Autor Wątek: Kontynuacja Megakampanii 45'  (Przeczytany 13515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
Kontynuacja Megakampanii 45'
« dnia: Sierpnia 20, 2007, 13:52:56 »
Uniesiony nieznanym odczuciem podczas tych wakacji (z przerwą wywołaną pobytem na Zlocie ZHP w Kielcach) spróbowałem przynajmniej rozpocząć tworzenie kontynuacji kampanii "Polska Wolność" zwanej nie bez przyczyny "Megakampanią". Głównym bohaterem kontynuacji będzie, jeśli uda się ją stworzyć oczywiście nasz bohater wojenny, weteran 2 Wojny Polski-Bolszewickiej, kawaler Krzyży Walecznych i Virtuti Militari (w liczbie różnej, zależnej od gracza). W planach są jeszcze 2 dodatkowe "uzupełniające" minikampanie ale to tylko plany.

Krótki wyciąg z materiałów które wysłałem Gladiusowi do zaopiniowania:

Kalendarium
marzec 46: wielkie wywózki w rejonie Wilna i w samym mieście popodują że plebiscyt wypada tam na korzyśc ZSRR (także dzięki fałszerstwom wyborczym). W wyniku plebiscytu granica została określona tak jak w "granica pl-zsrr". Na Rusi Zakarpackiej odbył się podobny plebiscyt: granica powstała w jego wyniku przebiega tak:

Układ sił w Europie wygląda tak: w związku z kwietniowymi incydentami które zdarzyły się na obszarach które przypadły Polsce podczas wycofywania się stamtąd Armii Czerwonej, 4 kwietnia 1947 powstał Pakt Pólnocnoatlantycki: NATO w którego skład weszły: USA, Kanada, Belgia, Francja, Holandia, Luksemburg, Wielka Brytania, Polska i Czechosłowacja. W odpowiedzi na to wydarzenie 15 maja w Wilnie przedstawiciele ZSRR, Węgier, Albanii, Rumunii i Bułgarii utworzyli Układ Wileński mający być przeciwagą NATO. Jugosławią pod rządami marszałka Tito nie przystąpiła do układu i dalej utrzymywała dobre stosunki z zachodem. 24 czerwca 1948 roku powstała RFN obejmująca wszystkie stefy okupacyjne (także "byłą radziecką" podporządkowaną pezpośrednio Alianckiej Radzie Kontroli) z kanclerzem Adenauerem na czele rządu,a 17 maja 1949 roku w Bonn kanclerz RFN Konrad Adenauer, prezydent USA Harry Truman, premier W. Brytanii Clement Atlee, który został premierem w wyniku wcześniejszych wyborów rozpisanych po wylewie i ustąpieniu Churchilla w czerwcu 1946, prezydent Francji Vicent Auriol i prezydent Polski Tadeusz Komorowski podpisali układ na mocy którego społeczność międzynarodowa uznawała Niemcy, oraz dawała im status "obserwatora" przy NATO. Siły okupacyjne miały być ograniczone i przekształcone w "siły ochronne NATO" stacjonujące za zgodą RFN na jej terytorium,a także zezwalała na utworzenie Bundeswery. Ze  swojej strony Niemcy uznały swoją wschodnią granicę z Polską i Czechosłowacją, oraz podział Prus Wschodnich. ZSRR nie ratyfikowało tego traktatu,a Stalin nazwał go "rewizjonistyczną próba wskrzeszenia faszystowskiego militaryzmu", oraz oskarżył jego sygnatariuszy "O plany zniszczenia Związku Radzieckiego rękami Polaków, Czechów, Niemców i Jugosławian."
Kampania zaczyna się 8 sierpnia 1949. Główny bohater jest obecnie zastępcą dowódcy 112 Eskadry Myśliwskiej, wchodzącej w skład 1 Skrzydła Myśliwskiego. Jego jednostak znajduje się na lotnisku pod Bolechowem w woj. Lwowskim, ale nie jest to jej stałe miejsce bazowania.

A teraz do sedna: jakoś mi idzie tworzenie misji, mam pomysły, ale jestem daleki od ideału. Więc jeśli są jacyś chętni betatesterzy i twórcy misji, którzy byliby w stanie szlifować moje "potworki" i skinerzy mogący poświęcić trochę czasu (osobiście miałem zamiar wykorzystać część skinów z MK 45, ale w 49 prym na niebie wiodą suszarki, czekające na pomalowanie).

I najważniejsze: czekam na opinię Gladiusa nt. materiałów które mu przesłałem. Od tego uzależniam (możliwe wersje wydarzeń):
a) kontynuowanie pracy
b) przekazanie wszystkich materiałów jakiejś bardziej doświadczonej osobie
c) porzucenie pomysłu

I czeka na wasze wnioski.  :001:
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
Odp: Kontynuacja Megakampanii 45'
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 20, 2007, 14:50:21 »
skinerzy mogący poświęcić trochę czasu (osobiście miałem zamiar wykorzystać część skinów z MK 45, ale w 49 prym na niebie wiodą suszarki, czekające na pomalowanie).
Obecny !  :002: Jak tylko będą konkrety co i jak to zabieram się do roboty.
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 20, 2007, 20:12:10 »
No jeśli tak to chyba mogę podesłać ci mailem taki sam pack jak Gladiusowi, dodatkowo wzbogacony o szczegóły dotyczące ewentualnych malowań. I biorę się do pracy aby stworzyć przynajmniej podstawy i założenia części misji (na różnym etapie prac jest już 20. Obecnie rozpoczynam prace nad 3 "rozdziałem").
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.

andrzej

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 21, 2007, 10:56:02 »
Wspaniałe!
Radzę już w scenariuszu ująć nowe obozy dla paskudnych Rosjan. Może otworzymy na nowo Majdanek i zatrudnimy tam "obserwatorów" z Niemiec? W końcu mają doświadczenie!
A jak pobijemy Rosjan to dołożymy i Chinom, ot tak z rozpędu, aż kopyta naszych koni zatrzymamy w Pacyfiku!!!
A co! Jak będzie mało to może skoczymy na Księżyc?
Ludzie opanujcie się, bo mi się robi niedobrze.
 Pozdrawiam serdecznie
Andrzej

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 21, 2007, 11:10:44 »
Żadnych obozów nie będzie, wg. fabuły nie będzie nawet wojny z ZSRR, nie będzie 3 Wojny Światowej. Nasz bohater pokręci się w trakcie urlopu po "bratnich narodach". A nad Pacyfik też wpadnie, też. Pozna ciekawych ludzi, nowe kraje, a wszytko za zgodą ONZ. Wojsko Polskie będzie na prawdę walczyć (i to nie całe) jedynie w jednej części kampanii. Sowiecki Sojuz nie zniknie, nie polecimy w kosmos, a Chińczyków nie uświadczysz (Korea, to już kompletnie inna bajka. Zobaczymy, może w 3 części   :003:).

to będzie bardziej historia zaplątania w historię bohatera Megakampanii 45 niż opowieść o heroicznej walce małego, dzielnego narodu przeciwko wielkiemu mocarstwu. Plus jeśli wypali 2 małe opowiastki o 2 różnych ludziach z gwiazdami na maszynach.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 21, 2007, 11:37:52 »
jeremak nie przejmujsię kolegą :). Rób swoje  :020:
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 21, 2007, 22:36:06 »
Towarzysz Andrzej jak zwykle na posterunku.  :020:

Może otworzymy na nowo Majdanek i zatrudnimy tam "obserwatorów" z Niemiec? W końcu mają doświadczenie!
W zasadzie to mogą pilnować sami siebie, bo doświadczenia im wcale nie brakuje. :001:

Z przyjemnością bym pomógł w testach, ale niestety nie posiadam wersji 4.08  :006:

Pozdrawiam i życzę powodzenia w pracach.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 21, 2007, 23:06:44 »
Jeśli będzie potrzeba pomóc w grzebaniu w edytorze to bardzo chętnie- w wolnej chwili z przyjemnością mogę pomóc...bo lubię  :004:
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 22, 2007, 12:49:47 »
Wielkie dzięki, naprawdę. Przyjmuję oczywiście zaoferowaną pomoc.
@ Edelmann: Na razie jeszcze robię misje, ale kiedy uzbieram ich co najmniej 30, albo trochę więcej, prawdopodobnie podeślę ci je do poprawek i szlifów (ze swoim doświadczeniem po prostu nie wierzę że wszystkie wyszły perfekcyjnie).

Tak więc prace ruszają pełną parą.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 22, 2007, 15:07:48 »
Wspaniałe!
Radzę już w scenariuszu ująć nowe obozy dla paskudnych Rosjan. Może otworzymy na nowo Majdanek i zatrudnimy tam "obserwatorów" z Niemiec? W końcu mają doświadczenie!
A jak pobijemy Rosjan to dołożymy i Chinom, ot tak z rozpędu, aż kopyta naszych koni zatrzymamy w Pacyfiku!!!
A co! Jak będzie mało to może skoczymy na Księżyc?
Ludzie opanujcie się, bo mi się robi niedobrze.
 Pozdrawiam serdecznie
Andrzej

No comment............. :021:
"W gwardii oddawano broń i tornister tylko razem z życiem"
Coignet

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 22, 2007, 17:59:01 »
(ze swoim doświadczeniem po prostu nie wierzę że wszystkie wyszły perfekcyjnie).

Nie ma się czym przejmować. W tego typu przedsięwzięciu pomyłki , czy przeoczenia muszą się zdarzyć i nie da się tego uniknąć. Nie jest to bynajmniej powód do przejmowania . Faktycznie wówczas kilka par oczy przydaje się.
Odnośnie kontynuacji kampanii kibicuję "pełną gębą". Dopiero wczoraj ściągnąłem sobie "Krew I honor - polski sen" z tej racji ,że stosunkowo niedawno wwszedłem w posiadanie 4.08. Kampanię zacząłem "przechodzić" z pozycji edytora  (to już takie moje "zboczenie" )  poprzez oglądanie kolejnych misji w edytorze. Jestem pod dużym wrażeniem i tutaj słowa uznania dla Gladiusa i współtwórców. Podoba mi się scenariusz i pomysł . Dopiero, tak "na szybko"  przeanalizowałem 14 pierwszych misji , jednak już jestem pod dużym wrażeniem - mówiąc krótko podoba mi się! Fabuła wciąga, mądrze zreralizowana od strony technicznej. Podoba mi się to, że nie jest to typowa seria misji w której każda kolejna jest nawalanką mającą stworzyć atmosferę zręcznościówki ,że  nie jest to po prostu kolejny "level" do przejścia :D.
  Jest w tej kampani ukazana wreszcie rzeczywistość bardziej zbliżona do tego ciężkiego wojennego kawałka chleba lotnika, gdzie każda  poszczególna misja nie jest kojarzona z rzeczywistością podobną tej z Gwiezdnych wojen i ataku myśliwców  na "Czarną gwiazdę" . Jest wiele misji , gdzie pokazane są żmudne rutynowe patrole, wyloty na poligon. A całość zgrabnie wplecionych w odprawie opisów do poszczególnych zadań oddaje w pełni klimat wydarzeń , które są tłem kampanii. Technicznie poszczególne misje są stworzone przejrzyście, skromnie i sensownie. Zaletą tego wszystkiego jest to ,że nawet najsłabsze komputery nie powinny mieć problemów. Gdybym miał sobie pozwolić na jakieś uwagi to być może podszlifowałbym kilka detali w edytorze, jednak podkreślam- detali, które w żaden sposób nie są w stanie przyćmić klasy tego przedsięwzięcia.
 Reasumując- kto jeszcze nie przeszedł tej kampanii i się waha czy zastanawia, niech nie czeka tylko startuje.
@Jeremak- jeśli pójdziesz tym tropem co twórcy tej kampanii i nic nie przekombinujesz  :004: , to wróżę sukces. Trzymam kciuki i jeśli będzie potrzebna pomoc to z przyjemnością pomogę.

Gladius- trafnie ująłeś reakcję Andrzeja.

Andrzej- nie widzę potrzeby się frustrować, nikt tutaj chyba nie kierował się złymi czy nacjonalistycznymi  pobudkami przy tworzeniu kampanii a jedynie poprzez stworzenie fikcyjnej fabuły dość luźno nawiązującej do prawdziwej historii stworzył coś , co naprawdę pozwala miło spędzić czas przy lataniu. A to ,że akurat "pod młotek" poszedł jako tło fabuły pewien znienawidzony ustrój totalitarny - no cóż. Proponuję w ramach róznoważni stworzyć podobną kampanię opartą na fabule z tłem historycznym według Twojego pomysłu. Również chętnie pomogę w tworzeniu misji w edytorze.

Pozdrawiam i szacuneczek!
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 22, 2007, 18:21:30 »
Moje uwagi - przesłane w nieco innej wersji autorowi (tajmenice produkcji  :003:)

1. Scenariusz kampanii jest kompleksowy i bez zarzutu pod względem
logicznym oraz historycznym – świetne „political fiction”, które przypadło
mi do gustu.

2. W warstwie losów osobistych głównego bohatera rozwinięty został
wątek przygodowo – awanturniczy czego jeszcze w żadnej kampanii nie było –
znakomity pomysł.

3. Założenia kampanii są nastawione na wykorzystanie wszystkich dostępnych możliwości FB/PF i FMB - czyżby zwieńczenie całości serii przed BoB`em ?

Generalnie znakomity i bardzo dobrze przygotowany oraz przemyślany projekt – gratuluję.

P.S.
Nie należy przejmować się opiniami ludzi, których nie stać na realizację własnych pomysłów.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2007, 18:39:40 wysłana przez Kos »
"W gwardii oddawano broń i tornister tylko razem z życiem"
Coignet

andrzej

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 23, 2007, 10:42:24 »
 Oczywiście jestem skazany na przegraną. Fajnie jest latać i lać tych z totalitarnego ustroju. Przecież mamy świetne samoloty i lejemy w imię wyższych racji - up, przepraszam, odbiło mi się zgnilizną - to chyba wynik nasiąknięcia złą ideologią.
 Na pewno to wynik frustracji z powodu własnych niepowodzeń.
Gladius masz rację, ale nie do końca.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 23, 2007, 12:04:25 »
I na tym koniec OT!!! Następne posty nie związane z tematem polecą do kosza.
Dziadek Kos

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 25, 2007, 15:49:41 »
Niech kolega Andrzej się nie obraża bo mam dla kolegi ciekawą propozycję: Co byś powiedział na stworzenie "mini" kampanii, dodatku do Megakampanii? Miałem taką w planach, jeśli starczyło by mi czasu. Chyba muszę dodać że byłaby to kampania radziecka, a jej głównym bohaterem byłby "dobry ruski", na dodatek wierzący w komunizm. Jeśli się zgadzasz to daj znać, a ja wyślę ci ogóle założenia, przedział czasowy i zarysy fabuły.

Krótko mówiąc: Zapraszam do zespołu.