Autor Wątek: [Pytanie] Maksymalna prędkość samolotu napędzanego śmigłem  (Przeczytany 10061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[Pytanie] Maksymalna prędkość samolotu napędzanego śmigłem...?

Panowie mam pewne pytania:

Jaki znacie najszybszy samolot o napędzany śmigłem ? Z dowolnej epoki.
Jaka jest 'fizyczna' granica prędkości osiągalnej dla samolotu napędzanego śmigłem ? 
\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
Odp: [Pytanie] Maksymalna prędkość samolotu napędzanego śmigłem
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 20, 2007, 14:54:21 »
XF-84H Powstały 2 prototypy, służyły do testowania śmigieł pracujących w zakresie prędkości przydźwiękowych
 http://www.nationalmuseum.af.mil/factsheets/factsheet.asp?id=588
 http://svsm.org/gallery/xf84h
Ale czy był najszybszy ??? prędkość maksymalną podali 520 Mph, czyli ok. macha.
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 20, 2007, 18:25:58 »
Gdzieś, w jakimś numerze aero zdaje mi się widziałem krótki art. o tym dziwnym samolocie, podobno totalny rekordzista hałasowy.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 20, 2007, 18:36:43 »
Tłokowy Grumman F8F Bearcat 528.33 mph (849.55 km/h)  - 21 Sierpnia 1989.
Turbośmigłowy Tu-114  - 545.07 mph (876.47 km/h) - 9 Kwietnia 1960 roku.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

hellkitty

• Gość

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 20, 2007, 21:32:45 »
Tłokowy Grumman F8F Bearcat 528.33 mph (849.55 km/h)  - 21 Sierpnia 1989.

Hehe. Rare Bear to ślicznotka tak przerobiona,że na pierwszy rzut oka można nie "zajarzyć" że to Bearcat. W dodatku z "pożyczonym" silnikiem od "grubasa" Skyridera ;).W tej chwili niewiele maszynek jest mu w stanie podskoczyć na Reno Air Races głównie HAwkery Sea Fury.
JAko ciekawostka - Rare Bear został odkryty przez Lyle Sheltona w 1962 roku jako ..powiedzmy rozbity wrak po małej kraksie na pasie w Indianie. Gościu zainteresowal się maszynką, , trochę podłubał, wsadzając między innymi bardziej interesujący silnik Wright R3350. W lutym 1972 roku Rare Bear ustanowił rekord prędkości wznoszenia na 3000 metrów - 91.9 sekundy!
  Rare Bear od pierwowzoru różni się "kilkoma detalami", między innymi brakiem klap, prędkościa podejścia 120 węzlów wobec 85 w oryginale i prędkościa lądowania 110 węzłów wobec 65 w przypadku Bearcata, wspomnianym silnikiem produkującym ponad 4000 koni mechanicznych wobec oryginalnych 2700, napędzany jest zaś śmigiełkiem od P3C orion, , co za tym idzie podwozie zostało przedłużóne (maszyna jest wyższa, co by nie "porysować" śmigiełkiem pasa) . Owiewka kabiny specjalnie pomniejszona dla zredukowania oporów powietrza, krótsze skrzydła. Maszyna nie ma klimy i nagłośnienia , ale za to wtrysk podtlenku azotu no i przy pełnej prędkości  dwukrotnie większy apetyt na paliwo niż oryginalny Bearcat , czyli coś około 600 galonów na godzinę.
Z podobnych sprinterów występujących na wyścigach w Reno i potrafiących rozwijac podobne prędkości nie sposób pominąć innych sław takich jak Dago Red czyli P-51 Mustang prawie nie podobny do Mustanga czy choćby "Critical Mass"  czy "Strega" -Hawkery Fury też po znacznym tuningu optyczno -mechanicznym. :004:

Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Speedy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 20, 2007, 22:24:21 »
Hej

XF-84H Powstały 2 prototypy, służyły do testowania śmigieł pracujących w zakresie prędkości przydźwiękowych
 http://www.nationalmuseum.af.mil/factsheets/factsheet.asp?id=588
 http://svsm.org/gallery/xf84h
Ale czy był najszybszy ??? prędkość maksymalną podali 520 Mph, czyli ok. macha.

Eksperymenty z naddźwiękowymi śmigłami kontynuowano potem na samolocie XF-88 (poddźwiękowy przodek tego znanego F-101 i też Voodoo i z wyglądu podobny nawet dosyć). Prototyp ozn. XF-88B dostał takiego samego dwu-turbinowego Allisona T40 i śmigło w dziobie; dwa oryginalne turboodrzutowe silniki pozostały na miejscu na wypadek jakby T40 się wysypał, jak to miał we zwyczaju. Tym razem ludzie jakoś nie narzekali tak na hałas, owszem głośno było ale nikt już nie mdlał ani padaczki nie dostawał. Badano 3- i 4-łopatowe śmigła o różnym kształcie a także różne formy piasty, przekładnie i takie tam. W czasie jednej z prób, co prawda w płytkim locie nurkowym, ale przy wyłączonych silnikach odrzutowych, z samym tylko Allisonem i śmigłem XF-88B przekroczył prędkość dźwięku, wyciskając z siebie uczciwe 1,12 Ma.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 20, 2007, 22:36:56 »
Wow, nie wiedziałem, że samoloty śmigłowe w ogóle są w stanie teoretycznie przekroczyć Ma 1   :karpik

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 21, 2007, 18:08:49 »
   W pytaniu nie sprecyzowano, czy mają to być osiągi w locie poziomym czy w ogóle, więc trzeba dodać do tych rekordzistów Spitfire. Otóż od roku 1943 w Farnborough prowadzono badania w zakresie prędkości okołodźwiękowych. S/Ldr A. F. Marty Martindale osiągnęło na Spitfire PR. XI nr. EN409 prędkość 975 km/h na wysokości 8000m.
   5 lutego 1952 F/L Powles z 81 Sqnu w Hongkongu lecąc na Spitfire PR XIX nr PS852 podczas rutynowego lotu na badanie warunków meteorologicznych pobił powyższy rekord i to znacznie. Po wspięciu się na wysokość 15 240 metrów i zakończeniu zadania, postanowił sprawdzić jaki pułap jest w stanie osiągnąć jego maszyna. Dotarł na 15 710 metrów, lecz pojawił się problem ze spadkiem ciśnienia w kabinie. Pilot wprowadził maszynę w nurkowanie. Podczas tego manewru stracił panowanie nad samolotem, które odzyskał wiele kilometrów niżej. Po odbytym locie, znając prędkość początkową, czas z jakim leciał pionowo w dół oraz wysokość z jakiej zaczął nurkowanie i na jakiej skończył obliczono, że Spitfire leciał na wysokości 4,5 km z V=1100 km/h  :karpik. Po tym locie samolot poszedł na przegląd. 

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 22, 2007, 09:04:47 »
No proszę, nie spodziewałem się iż śmigło jest w stanie przetrzymać ponad macha.....

W każdym bądź razie dzięki za informacje – okazuje się iż przegrałem piwo w dyskusji z kumplem – obstawiałem że śmigło to maks prędkości około dźwiękowe....
\___[O}====-
 /OOOOO\