Autor Wątek: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.  (Przeczytany 108203 razy)

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: The Witcher- nowa gra cRPG
« Odpowiedź #105 dnia: Listopada 15, 2007, 22:42:35 »
A ja się znudziłem. Jak pojawiłem się na przyjęciu w Akcie III i uświadomiłem sobie, że znowu mam latać i bawić się w detektywa-mówcę, to odpuściłem. Przynajmniej na jakiś czas.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #106 dnia: Listopada 18, 2007, 21:48:49 »
A mnie zaczynają dobijać te koszmarnie wolne ładowanie save. No rozumiem, ze gram i chce załadowac save z przed 5 dni. Wiadomo, lokacje musi załadowac, itp. Ale mam teraz walkę z Bestią. Ta sama lokacja, nic sie nie zmienia w zasadzie, a mieli, mieli, mieli...makabra.
Bartek
Aztec.pl

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #107 dnia: Listopada 19, 2007, 00:59:25 »
Ja znalazłem na to metodę, czytam pismo w czasie ładowania :D
Z czasem coraz bardziej doceniam robotę włożoną w tą grę.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

« Odpowiedź #108 dnia: Listopada 23, 2007, 09:35:45 »
Witam

Jeszcze wrócę na chwile do mojego problemu, o którym mowa była wyżej.
Do tej pory jechałem sobie na procku taktowanym default (10x200) i niestety z uwagi na "czułość" Wieśka pamieci zwolnione na DDR333 (166Mhz). Wczoraj sobie potestowałem z kręceniem proca. Zwykle ustawiam go sobie na 240x10. HT odpowiednio zmniejszam do 4x (co przy 240 Mhz daje mi 960 Mhz). Przy tego typu ustawieniu pamieci chodzą w granicach DDR400 (około 398Mhz). Ustawiłem nawet recznie timingi (nawet dalem CL z 2.5 na 3.0). Są 3-3-3-8. Czyli jak na DDR400 to takie umiarkowane takty. I co? Ano Wiesiek znowu sie zawieszał. Dopiero zmiana taktowania z DDR333, na DDR266 rozwiązała problem.
Cholernie mnie to ciekawi. Normalnie poza Wieśkiem nigdy nic mi sie nie zawieszało z ustawieniem DDR400 i procek default, czy tez DDR333 i procek podkrecony.
Nie wiem teraz, czy jednak coś z kostkami pamieci jest nie tak (mam 4x512 DDR400 TwinMos), czy jednak Wiesiek ma jakiegos buga.

Przy okazji wyszło, że Wiesiek domyślnie jedzie na jednym jaju procka. Pomaga wejscie do pulpitu i ustawienie koligacji na 2 rdzenie. Sporo daje w kwestii wydajności.
Bartek
Aztec.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #109 dnia: Listopada 25, 2007, 16:31:51 »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #110 dnia: Listopada 25, 2007, 17:11:48 »
Witek na 8 miejscu na Gamespot nono http://www.gamespot.com/pc/index.html?tag=nav-top;pc&navclk=pc

Big deal! był na siódmym w USA  :118:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #111 dnia: Grudnia 14, 2007, 10:21:17 »
Wczoraj nabyłem wreszcie.
Gierka fajna. Jedną z fajniejszych rzeczy jest to że można decydować co się chce zrobić (można wybrać zadanie np. na początku czy chcemy walczyć z przerazą, czy iść do laboratorium z Triss, z którą można się potem KOCHAĆ  :020:). Typowe RPG.
Trochę przydługie ładowanie lokacji, w których już wcześniej się było (jest czas na łyknięcie przynajmniej czegoś dobrego jak browiec czy inny alkohol  :002: ).
Przeszukanie szaf w chałupie byle chłopa czy nawet wielebnego to nie problem ( KICHA ) nikt nie stawia oporu.
No i nie każdemu można przy..lić jakby się chciało :005: (w końcu czasem chciałoby się jakichś zatargów z prawem .
Ale ogólnie gierka spoko, aż zabrałem się do czytania po raz czwarty Wiedźmina (na głos żonie i córeczce  :001: )
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
« Odpowiedź #112 dnia: Grudnia 14, 2007, 19:55:26 »
A miał ktoś problemy z instalacją wiedźmina na Wiście 64-bit?? mi w ogóle nie chce się uruchomić instalator wywalając informację o niezgodności z tym systemem... Udało się komuś jakoś z tym wygrać?? (oprócz reinstalki systemu bo dałem sobie z tym spokój).

Pozdrawiam
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #113 dnia: Grudnia 14, 2007, 20:59:20 »
Żadnych problemów z instalacją na Viście 64bit nie miałem.

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
« Odpowiedź #114 dnia: Grudnia 16, 2007, 09:53:38 »
Jednak były to problemy z płytką - wymieniłem w sklepie i poszło :). Bardzo sympatyczna gra i faktycznie czasami ciężko coś wybrać.Bardzo fajna gierka :)
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 20, 2007, 18:29:11 »
Patch 1.2 do Wiesława is out:

Lista zmian.

DOWNLOAD

113,2MB
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Lutego 07, 2008, 02:28:39 »
Ta gra ma w sobie coś świeżego. Nikt nie boi się rzucić mięchem kiedy zachodzi sytuacja. Jest problem z kobietą? Pojawia się Jaskier, idziemy na wódkę z krasnoludem i psioczymy jak to bab nie idzie zrozumieć. Można się napruć jak 109, lać z oprychami na pięści a na koniec iść do burdelu. Takich rzeczy mi brakowało w innych rpgach ;) Po tych wszystkich heroicznych Baldurach i Neverwinterach przyjemnie jest zagrać w grę, w której np. paser gada jak prawdziwy "element" i nie jest kolejnym "NPC - handlarzem". W dodatku te mniej lub bardziej subtelne odwołania do polskich realiów ("spieprzaj dziadu" itp.) i cytaty z Sapkowskiego. Tworzy specyficzny klimacik :)

Witcher ma wady, ale ma też w sobie coś, co odróżnia go od sztampowych klonów z Forgotten Realms.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #117 dnia: Lutego 08, 2008, 07:03:35 »
Ta gra ma w sobie coś świeżego. Nikt nie boi się rzucić mięchem kiedy zachodzi sytuacja. Jest problem z kobietą? Pojawia się Jaskier, idziemy na wódkę z krasnoludem i psioczymy jak to bab nie idzie zrozumieć. Można się napruć jak 109, lać z oprychami na pięści a na koniec iść do burdelu. Takich rzeczy mi brakowało w innych rpgach ;)

Witcher ma wady, ale ma też w sobie coś, co odróżnia go od sztampowych klonów z Forgotten Realms.
Tzn.jakich rpgach? Grałeś kiedyś w na jakimś serwerze multi? Bursztynowe Szlaki? Novigard? Embaros? Zagraj przyjacielu w jakieś multi a zobaczysz czego brakuje Wiedźminowi jeśli chodzi o rpg. Mówię oczywiście o serwerach nastawionych na odgrywanie ról.
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #118 dnia: Lutego 08, 2008, 11:56:16 »
Angel zastanów się proszę zanim coś napiszesz. Cały czas porównujesz Wiedźmina do NWN w trybie multi, to tak jakbyś porównywał Condora i Lock On. Porównaj do Obliwiona, Morrowinda lub NWN offline (o gniocie NWN2 nie wspomne). Jakoś trudno sobie wyobrazić by jakikolwiek zespół stworzył grę offline gdzie NPC będzie aktywnie rpgował razem z tobą przy ognisku lub w karczmie.

Dla zainteresowanych powiem, że już wkrótce ukaże się edytor modów do Wiedźmina pozwalający tworzyć własne rozszerzenia i modyfikacje :banan

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #119 dnia: Lutego 08, 2008, 17:50:58 »
Żeby był jasne,nie porównuję Wiedźmina do NWN tylko do RPG.Cały szkopuł w tym że nie da się go porównać do wcześniej wymienionych przez Ciebie gier bo tamte,mimo tego że są doskonałe to rozwijają dopiero skrzydła w multi.Co oferuje nam Wiedźmin po zakończeniu gry?Grę w sieci z tysiącami innych Geraltów? "Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" to cytat wypowiedzi jednego z głównych twórców gry w odpowiedzi na pytania o tryb wieloosobowy. Ale jednak można zrobić dobre gry atrakcyjne zarówno w trybie single jak i multi(choćby fajny bubel  :001:)Tak,czepiam się o multi bo niestety dziś to decyduje o żywotności gry..Po prostu bardzo dobra gra akcji,to wszystko  :004:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg