Autor Wątek: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...  (Przeczytany 152317 razy)

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
Odp: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...
« Odpowiedź #315 dnia: Września 02, 2009, 11:13:03 »
Facet ma (miał) problem z instalacją  - że zacytuję "mam zwiechy lub inne anomalie" a jako przyczynę tych niepowodzeń podaje X52pro (sic!). Natomiast nie napisał, że nie może "wyciągnąć o wiele więcej".
Dla mnie oczywistym jest, że ma (miał) zainstalowanego z błędami OFa. Dla Ciebie ma problemy z ustawieniami grafiki i fps.
Kto dokładniej przeczytał posty innych?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #316 dnia: Września 02, 2009, 11:27:37 »
Równie dobrze te jego "zwiechy i inne anomalie" mogą być spowodowane konfiguracją sprzętową nie tylko samą instalacją. Miałeś rację - instalator to kilka kliknięć więc moim zdaniem tam nie ma co pomylić.
A to, że jako powód podaje Saiteka to już inna baja... :118:
Dla mnie, tak jak pisałem ma problemy z hardware.

Co do postów to nie mieszajmy innych. Swoje przemyślenia skierowałeś w moją stronę pisząc że uważam iż  instalacja to udręka oraz Twoim zdaniem- leję wodę. Widać nie czytałeś dokładnie, od samego początku twierdziłem, że ( tu znów się powtórzę) problemy są spowodowane przez sprzęt (no może jeszcze stery). :003:

Nie ma co robić problemów Facet i tak pożegnał już OFa, a o tym jest właśnie temat.

« Odpowiedź #317 dnia: Września 02, 2009, 18:38:12 »
No wiec tak:
po 1 z instalacja programów raczej nie mam problemów, zajmuje się oprogramowaniem i sprzętem komputerowym od czasów Atari 800
po 2 zanim zainstaluje jakiś software, czytam do niego dokumentacje nieważne czy ma 10 czy 1000 stron i myślę ze potrafię zainstalować i poprawnie skonfigurować dużo bardziej skomplikowany soft jeśli tylko jest do niego dostępna stosowna dokumentacja
po 3 dokumentacje falcona przestudiowałem dogłębnie, plus niezależne dokumenty dostępne w necie również
po 4 instalacje OF przeprowadziłem wielokrotnie (z oci nie jest to naprawdę żadna filozofia jak raczysz Wacha sugerować), nawet na czystym systemie (znając specyfikę systemów windows)
po 5 wnioski swoje wysuwam na podstawie swoich obserwacji, gdzie widzę ze gra mi szaleje podczas użytkowania joya, konkretnie jest to zwiecha lub po prostu brak reakcji na przyciski joya czy klawisze klawiatury ( i to są te anomalie o których pisałem), a to wg mnie dyskwalifikuje ten sim
po 6 w gry (symulatory) zacząłem sobie pogrywać od niedawna (ostatnie gry w które namiętnie grałem to były jeszcze właśnie symulatory z czasów ww Atari
po 7 gram na notebooku (c2d T9300, 4GB ram, Nvidia Quadro FX 360FM), wszystko mam ustawione na maksa i nie mam żadnych kłopotów z grafika czy tez ilościom fps ale z joyem sayteka
po 8 Wacha nie spodziewałem się tak ironicznej odpowiedzi od doświadczonego użytkownika falcona,
, nie rozumiem jak można zainstalować OF z błędami skoro oci robi wszystko za ciebie

Podsumowując, napisałem z przykrością bo naprawdę ten sim najbardziej mi się spodobał, no ale tak jak nie można jeździć samochodem w którym w każdym momencie może nawalić układ kierowniczy tak nie można grac w OF bez dobrej współpracy joya z nim.

Dla mnie EOT bo nie lubię bezproduktywnych wątków.
JID: kajko@jabberpl.org

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #318 dnia: Września 02, 2009, 19:42:16 »
Pierwszy raz słyszę aby komuś się wywalał OF z powodu X52. Jest to w końcu jeden z najpopularniejszych HOTASów więc sorry, ale sądzę, że to jednak coś u ciebie jest nie tak. Nie zmienia ci się focus przypadkiem na inne okno jak naciśniesz coś na joy'u?
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #319 dnia: Września 02, 2009, 20:11:56 »
Generalnie to OF się nie wywala, źle się jednak wyraziłem, nie reaguje po prostu na klawisze, przyciski ruchy joyem, jest to częściowe ze np klawiatura działa a joy nie ( lub kilka przycisków na nim), lub zwiecha całkowita tzn. sim niby działa ale nie ma  żadnej reakcji na klawiaturę czy tez joya nie da sie nawet przełączyć do systemu, działa tylko przycisk Power. Już pisałem  ze używam profili Gunslingera,
wg tego wątku dzialaja poprawnie z każda wersja falcona
http://www.f4support.com/forums/showthread.php?t=3449&highlight=saitek
I tak jest, z tym ze w OF do pewnego momentu. Z moich obserwacji wynika ze krytycznym przyciskiem na joyu jest pinky. Będę jeszcze próbował coś z tym zrobić, może OF 4.8 cos na to pomoże jak zostanie wydany.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #320 dnia: Września 02, 2009, 20:43:41 »
Sprawdzałeś czy nie masz włączonego autopilota? Czasami tak się zdarza i wtedy samolot nie odpowiada na stery .
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #321 dnia: Września 02, 2009, 20:54:36 »
Tu nie chodzi generalnie o samolot, tu jest brak reakcji sima na jakiekolwiek klawisza skutkuje tylko POWER i acpi shutdown. Na forum open falcona jest kilka tego typu wątków niestety brak rozwiązań.
Możliwe że to coś z directx9 którego OF zdaje się nie wspiera natywnie.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #322 dnia: Września 02, 2009, 21:57:08 »
Gdyby to była kwestia DX9 to OF sypałby się większości graczy, a tak nie jest.
Jak na mój gust to albo OF się nie lubi z Twoim sprzętem (grafa, albo jej stery), albo ten profil od joya jest jakiś nie teges.. testowałeś jakieś inne?

Należy też pamiętać, że dany profil nie zawsze jest tworzony pod defaultowo przypisane klawisze. Czasem trzeba dodatkowo wgrać inny zestaw "klawiszologii" *.key
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #323 dnia: Września 02, 2009, 23:54:00 »
No wiec tak:
i tutaj kilkanaście linijek informacji osobistych, imho nie wnoszących nic do problemu ani gwarantujących, że wiesz o czym piszesz (czyli przeczytałeś i zrozumiałeś, zaznaczam iż nie mam tu na myśli, że jesteś ułomny - to się może każdemu zdarzyć, mam przykłady że i ja czasami nie do końca zakumam wszystko co przeczytałem, taka ludzka słabość).

po 8 Wacha nie spodziewałem się tak ironicznej odpowiedzi od doświadczonego użytkownika falcona,
, nie rozumiem jak można zainstalować OF z błędami skoro oci robi wszystko za ciebie

To właśnie - brak zrozumienia tak prostego zadania, może czasami przerosnąć użyszkodnika (znowu: to nie jest dygresja do Ciebie Kajko a jedynie ogólna uwaga). Okazuje się, że jest kilka spraw, które można w tym momencie zawalić (szczegóły w odpowiednich instrukcjach) i instalacja wyjdzie do bani.

Co do ironiczności mojej wypowiedzi...
Jak zareagować na apodyktyczne stwierdzenie, że mój (moja instalacja) OF + WinXP + Saitek nie działa prawidłowo.. oraz... OF i Saitek nie pasują do siebie.

Takie stwierdzenie w czasie kiedy zapewne kilka tysięcy ludzi (ostrożnie szacując) spokojnie morduje wirtualnych Fulcrum Drivers korzystając ze sprzętu Saitek serii X?
Jak dla mnie to ironia, no ale dla kogoś to może być coś innego...W takim razie pardon.

Uważam jedynie, że jeśli komuś coś nie wychodzi lub nie działa a chce o tym problemie napisać na forum aby uzyskać poradę albo poinformować o występującym problemie szerokie grono, to niech raczy do jasnej cholery pisać tak konkretnie co jest źle jak to tylko możliwe.
Informacja "mam zwiechy i anomalie przez X52pro" (tutaj to już do Ciebie Kajko ;)) jest o kant czterech liter obić i nie miej potem pretensji, że ktoś Cię traktuje .... no nie do końca tak jak Ty byś sobie tego życzył.

Dopiero po iluś tam naszych postach raczyłeś napisać jaką masz konfigurację sprzętową, że problem to jednak jest z profilem a nie samym simem i na czym polegają te "anomalie".

I tutaj podejmijmy w końcu próbę poradzenia sobie z samym problemem, nawet jeśli już nie jesteś zainteresowany to może komuś innemu przyda się to.

Osobiście nie znam profili Gunslingera i pewnie ich nie poznam bo sam sobie przygotowuję profile, jednakże takie moje pytanie - z jakimi sterownikami należy ich używać (Saitek? Która wersja? Może Drauhg-coś-tam-coś-tam - Syringe/Bip3r podpowiedzcie, może inne?).
Np w najnowszej wersji driverów Saitek'a dla X45 zmieniło się działanie wspomnianego przez Ciebie pinky i teraz działa on już wyłącznie jako Shift i nie można mu przypisać bezpośrednio żadnej funkcji jak dla zwykłego przycisku (a wkurza mnie to, bo pod pinky miałem podpięty przełącznik hamulca aero). Taka zmiana działania klawisza zaszyta w driverach (czy tam SST) może spowodować nieprawidłowe działanie profilu dla danych sterowników. Sprawdź dokładnie te informacje.

Dalej - aby wyeliminować konflikt na linii joystick - sim spróbuj bez żadnego profilu i sprawdź w setupie jaka jest reakcja na sygnały z hotasa (poprzez zakładkę controls).

Jeszcze dalej - coś mi się w pustej głowie obija o czaszkę, że z Quadro + gierki ogólnie było coś nie halo. Zaśledź ten temat.  Może Someone albo Kosi (ktokolwiek inny) to przeczytają i sprostują/rozwiną w zależności od tego czy się mylę całkowicie czy tylko trochę (to może nie być istotne z Twojego punktu widzenia bo jak sam piszesz nie masz problemów z wydajnością graficzną).

Wiem, prawdopodobnie nie rozwiązałem Twojego problemu na tą chwilę ale się staramy wszyscy a Ty gdybyś już na wstępie dokładnie opisał problem ułatwiłbyś nam wszystkim życie.
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2009, 00:03:16 wysłana przez Wacha »

« Odpowiedź #324 dnia: Września 03, 2009, 09:50:29 »
Przyznaje nie precyzyjnie się wraziłem, może czegoś innego po prostu  oczekiwałem, tzn.  jeśli napisze że mam problem X52pro i OF to dostane odpowiedz użyj takich i takich sterów, ustaw kontroler w taki i taki sposób i będzie git.
Informacja "mam zwiechy i anomalie przez X52pro" (tutaj to już do Ciebie Kajko ;)) jest o kant czterech liter obić i nie miej potem pretensji, że ktoś Cię traktuje .... no nie do końca tak jak Ty byś sobie tego życzył.
Przyznaje,ale można również napisać doprecyzuj czy coś w tym rodzaju.
Dopiero po iluś tam naszych postach raczyłeś napisać jaką masz konfigurację sprzętową, że problem to jednak jest z profilem a nie samym simem i na czym polegają te "anomalie".
Wybacz ale nie siedzę non-stop na forum i śledzę czy nadeszła już odpowiedź, więc nie pisz że dopiero po kilku postach raczyłem, bo to wyglada jakbym miał w głębokim poważaniu Ciebie i wszystkich innych użytkowników forum, a tak nie jest.

Tyle na temat nie związany bezpośrednio z problemem.

Jeśli chodzi zaś o sedno sprawy to jestem cały czas zainteresowany rozwiązaniem problemu, najbardziej mi jednak odpowiada OF więc dzięki za wszystkie rady i sugestie.
W setupie wszystko działa jak należy zarówno z profilem jak i bez. To co jeszcze zauwazyłem to ze po starcie symulacji klawisze na joy reagują
jakby wieloklikiem (2-3 kliknięcia przy jednym nacisnieciu), i zwiecha nastepuje gdy zbyt dużo klikam na joyu, co ten wieloklik jeszcze potęguje.
Nie mam takiego problemu zarówno w AF i FF.
W setupie (zakładka controls) również mogę wywołać zawieszenie sima, przez szybkie klikanie na joyu, ale pojedyncze wybieranie funkcji działa precyzyjnie, nie wyczuwam zjawiska wielokliku
Jeśli chodzi zaś o quadro to myślę że do tych kart są jednak dobrze napisane drivery.
Gry jakie mam zainstalowane OF, AF, FF, IL , rfactor i w żadnej z nich problemów stricte graficznych nie zaobserwowałem.
Spokojnie latać w OF tez mogę godzinami, gorzej jak już zaczyna się klikanie na joyu, stad moje wnioski ze problem jest na lini OF saitek.

Jeszcze raz dzięki za wszelką pomoc. Jestem cierpliwy i mam świadomość że OF nie jest pełni dopracowanym produktem,ciągle jednak mam nadzieje że
mój problem zostanie rozwiązany i bede mogł sie cieszyć poprawnie działającym OF.
Także dalej proszę o wszelkie sugestie i rady.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #325 dnia: Września 03, 2009, 10:21:24 »

Osobiście nie znam profili Gunslingera i pewnie ich nie poznam bo sam sobie przygotowuję profile, jednakże takie moje pytanie - z jakimi sterownikami należy ich używać (Saitek? Która wersja? Może Drauhg-coś-tam-coś-tam - Syringe/Bip3r podpowiedzcie, może inne?).

Dhauzimmera kolego, Dhauzimmera :)

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #326 dnia: Września 03, 2009, 10:53:51 »
Nie jestem pewien jak jest zrealizowany twój profil, ale jeśli naciśnięcie przycisku powoduje wysłanie np. litery to sprawdzałeś w zwykłym notatniku czy rzeczywiście jest tak jak opisujesz? W setupie nie zaobserwujesz tego zjawiska. Spróbuj polatać na innym profilu i na innym pliku .key.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #327 dnia: Września 03, 2009, 13:58:37 »
Jakiej firmy laptop? Jakie sterowniki innych urządzeń na nim zainstalowane?

Śmieszna rzecz ale eksperymentalnie znalazłem rozwiązanie swojego problemu: otóż musiałem trwale wyłączyć coś co się nazywa Winbond CIR (Consumer InfraRed - odbiornik podczerwieni) obsługujący piloty, np używane w Windows Media Center, bądź innych playerach.

Objaw był taki, że kiedy na pulpicie działało mi przypisanie funkcji pod klawisze (załóżmy przypisane pod ScrLk nadawanie w Ventrilo) wszystko działało pięknie, zarówno wciskając tenże ScrLk na klawiaturze jak i korzystając ze zmapowanego na joyu przycisku. Wystarczyło włączyć obojętnie jaką grę i już byłem niemy w ventrilo bo ani klawiatura ani oczywiście przycisk na joystiku nie dawały żadnego efektu. I tak z kilkoma innymi klawiszami klawiatury. Nie umiem tego nazwać ale tak jakby kody generowane przez klawiaturę zmieniały się i system ich nie rozpoznawał (może chodzi o DirectX albo Vistę).

Po wyłączeniu tegoż (skadinąd nieużywanego przez mnie) składnika sprzętowego nie ma problemu: wciśnięcie "F10" odpowiada dokładnie za "F10", "[" odpowiada "[" itd z kilkoma innymi znakami/kodami/funkcjami na klawiaturze.

Do czego dążę - spróbuj wyłączyć składniki sprzętowe, szczególnie te siedziące na USB, jak czytnik kart flash, może port ExpressCard/54 czy nawet jeśli jest wbudowaną kamerkę internetową, spróbuj z tym nieszczęsnym WinbondCIR (chociaż u Ciebie XP ale nie szkodzi spróbować) i wtedy sprawdzić czy nie zmienia to działania hotasa. Daj wcześniejszą wersję sterowników (BTW jakie w końcu masz i czy sprawdziłeś jakie mają być?). Generalnie zrób coś nietypowego bo Twój probem wydaje się być totalnie nietypowy, biorąc pod uwagę iż w innych wersjach Falcona ten sam sprzęt działa OK więc nie ma siły w OF też będzie działał. Chyba że tak jak napisałm na samym początku coś jest nie tak z instalacją OF (czego naturalnie spróbowałbym na samym początku, instalując do innego katalogu ;). Swoją drogą - czego używasz do przełączania między OF a FF?

« Odpowiedź #328 dnia: Września 04, 2009, 23:38:24 »
Jakiej firmy laptop? Jakie sterowniki innych urządzeń na nim zainstalowane?
Dell Precision m4300, stery od della, plus do joya saiteka, trackir, kiera logitecha.
Zaznaczam XP zainstalowany na osobnym na dysku i sytem ten sluzy tylkko i wylacznie jako typowa konsola do
gier wymienionych w poprzednim poscie i niczego więcej. 

Do pacy nie uzywam systemow windowsowych.

Jesli chodzi o notebooka to ma sporo sprzetu na usb na "pokladzie", IR i czytnik kart nie wystepuje, popróbuje z selektywnym wyłączaniem.
Problem nie calkiem nietypowy dostalem rownież pomoc na forum openfalcona.

I noticed that, when using the slider, instead of what happened with older sw and drivers, if the neutral range is not well achieved, the software send continuously the key for what has been programmed.
This means that it is as you push any keyboard button, still push it and wait.....Windows will freeze because keyboard memory if fulfilled by those commands (at leas this is what I think).
I resolved to do not have slider programmed and use the vertical rotary in the middle of the throttle to program Dogfight (up), MRM (down), Cancel push) override switch.

Wnioskujac z tego to rzeczywiście wieloklik który opisywałem rzeczywiście może zapchać bufor klawiatury.
Ten wieloklik jest tu kluczowy, bo o ile setupie wszystko jest ok to szybko klikajac zawieszam OF.

OF i FF przełączam poprostu przez zmianę wpisów w rejestrze (najpierw usuwam klucz Microprose, a potem klikam plik rejestru ktory wlasnie potrzebuje)

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #329 dnia: Września 04, 2009, 23:59:12 »
Nie bardzo to rozumiem: że niby nieprawidłowa kalibracja hotasa ma powodować iż slider wysyła ciągle sygnały??
- przeprowadź ponowną kalibrację
- nie ładuj żadnego profilu do hotasa i uruchom OF. Wtedy wszystko powinno być OK.
- czy hotas podłączasz zawsze do tego samego portu (co najważniejsze tego samego co w czasie instalacji sterowników)?