Autor Wątek: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.  (Przeczytany 108014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: The Witcher- nowa gra cRPG
« Odpowiedź #15 dnia: Września 14, 2007, 14:13:00 »
Co do fabuły. Fabuła książkowa jest kapitalna, ale znaczenie ma tu jak się poprowadzi ją w grze, jak się ustali questy, poprowadzi dialogi itp. Więc nie jest to na razie pewniak dla mnie.
Błąd podstawowy - gra nie będzie przeniesieniem książki do komputera. Akcja gry będzie toczyć się po... ostatniej części sagi.

Tak, tak - po śmierci Geralta... albo raczej po nieco odmiennym zakończeniu, bowiem było ich kilka, jeśli ktoś pamięta :)

chincz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Września 14, 2007, 15:12:05 »
A kiedy wychodzi The Witch?  :002:

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #17 dnia: Września 14, 2007, 15:30:21 »
A kiedy wychodzi The Witch?  :002:

Za kogo :011:
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #18 dnia: Września 14, 2007, 15:32:21 »
Błąd podstawowy - gra nie będzie przeniesieniem książki do komputera. Akcja gry będzie toczyć się po... ostatniej części sagi.

W pewnym sensie jest. Jest przeniesieniem świata wykreowanego przez Sapkowskiego w książce do komputera. :P

Zauważ, że nie pisałem, że gra ma fabułę tą co w książce. Chodziło mi o to, że mamy ten sam background (świat wiedźminów i całą otoczkę) co w książce. Tam fabułę poprowadzono kapitalnie, a znaczenie ma jak poprowadzi się tu (odrębną) fabułę gry. Sam (arcyciekawy i ekscytujący) świat stworzony przez Sapkowskiego to jeszcze za mało w tym przypadku. Niejasno się wyraziłem, bo utożsamiam fabułę ze sposobem w jaki toczy się akcja. :)

Warto też zauważyć, że gra miała naprawdę entuzjastyczny odbiór na różnego rodzaju targach i imprezach.

Ale powiem tak wiedźmin jak wiedźmin jak dla mnie dobrze że nie chwycili się za coś takiego jak „Thorgal”  i chwała im za to. Zresztą ja sobie tej profanacji nie wyobrażam.

Jak to się nie chwycili? :P
http://gry.wp.pl/filtr;0,0;x;gra,33,6118;thorgal_klatwa_odyna;core.html

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #19 dnia: Września 14, 2007, 15:51:11 »
Ściągnąłem sobie dwa filmiki z tworzenia systemu walki.
Uczestniczyli w tym mistrzowie miecza chyba z jedynej polskiej szkoły kaskaderów-Stunt Academy. Po treningach goście wybrali się do Francji, by nagrać ok 200 animacji w technice motion-capture.
Także wygląda na to, że się przyłożyli.
Tutaj bezpośredni link przedstawiający jak przebiegało opracowanie systemu walki.
http://www.witcher.phx.pl/index.php?action=walka
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Września 14, 2007, 16:22:09 »

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 14, 2007, 16:48:49 »
CO do systemu walki, to styknęło posiłkować się fenomenalnym wręcz rozwiązaniem ze stareńkiego O.N.I. i wszystko byłoby cacy. Jeśli do tego dodać te różne style walki, a co za tym idzie różne ciosy i sekwencje (combosy?  :021:), to na prawdę wiele więcej nie trzeba by było.

Co do fabuły itd - nie spodziewam się fajerwerków, bo gra zawsze będzie ułomniejsza od książki tego formatu - poza tym jak czyta się książkę to jednak pracują inne sfery półkulek, niż gdy morduje się stwory systemem hak-en-slesz.

Jestem optymistą jeśli chodzi o grę. A skoro w Rosji 'szczerial' cieszył się ogromnym powodzeniem jako "realistyczny i wiernie oddający klimat sagi" (LOL - proszę się nie śmiać, a nawiasem Sapkowski jest tam popularny na równi z Tolkienem czy Pratchettem), to giera sprzeda się tym lepiej - przynajmniej tam :)
Sam zamierzam kupić - najwyżej postoi ze 2 latka na półce nim się dorobię odpowiedniego złomexa.

« Odpowiedź #22 dnia: Października 07, 2007, 14:22:51 »
Nowy filmik z Wiedźmina
KLIK
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #23 dnia: Października 09, 2007, 19:31:32 »
Liczę na to, że dzięki tej grze wrócę ponownie do komputerowych RPG, mam nadzieję że nie zawiedzie moich nadziei, na filmach i w zapowiedziach wszystko wydaje się być w porządku. Inna sprawa, że ostatnią grą, po której tyle sobie obiecywałem był Gothic III, do którego jak na razie zrobiłem 3 podejścia, i pomimo ogromnego sentymentu do poprzednich części i szczerej ochoty do zgłębienia fabuły trójki babole techniczne skutecznie mnie od niej odrzucają. Mam nadzieję że Wiedżmin dorówna poprzednim Gothicom w warstwie klimatu i fabuły, natomiast nie zdetronizuje trzeciej części i jej absolutnie niekwestionowanej pierwszej pozycji na liście najgorzej zoptymalizowanych i najbardziej zaburaczonych gier w historii rozrywki komputerowej. A nawiązuję do Gothica, bo po pierwsze jest dla mnie wzorem realizacji tego typu gier, a po drugie po screenach i filmach dostrzegam pewne podobieństwa (choć może to tylko moje życzeniowe skojarzenia).

Offline Rosomak67

• *
  • gg4075796
« Odpowiedź #24 dnia: Października 09, 2007, 19:44:07 »
To pierwsza gra od 10 miesięcy którą kupię(ostatnia FSX) .A kupię dla klimatu i  mam nadzieję że się nie zawiodę.
Już zamówiona  :001:

« Odpowiedź #25 dnia: Października 17, 2007, 11:01:37 »
Wymagania gry
minimalne:
Microsoft ® Windows ® XP Service Pack 2, Vista (System Operacyjny musi posiadać dostępne aktualizacje)
Procesor: Intel Pentium 4 2.4GHz lub AMD Athlon 64 +2800
Pamięć RAM: 1024 MB RAM w przypadku Microsoft ® Windows ® XP / 1536 MB dla Microsoft ® Windows ® Vista
Karta graficzna: 128 MB Video RAM, z obsługą DirectX9 Vertex Shader/ Pixel Shader 2.0 (NVIDIA GeForce 6600 / ATI Radeon 9800)
8.5 GB wolnego miejsca na dysku twardym
Karta dźwiękowa zgodna z DirectX 9.0c
Napęd DVD

zalecane (optymalne):
Microsoft ® Windows ® XP Service Pack 2, Vista (System Operacyjny musi posiadać dostępne aktualizacje)
Procesor: Intel Core 2 Duo 2.13 GHz lub AMD X2 5600+
Pamięć RAM: 2 GB RAM Karta graficzna: NVIDIA GeForce 7900 GTX / ATI Radeon X1950 PRO
8.5 GB wolnego miejsca na dysku twardym
Karta dźwiękowa zgodna z DirectX 9.0c
Napęd DVD

Jestem trochę poddenerwowany. Mój Athlon 64 +3000 daje radę w iłku, ale może się okazać, że Wiedźmina nie udźwignie, a na samą myśl, że będę musiał system przeinstalować by SP2 mieć to aż mi ciarki po plecach przechodzą.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #26 dnia: Października 19, 2007, 10:47:42 »

AuChatNoir

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Października 23, 2007, 00:48:54 »
wychodzi w tym tygodniu, chyba w piątek, a ja się nieskromnie pochwalę, iz mialam okazje widziec gierke na "żywca" i powiem tak: grafika wcale nie rzuca na kolana, moze to tylko sugestia, ale faktycznie przypomina troche neverwintera, no i Geralt jest niepoprawny politycznie  :002:(teksty typu "spieprzaj dziadu!") takze zapowiada sie tez dawka ciętego humoru :001:

....szkoda tylko ze babka sie nie da grac..damn

Przypomnę tylko, że zdania rozpoczynamy wielką literą. Dziadek Kos
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2007, 07:18:22 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #28 dnia: Października 23, 2007, 17:53:28 »
TUTAJ galeria z gry
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #29 dnia: Października 24, 2007, 20:04:15 »
Gra zapowiada się ciekawie, ale zobaczymy, ja i tak jestem fanem gry Lineage 2 i chyba nie zmienię zdania ;P