1. DTC możemy utworzyć przed każdą misją, niezależnie czy jest to Tactical czy kampania. W kampanii jest o tyle dobrze, że część ustawień DTC jak np Sloty MFD czy programy flar się zapisują, resztę trzeba ustawić.
DTC nie da się zaprogramować z poziomu tworzenia misji, programujemy go już bezpośrednio przed lotem. DTC zawiera info typu: COMMS, EWS, TGT STP, THREAT STP, FLOT LINES, MFD SLOTS.
Nie jestem pewien, ale żeby zaprogramować DTC samolot musi być na ziemi, tzn. w misji treningowej po kliknięciu FLY już pojawiasz się w powietrzu, być może jest tak jak ze zmianą uzbrojenia której nie dasz rady zrobić gdy samolot jest w akcji. Tak samo nie zmienisz tej głównej trasy. Spróbuj utworzyć nową misję.
2. O ile dobrze wiem, to nie. Tworzysz sobie swój profil standardowy, i klikasz SAVE. Następnym razem jak będziesz leciał misję to nie będziesz musiał na nowo ustawiać wielu opcji, co jest uciążliwe, tylko klikniesz LOAD (chociaż w kampanii którą się zapisywało nawet to nie było konieczne). Ogólnie profil jest jeden. Z TE sprawa jest bardziej pomieszana, tam czasami nawet LOAD nie pomagało

3. Pojawianie się MFD na HUD-Only możesz ustawić w config editorze. Nie wiem czy da się wybrać poszczególne czy nie.