W końcu udało mi się uruchomić wersję 4.08 podatną na modowanie. Szkopuł w tym, że będzie ona po rosyjsku. Wszystkie potrzebne pliki są tu:
http://rapidshare.com/files/48886606/Gra_Sturmovik_-_Modowanie_wersji_4.08.rar.htmlZawartość:
- rosyjski files.sfs
- rosyjski ilfb.exe
- il2 wrapper patch
- przykładowy mod GUI
1) Po pierwsze - UTWORZYĆ KOPIE ZASTĘPOWANYCH PLIKÓW ! Czyli files.sfs i il2fb.exe.
2) Przekopiować do katalogu z grą plik files.SFS z katalogu: Plik files.SFS do wersji 4.08 ru
3) Plik il2fb.exe z katalogu: Plik il2fb.exe do wesji 4.08 ru umieścić w dowolnym folderze razem z plikiem:
il-2_sturmovik_wrapper_patch.exe i uruchomić tą aplikację.
4) Otrzymany plik il2fb.exe i wrapper.dll przekopiować do głównego katalogu gry.
5) Żeby sprawdzić, czy gra przyjmuje mody, należy w głównym katalogu gry utworzyć folder: files, do którego należy przekopiować katalog Gui z folderu: Przykładowy Mod. Z tego też folderu kopiujemu do głównego katalogu z grą plik: filelist.txt
Zawartość pliku filelist.txt:
#komentaz
GUI\background0.tgaNie ma znaczenia czy ścieżkę rozdziela się '\' czy '/'. Nie przejmować się brakiem wpisu o katalogu files.
Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem

Wersję językową będzie można zmienić stosując plik files.sfs z miedzynarodowej (naszej obecnej) wersji gry, ale żeby gra się z tym plikiem uruchomiła, potrzebny jest inny plik zawarty w katalogu com. Na razie nie doszedłem jeszcze który i z jaką dokładnie ścieżką dostępu.
[Poprawiłem trochę tytuł, dodałem zawartość archiwum i pliku flielist.txt-Jos]