Autor Wątek: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...  (Przeczytany 144438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Odp: Open Falcon 4.5, 4.7 i nowsze...
« Odpowiedź #705 dnia: Kwietnia 28, 2011, 16:44:41 »
1. DTC możemy utworzyć przed każdą misją, niezależnie czy jest to Tactical czy kampania. W kampanii jest o tyle dobrze, że część ustawień DTC jak np Sloty MFD czy programy flar się zapisują, resztę trzeba ustawić.
DTC nie da się zaprogramować z poziomu tworzenia misji, programujemy go już bezpośrednio przed lotem. DTC zawiera info typu: COMMS, EWS, TGT STP, THREAT STP, FLOT LINES, MFD SLOTS.

Nie jestem pewien, ale żeby zaprogramować DTC samolot musi być na ziemi, tzn. w misji treningowej po kliknięciu FLY już pojawiasz się w powietrzu, być może jest tak jak ze zmianą uzbrojenia której nie dasz rady zrobić gdy samolot jest w akcji. Tak samo nie zmienisz tej głównej trasy. Spróbuj utworzyć nową misję.

2. O ile dobrze wiem, to nie. Tworzysz sobie swój profil standardowy, i klikasz SAVE. Następnym razem jak będziesz leciał misję to nie będziesz musiał na nowo ustawiać wielu opcji, co jest uciążliwe, tylko klikniesz LOAD (chociaż w kampanii którą się zapisywało nawet to nie było konieczne). Ogólnie profil jest jeden. Z TE sprawa jest bardziej pomieszana, tam czasami nawet LOAD nie pomagało ;)

3. Pojawianie się MFD na HUD-Only możesz ustawić w config editorze. Nie wiem czy da się wybrać poszczególne czy nie.

« Odpowiedź #706 dnia: Kwietnia 28, 2011, 18:52:37 »
ale żeby zaprogramować DTC samolot musi być na ziemi
To może wyjaśnić moje problemy z misją treningową.
Pojawianie się MFD na HUD-Only możesz ustawić w config editorze. Nie wiem czy da się wybrać poszczególne czy nie
Sprawdziłem,nie ma takiej opcji.Wpadł mi do głowy inny pomysł.Gdyby usunąć te dwa przypisania  [+shift oraz ]+shift z pliku key.Trzeba to zrobić zmieniając kod na F..F w pliku key.Wadą OF jest to,że nie można usunąć przypisań klawiszy w setup,mozna je zamienić na inne.
Może ktoś już przerabiał ten problem mam na myśli usuwanie na stałe MFD na górze monitora w opcji HUD-Only.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #707 dnia: Kwietnia 28, 2011, 22:05:08 »
OF Rapace Launcher - to nazwa programu, który oprócz innych opcji pozwala również na wstępne zaprogramowanie DTC oraz wybranie dla widoku HUD only które strony MFD w którym rogu ekranu wyświetlać. Można było również wyłączyć w widoku HUD only wyświetlanie dowolnych MFD (jeśli mnie pamięć nie zawodzi to nawet wszystkie można było wyłączyć ale za to głowy nie daję). Nie jestem w stanie tego teraz przetestować aby potwierdzić bo nie mam w tej chwili OF zainstalowanego i nie bardzo mam czas na to także pozostaje Ci, Vito ściągnąć program i samemu się pobawić.

http://hellenicsqn.com/download.php?view.1

Na zjebtubie są nawet jakieś instruktaże, jeśli sobie ktoś życzy.

Co do DTC w misjach treningowych - DTC jest zapisywane osobno dla kampanii i dla Tactical Engagement. Dla treningów to chyba w ogóle nie ma możliwości niczego zmieniać, bo jeśli dobrze pamiętam to tam sobie można włączyć skrypt instruktażowy i dlatego układ MFD nie powinien się zmieniać żeby się to mniej więcej zgadzało. A może pochrzaniło mi się z FreeFalconem? :D Sami sobie sprawdźcie ale bankowo masz osobne wersje DTC dla Campaign i TE.

« Odpowiedź #708 dnia: Kwietnia 29, 2011, 06:21:14 »
Wacha dziękuję za informacje. Małe wyjaśnienie mojej sytuacji. Początkowo nie planowałem opanowania OF zakładając, że AF wystarczy tym bardziej, że planuję w przyszłości grę w sieci. Sytuacja zmieniła się gdy pojawiła się możliwość wyświetlania MFD na LCD,ale tylko dla OF (opcja 3D). Reasumując dla przyjemności chcę latać na OF z MFD na zew. LCD. W sieci planuję AF. Niestety jest to związane z modyfikacją kokpitu. Dla AF mam widok HUD only z 2 MFD na ekranie monitora głównego, a MFD na zewnętrznych LCD są wyłączone. Musiałem także dorobić na zewnątrz dla AF DED oraz FuelFlown.
Chcąc oszczędzić dwóch przycisków dla wyłączania górnych MFD zapytałem o możliwość ich wyłączenia programowo.
Trochę długie to moje tłumaczenie, ale chciałem zwrócić uwagę na fakt, że różnice pomiędzy wersjami Falcona powodują pewne problemy.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2011, 09:27:35 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #709 dnia: Kwietnia 30, 2011, 18:18:08 »
Rozpocząłem tworzenie swoich misji i mam problemy z MFD. Dla misji treningowych nie ma problemu. Mogę przełączać joystikiem strony na lewym oraz prawym MFD. Mogę także joystikiem uaktywniać lewy lub prawy MFD, mam na myśli opcję 2D. W opcji HUD only dla A-G w misji CCRP mogę zmieniać strony wszystkich 4 MFD gdzie górne zmieniają się kolejno : HSD, FCR, SM5, RWR, HUD, pusty oraz TRR. Lewy mogę zmienić FCR, Test oraz prawy HSD, FLCS, SM5, WPN. Mogę także zmieniać strony klawiszami.
Zrobiłem prostą misję typu strike w edytorze misji. W opcji 2D dla A-G mam ciemne MFD, które nie reagują na joystik oraz na klawiaturę, nie mogę przełączać cyklicznie stron. Mogę to zrobić tylko przy pomocy klawiszy ramek MFD.
W opcji HUD only włączenie trybu A-G powoduje usunięcie MFD na dole ekranu i włączenie prawidłowe  górnych MFD. Górne MFD w trybie HUD only reaguja na klawiaturę.
W opcji 3D jest podobnie jak w 2D. Nie wiem co o tym sądzić. Mam profil Jagstanga dla OF dla Cougara oraz jego plik key dla klawiatury.
Na koniec pytanie czy ktoś miał podobne problemy z MFD dla tworzonych w edytorze misji. Sprawdziłem jak jest w kampani, jest tak samo.   

« Odpowiedź #710 dnia: Maja 01, 2011, 15:21:37 »
Zrobiłem kilka następnych testów z innymi plikami np.OF keystokes, Mav, BMS keystokes oraz Rocky OF 4.7. Problem jest podobny. Tutaj uwaga nie zmieniałem profilu dla Cougara tzn. jest profil Jagstanga.
Jakie wynikają z tych testów wnioski. Z niewiadomych powodów dla tego samego pliku key oraz profilu dla Cougara jest inne zachowanie OF dla misji treningowych oraz misji tworzonych edytorem. W tym drugim przypadku można zmieniać strony w MFD tylko za pomocą przycisków w ramkach MFD, mam na myśli MFD na dole ekranu w opcji HUD only lub w 2D. MFD na górze HUD only reagują na klawiaturę (cykliczna zmiana stron). Dlaczego tak jest nie wiem. Jest kilka czynników sam symulator OF, Cougar z profilem oraz plikiem key oraz na koniec konfiguracja PC (nowsze karty itd.). Zauważyłem także, że w opcjach misji budowanych edytorem przy próbach manipulacji joystikiem (TMS plus S3) pc czasem się zawiesza.
Reasumując OF nie jest tak stabilny jak AF, gdyby nie MFD na dodatkowych LCD to dałbym sobie z nim spokój. Szkoda, że koledzy prześli obecnie na AF, pozostaje tylko viperpits.

« Odpowiedź #711 dnia: Maja 04, 2011, 10:33:45 »
Dzięki pomocy Flankera problem związany z przełączaniem stron MFD w OF został rozwiązany. Trzeba w DTC zdefiniować dla Modes sloty dla MFD dla różnych trybów np. A-A czy A-G. Jeśli to zrobimy to działa przełączanie stron MFD czyli funkcja step za pomocą klawiatury, dzięki za pomoc.

« Odpowiedź #712 dnia: Maja 05, 2011, 15:07:59 »
Polecam ten wątek.
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,12270.0.html
Sam się przekonałem na własnym przykładzie. Robię obecnie DTC dla OF a konkretnie ECM. Już miałem zamiar zadać pytanie na forum, ale zajrzałem do wspomnianego wątku i znalazłem odpowiedź. Gerrah zrobił bardzo przydatny wątek dla początkujących, dzięki.

« Odpowiedź #713 dnia: Maja 08, 2011, 17:59:11 »
Mam następujący problem. Testuję misje treningowe 26 Harms oraz 28 Missile Threat. W obu misjach nie mam obrazu w HTS pomimo aktywnej SA 6, właściwie to są tylko opisy. Załączyłem zdjęcia MFD.

Uploaded with ImageShack.us

Zrobiłem swoją misję i jest to samo. Czy mam coś źle ustawione, czy muszę zrobić nową instalację. Proszę o pomoc.

« Odpowiedź #714 dnia: Maja 08, 2011, 18:06:06 »
Na górze, jak byk świeci napis "HTS" ;D
Inaczej możesz poszperać wychodząc z SMS. Możesz poszukać "HAD". Jednakże co do tego pewny nie jestem, ponieważ siedzę w FreeFalconie, a tam jest kilka takich dziwnych różnic ;D

« Odpowiedź #715 dnia: Maja 08, 2011, 19:37:26 »
Na górze, jak byk świeci napis "HTS"
Napisy są prawidłowe, ale brak obrazu. Przyciski działają, można odpalić rakiety, ale nie o to chodzi.Laser działa podczerwień także. 

« Odpowiedź #716 dnia: Maja 08, 2011, 20:18:22 »
Miałeś rację Koman jest przycisk HAD i pojawia się obraz. Jest to zupelnie inaczej niż w AF. W AF jest zielony owal, który określa zasięg HARM, są też stacje radarowe aktywne lub nie. W OF obraz jest inny, ale informacje są podobne, jest to trochę mylące dla kogoś kto przechodzi z AF do OF. Dzięki za pomoc.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #717 dnia: Maja 08, 2011, 20:28:31 »
Chłopaki- "OF noob Guide".

« Odpowiedź #718 dnia: Maja 08, 2011, 21:26:04 »
Chłopaki- "OF noob Guide".
Zauważyłem, ale po napisaniu post, było już za późno aby to odkręcić. Może komuś się to przyda w przyszłości.

« Odpowiedź #719 dnia: Maja 11, 2011, 11:57:05 »
Testuję obecnie OF a przy okazji profil Jagstanga dla OF. Odkryłem ciekawe zastosowanie myszy  związane z tym profilem. Przypomnę, że profil Jagstanga dla Cougara wymaga także zastosowania zmienionego pliku key dla setup klawiatury. Jak działa mysz w OF. Zmieniając położenie kółka myszy zmieniamy płynnie zoom i to w bardzo dużym zakresie jednocześnie możemy zmieniać widok poruszając myszą lub hat w joystiku. Działa to tak jak trackir. Dla mnie jest interesująca ta pierwsza cecha myszy tzn.zoom w szerokim zakresie.
Teraz mam pytanie czy ktoś wie jaka funkcja jest odpowiedzialna za zmanę zoom w OF. Nie jest to funkcja FOVToggle czyli View-look closer, której odpowiada klawisz "l". Dlaczego pytam, ponieważ chciałbym zastosować zamiast myszy (kółka) np.enkoder i mieć taką możliwość zmiany zoom w kokpicie. Look closer nie ma takiego zakresu. Dodam tylko, że w AF Jagstang nie zastosował tej cechy myszy. Może ktoś spotkał się już z tym problemem.