Autor Wątek: Dwie karty dżwiękowe + monitor LCD.  (Przeczytany 3574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
Dwie karty dżwiękowe + monitor LCD.
« dnia: Września 04, 2007, 09:34:20 »
Krótko i zwięźle:
Mam u siebie w kompie zainstalowaną zintegrowaną kartę dźwiękową.
Niestety występują problemy z dźwiękiem w simach (wszyscy to znamy - w kabinie cicho, na zewnatrz głośno etc.....).

Co się stanie, jak zakupię i zainstaluję sobie normalną kartę dźwiękową?
Czy nastąpi jakiś konflikt sprzętowy? Czy istnieje opcja "dezaktywacji" zintegrowanej karty dźwiękowej?
W sumie wydadek nieduży, a komfort z latania jakby lepszy....

Sprawa druga - zakupiłem również w końcu monitor LCD (Samsung Syncmaster 931c 19''). Czy ktoś z Kolegów posiada taki sprzęt? Bardzo ciężko przestawić się ze starego poczciwego kineskopu.... Lock On np. jakby słabiej chodził...  :005: Zastanawiam się czy nie oddać do sklepu.

Bis zum bitteren Ende.

Odp: Dwie karty dżwiękowe + monitor LCD.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 04, 2007, 09:52:42 »
Z kartą dźwiękową nie powinno być problemu - w BIOSie pewnie jest opcja jej całkowitego wyłączenia (u mnie można wyłączyć kartę dźwiękową zintegrowaną a zostawić game port ;) ).

Co do monitora to nie pomogę - sam jestem zwolennikiem baniek i w domu cały czas na takim siedzę a w pracy nie mam czasu grać ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Września 04, 2007, 09:53:39 »
Krótko i zwięźle:
Mam u siebie w kompie zainstalowaną zintegrowaną kartę dźwiękową.
Niestety występują problemy z dźwiękiem w simach (wszyscy to znamy - w kabinie cicho, na zewnatrz głośno etc.....).

Co się stanie, jak zakupię i zainstaluję sobie normalną kartę dźwiękową?
Czy nastąpi jakiś konflikt sprzętowy? Czy istnieje opcja "dezaktywacji" zintegrowanej karty dźwiękowej?
W sumie wydadek nieduży, a komfort z latania jakby lepszy....

Nie ma problemu z dwoma kartami dźwiękowymi, napewno nie będzie konfliktów. Mam w swoim zestawie podstawową kartę dźwiękową Sound Blaster, która odpowiada za muzykę, odgłosy silnika, strzelania itp, natomiast zintegrowana karta na płycie głównej jest stosowana tylko do rozmów (Ventyl, GG). Wystawczy po zainstalowaniu ustawić w oknie "Dźwięki i urządzenia audio" - w zakładce AUDIO - kartę Sound Blaster, a w zakładce GŁOS - kartę zintegrowana.
Głośniki podłączone do SB, a słuchawki z mikrofonem do gniazdek karty zintegrowanej. Wówczas jest jakby bardziej realistyczny dźwięk, kiedy słyszymy w słuchawkach tylko odgłosy rozmów między pilotami, a resztę w głośnikach  :001:
Zawsze można kartę zintegrowaną wyłączyć w biosie komutera w razie jakichś problemów.
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 04, 2007, 10:22:37 »
Sprawa druga - zakupiłem również w końcu monitor LCD (Samsung Syncmaster 931c 19''). Czy ktoś z Kolegów posiada taki sprzęt? Bardzo ciężko przestawić się ze starego poczciwego kineskopu.... Lock On np. jakby słabiej chodził...  :005: Zastanawiam się czy nie oddać do sklepu.

Z tego co wiem to monitor raczej nie ma żadnego wypływu na szybkość wyświetlania grafiki? Być może wcześniej pracowałeś w niższej rozdzielczości np. 1024x768, a spadek wydajności jest spowodowany nie samą zmianą monitora, a koniecznością ustawienia wyższej rozdzielczości, która dla 19" LCD wynosi 1280x1024 piksele.
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2007, 10:28:05 wysłana przez Hornet »

kermadec

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 04, 2007, 11:27:45 »
Przy wymianie komputera postanowiłem pozostać przy monitorach CRT i cały czas utwierdzam się w tym, że zrobiłem dobrze.
LCD nadaje się do prac biurowych (sam mam w planach zakup 2 LCD to pracy w studio) ale do gier pozostaje CRT :).

Ja kupiłem używane CRT: Mitsubishi Diamond Plus 220. 22 cale, rozdzielczość 1600x1200. Gra się super :D.

Pozdrawiam i polecam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Września 04, 2007, 11:41:03 »
Z dwoma dzwiękówkami bywa różnie. Czsami się uda odpalić żeby dwie działałya le to sąs poradyczne przypadki i przeważnie zależą od tego jak się sprzet dogada. Ja osobiście wychodzę z założena, że "brzęczek" na płycie powinien być wyłączony jak mamy osobne urządzenie do zabawy z dzwiękiem.

A co do LCD to powiem tak. jeżeli na monitorze grałeś w 1024x768 i nagle na LCD wskakujesz w natywną 1280x1024 to spadek FPS możesz odczuć. Jednak większość dzisiejszych gier jest robiona pod natywną rozdziałkę monitorów LCD, poza tym sprzęt już jest na tyle mocny że spokojnie ciągnie gry w tych parametrach. Kolejną rzecza jest mit że LCD nie nadaje się do zabawy w domu. Owszem kiedyś tak było ale obecnie matryce osiągneły taki poziom, że spokojnie się sprawdzają. Matryce TN są tanie i szybkie, PVA dośc drogie ale za to lepsze kolorki itp. Cała reszta to tylko i wyłącznie nasze przyzwyczajenie. Osobiście podchodzę do tematu w taki sposób. Oczy ma się tylko jedne i nie warto oszczędzać (LCD nie mruga), u mnie jeszcze dochodzi siedzenie po 10-14 godzin przed kompem więc jeżeli przelicze to na 40 watt poboru prądu w LCD, a 100 watt w przypadku CRT (naturalnie na godzinę pracy) to w zestawieniu co dwa miesiące to odczuwam.

Oczywiscie dobry CRT (np. Flatron) jest dalej OK i złego słowa na niego nie powiem. Ja osobiście od praktycznie początku paneli mam u siebie w domu takowy i przetestowałem go dogłębnie na praktycznie każdej grze od Q3 do LO itp. A były takie czasy że się na dwóch leciało :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #6 dnia: Września 04, 2007, 12:09:04 »
Dzięki Panowie za opinie.
Pytanie do Mazaka - znasz może ten model LCD: Samsung SyncMaster 931c ?
W necie multum opinii -  od skrajnie entuzjastycznych po powiedzmy...średnie.

Bis zum bitteren Ende.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Września 04, 2007, 12:44:50 »
Hłe hłe. Opinii o LCD jest tyle ilu posiadaczy komputerów. Zależy na co kto zwraca uwagę, co na monitorze robi, jakie ma warunki oświetleniowe w mieszkaniu a przede wszystkim jaki ma punkt odniesienia (czyli z czego się przesiadł). Ja tam nie żałuję ani jednej wydanej na LCD złotówki.

Co do spadku fps to jedna rzecz przychodzi mi do głowy: v-sync. LCD ma tylko 60Hz, jeśli przesiadłeś się z CRT na którym było 100Hz, to fps spadł o jakieś 30%. Niestety im mniejsza częstotliwość odświeżania, tym synchronizacja pionowa gorzej się spisuje. Albo włącz potrójne buforowanie, albo wyłącz v-sync. Obie rzeczy do zrobienia w zaawansowanych ustawieniach grafiki.
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2007, 12:50:22 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #8 dnia: Września 04, 2007, 12:46:41 »
A ja w sprawie monitora poradziłbym się po prostu rozejrzeć. Sam używam CRT, kuszą mnie te eleganckie, cienkie cacka, dzięki którym robi się luźniej na biurku. Ostatnio ktoś na forum zapodał linka do 22" iyama, aż mi się oczy zaświeciły, ale w nawiązaniu do tego co napisał Mazak powiem, że pomimo tych kuszących zalet LCD nadal się nie przesiadłem, i pewnie jeszcze długo tego nie zrobię. Dlaczego? Bo mam bezpośrednie porównanie (kilka znajomych osób posiada LCDki) i porównanie jakości wyświetlanego obrazu wypada bardzo niekorzystnie dla LCD. Czasami to się zastanawiam czy ja jakiś inny organ wzroku posiadam od tych osób, które nie widzą różnicy w wyświetlanych kolorach, kontraście. Już nie mówię o patrzeniu z większego kąta, bo jak korzystam z kompa to na ogół siedzę na wprost z niewielkim odchyleniem, ale nawet wtedy kolory na matrycach LCD są takie jakieś wyblakłe, matowe, w porównaniu do CRT. Czerń na LCD a czerń na CRT to dwie różne bajki, daje się to we znaki zwłaszcza przy oglądaniu klimatycznych, ponurych scererii w grach i filmach, na LCD ginie spora ilość szczegółów, które na crt są doskonale widoczne, pomimo np. półmroku widocznego na ekranie. Kolega posiadający 19"LCD Samsunga gra w zasadzie w te same gry co ja więc mam okazję porównać to dość dokładnie. Zaznaczam, że nie mam na myśli 15"LCD sprzed kilku lat, tylko obecnie sprzedawane monitory LCD.

Co do kart dźwiękowych, to u mnie bez problemu śmigają naraz 3 (1 na płycie + 2x sound blaster) i nic się nie gryzie, ale wiem, że zależy to od chipsetu płyty, bo np poprzednia na Nforce2 miała problemy ze starymi soundblasterami, np gameport w ogóle nie chciał działać i powodował konflikt zasobów. Obecnie na P35 nie ma żadnego problemu.

Chciałem jeszcze zapytać, co ma do rzeczy to, czy posiadamy zintegrowaną kartę, czy taką na PCI w przypadku tych niezrównoważonych poziomów głośności dźwięku? Pytam, bo sam tak mam w Lockonie, jak dam widok zewnętrzny, to silniki zagłuszają mi rozmowy z Teamspeaka. Suwak głośności silników stosuje się zdaje się tylko do ich dźwięku słyszalnego z kokpitu.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Września 04, 2007, 12:52:42 »
Zaznaczam, że nie mam na myśli 15"LCD sprzed kilku lat, tylko obecnie sprzedawane monitory LCD.

Co z tego że nowe, jak TN'y (bo właśnie wymieniłeś większość ich wad) ;)

kermadec

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 04, 2007, 13:21:40 »
OK OK. Tylko odpowiedzmy sobie na pytanie: ile kosztuje DOBRY monitor LCD?

Druga sprawa. Kto zaryzykuje zakup używanego LCD? Bo z CRT się nie bałem.

P.S. Jedynym minusem dużych CRT jest duża konsumpcja energii a co za tym idzie spora emisja ciepła. Latem było mało ciekawie :(.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Września 04, 2007, 13:37:05 »
@zack
Znam ten model jak i kilka przed nim. Osobiście uważam że do użytku domowego jest spoczko. Osobiście troszkę ich posprzedawałem i żaden do mnie nie wrócił (natomiast taka Ilyama było odwrotnie). Parametrami nie odbiega od reszty, a co do gwarancji to już nie pamiętam jak tam u samsunga było :D.

@vowthyn
To co napisałeś nie jest do końca prawdą. Wiadomo LCD ma swoje wady, tak jak CRT. Ale jakoś obrazu to nie tylko monitor. Dużo zalezy od grafiki (podłącz jakąs Rive tnt2 i coś z dzisiejszych kart a zobaczysz różnice). Tak samo jest z RAMDACami które czesto gęsto na kartach okrojonych są delikatnie mówiąc róznej jakości. Podobnie jest z driverami, które oprócz mniejszych/większych zmian w wyświetlaniu obrazu, mają również róznie gammę ustawioną. Dodatkowo wszystko zależy jak ktoś ma ustawiony panel czyt. jakie sa jego ustawienia fabryczne. Przecież niektórzy od nowości nie dotykali przycisku od ustawień monitora, bo się przyzwyczaili do niego. Takze czynników jest wiele. Samsię nabrałem jak wpadąłem do brata na kompa (a ma taki sam monitor) że u niego jakiś taki obraz fajniejszy. A to tylko kwestia ustawień była bo ja jade na zimnych kolorach i trybie nocnym, a on świeci LCDkiem jak lampka nocną :)

Także ode mnie konkluzja jest taka. Każdy chwali to co ma, ja nie namawiam, ani nie forsuję tezy, że jedno jest lepsze od drugiego. Każdy musi się sam okreslić czego szuka i pod tym kątem niech podejmuje decyzję.  

@karmadec
Służę:

17'
BenQ FP73G 17" TN _________________________ 590zł

19'-20'
BenQ FP93GX+ 19" TN 2ms _________________________ 743zł
BenQ FP93GP 19" MVA _________________________ 930zł
Acer AL1923 19" PVA _________________________ 909zł
HP LP1965 19" S-PVA _________________________ 1061zł
Samsung SM940FN 19" PVA _________________________ 1156zł
Siemens P19-2 19" S-PVA _________________________ 1238zł
Samsung SM203B 20" TN _________________________ 899zł
Samsung SM204B 20" TN _________________________ 1315zł

19-21' Panoramiczne
Samsung SM931BW 20" TN _________________________ 798zł
Samsung SM205BW 20" TN _________________________ 998zł
Samsung SM206BW 20" TN _________________________ 1194zł
LG L204WT 20" TN _________________________ 954zł
Philips 200WP7ES 20" TN _________________________ 1465zł

(źródło Purepc zestawy śierpień)

Dobry monitor CRT też kosztuje. A co do zakupu nówka czy używka to ja osobiście preferowałem uzywki. Z prostej przyczyny, raz że spadek na wartości mniejszy, dwa ze jak monitor działał dwa lata to prawdopodobieństwo że jakiś pixel się wypali jest mniejsze. A w nówkach różnie bywało. Illyama dawała miesiąc na martwe pixele. Miałem taki przypadek że się po tym okresie wysmażył pixel i sorry gwarancja już nie obowiązywała. A tak napawdę gewarancja to najważniejsza rzecz wprzypadku LCD.
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2007, 13:45:08 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #12 dnia: Września 04, 2007, 13:45:17 »
U mnie są dwie karty dźwiękowe - jedna to półzintegrowana, a druga do SB Audigy 4. Półzintegrowana, bo kodek jest jak na zintegrowanej, lecz jest dołączana na oddzielnym module do płyty. Tym niemniej wychodzę z podobnego do Mazaka założenia i pomimo całkiem niezłych ocen wyłączyłem kodek od płyty i korzystam z dźwięku tylko Audigy. Nie mam żadnych problemów w żadnej z gier.

Co się tyczy LCD. Ostatnio się orientowałem nieco, bowiem znajomi pytali, co mógłbym im polecić, bowiem im ichni Flatron CRT coraz bardziej ciemnieje. I jak sobie poczytałem i znalazłem kilkla typów płaskowników to uznałem, że jeśli kupować CRT na matrycy TN za 500-600zł (szukają 17'') to lepiej, żeby sobie za 200 naprawili swój stary monitor. Szkoda oczu po prostu.

Jeśli kupować monitor LCD to chyba tylko na matrycy MVA/PVA lub droższej S-IPS, a te niejednokrotnie są już niemal tak samo szybkie jak TN'ki. Vide Samsung 770P czy 970P, które poza naprawdę świetnym wyglądem i funkcjonalnością cieszą się super zbytem, gdy tylko ktoś je zacznie sprzedawać poniżej 1000zł. Mają świetną matrycę o dobrych kolorach i czasie reakcji. Gdybym szukał 17'' lub 19'' w klasycznych proporcjach ekranu to pewnie bym polował właśnie na te... szczególnie zaś na 970P. Ewentualnie jeszcze również zbierającego świetne opinie BenQ FP93GP. Ofkors są i bardzo dobre monitory na matrycach TN - jakieś Eizo czy wybrane modele NECa i BenQ, ale jakoś nie mam przekonania by pakować się w gorsze kolory, jakość obrazu i co najważniejsze, narzucać sobie poprzez zakup korzystanie z jednej rozdzielczości. Teraz, gdy sprzęt jest jeszcze w domu stosunkowo młody to nie będzie takie nieprzyjemne, ale może za rok-dwa już się zrobi krucho, gdy będzie sie chciało w coś pograć niekoniecznie w natywnej rozdzielczości... bo sprzęt nie nadąży. Wydaje mi się więc, że jeśli kupować coś z LCD to tylko sprzęt naprawdę dobrej jakości, a nie byle co.

Gdybym zaś miał szukać czegoś sobie to chyba zastanawiałbym się nad jakąś panoramą 20-22'' na porządnej matrycy również. Ale to już wydatek conajmniej 1500-1600zł.

Pozdrawiam

kermadec

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 04, 2007, 14:04:44 »
Mazak...ale ja mówiłem o dobrych LCD a nie TN ;). Jeśli 20' TN kosztuje 1500zł to ile kosztuje LCD tej wielkości zbudowany na lepszej matrycy? Jakość obrazu na matrycy TN wcale mnie nie zadowala. Chyba, że tak jak vowthyn mam bardziej czuły wzrok ;).

Dodam, że za moje używane Mitsubishi dałem 300zł.
W tej chwili mam ustawione odświeżanie na 85Hz i bez problemu spędzam przed nim 12 godzin dziennie.
Miałem problem z przestawieniem się z mojego Samsunga 17' nastawionego na 100Hz ale myślę, że nie wina odświeżania a wielkości obrazu.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: Września 04, 2007, 14:23:08 »
Belinea 102035W ~1400zł
Philips 200WP7ES ~1400zł
NEC 20WGX2 PRO ~1600zł

Dwa pierwsze MVA, trzeci S-IPS. Schody zaczyają się powyżej 20 cali, bo 22" na dobrej matrycy poniżej 2k złotych chyba nie ma. Ale przypomnę, że 22" CRT = 20" LCD jeśli chodzi o rozmiar wyświetlanego obrazu.