Autor Wątek: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...  (Przeczytany 152384 razy)

Offline syringe

• *
  • Centipede
Odp: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...
« Odpowiedź #435 dnia: Listopada 20, 2009, 10:16:27 »
Większość osób wylewających się tu na forum nawet nie próbowało zaglądać do manuali.
Więc nie dziw się, że ktoś tak reaguje na wiadomość- hurra znalazłem manual.
To jest dość trudny symulator i przygodę z nim zaczyna się od przebrnięcia przez kilka pdfów.

« Odpowiedź #436 dnia: Listopada 20, 2009, 11:14:46 »
Tak więc te kilka pdfów przeczytałem, a tu okazało się że jest jeszcze jeden. Choć chyba więcej, bo w odmętach internetu znalazłem jeszcze kilka pozycji wartych jak dla mnie uwagi. Co nie zmienia faktu, że tak: "hura znalazłem manuala" :020: z czego jestem dumny, gdyż nie będę wam musiał tak często głowy zawracać, a i będzie co czytać wieczorem, co też jest ważne. No i jeszcze aspekt edukacyjny. Może się znajdzie inny podobny mnie "noob", który to zamiast zdziwienia że po tygodniu coś takiego znalazł, od razu się tam skieruje po przeczytaniu tego posta.

odpalanie AIM-120
A cóż to za różnica? Jak na razie wszystko mam w miarę tak samo jak w AF, lokuję, pociskam przycisk, a dalej się samo dzieje.
Jak już się pytam to do końca. Standardowy widok 3d jest jak dla mnie dość niewygodny. Po pierwsze nieczytelny, a po drugie nieklikalny. Co nie zmienia faktu że wolałbym z niego korzystać ze względu na trackir.
Są jakieś klikalne kokpity 3d (wiem że są ponoć inne kokpity, ale nacisk kładę na słowo "klikalne")

Datacartrige, Radiokomunikacja, konfiguracja kokpitu i ECM, Datalink!!!
Och proszę, napisz że IFF też jest.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #437 dnia: Listopada 20, 2009, 11:38:50 »
Może się znajdzie inny podobny mnie "noob", który to zamiast zdziwienia że po tygodniu coś takiego znalazł, od razu się tam skieruje po przeczytaniu tego posta.

Ty przynajmniej zadałeś sobie trud poszukania manuala :), ale w takie cuda to nie wierzymy, choć Wigilia blisko :) Większość zazwyczaj odpala Falcona i się dziwi, że nie może jeta uruchomić ;)

A cóż to za różnica? Jak na razie wszystko mam w miarę tak samo jak w AF, lokuję, pociskam przycisk, a dalej się samo dzieje.
Hmm.. w sumie tak, choć mogłeś nie zwrócić uwagi na szczegół, że aby go odpalić musisz Pickle przytrzymać 3 sek. W AFie straczyło krótko nacisnąć.

Standardowy widok 3d jest jak dla mnie dość niewygodny. Po pierwsze nieczytelny, a po drugie nieklikalny. Co nie zmienia faktu że wolałbym z niego korzystać ze względu na trackir. Są jakieś klikalne kokpity 3d (wiem że są ponoć inne kokpity, ale nacisk kładę na słowo "klikalne")

Hmm.. OF ma jak najbardziej klikalny kokpit 3D. Tzn. niektóre przełączniki się nie przesuwają, ale swoje funkcje wykonują. Co do czytelności, sprawdź w Setupie czy masz zaznaczoną opcję "Texel bias fix" albo coś podobnego.

Och proszę, napisz że IFF też jest.
Dobrze, aby sprawić Ci przyjemność, w nagrodę za samodzielność w szukaniu manuala, napiszę że jest (choć to kłamstwo :021:)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #438 dnia: Listopada 20, 2009, 11:55:10 »
ale w takie cuda to nie wierzymy, choć Wigilia blisko
Oj, sporo osób z tego co tu czytałem, zaczyna od manuala. Więc może warto wykrzesać więcej wiary w ludzi.

musisz Pickle przytrzymać 3 sek
A myślałem że mi się dzojstik psuje - poważnie  :001:

A te słynne kokpity od stopworksa? jest jakaś zasadnicza różnica?

A przy okazji wpadłem na pomysł zabawy. Troszkę to nie to miejsce ale nie będę się rozdrabniał bo w pracy jestem i nie za bardzo mogę pisać:
Można by zrobić sobie ful real kampanię online. Wiem że było, ale pomysł polega na pewnej zmianie. Tworzy się podstawową listę pilotów i listę rezerwową dla noobów (takich jak ja) Kto zginie, odpada, a w jego miejsce przychodzi uzupełnienie - świeże mięsko w postaci nooba. W końcówce trzeba sobie będzie radzić zupełnie zielonymi pilotami.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #439 dnia: Listopada 20, 2009, 12:00:03 »
Jeśli chodzi o IFF to Bip3r miał na myśli NCTR :)  Łatwiej będzie Ci szukać.

Co to zabaw online to zapraszam do wątku o wspólnych lotach :).

Pozdrawiam

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #440 dnia: Listopada 20, 2009, 15:23:45 »
Troszkę o kokpitach, tak aby ujednolicić.

KOKPITY 3D

Jeżeli chodzi o OF, to zbytniego wyboru nie mamy - powiem więcej, nie mamy żadnego wyboru. Standardowy kokpit 3D w OFie jest bardzo dobry. Nie widać aktualnego położenia przełączników, ale mając na OFie trochę godzin wylatanych, zapamiętujemy jak położone są przyciski, i możemy klikać w ciemno w 3D wyobrażając jak jest położona dźwignia. System jest prosty: LPM włączenie czegoś/wajcha do przodu, PPM wyłączenie/wajcha w dół. Pomocne okazuje się włączenie w config editor "Sync 2d and 3d views". Funkcja ta daje nam to że przechodząc z kokpitu 3D, do 2D na ekranie pozostanie nam ten obszar kokpitu na który się patrzymy, jest to bardzo wygodne w czasie lotu, gdy przełączamy coś na bocznych konsolach i chcemy się upewnić czy aktualne położenie przełączników jest prawidłowe. Animowane są jednak 2 dźwignie i jeden przycisk (nie biorę pod uwagę HOTASa) : główna dźwignia od podwozia, dźwignia od uzbrajania fotela, oraz zaślepka od Emergency Jettison ;)

Jeżeli chodzi o korzystanie z zooma w kokpicie to jest to rzecz indywidualna, oraz zależąca od monitora. Standardowy FOV (Field of View), musisz ustalić tak aby widoczne były dobrze napisy na MFD, jeżeli czcionka na DED jest bardzo mała, to należy włączyć w config editorze "Bigger DED font". Jeżeli posiadasz monitor 4:3 to standardowy zoom który daje Ci Track jest bardzo zbliżony do tego który masz w realu. Jeżeli jednak przechodzisz na monitor 16:9 to w ustawieniach Tracka, musisz ustawić środek lekko cofnięty od standardu, bo inaczej żeby zobaczyć cokolwiek na MFD będziesz musiał ostro machać głową ;)

OF daje nam możliwość korzystania z kokpitu w trybie 6DOF. Tryb ten jednak jest mocno niedopracowany. Jeżeli mówimy o OF 4.7 to po wejściu do 6DOF obraz HUDa schodzi z szyby i wyświetlany jest cały czas na środku ekranu, tak więc możemy się pożegnać z CCIP, działko, FPM i jeszcze pewnie kilka innych rzeczy. AOA, VV Indicatory też stają się nieużyteczne, nie mówiąc już o klikaniu w 3D. Jest gdzieś na Global Falconie modyfikacja pozwalająca w pewnym stopniu utrzymać HUDa na szybie, jednak i wtedy jego projekcja będzie całkowicie niepoprawna.

Teraz troszkę o Free Falconie.
Free Falcon 5, oprócz kokpitu An-2 wnosi również nowy kokpit do Vipera. Tutaj mamy już namiastkę kokpitu klikalnego, w którym rzeczywiście część ważniejszych i używanych w czasie lotu przełączników jest animowana, jak choćby "Master arm". W czasie lądowania czy startu można dostać jednak choroby lokomocyjnej, bo wszystko się telepie o wiele bardziej niż powinno.

Kokpit 3D w Allied Force jest beznadziejny i nie wiele lepszy od tego który mamy w Battlefield 2.

KOKPITY 2D

Open Falcon / Allied Force
Kokpity 2D, standardowe są wykonane na wysokim poziomie i ciężko im cokolwiek zarzucić. Aeyes, oraz Stopworks rzeczywiście robią swoje kokpity, które można zakupić na ich stronie. Strona Stopworksa od jakiegoś czasu jest "currently unavailable, please try again later  :118: ". Powiedzmy sobie wprost, kokpity stopworksa są zbyt idealne, nigdy żaden kokpit w efie tak nie wyglądał. Tego nie można powiedzieć o Aeyesie którego kokpity wyglądają bardzo realnie. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że standardowy kokpit w OF, to właśnie wyszedł spod jego ręki.

Red Viper/Free Falcon 5

Standardowy kokpicik 2D w RV był okropny. Standardowy w Free Falconie był okropnie beznadziejny, nie mówiąc już niczego o ich funkcjonalności. Istnieją jednak sposoby na to żeby wyglądały podobnie jak ten w Allied Force. Sposób ten opiera się na usunięciu kilku plików. Gdzieś kiedyś widziałem opis jak to zrobić.

Pozdrawiam.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #441 dnia: Listopada 20, 2009, 16:52:31 »
Brawo. Jak wrócę do domu to Twój opis wyląduje w FAQ.

« Odpowiedź #442 dnia: Listopada 20, 2009, 18:56:00 »
A mnie wypada podziękować za wyczerpującą odpowiedź.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #443 dnia: Listopada 23, 2009, 01:16:30 »
Jak na razie wszystko mam w miarę tak samo jak w AF, lokuję, pociskam przycisk, a dalej się samo dzieje.
Proponuję zapoznać się dokładniej z DLZ. W AF aby na pewno wyglądało to tak samo?
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #444 dnia: Listopada 23, 2009, 16:41:06 »
Gerrah
Jak najbardziej wygląda inaczej. W tym wypadku jednak, kto nauczył się obsługi AIM-120 w AF, odpali go i tu, bo sposób działania jest identyczny. W moim zdziwieniu miałem raczej na myśli zmiany pokroju zmian w obsłudze radia, gdzie w AF po prostu się startowało i wszystko działało, a w OF trzeba sobie najpierw poklepać w panel (pomijam zaprogramowanie na DC, które to samo w sobie jest kolejną tego typu zmianą).
Niemniej dziękuję za przedstawioną wiedzę, przyda się na pewno, jak już od ogółu przejdę do szczegółów.

Problematyczne jest natomiast kilka innych rzeczy. Chodzi tu o wszystkie clustery, a w zasadzie o sposób ich dostarczania w górach, gdzie różnice w elewacji celu mogą być dość znaczne. Nie zdarzyło mi się do tej pory, aby był czas i możliwość przeprogramowania bomb trakcie ataku. W momencie dolotu do celu (najczęściej ruchoma kolumna wojsk) kiedy już mogę ocenić że to "oni" i są dokładnie "tam" występuje kilka problemów. Po pierwsze, zawsze są gdzieś indziej niż w planach (u mnie to indziej do tej pory wychodziło na wyżej) po drugie, brak czasu bo zazwyczaj coś się naokoło dzieje. Chciałem się dowiedzieć jak sobie w takich sytuacjach radzicie.
No i jeszcze (w tym temacie to nic jeszcze nie poczytałem ), jak podejść do tych naprowadzanych GPS owo cudów? Czy można "zaprogramować" na cel jeszcze na ziemi (hangaru mi przecież nie odholują w inne miejsce)? czy robi się to jakoś w locie? Czy też jak sobie cel zalokuję na radarze to bomba dostaje wtedy współrzędne?

« Odpowiedź #445 dnia: Listopada 29, 2009, 12:14:29 »
Witam,tak jak wspomniałem wcześniej przeszedłem na OF ze względu na MFD,który ma sens w 3D a to umożliwia OF.Rozpocząłem testy z dodatkowymi LCD na których realizuję wskaźniki na CP,HSI,RWR oraz LRMFD.Opisałem to w skrócie w wątku
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=9985.315
W pierwszej fazie testów chcę ustawić setup OF i sprawdzać jaki to ma wpływ na fps.
Następnie po ustawieniu setup będę badał wpływ poszczególnych aplikacji na wydolność systemu po to,aby zadecydować o docelowej konfiguracji systemu.Mam na myśli drugi PC.
Na początek pytanie do posiadaczy OF.
1.Jakie macie fps w warunkach spokojnego lotu np.misja 1,w której prowadzę testy oraz jakie ustawienia w setup pochłaniają fps?
2.W związku z optymalizacją fps jakie macie u siebie ustawienia.
Na koniec pytanie dotyczące pomiaru CPU.Czy jest metoda pomiaru wydajności (Menedżer zadań Windows) podczas pracy symulatora OF?

« Odpowiedź #446 dnia: Listopada 30, 2009, 17:31:16 »
Brak odpowiedzi świadczy o tym,że źle postawiłem pytania.Postaram się zrobić to precyzyjniej.Sprawa ustawienia setup jest sprawą indywidualną i zależy od możliwości pc,dlatego można ten problem pominąć.
W moim przypadku dla zaznaczonych opcji w graphics oraz advance option mam w 2D około 75 fps oraz w 3D 50 fps.Po dołożeniu LCD z programem MFD Extractor spada fps do 60 dla 2D oraz 35 dla 3D.
Pytanie do 13 WELT,ponieważ macie duże doświadczenie.
Jakie powinno być Waszym zdaniem minimale fps w OF?
Drugie pytanie dotyczy Open Falcon config editor.Ja mam puste pola.
Co mogę wgrać jako początkujący w OF?
Myślę,że pytania są logiczne.Proszę o pomoc
pozdrawiam
vito_zm

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #447 dnia: Listopada 30, 2009, 17:37:11 »
FPS powinno być takie aby móc komfortowo latać :). Z opcjami graficznymi to każdy musi sam popróbować - po zmianie z X1900GT na GTS 250 zamiast gigantycznego skoku FPS raczej się delikatnie zmniejszył więc nie ma jednej formułki co wyłączyć aby działał dobrze. Taki to ci dziwny silnik ma ten OF.

Nie ma żadnego problemu aby zaczynać od OF - trzeba tylko douczyć się co i jak ustawić w DTC i jak obsługiwać radio (+ ILS i takie pierdółki).
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #448 dnia: Listopada 30, 2009, 18:41:14 »
Vito obawiam się, że jesteś zmuszony do przeprowadzenia badań organoleptycznych bo rzeczywiście każda konfiguracja sprzętowa inaczej może się zachować.
Co Ci możemy podpowiedzieć to w Folderze Display/Particle FX można wybrać sobie pomiędzy opcjami "Default OF 4.5 effects"  i "Enhanced effects", gdzie jak same nazwy wskazują ta druga zawiera bardziej zaawansowane skrypty systemów cząsteczek i zżera w ten sposób więcej mocy CPU/GPU.

Natomiast jedna uwaga:
po uruchomieniu Config Editor'a musisz kliknąć przycisk Browse i znaleźć katalog instalacyjny OF, po czym zaznaczyć plik F4-BMS.exe i [OK]. W wyniku dokonania tego wyboru w polu Executable powinna pojawić się ścieżka instalacyjna zakończona nazwą pliku wykonywalnego F4-BMS.exe
Po tym nie powinieneś mieć już "pustych pól" :004:

PS
Jakie Ty chciałbyś mieć FPS docelowe a jakiego się spodziewasz?

« Odpowiedź #449 dnia: Listopada 30, 2009, 19:10:07 »
FPS powinno być takie aby móc komfortowo latać
To jest odpowiedź.Ja na starym pc miałem problemy w AF,gdy włączyłem DED oraz związaną z nim aplikację.Dlatego kupiłem nowy pc z dobrym CPU aby uniknąć niespodzianek w OF oraz mieć możliwość stosowania aplikacji wspierających fizyczny kokpit.Karty graficzne są słabsze,ale to wynika z faktu,że aplikacje wspierające OF nie "lubią" nowszych kart oraz Visty.Na obecnym etapie testów jestem optymistą,ponieważ spadek fps jest widoczny,ale jeszcze nie krytyczny.Pytałem o wartość minimalną dlatego,że jeśli ją przekroczę to będę musiał zastosować dodatkowy pc.
Dziękuję za rady i proszę o wyrozumiałość.Mam nadzieję,że wspólnie z kolegą EGHI zbudujemy kokpit działający w OF.Od czasu do czasu zapytam o jakiś szczegół w OF,ponieważ jest pewna różnica między AF i OF.Proszę o wyrozumiałość
pozdrawiam
vito_zm