W ubiegłym tygodniu kupiłem monitor Dell 2209 Waf min z myślą o lataniu

Bo co tu dużo mówic moje poprzednie "okienko" miało 15 cali

Krótki opis popełniłem tutaj :
http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showtopic=205766&view=findpost&p=3225219Postaram się go wkrótce nieco uzupełnić.
Ale aby nie było za dobrze okazało się że "iłek" nie kocha panoram bo moje próby grzebania w pliku conf nie
przyniosły dobrego efektu. Z kolei ustawienie rozdzielczości 1200 x 1600 spowodowało że gra nie mieściła się na monitorze nawet w poprzek (?!). A nie powinno tak być bo jego natywna rozdzielczość to 1050 x 1680.
Raz tylko wyszło coś sensownego i monitor nieco obciął górę i dół.
Bywało też i tak że gra w ogóle się nie uruchamiała...
Ale w końcu znalazłem jakieś rozwiązanie z którego nie jestem zadowolony no ale mogło w końcu być gorzej czyli np tak jak poprzednio

Ponieważ mam kartę ATI zatem pogrzebałem co nieco w CCC wymuszając wyświetlanie gry w proporcjach 3 : 4.
I tak weszłem na zakładkę "Digital Panel " dalej "Attributes" i zaznaczyłem "Enable GPU scaling" oraz "Maintain aspect ratio" a potem "Apply". Gra jest ustawiona teraz w rozdzielczości 960 x 1280 i monitor wyświetla ją rozciągając nieco do góry podczas gdy po bokach widoczne są czarne pasy.
Jak napisałem wcześniej nie jestem z tego rozwiązania zadowolony bo wolałbym grać w proporcjach 10 : 16.
Ale przynajmniej da się grać a celownik nie przypomina mi o Świętach Wielkanocnych

Znaczy się nie jest owalny lecz okrągły.