Autor Wątek: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.  (Przeczytany 108006 razy)

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.
« dnia: Września 13, 2007, 20:04:01 »
http://gry.interia.pl/news/wiedzmin-prawie-gotowy,975612

Czy ktoś jest zainteresowany.
Bo ja chociaż prawie nie grywam w takie gierki na PC (dawniej grywało się normalnie z kumplami w pokoju, z podręcznikiem i kartami postaci) to na pewno nabędę taką gierkę, ze względu na sentyment do książki, którą czytałem 3 razy (7 tomów).
Zapowiada się fajnie, trailer:
http://pl.youtube.com/watch?v=Hw-IQ_L8OUA&mode=related&search=
ciekawy jak dla mnie.
« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2011, 08:10:58 wysłana przez KosiMazaki »
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Pogo

• Gość
Odp: The Witcher- nowa gra cRPG
« Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2007, 20:13:46 »
A będą gumowe smoki ?
Pewnie gniot jakich mało lol

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #2 dnia: Września 13, 2007, 20:31:40 »
Powiem jedno... od tygodnia (nie wiem, jak to sie stało...) gram w MU online i zaprawde... to jest pierwszy MORPG, który zniszczył moją uzależnienie w stosunku do il2...

polecam? raczej nie... to jest choroba.. podprogowe jakies czy co..
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

« Odpowiedź #3 dnia: Września 13, 2007, 20:52:00 »
Poczekamy- zobaczymy.
Dawno nie grałem w porządnie cRPG.Ciekawe jak wyjdzie system walki i rozwoju postaci. Na razie zbyt dużo suchych informacji.
Zapowiada się miodnie  :001:

PS. I na deser utwór Vadera
KLIK
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #4 dnia: Września 13, 2007, 21:31:51 »
http://www.witcher.phx.pl/
Stronka- można ściągnąć np. filmiki z tego jak przygotowywano prowdzenie walki.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #5 dnia: Września 13, 2007, 22:50:12 »
A będą gumowe smoki ?
Pewnie gniot jakich mało lol
Polactwo...

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 13, 2007, 23:29:14 »
Uważam, że ta gra zapowiada się bardzo dobrze i może odnieść sukces, nawet na świecie :). Być może nawet w nią nie zagram, bo RPG generalnie mnie nie fascynują, ale według mnie zawiera ona kilka ciekawych rozwiązań. Poza tym widać, że włożono w nią ogromną pracę, na przykład wszystkie dialogi będą "mówione", a intro i outro zrobił Tomasz Bagiński.

« Odpowiedź #7 dnia: Września 13, 2007, 23:39:40 »
Rozwój tej gry śledzę od dłuższego czasu i zgodzę się z Tomkiem - zapowiada się wspaniale. Jak będzie - to się okaże (jak zawsze).

Na prawdę liczę na sukces tej gry na rynkach zagranicznych. Polacy nie mają tu wielkich dokonań, ale pokazali, że jak się chce to można (Painkiller na przykład). To byłoby coś wspaniałego! Zainteresować świat Sapkowskim. Czechów udało się wciągnąć. Przede wszystkim marzy mi się hollywoodzka ekranizacja tegoż (odpowiednia adaptacja byłaby niezbędna bo polscy kniaziowie i lokalne polskie waśnie mało kogo tam będą interesować).  :007:

Z filmików promocyjnych można rzec - będzie przebój. Ale czy wszystko ma pokrycie w rzeczywistości? Twórcy zwykle przesadzają na etapie produkcji. Naprawdę arcyciekawie zapowiada się nieliniowość tej gry.

Powiem jeszcze, ze fakt iż wydaje to Atari już dobrze rokuje na przyszłość.

Ciekawe kiedy pozwolę sobie na zakup PieCyka, który to uciągnie...

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #8 dnia: Września 13, 2007, 23:47:57 »
. Być może nawet w nią nie zagram, bo RPG generalnie mnie nie fascynują, ale według mnie zawiera ona kilka ciekawych rozwiązań.
I o ciekawych rozwiązaniach mówi ktoś kogo erpegi generalnie nie fascynują.Co decyduje o grywalności gry RPG?
1.Fabuła-z tą akurat myślę że nie będzie problemu
2.System rozwoju postaci-tutaj może być różnie,tym bardziej że nie ma możliwości wyboru klasy.Wiedźmin to wiedźmin i takim zostanie  :004:
3.System prowadzenia walki-tu też może być różnie.Znam kilka produkcji(skąd inąd dobrych)gdzie system prowadzenia walki jest IMAO skopany(żeby daleko nie szukać Diablo 2(choć z ciężkim sercem można go nazwać erpegiem))
4.Grafa-myślę że to mówi samo za siebie,chociaż tu też można dać kilka przykładów że sama grafika to nie wszystko
Poza tym widać, że włożono w nią ogromną pracę, na przykład wszystkie dialogi będą "mówione"
Skoro to polska produkcja dialogi musząbyć mówione.Inaczej zrobili by sami pod siebie
a intro i outro zrobił Tomasz Bagiński.
Przepraszam ale to też nie jest żaden wyznacznik czy gra ma odnieść sukces czy nie
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #9 dnia: Września 14, 2007, 00:01:33 »
I o ciekawych rozwiązaniach mówi ktoś kogo erpegi generalnie nie fascynują.Co decyduje o grywalności gry RPG?
1.Fabuła-z tą akurat myślę że nie będzie problemu
2.System rozwoju postaci-tutaj może być różnie,tym bardziej że nie ma możliwości wyboru klasy.Wiedźmin to wiedźmin i takim zostanie  :004:
3.System prowadzenia walki-tu też może być różnie.Znam kilka produkcji(skąd inąd dobrych)gdzie system prowadzenia walki jest IMAO skopany(żeby daleko nie szukać Diablo 2(choć z ciężkim sercem można go nazwać erpegiem))
4.Grafa-myślę że to mówi samo za siebie,chociaż tu też można dać kilka przykładów że sama grafika to nie wszystko

I właśnie ja na podstawie filmów z produkcji twierdzę, że gra ta spełnia wszystkie wymogi dobrego RPG.

Uwagi z mojej strony. Co do fabuły. Fabuła książkowa jest kapitalna, ale znaczenie ma tu jak się poprowadzi ją w grze, jak się ustali questy, poprowadzi dialogi itp. Więc nie jest to na razie pewniak dla mnie.

Liczy się również:
- oprawa dźwiękowa - głównie chodzi mi tu o mówione dialogi itp.
- złożoność i obszerność świata w grze - kapitalne znacznie imho

Poza tym - ogólnie pojęty gameplay, który ciężko zdefiniować i jest największym znakiem zapytania. W życiu bym nie pomyślał jak czytałem o Painkiller, że taka rzeźnia może być fajna heh.

Dodatkowo innowacyjność. Aby to był hit, gra musi zawierać coś co będzie ją wyróżniać. Tutaj na obecny stan rzeczy powiedziałbym, że jest to całkiem nieźle prezentujący się i ciekawy system walki.

PS. No i interfejs rzecz jasna. :>

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 14, 2007, 00:07:47 »
Przepraszam ale to też nie jest żaden wyznacznik czy gra ma odnieść sukces czy nie

Czytaj w kontekście - to, że Bagiński robił filmiki świadczy o tym, że włożono w to pracę, zabrano się porządnie, a nie, że gra odniesie sukces. O ogromie pracy było zdanie :)

« Odpowiedź #11 dnia: Września 14, 2007, 00:14:43 »
Racja. Warto wspomnieć, że do nagrywania animacji w systemie motion-capture zatrudnili też speców (znaczy się ekspertów sztuk walki). No naprawdę, tak to wygląda jakby zadbali o najmniejszy detal. :)

Tylko jakoś mi umknęło - czy Sapkowski poza udzieleniem licencji i tymi sprawami brał udział w jakiś bardziej konkretny sposób w tym szlachetnym przedsięwzięciu?

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 14, 2007, 00:18:29 »

Mówię między innymi o systemie rozwoju postaci, po prostu nie bawi mnie nabijanie skilla w stylu WoW i rozdzielanie punktów pomiędzy poszczególne umiejętności. Poza tym opieram się na przeczytanych opiniach ludzi, którzy się na tym znają.

Skoro to polska produkcja dialogi musząbyć mówione.Inaczej zrobili by sami pod siebie

W wielu grach jest tak, że tylko część dialogów jest mówiona, natomiast te mniej ważne pojawiają się tylko w formie napisów. A tu ma być inaczej... W Cd-Action pojawiła się informacja, że ścieżka dźwiękowa ma mieć objętość około 25 pełnometrażowych filmów, w dodatku w innych krajach tworzone są także inne wersje językowe. Moim zdaniem świadczy to o tym, że z tym tytułem wiązane są spore nadzieje na sukces finansowy.

Proszę. Problem w tym, że wyciąłeś całą pierwszą część zdania, w której pisałem o ogromnej pracy włożonej w ten tytuł. A moim zdaniem właśnie o niej świadczy współpraca Tomasza Bagińskiego.

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 14, 2007, 01:17:51 »
To wszystko co oferują już dawno było i raczej próbują dorównać takim produkcją jak Morrowind ,Oblivion  ba nawet stary Fallout narzuca duże wymagania(klimat) a to jakoś  cuchnie nudą z daleka niestety. I niech mi tu uber wodą nie szpanują czy zmienna pogodą bo mnie krew zalewa …

http://www.youtube.com/watch?v=9aRlxt424v4

To co przedstawili te wszystkie pierdoły i wodotryski z DX9 szczerze mnie nie interesują bo to już wszystko było jakoś mam wrażenie że sama rozgrywka i fabuła będzie do dupy i nawet nie będzie wstanie dorównać staruszce Dungeon Master

Ale powiem tak wiedźmin jak wiedźmin jak dla mnie dobrze że nie chwycili się za coś takiego jak „Thorgal”  i chwała im za to. Zresztą ja sobie tej profanacji nie wyobrażam.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 14, 2007, 01:28:10 »
Eh, wy pesymiści ;) Ale może to i dobre podejście, pesymista może się zaskoczyć tylko pozytywnie ;)

Ja tam jestem dobrej myśli. O umiejętności programistów się nie martwię, bo wiem, że nasi akurat z tym sobie radzą dobrze, o podejście do tematu też, bo ci ludzie po prostu lubią twórczość Sapkowskiego (w przeciwieństwie np. do ekipy robiącej film, Żebrowski ZTCP w ogóle nie czytał Wiedźmina przed podpisaniem kontraktu). Widać też, że dużo pracy wkładają w ten projekt. To jeszcze oczywiście za mało, by być pewnym sukcesu - to nie Blizzard, który za każdym razem wypuszcza hicior - ale wystarczająco, by żywić nadzieję.