@zack
Znam ten model jak i kilka przed nim. Osobiście uważam że do użytku domowego jest spoczko. Osobiście troszkę ich posprzedawałem i żaden do mnie nie wrócił (natomiast taka Ilyama było odwrotnie). Parametrami nie odbiega od reszty, a co do gwarancji to już nie pamiętam jak tam u samsunga było

.
@vowthyn
To co napisałeś nie jest do końca prawdą. Wiadomo LCD ma swoje wady, tak jak CRT. Ale jakoś obrazu to nie tylko monitor. Dużo zalezy od grafiki (podłącz jakąs Rive tnt2 i coś z dzisiejszych kart a zobaczysz różnice). Tak samo jest z RAMDACami które czesto gęsto na kartach okrojonych są delikatnie mówiąc róznej jakości. Podobnie jest z driverami, które oprócz mniejszych/większych zmian w wyświetlaniu obrazu, mają również róznie gammę ustawioną. Dodatkowo wszystko zależy jak ktoś ma ustawiony panel czyt. jakie sa jego ustawienia fabryczne. Przecież niektórzy od nowości nie dotykali przycisku od ustawień monitora, bo się przyzwyczaili do niego. Takze czynników jest wiele. Samsię nabrałem jak wpadąłem do brata na kompa (a ma taki sam monitor) że u niego jakiś taki obraz fajniejszy. A to tylko kwestia ustawień była bo ja jade na zimnych kolorach i trybie nocnym, a on świeci LCDkiem jak lampka nocną

Także ode mnie konkluzja jest taka. Każdy chwali to co ma, ja nie namawiam, ani nie forsuję tezy, że jedno jest lepsze od drugiego. Każdy musi się sam okreslić czego szuka i pod tym kątem niech podejmuje decyzję.
@karmadec
Służę:
17'
BenQ FP73G 17" TN _________________________ 590zł
19'-20'
BenQ FP93GX+ 19" TN 2ms _________________________ 743zł
BenQ FP93GP 19" MVA _________________________ 930zł
Acer AL1923 19" PVA _________________________ 909zł
HP LP1965 19" S-PVA _________________________ 1061zł
Samsung SM940FN 19" PVA _________________________ 1156zł
Siemens P19-2 19" S-PVA _________________________ 1238zł
Samsung SM203B 20" TN _________________________ 899zł
Samsung SM204B 20" TN _________________________ 1315zł
19-21' Panoramiczne
Samsung SM931BW 20" TN _________________________ 798zł
Samsung SM205BW 20" TN _________________________ 998zł
Samsung SM206BW 20" TN _________________________ 1194zł
LG L204WT 20" TN _________________________ 954zł
Philips 200WP7ES 20" TN _________________________ 1465zł
(źródło Purepc zestawy śierpień)Dobry monitor CRT też kosztuje. A co do zakupu nówka czy używka to ja osobiście preferowałem uzywki. Z prostej przyczyny, raz że spadek na wartości mniejszy, dwa ze jak monitor działał dwa lata to prawdopodobieństwo że jakiś pixel się wypali jest mniejsze. A w nówkach różnie bywało. Illyama dawała miesiąc na martwe pixele. Miałem taki przypadek że się po tym okresie wysmażył pixel i sorry gwarancja już nie obowiązywała. A tak napawdę gewarancja to najważniejsza rzecz wprzypadku LCD.