Autor Wątek: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...  (Przeczytany 152339 razy)

Offline syringe

• *
  • Centipede
Odp: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...
« Odpowiedź #285 dnia: Kwietnia 04, 2009, 10:25:02 »
Witam

Nie wiedziałem gdzie się podpiąć z pytaniem ale skoro temat dotyczy OF to piszę tu.

Szukam jakiegoś dokumentu w którym znajdę taktyki ataku na poszczególne wyrzutnie SAM.( nie unikania, ataku)
Mile widziane linki, filmy itp.

Pozdrawiam!

Offline kRzaQ

• *
  • GG: 1227159
« Odpowiedź #286 dnia: Czerwca 20, 2009, 14:02:34 »
Witam.

Od wczoraj zmagam się z instalką OF'a, przeczytalem całego tego posta (bardzo pomocny :P dzięki), ale gdy już udało mi się wszystko odpalić nadal pozostał jeden problem - byćmoże ktoś się zetknął.

Moja konfiguracja
Microprose Falcon 4.0 + Falcon 4.5 + Falcon 4.5 patch.
Latam na Cougarze i byćmoże z niego wynika problem... otóż gdy już się wzbiję w powietrze i zaczynam przełączać uzbrojenie gasną mi MFD a gra się wiesza na twardo tak, że trzeba zrobić restart kompa...  WTF?
Używam konfiguracji klawiszy JagstangOF do kotka. (http://www.falcon40.co.uk/)

Jeśli ktoś ma pomysł co może być nie tak będę wdzięczny za pomoc.

Aha.. nie jest to na pewno sprawa konfliktów np z kartą dźwiękową creativa (jak opisywaliście wcześniej też ją musiałem wyłączyć bo się wywalała gra do windowsa) - byćmoże jedynie grafika.. ? Gigabyte geeforce 9800 GT?

Ide szperać googla, a jak nie znajdę to może tutaj ktoś mądrzejszy mnie uratuje.

Ooo.. jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała.. zeby juz nie pisac oddzielnego posta:
W Allied Force w widoku 2D na DED czcionka jest taka fajna mięsista i można ją spokojnie czytać z odległości, w widoku 3D już jest taka maluśka jak w OF...  Chcę się przerzucić całkiem na OFa ale powiem szczerze że bardzo mi te malutkie czcionki przeszkadzają... nie doczytałem może czy da się to zmienić (config editor mi nic nie pomógł jeśli o to chodzi)... Czy u Was też tak jest czy da się to jakoś 'skalibrować' ?

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2009, 14:07:52 wysłana przez Forrest »

GG: 1227159
m.mironowicz@gmail.com

Offline kRzaQ

• *
« Odpowiedź #287 dnia: Czerwca 20, 2009, 14:52:35 »
No dobra..  posiedziałem, powyłączałem wszystko i uruchamiałem po kolei (bez obslugi hotasa, bez config editora, potem z, potem z emulacją klawiszy) diagnoza jest jedna... jak ktoś używa HOTASA Cougara to przy włączonej emulacji klawiszy używając TMS i DMS gra się zawiesza...

Pogmerałem, pogmerałem i wychodzi na to, że plik konfiguracyjny którego używam powoduje takie akcje... :/  I bardzo mi to nie pasuje bo z czasów mojego Falcona AF jestem bardzo do tej konfiguracji przyzwyczajony...
Miał ktoś taki problem i sobie poradził może z ...no nie wiem.. poprawą tego pliku? Nie bardzo jestem władny w programowaniu kotka.

m.mironowicz@gmail.com

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #288 dnia: Czerwca 20, 2009, 15:43:25 »
Korzystam z emulacji i używam TMS i DMS, ale nigdy nie miałem opisanych przez ciebie problemów. Nie wiem, może sprawdź czy w pliku z klawiszologią nie występuje kilka razy przypisanie do tych funkcji?
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline kRzaQ

• *
« Odpowiedź #289 dnia: Czerwca 20, 2009, 17:13:06 »
Padaka...  Juz mam pewność - błąd jest tylko w przypadku przyciśnięcia

Pickle + DMS left

- Podmiany plików na inne w tym konfiguracja Gerraha nie pomagają
- Reinstalka Hotas Control Panel bez zmian
- Kliknięcie odpowiadającej kombinacji na klawiaturze też powoduje zwieche (shift + numpad4) na szczęscie zaczęła działać kombinacja CTR ALT DEL - task manager i nie muszę już resetować kompa (zadziałała po wyłączeniu graficznych opcji typu antialiasing i chyba bumpmapping też wyłączyłem)

Nie bardzo mi się chce przeinstalować n-ty raz Falcona ale chyba właśnie to zaraz zrobię   :012::karpik :012:
Coś czuję, że moje plany dzisiejszego latania spełzną na odpoczynku od 'problemów technicznych'

m.mironowicz@gmail.com

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #290 dnia: Czerwca 20, 2009, 17:45:08 »
Ale tak w zasadzie to po co trzymasz jednocześnie DMS i pickle?
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline kRzaQ

• *
« Odpowiedź #291 dnia: Czerwca 20, 2009, 17:54:49 »
No tak ogólnie to Pickle + DMS wszystkie kierunki wg konfiguracji Jagstang sluzy to zarządzania widokami na mfd. A ogólnie z tego się korzysta, z resztą niechciałbym przykładowo lecieć misji i nawet (co sie rzadko zdarza) niechcący użyć tej kombinacji i np przy zestrzeleniu 2 migów i 4 SAMów mieć z tego jedynie restart i crashloga :P

Wywaliłem Falcona, zrobiłem jeszcze wiecej porządku w kompie, zaraz powywalam inne aplikacje które są w tracie mojego latania powłączane, przeinstaluje i zobaczymy. Jak nie pomoże to idę do Castoramy po sznurek (..będę biczować kompa za to że jest [garść epitetów] ).

Niestety nie mogę sobie aktualnie pozwolić na reinstall sysa jeśli to się okaże problemem :/ choć aktualnie jestem tak zdeterminowany, że kto wie... :D

m.mironowicz@gmail.com

Offline kRzaQ

• *
« Odpowiedź #292 dnia: Czerwca 20, 2009, 19:23:53 »
Powiem tak... Przeinstalowałem całość i śmiga...
Raz zdążyło mi wywalić się do windowsa... miejmy nadzieję, że pierwszy i ostatni :)

Ogólnie moje aktualne odczucia z OF'em są... bardzo mieszane. Cieszy oko dużo bardziej niż AF, ma jeszcze więcej do 'naumienia' więc realizm rośnie... ale ilość bugów z którymi musiałem się nawalczyć poprostu zabija. Mam jedynie nadzieję, że jak już przestanie się sypać to na dobre i że nadejdzie wersja 5.0 dopracowana pod każdym względem, nie mająca błędów itd itd :)

Chyba mam mało oryginalne marzenia na tym forum :P

m.mironowicz@gmail.com

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #293 dnia: Czerwca 20, 2009, 20:11:14 »
Raz zdążyło mi wywalić się do windowsa... miejmy nadzieję, że pierwszy i ostatni :)
Marzenia :)

Ogólnie moje aktualne odczucia z OF'em są... bardzo mieszane. Cieszy oko dużo bardziej niż AF, ma jeszcze więcej do 'naumienia' więc realizm rośnie... ale ilość bugów z którymi musiałem się nawalczyć poprostu zabija.
No niestety. AF jest najbardziej stabilny (w zasadzie nie pamiętam aby kiedykolwiek mi się wysypał, nawet na 'lipnych' patchach), ale i również najbardziej ubogi.

Mam jedynie nadzieję, że jak już przestanie się sypać to na dobre i że nadejdzie wersja 5.0 dopracowana pod każdym względem, nie mająca błędów itd itd :)

Chyba mam mało oryginalne marzenia na tym forum :P
Dokładnie ;)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #294 dnia: Czerwca 20, 2009, 22:06:16 »

Marzenia :)

Heh, tak jak napisał Gerrah - marzenie. Ale na pocieszenie dodam, że po 3 reinstalce zaczynasz to lubieć.. To taki trochę sado-maso proces. kiedy kolejny raz musisz przejść "inicjację" od początku..
Można to przyrównać do gry w ruletkę - wiesz, że przegrasz, ale wciąż stawiasz, bo liczysz na wygraną, a jak się taka zadza, to jesteś w euforii  :020:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline kRzaQ

• *
« Odpowiedź #295 dnia: Czerwca 21, 2009, 01:22:10 »
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!  :karpik

Panowie. Mój najwyższy szacunek do Was za Waszą Cierpliwość do tego diabelstwa!

Opowiem Wam pewną historię..
Otóż siedzę sobie zadowolony w moim przytulnym kokpicie, pogaduchy z wieżą o pasach, flirty na temat pozwoleń itd... no jak to zazwyczaj bywa na pasie... W końcu wieża mięknie, i daje się skusić na mały start - sie ma to gadane :D.
Afterburner, dziobek w górę i lecimy.. wszystko pięknie i cudownie ( MFD przed startem pokonfigurowane niby), lecę lecę, śledzę co się dzieje wokół mnie i nagle zapragnąłem pobawić się trochę MFD.. i to nie za pomocą joya.. nie nie..  mychą normalnie klikać na te szare buttony... klikam klikam...  klikam...   click.. 

...Windows, error, dziękujemy zapraszamy, wyślij nam robakoraporta... :/

No dobra. Nie bądźmy tacy... dajmy mu szansę, przecież taki jest ładny simek i w ogóle.. no on na pewno nie chciał się tak po chamsku wywalić...

Z nieskrywanym entuzjazmem odpalam od nowa (trzydziesty-któryś raz dzisiejszego dnia)... Ramp start. Pobawię się na ziemi co by za dużo myślenia nie miał to wtedy się pewnie nie wysypie.
(jak to już paru mądrzejszych ładnie ujęło na tym forum 'marzenia').
Nie minęło 5 min, jeszcze się maszyna dobrze nie rozbujała, jeszcze systemy do końca nie wstały a ten dziad znowu pokazuje mi pulpit...
"AAAAAAAAaaaaaaaaaa!!!! [wiązanka epitetów przeplatana przepięknymi kobietami spod znaku świecącego słupa drogowego i jeszcze pare inwektyw dla smaku ;)]
Jakże to tak sobie myślę... to ja tu z sercem, 2 dni na rzęsach biegam klaszcząc lewym uchem o podłogę, żeby padalec chodził jak należy, a tu takie akcje?!
Nie no jak przystało na prawdziwego czuba maniaka tegoż symulatora - NIE PODDAM SIĘ [postanowiłem ;) ]
Odpalam znowu, wyłączam na pałę różne rzeczy związane z grafą, zmieniam rozdziałkę, kombinuję przy ustawieniach realizmu co by wykryć przyczynę mojej usterki (choć czuję że to i tak na 100% nie to)... i nic. Sypie się ilekroć chcę popśtrykać na MFD :(

Mało tego.. mój problem z zawieszaniem jednak wcale nie odszedł całkowicie.. otóż gdy MFD nie są skonfigurowane i są ustawione jako 'blank' to któreś takowego przełączenie powoduje zwis (nie pamietam które).

A wiecie co jest najgorsze? A to, że kurczak pieczony tylko ja mam ten problem :P i muszę sobie go zdiagnozować sam hehe
Jak ja tu mam z Wami polatać no... chyba w końcu będę musiał przeformatować dysk tak z szesnaście razy w ramach odreagowania po tych trzydziestu paru rozpoczętych misjach, postawić system, zainstalować ponownie Falcona i...

...dalej cieszyć się kolejnymi możliwościami debugowania mojej ukochanej gry. LOL

Mam nadzieję, że ten post da Wam tyle samo radości co mnie. :020:
Musiałem się wygadać przed dalszymi próbami poskromienia bestii.

Open Falcon zaczyna mi się powoli bardziej kojarzyć z rozkrojonym na pół sokołem (otwarty sokół :P ) którego trzeba umiejętnie pozszywać zanim zdechnie i modlić się, żeby jednak nie zdechł i poleciał...

Pozdrawiam, ze łzami w oczach bijąc łbem o klawiaturę

m.mironowicz@gmail.com

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #296 dnia: Czerwca 21, 2009, 10:54:41 »
No to faktycznie masz problemy.
Albo nie doczytałem albo latasz na OF 4.5, może wrzuć sobie 4.7
Znajdziesz go tu http://www.f4support.com/forums/index.php.
A jeśli dobrze trawisz angielski to może znajdziesz odpowiedź na Twój problem.

Pozdrawiam!

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #297 dnia: Czerwca 21, 2009, 14:25:34 »
Windows przy wywalaniu podaje nazwę pliku który był problemem. Zobacz co to był za plik. Generalnie piszesz tak chaotycznie, że ciężko dojść czego próbowałeś a czego jeszcze nie; coś tam próbujesz ale nie podajesz precyzynie jakie były tego wyniki. Nie obchodzą mnie Twoje przeżycia - pisz konkrety, to może uda się coś pomóc.
Tak w ciemno, to spróbuj np. zmienić sterowniki od grafiki na starsze...Dla niektórych kart to miało duże znaczenie...
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #298 dnia: Czerwca 21, 2009, 22:15:32 »
A mnie ten opis "śmiechu przez łzy rozpaczy" bardzo rozbawił. Z takim samozaparciem na pewno prędzej czy później rozgryziesz ten problem :) Obyś zdążył przed emeryturą  :021:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline kRzaQ

• *
« Odpowiedź #299 dnia: Czerwca 22, 2009, 00:47:01 »
@bip3r

Dzięki za dobre słowo. Już miałem nieprzyjemne wrażenie, że zostanę zgnieciony na forum za zaśmiecanie tematu swoimi dylematami życiowymi.

@Meehau
Wybacz, że Cię mój post uraził. Po tylu godzinach spędzonych sam na sam tylko i wyłącznie z niedziałającym Falconem na prawdę można mieć mętlik. Ale postaram się na przyszłość powstrzymywać od zbędnych historii :) Tak czy siak dzięki za poradę.

@Syringe
Patch 4.7 rzeczywiście pomógł... przynajmniej narazie nie stwierdziłem żadnego problemu (zdążyłem na nim wylatać 2 misje i błędów nie było).

A tak ogólnie to w ogóle dzięki za wsparcie. Sama świadomość że ma się do kogo gębę otworzyć czasem pomaga w samodzielnym rozwikłaniu problemu i nie poddawaniu się.

Pozdrawiam

m.mironowicz@gmail.com