch il2fb.exe so it can use contents not only from .sfs archives, but from "files" folder. (Backup of il2fb.exe will be created)
3. Create "files" folder in Il-2 main directory. This is where all mods will go.
4. Create filelist.txt in Il-2 main directory. mods will be listed here.
5. About the skins: every default paintscheme consists of 4 files:
skin1o.tgb
skin1o.tga
skin1p.tga
skin1q.tga
How to get them?
Make sure, that in conf.ini parameter "ClearCache" is set to "0"; them run QMB (or any mission) once on a plane with desired skin on. Exit the game and find those 4 files in PaintSchemes=>Cache=>AC name
6. All content you put in should be listed in filelist.txt. To insert skin, we have to find out path for it. Take sfs_extractor_v2.0_beta_11.rar, see filelist.txt in there, all files are listed, but it is rather hard to find what exactly you need. Another way -- use sfs-extractor itself to open .sfs archives to look at real file listing. Search for .tgb with corresponding plane name.

Example:
For summer skin of B-109F4 our filelist.txt should content this:
3DO/Plane/Bf-109F-4/summer/skin1o.tga
3DO/Plane/Bf-109F-4/summer/skin1o.tgb
3DO/Plane/Bf-109F-4/summer/skin1p.tga
3DO/Plane/Bf-109F-4/summer/skin1q.tga

7. So, in "files" folder you create folder tree 3DO/Plane/Bf-109F-4/summer and put 4 skin files in.

DONE! Works fine, offline and online.

Dźwięki wprowadzamy tak samo.

Mnie się nie udaje - krzyczy, że mam "wrong" plik il2fb.exe  :karpik
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2007, 11:05:26 wysłana przez Ranwers »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 04, 2007, 11:34:45 »
Panowie poza tym że wiem w końcu na 100% dlaczego foka jest kiepskim samolotem w tej grze a Ła wybitnym, co jest dla mnie plusem kwestii sfs, cała sprawa z tymi plikami sfs jest dla mnie kolejnym elementem który już na dobre może zniszczyć tę grę :/ i to jest groooosssseeee minus . Może paść ostatni bastion który trzyma nas przy tej grze i za który należą się szczere pochwały Olegowi - multiplayer. On pozostał niewzruszony przez te wszystkie lata i oparł się różnym cheaterom większym lub mniejszym. A cziterstwo w multipleyerze zabiło niejedną dobrą grę. Iłek się oparł temu wyśmienicie. Co więcej ci którzy próbowali go zniszczyć już nie latają, społeczność iła ich wyalienowała na amen. Mam nadzieję że nie pojawi się nigdy publicznie narzędzie do wgrania poprawionych plików sfs z powrotem do iła. Ta gra gości na moim twardzielu od 2001 roku (licząc od dema Ił2 i kolejne odsłony FB) i życzę sobie by tak było nadal.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 04, 2007, 11:52:10 »
Jesteś w błędzie Jos. Ta bomba miała zaledwie 1,2 kg materiału wybuchowego. SC 50 miała 24 kg.

Słuchajcie zanim zaczniemy tak wszystko totalnie krytykować sprawdzajmy co piszemy. To tak do wszystkich, żeby się nie zapędzić.

W zacytowanym prze ciebie kawałku jest takie istotne słowo "na mój gust" i na końcu postu jest jeszcze sugestywny znak zapytania. Nidzie nie napisałem że sugeruję błąd Olega, tylko wyraźnie sugerowałem co myślę dodając pytanie do ogółu, który odpowiedział np w postaci lucasa za co dziękuję.
Jednakże i tak moc bomby jest zaniżona o 20%, zapasy amunicji są jak widać wyssane z palca.

Ranwers: mi za to nic nie krzyczy, ale też nie widać efektów.

Rutkov: Takie narzędzie jak mi się zdaje istnieje tylko nie jest wypuszczone w świat, ale to tylko przypuszczenia bo mogą być jeszcze daleko od takiego stanu (Ruskie). W sposobie podanym przez Ranwersa nie można tak zaczytać klas, jednakże wyeksportowane klasy z sfs można zdekompilować i oglądać, nie są szyfrowane (ciągle mówię o 3.04).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2007, 12:19:37 wysłana przez Josiv »
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 04, 2007, 12:21:32 »
Ranwers: mi za to nic nie krzyczy, ale też nie widać efektów.

To malaksera nie będzie  :004:

Jak zpaczujesz, to suwakiem cofnij do góry, tam pisze, że wrong

.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym