Autor Wątek: Pliki SFS - otwarte !  (Przeczytany 48855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
Odp: Pliki SFS - otwarte !
« Odpowiedź #270 dnia: Listopada 29, 2007, 20:11:51 »
W grze mamy te same samoloty przypisane do różnych krajów. Jest to ten sam model, ale występuje w grze podwójnie, czasem potrójnie, jako całkiem osobny wpis. Np Spit dla britoli w bebechach gry ma oznaczenie GB. Widać to jak zmieni się fin flash na ogonie. Tak samo jest z Tempestem. Gdy latać nim w barwach GB - jest Tempest, jak zmienimy na inny kraj (na razie u mnie tylko  :004: ) - jest Typhoon. Natomiast z Iłem 4 -tak nie jest  :005: ponieważ występuje tylko jeden model w bebechach. Problem niewielki - w zależnoći od frontu odfajkować 7 wpisów w files.txt. Spore problemy powstają ze skinem, tak niestety źle jest z Typhoonem i nie najlepiej z Łosiem. W CR32 poszło w miarę gładko.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #271 dnia: Grudnia 05, 2007, 10:46:34 »
Witam!
Miałem pochwalić się moimi tuningami już dawno, ale...
Trochę się pobawiłem tym i tamtym:
http://img458.imageshack.us/my.php?image=fw190a5lt6.jpg
mały tuning:)
Wersje mg 131wyglądają trochę gorzej ale i tak lepiej niż oryginalnie. A4 nie dało się tak stuningować. Akle okazalo się, że wszystkie Antony są za ciężkie ok 300 i za słabe ok 200KM. Pobawiłem się także z czasem przegrzania silnika (to zrobiłem na początku). pozdro
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: Grudnia 06, 2007, 19:49:32 »
Akle okazalo się, że wszystkie Antony są za ciężkie ok 300 i za słabe ok 200KM.

Pamiętasz, że te parametry mają się nijak do wydajności w grze? Tzn. waga i moc są jakoś przeliczane (nie wiadomo jak) i wpisanie w plik poprawnych historycznie danych wcale nie będzie oznaczało poprawnego zachowania w locie.

« Odpowiedź #273 dnia: Grudnia 07, 2007, 04:16:29 »
Tak tak. Tam jest moc ciągła i dwa boosty (w przypadku Fw190A-5):dla 110% i dla tego tam.. po niemiecku i moc max to jest ta ciągła razy współczynnkiki tych boostów. Przykładowo dla
A-5: 1560x1,08x1,08=1820:) Może trochę dużo, ale... Np dla BD605 dla G-6 trochę obniżyłem moc. Mogę przesłać te zmodyfikowane przeze mnie pliki. Zwiększyłem czułości w foczce na ster wysokości (nie tylko w foczce:) itd.. z tym że bawię się w wersji 4.01 - bo 4.08 u mnie słabo chodzi a także dlatego że w 4.01 MG-151/20 jest mocne:)
Dora:
http://img153.imageshack.us/my.php?image=fw190d9rm6.jpg
Ta-152:
http://img153.imageshack.us/my.php?image=ta152h1rz8.jpg
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

Botras

• Gość
« Odpowiedź #274 dnia: Czerwca 09, 2009, 12:19:56 »
Jak pewnie wszyscy wiemy, amerykańskie półcalówki we wszystkich samolotach mają w taśmach naboje z pociskami, o jakich Amerykanie nigdy nie słyszeli, znaczy Olo skopiował i wkleił taśmowanie sowieckie. Wynika z tego również to, że znacznie rzadziej, niż powinien, ostrzał z wkm M2 powoduje pożary. Jest tak dlatego, że jakoś od przełomu 1943/44 Amerykanie mieli w taśmach nie mieszankę nabojów z pociskami zwykłymi (ball), ppanc (AP) i smugowych (T) itd, lecz mieli tam naboje tylko ppanc-zapalające (API) plus smugowy, bodaj co piąty.

O ile się orientuję, gdzieś w grze taśmowania są zapisane jako sekwencje takich zachodnich oznaczeń, np.:
HE-AP-HE-AP.

W związku z tym mam prośbę o pomoc: co i jak trzeba zrobić, żeby półcalówki samolotów z 1943 i późniejszych miały w taśmach sekwencję np.:
API-API-API-API-T.
Znaczy czym i jaki plik muszę otworzyć (a potem skutecznie zamknąć!), żeby móc zmienić znajdujący się tam - jak się domyślam - zapis taśmowania nabojów?

« Odpowiedź #275 dnia: Czerwca 10, 2009, 21:03:52 »
....API-API-API-API-T. ....
Myślę, że Mod: Weapons Mod z U@P v1.6b to "załatwia" - jest tak, jak "opisywał" Gabreski, przynajmniej "na oko"  :001:
Leszek

Botras

• Gość
« Odpowiedź #276 dnia: Czerwca 11, 2009, 19:04:45 »
O, dzięki! Poszukałem dalej i wiem, że to, o co chodzi zwie się Josse's Weapons Pack.

Czy ktoś może ma to osobno, znaczy osobno od Ultr@ Packa)? Strona Josse leży, a nie zależy mi na innych rzeczach z tego WIELKIEGO zestawu modów. A może to można "wyjąć" z Packa i przesłać jako osobny plik?

II/JG53_Hartmann

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: Czerwca 11, 2009, 19:53:12 »
Obawiam się że tego moda tam nie ma. Ściągnąłem UI 1.1 i jest tylko zestaw smugaczy do 7.7mm. Ale każdy nabój ma smugę taką jak do działka 20mm.

« Odpowiedź #278 dnia: Czerwca 11, 2009, 20:57:22 »
... A może to można "wyjąć" z Packa i przesłać jako osobny plik?...
To jest 45 plików klas. Przesłać można, kłopot w tym, jaki masz sposób modowania: UI AAA czy U@P, a może "czystą" 4.09bm1. Od Tego zależy sposób "uruchomienia". W U@P jest to osobny mod, uruchamiany przez program JSGME. Nie instalowałem tego w UI AAA, więc nie wiem jak tam uruchomić ten mod. Może wystarczy "podmienić" te pliki klas?
Podaj e-mail na priva to podeślę Ci to co mam.
Leszek

Botras

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: Czerwca 11, 2009, 22:30:35 »
Dziękuję! Znalazłem to, o co chodzi w necie. Rzecz zwie się "1946-weapons-new.rar" i jest na samej górze pod http://josseonline.free.fr/tagada/ . Tu dowiemy się od samego autora, co to dokładnie jest.

Potestowałem offline i online, na pewnym rosyjskim serwerze. Statystytcznie mówiąc, różnica, jeżeli w ogóle jest, jest mała, nadal zapas amunicji P-51C średnio starcza mi online na góra trzy sztuki Fw 190/Bf 109. Z jednej strony same API podnoszą szanse na pożar - czego praktycznych skutków przeciw niemieckim i włoskim myśliwcom nie zauważyłem - z drugiej nie ma już w taśmach olegowych pocisków HE.  Skorzystają głównie amatorzy włoszczyzny, skoro Jesse poprawił włoską amunicję.

Botras

• Gość
« Odpowiedź #280 dnia: Czerwca 17, 2009, 09:47:27 »
Nic zupełnie się nie znam na modowaniu, pewnie więc zadam naiwne pytania.

Czy to by było trudne lub czasochłonne, żeby wziąć kokpit samolotu i zmienić go o tyle, że przenieść celownik do góry? O ile wiem, to są zupełnie osobne obiekty, w tym sensie, że fragment tablicy przyrządów zasłonięty przez celownik, to nie jest czarna dziura i nie trzeba by było po takiej operacji nic domalować. Idzie mi o kokpit P-51B/C/Mustang Mk III i o to, że jest, jak jest, a powinno być zupełnie inaczej.

A gdyby taka poprawka była nazbyt kłopotliwa, to czy zamiana jednego kokpitu na inny, to duży problem? Mam konkretnie na myśli rzecz tak okropną, jak latanie na P-51C/Mustangu Mk III z kokpitem od P-51D-5 (znaczy tym z celownikiem N9, a nie żyroskopowym K14, choć ten drugi celownik też był spotykany w B/C). Nie wspominam o P-51B, bo ten ma w grze oryginalną amerykańską owiewkę, a P-51C i Mk III mają Malcolm Hood, która pono według wielu pilotów dawała lepszy widok w tył, niż osłona kroplowa z D. Innymi słowy taka podmiana oznaczałaby bardzo słuszną poprawę widoku w przód i tylko nieznacznie niesłuszną poprawę widoku w tył.

« Odpowiedź #281 dnia: Czerwca 20, 2009, 15:49:29 »
Ranwers, jeśli w wielu przypadkach cała sprawa polega na złożeniu "klocków" z istniejących samolotów, nie strzeliłbyś kiedyś przy okazji takiego wynalazu:

Griffon Hurricane
One of several schemes submitted for the development of a four cannon Hurricane with a Rolls Royce Griffon IIA, 1939-41. Discontinued when the Typhoon entered production.

ciesząc przy tym niepomiernie stare serce wiernego fana Garbuska?

II/JG53_Hartmann

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: Sierpnia 06, 2009, 19:45:03 »
Jest już od dobrego roku konwerter 3D, więc można robić NOWE modele 3D.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #283 dnia: Sierpnia 06, 2009, 20:41:20 »
A mnie to ciągle wkurza lekko mówiąc, wołanie : zróbcie taki a taki samolot, bo wywarł on istotną role w histori w postaci ... prototypu....no bez jaj. Zamiast dopingować i prosić o samoloty, których faktycznie brakuje jeśli chodzi o wojnę w powietrzu to nie...."róbcie prototypy".   
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #284 dnia: Sierpnia 06, 2009, 23:49:15 »
Zupełnie jak Olo w 1946. :D

A przykładowo wielu angielskich bombowców jak nie ma tak nie ma o ile wiem. No chyba, że robią za nie DB3 :P