Uniesiony nieznanym odczuciem podczas tych wakacji (z przerwą wywołaną pobytem na Zlocie ZHP w Kielcach) spróbowałem przynajmniej rozpocząć tworzenie kontynuacji kampanii "Polska Wolność" zwanej nie bez przyczyny "Megakampanią". Głównym bohaterem kontynuacji będzie, jeśli uda się ją stworzyć oczywiście nasz bohater wojenny, weteran 2 Wojny Polski-Bolszewickiej, kawaler Krzyży Walecznych i Virtuti Militari (w liczbie różnej, zależnej od gracza). W planach są jeszcze 2 dodatkowe "uzupełniające" minikampanie ale to tylko plany.
Krótki wyciąg z materiałów które wysłałem Gladiusowi do zaopiniowania:
Kalendarium
marzec 46: wielkie wywózki w rejonie Wilna i w samym mieście popodują że plebiscyt wypada tam na korzyśc ZSRR (także dzięki fałszerstwom wyborczym). W wyniku plebiscytu granica została określona tak jak w "granica pl-zsrr". Na Rusi Zakarpackiej odbył się podobny plebiscyt: granica powstała w jego wyniku przebiega tak:

Układ sił w Europie wygląda tak: w związku z kwietniowymi incydentami które zdarzyły się na obszarach które przypadły Polsce podczas wycofywania się stamtąd Armii Czerwonej, 4 kwietnia 1947 powstał Pakt Pólnocnoatlantycki: NATO w którego skład weszły: USA, Kanada, Belgia, Francja, Holandia, Luksemburg, Wielka Brytania, Polska i Czechosłowacja. W odpowiedzi na to wydarzenie 15 maja w Wilnie przedstawiciele ZSRR, Węgier, Albanii, Rumunii i Bułgarii utworzyli Układ Wileński mający być przeciwagą NATO. Jugosławią pod rządami marszałka Tito nie przystąpiła do układu i dalej utrzymywała dobre stosunki z zachodem. 24 czerwca 1948 roku powstała RFN obejmująca wszystkie stefy okupacyjne (także "byłą radziecką" podporządkowaną pezpośrednio Alianckiej Radzie Kontroli) z kanclerzem Adenauerem na czele rządu,a 17 maja 1949 roku w Bonn kanclerz RFN Konrad Adenauer, prezydent USA Harry Truman, premier W. Brytanii Clement Atlee, który został premierem w wyniku wcześniejszych wyborów rozpisanych po wylewie i ustąpieniu Churchilla w czerwcu 1946, prezydent Francji Vicent Auriol i prezydent Polski Tadeusz Komorowski podpisali układ na mocy którego społeczność międzynarodowa uznawała Niemcy, oraz dawała im status "obserwatora" przy NATO. Siły okupacyjne miały być ograniczone i przekształcone w "siły ochronne NATO" stacjonujące za zgodą RFN na jej terytorium,a także zezwalała na utworzenie Bundeswery. Ze swojej strony Niemcy uznały swoją wschodnią granicę z Polską i Czechosłowacją, oraz podział Prus Wschodnich. ZSRR nie ratyfikowało tego traktatu,a Stalin nazwał go "rewizjonistyczną próba wskrzeszenia faszystowskiego militaryzmu", oraz oskarżył jego sygnatariuszy "O plany zniszczenia Związku Radzieckiego rękami Polaków, Czechów, Niemców i Jugosławian."
Kampania zaczyna się 8 sierpnia 1949. Główny bohater jest obecnie zastępcą dowódcy 112 Eskadry Myśliwskiej, wchodzącej w skład 1 Skrzydła Myśliwskiego. Jego jednostak znajduje się na lotnisku pod Bolechowem w woj. Lwowskim, ale nie jest to jej stałe miejsce bazowania.
A teraz do sedna: jakoś mi idzie tworzenie misji, mam pomysły, ale jestem daleki od ideału. Więc jeśli są jacyś chętni betatesterzy i twórcy misji, którzy byliby w stanie szlifować moje "potworki" i skinerzy mogący poświęcić trochę czasu (osobiście miałem zamiar wykorzystać część skinów z MK 45, ale w 49 prym na niebie wiodą suszarki, czekające na pomalowanie).
I najważniejsze: czekam na opinię Gladiusa nt. materiałów które mu przesłałem. Od tego uzależniam (możliwe wersje wydarzeń):
a) kontynuowanie pracy
b) przekazanie wszystkich materiałów jakiejś bardziej doświadczonej osobie
c) porzucenie pomysłu
I czeka na wasze wnioski.