Autor Wątek: Projektor multyimedialny zamiast monitora  (Przeczytany 12808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
Projektor multyimedialny zamiast monitora
« dnia: Sierpnia 27, 2007, 13:40:53 »
Owóż przeglądając Allegro, zauważyłem, że za cenę do 1000PLN, da się kupić projektor multimedialny o rozdzielczości natywnej 1024x768 i pomyślałem sobie, czemu by go nie użyć do wirtualnego latania? Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z projektorami? Ciekawy jestem jakości obrazu na ekranie. Czy trzeba kupować jakiś superdrogi ekran, żeby cieszyć się dobrą jakością obrazu? Jeżeli jakość obrazu jest porównywalna z LCD z matrycą TN (a może lepsza?), to jedynym problemem będzie wielkośc pomieszczenia (to by się znalazło) i umiejscowienie Trackira (z tym chyba gorzej).
Bardzo jestem ciekaw opinii i wrażeń ludzi, którzy próbowali latać (albo grać w inna grę) z użyciem projektora.

Proszę o wszelkie informacje i z góry dziękuję  za pomoc.

lukasz-h

• Gość
Odp: Projektor multyimedialny zamiast monitora
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 28, 2007, 10:07:43 »
Projektor ma tę wadę, że co jakiś czas trzeba wymieniać lampę. W specyfikacji danego modelu powinno być napisane ile godzin taka żarówka wytrzymuje.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 28, 2007, 13:08:38 »

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 28, 2007, 14:02:34 »
Monitor super za super cenę, ale jaką trzeba by mieć kartę graficzną, żeby pociągnęła Iła w tej rozdzielczości? A co dopiero BOB SoW. Średniej klasy projektor daje podobno wysokiej jakości obraz 30-36', w rozdzielczości np 1024x768 (można dołożyć 4-8xAA i może będzie super). Zależy mi włanśie na opiniach ludzi, którzy sami używali takich urządzeń do gier (szczególnie jeżeli chodzi o akość obrazu, hałas i żywotność lampy). Widziałem takie urządzenia ze złączem DVI (być może poprawia to obraz?).

A tutaj link do stronki z opisem, jak samemu zrobić projektor ze starego rzutnika slajdów: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic407130-0.html

Lukasz-h, tak trzeba wymieniać, ale żywotność lampy to obecnie ponad 3000h, licząc 2 godziny dziennie grania przez 300 dni w roku, daje nam teoretycznie 5 lat i chyba prędzej wymienimy monitor niż lampę.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 28, 2007, 17:36:09 »
Dobrych kilka lat temu kumpel zabrał z firmy projektor(niestety nie pamiętam parametrów)Jako że namiętnie grałem wtedy w space-simy na pierwszy ogień poszedł Freespace:The Great War.Powiem że odjazd był tak nieziemski że przez chwilę zastanawiałem się nad zakupem takiego projektora.Niestety(a może na szczęście)na drodze stanęło 20 tyś zł.Janweg,jeśli masz możliwość wypróbowania to spróbuj-naprawdę warto  :023:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 29, 2007, 14:49:14 »
Poza tym to projektor się dośc intensywnie grzeje co przy zabawie kilkogodzinnej dawąło by efekt sauny w pokoju ;)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 30, 2007, 21:22:36 »
Ja jakieś pól roku temu wybrałem sie do znajomego na nocny maraton filmowy. Okazało się że kumpel pożyczył z pracy projektor (SHARP modelu nie pamiętam), jeśli chodzi o filmy no to efekt jest fantastyczny ale znajomy puszczał filmy z kompa, więc niemyśląc za wiele zaczęliśmy grać w to co miał zainstalowane. Grałem w Battlefielda2 i odczucia mam mieszane, a nawet bym powiedział że beznadzieja ale tylko dlatego że brakowało nam biurka a myszką jeździliśmy po okładce książki. Z innymi grami było podobnie aż do czasu kiedy uruchomiliśmy rFactor (sim samochodowy), miał do tego kierownice z pedałami. Wrażenia po prostu ekstra, dajesz widok z kabiny i realizm odrazu podskakuje o co najmniej 20%. Niestety nie jest fanem lotnictwa więc żadnego latadła nie sprawdziłem ale myślę że byłoby jeszcze lepiej.
Narzekacie że sie grzeje, że lampę trzeba wymieniać co jakiś czas, to wszystko prawda ale w takim razie poco TIR przecież tylko od tego kark boli, poco HOTAS zabiera przecież za dużo miejsca na biurku, poco w ogóle bawić sie symulatorami, przecież to wszystko na niby jest i tak? Poco iść do kina na film jak można obejrzeć w domu, to co z tego że nagrany w kinie kamerą ale przecież taniej ? Jak dla mnie projektor to po prostu następny szczebel w doznaniach jakich może przysporzyć sim.
Spróbujcie choć raz zagrać w sima na dużym ekranie to zrozumiecie.

Sam mam zamiar kupić projektor ale dopiero za kilka lat kiedy projektory HD bedą już choć trochę w przystępnej cenie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 30, 2007, 21:30:45 »
Track i Hotas to ułatwienie/wygoda, a zamiast projektora monitorek półsferyczny ;)

Ja na codzień pracuję z projektorem BENQ, filmy się na tym fajnie ogląda. ale do grania to bym sobie odpuścił boo i tak nie mam gdzie wyświetlać obrazu. Ale jak widać są gusta i guściki.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 31, 2007, 12:10:26 »
... a zamiast projektora monitorek półsferyczny ;)

Znaczy, o co sie rozchodzi? Bo ja sie nie znam. :karpik Naprawdę.
Czasem, to aż mi głupio takie pytania zadawać.  :121:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 31, 2007, 12:22:09 »
Coż nie pamiętam adresu, a nazwe na szybciocha wymyśliłem. Chodziło generalnie o to że sa dostepne takie fajne rozkładane monitorki i można mieć obok siebie trzy ekrany albo nawet pięć i więcej. Wygląda to tak jakbyś postawił obok siebie kilka monitorów i podzileił na nich obraz i mieć klimat jakbyś w "Benku" siedział :].

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 31, 2007, 15:06:04 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 31, 2007, 15:38:31 »
To jeszcze coś innego było ;)

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 31, 2007, 16:25:34 »
Połączone monitory w wersji hard:

I "monitor pół sferyczny":

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 31, 2007, 17:26:37 »
Ach rgr. Cierpię chyba dzisiaj na pomroczność jasną  :001:
Ale warto było.

I "monitor pół sferyczny":

Tego patentu nie znałem.

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 31, 2007, 17:30:16 »
Chciał bym nadmienić, że o ile się nie mylę, to w tym monitorze ( pół sferycznym ) też pracuje rzutnik tak jak i tutaj http://www.frasca.com/web_pages/brochures/TruVision%20bro.htm