Autor Wątek: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.  (Przeczytany 108376 razy)

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
Odp: The Witcher- nowa gra cRPG
« Odpowiedź #75 dnia: Listopada 05, 2007, 20:43:52 »
edit: to co mnie najbardziej boli w tej grze, że można komuś wejść do chaty i brać co Ci się tylko podoba, nie tylko jest trochę nie na miejscu ale jeszcze później kusi aby zbierać wszystko i sprzedać

Racja. Tutaj Gothic znacznie bardziej trzymał się rzeczywistości. Trzeba było się postarać, żeby nie mieć na karku połowy wioski z widłami i okrzykami "złodziej". W wiedźminie włazimy komu chcemy do chałupy i bez powitania ładujemy się z łapami do skrzyń i komód na oczach właściciela i nikt nam złego słowa nie powie. W tym miejscu Twórcy mogli się bardziej postarać.
W oryginalnym Neverwinter rzecz też się tak miała,jednak na serwerach i w modułach tworzonych przez graczy,trzeba było uważać co i skąd sie bierze,inaczej kończyło się w najlepszym przypadku na wyrżnięciu całej wioski lub miasta.Mimo że korciło łapki trzeba było trzymać przy sobie i to bardzo często  :004:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #76 dnia: Listopada 08, 2007, 13:14:40 »
A ja mam mały problem, po każdej cutscenie wygasza mi się monitor i muszę go wyłączyc i włączyć, wie ktoś o co chodzi?
Kostek
JG300

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #77 dnia: Listopada 08, 2007, 21:36:49 »
Wyłączyć wygaszacz w ustawieniach grafiki?  :003:
Problem może być związany z inną rozdzielczością cutscenek i samej gry
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Listopada 09, 2007, 19:37:19 »
edit: to co mnie najbardziej boli w tej grze, że można komuś wejść do chaty i brać co Ci się tylko podoba, nie tylko jest trochę nie na miejscu ale jeszcze później kusi aby zbierać wszystko i sprzedać
Bywaj  :121:
Więc widzę, że wcielamy się w złodzieja i złomiarza - element ekonomiczny wszędzie jest istotny.
Aby osiągnąć postępy w grze trzeba zadbać o zaopatrzenie, to kosztuje więc spędzamy czas gry na sprzątaniu kuferków i szuflad oraz targaniu wszelkiego żelastwa po truchłach na skup.

Osobiście bardzo szybko nuży mnie taki model rozrywki a niestety występuje w grach nagminnie. Taki również widzę jest Wiedźmin.
Takie rozwiązanie jest dla mnie jedną z kluczowych wad i jeżeli ktoś już koniecznie musi w to grać to lepiej oszacować sobie dochody z takiego procederu i np. wklepać kod w konsoli przysparzający o tę kwotę.

Konsekwentnie podam, że drugą w kolejce porażką koncepcyjną tego typu rozrywki jest dla mnie fakt, że zazwyczaj mamy do czynienia z super bohaterem, z góry skazanym na zbawienie świata (tego lub tamtego) i ten nasz ”Łoś superktoś” musi nieraz przez pół gry zdobywać sobie dopiero "gacie na dupę".

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #79 dnia: Listopada 09, 2007, 21:40:20 »
Od zera do bohatera - najbardziej nęcący tryb kreacji bohatera w tego typu grach.

Dla mnie osobiście ideą RPG jest stworzenie odpowiedniego klimatu i fabuły... teraz akurat jestem w Akcie II i trochę już nuży mnie rola detektywa z opcją szermierki. Wiedźmin - detektyw. Kolejny idiotyzm twórców, za którą ktoś powinien zostać powieszony za jajka. Ja rozumiem, że każde dziecko marzy kiedyś o tym by zostać wspaniałym detektywem i rozwiązywać zagadki nadzwyczaj szczerych i wygadanych jegomościów. Ale do cholery jasnej - to jest gra dla dorosłych i do tego oparta o Sapkowskiego. Czy naprawdę nie stać było kogoś na ambitniejszą grę na tej znakomitej podstawie?

Ale ja wiem... stworzyć coś ciekawego, co opierać się będzie np. na "jesiennej gawędzie" (moim zdaniem znakomita metoda na dark fantasy - piję do serii artykułów w ś.p. Magii i Mieczu) jest w istocie dość trudne. Na komputerze bowiem wszystko dość szybko się potrafi opatrzeć. Nie zmienia to faktu, że jak już się ktoś bierze za Sapkowskiego to wciskanie tego świata i klimatu w upośledzony do bólu tego typu cRPG jest po prostu pójściem na skrajną łatwiznę.

Nie umniejszam rzemieślnikom, którzy wiele elementów tej gry tworzyli. Jest wiele znakomitych smaczków w tej grze i naprawdę dobrej roboty. Rozwinę to innym jeszcze razem. Ale twórcom ewidentnie zabrakło wyobraźni i pomysłu na grę. I irytuje to tym bardziej, że naprawdę podstawa źródłowa jest przebogata i pozwalająca na stworzenie naprawdę czegoś wyjątkowego.

Pozdrawiam :)

« Odpowiedź #80 dnia: Listopada 10, 2007, 20:17:51 »
Witam

Panowie, taki problem: gra dzisiaj kupiona. Z wypiekami zainstalowana i dupa. Wiesza się. Przy filmiku intra jak tylko pojawią sie napisy, nastepuje zwis. Jak sie filmik pominie przez ESC, to gdy tylko pojawi sie menu, tez zwis (przy tym, 2-3 literki napisow menu robią sie takie jakies czarne).
Komp: AMD X2 3800+, grafa 7600GS Galaxy, 2 GB RAM, sound SB Audigy. Stery do grafy juz zmieniałem w te i nazad. Nie mam już pomysłu, co moze być nie tak. łatka do Wiedzmina rzecz jasna zainstalowana.

Pozdrawiam
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #81 dnia: Listopada 10, 2007, 20:36:10 »
Mi takie coś występuje jak z OC przesadze...

« Odpowiedź #82 dnia: Listopada 10, 2007, 21:13:37 »
Sprzet nie jest podkrecony.
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #83 dnia: Listopada 10, 2007, 21:15:24 »
Poszukaj na forum gry, sporo tam było podobnych tematów.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #84 dnia: Listopada 10, 2007, 21:58:04 »
Tia ale g.. tam jest. Od 4 godzin szukam.
Bartek
Aztec.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #85 dnia: Listopada 11, 2007, 11:28:08 »
Ja kupilem w srodku tyg. natomiast fakt ze komercyjny sukces. Bylem chyba w 4 sklepach i nie bylo Witchera. Wszystko poszlo na pniu prawie że. W jedym dopiero, malym osiedlowym byl za 89zl, 1 sztuka lol.

Gralem malo, moze ze 3,5h wszystkiego wiec sie nie wypowiadam. Pare spraw mnie denerwowalo z obsluga i menu naszpikowanym zbyt duzymi grafikami - za duzo bajerkow w tle (np. cechy postaci, inventory itp.), jakos jest to malo czytelne. Poza tym Geralt stoi czasem jak slup soli. Leci na niego pies, ty pokazujesz mu wroga i klikasz a ten stoi, dopiero jak juz go chwyci chyba za lydke  :118: to raczy zauwazyc ze cos jest do zarąbania w okolicy.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Rosomak67

• *
  • gg4075796
« Odpowiedź #86 dnia: Listopada 11, 2007, 12:21:37 »
graj z kamerą znad ramienia.Frajda dużo większa i nie ma problemy z nietrafionymi "klikami" na wrogach.

« Odpowiedź #87 dnia: Listopada 11, 2007, 12:24:21 »
U mnie nadal problemy. Powiem, że jakbym wiedzial, ze takie będą jaja, to bym nie kupował tej gry :(
Chodzi u mnie wszystko, sa dwa FS'y, są 3 "ściganki", a z tym g..... takie jaja.  Dziwne, bo jak sie uruchamia i jeszcze widać pasek zadań windowsa, to widzę, że win XP zaczyna wykrywać jakiś sprzęt. Za cholerę nie wiem co to moze byc.
Bartek
Aztec.pl

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Listopada 11, 2007, 22:33:08 »
Zobaczyłem wczoraj w sklepie opakowanie z grą i autentycznie ujeli mnie tym jak desperacko potrzebują sukcesu ze swym pierwszym produktem. Jeżeli to niby sugerowany produkt dla dorosłych to ta cała zbieranina makulatury i dodatków zastanawia. Jeżeli kupiłem coś podobnego kiedyś to takie elementy zazwyczaj miałem tylko raz w dłoni –gdy je odkładałem na wieczne zapomnienie.

Porażka …… ten zakup to porażka !

Nie mogę powiedzieć, że źle mi się gra, źle mi działa ……. ona nie da się zainstalować !

Podczas instalacji pojawia się błąd i tyle. Próbowałem skopiować cały dysk na HD i wyszło, że jest problem z dwoma plikami: data4.cab i data5.cab. Napęd nie potrafi ich poprawnie odczytać i tym samym nawet skopiować.

Nieszczęścia chodzą parami więc ………………. opowiadanie Sapkowskiego dołączone w zestawie po 32 stronie wita mnie ponownie stroną 17 i szczęśliwie kończy się kolejny raz na stronie 32  ……….. Déjà vu . :karpik
Porażka na całej linii.

Co do oficjalnej strony internetowej to mam wrażenie, że jej jedynym celem jest uświadomienie mi jakie to wspaniałe i zachwycające recenzje gra zbiera pod każdą szerokością geograficzną naszego globu. Na próżno szukać tam wyodrębnionego działu download z poprawkami lub kontaktu do pomocy technicznej –ale jest np. w sprawie pracy u nich. Forum internetowe to chaos. Pomijam już rozwiązanie z animowanym intrem strony –przerost formy nad treścią.

Gdybym zakupił to przez Internet to bym zwrócił natychmiast a teraz będę się musiał użerać i tracić czas z wymianą. Może przynajmniej wymienię na inną grę z wkurzenia.

Mamy łikend więc dopiero jutro przedzwonię do pomocy technicznej –jeżeli się dodzwonię.
Może będą w stanie dać mi jakiś upload do tych dwóch plików by zobaczyć czy to w ogóle pójdzie. Sprzęt nie jest zły: AMD 4000, 4 GB RAM, GF 8800 GTS 640 MB …. ale mam Windows Vista.
Niefartem te pliki sporo ważą bo 1 GB i 997 MB.

Czy ktoś z was miałby możliwość pomóc mi i jakoś przesłać lub udostępnić w necie te dwa pliki ?   

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Listopada 11, 2007, 23:21:16 »
Właściwie to posty do połączenia.
W poście powyżej prosiłem o pomoc z wadliwymi plikami lecz jeżeli nie mam żadnego serwera to jakie są w ogóle możliwości przesłania dwóch 1 GB plików oprócz opcji ”prześlij plik” w komunikatorze internetowym do innego użytkownika (np. ICQ) ?