Autor Wątek: Monitory panoramiczne - poradnik  (Przeczytany 104383 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Monitory panoramiczne - poradnik
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 03, 2009, 15:44:32 »
Ja mogę polecić BenQa FP241VW (lub W, jeśli wolisz standardową obudowę) - 24", matryca MVA, w recenzjach wypada bardzo dobrze (m.in. za odwzorowanie kolorów), a ja nie znalazłem w nim właściwie nic do narzekań ;)
http://www.overclockersclub.com/reviews/benq_fp241vw/
http://www.trustedreviews.com/displays/review/2006/09/13/BenQ-FP241W-24in-Widescreen-Monitor/p1
http://www.bit-tech.net/hardware/2006/11/07/Benq_FP241W/1

« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 05, 2009, 10:12:44 »
A mógłby ktoś (yaros?) coś napisać o DELL UltraSharp 2408WFP 24" i ewentualnie czy da się go kupić gdzieś w Trójmieście? Planuję przesiadkę z wysłużonego już LG F700B, ale z każdą kolejną godziną poszukiwań czuję się coraz bardziej zmieszany... CRT łatwiej się kupowało.

Ja swój kupiłem tutaj http://www.kumulator.pl/cumulations/90
Mówiąc krótko - jak dla mnie rewelacja (na kumulatorze znajdziesz linki do dwóch recenzji i opinie użytkowników). Aż ma się ochotę jeszcze raz filmy oglądać ;) Kolory jak dla mnie ok (jak bym miał kalibrator to pewnie by się dało poprawić), smużenia nie zauważyłem, filmy w fullHD dają radę ;), granie na nim też daje wiele frajdy :) Ilość wejść w tym monitorze to zupełnie inna bajka - i do każdego mamy kabel w zestawie :) Z bajerów to jeszcze pivot i kręcenie monitorem na boki bez podnoszenia (pivotu(a?) nie używam ale to przekręcanie żeby komuś coś pokazać to się czasem przydaje :) ) No i chyba najważniejsze - 3 lata gwarancji 0 martwych pikseli i serwis u klienta :) Z czystym sumieniem polecam :)

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 05, 2009, 11:10:54 »
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Szkoda, że nie mogę postawić obok siebie tego BenQa i DELLa i spokojnie porównać.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 05, 2009, 14:42:51 »
Dla mnie najważniejszymi argumentami za Dell'em były:
- 3 lata gwarancji i serwis u klienta
- matryca
- ilość wejść (ma też czytnik kart i huba USB ale pod linuksem mi na razie nie chcą działać ;) )
Największa 'wada' to cena ale biorąc pod uwagę, że wcześniej zastanawiałem się nad Eizo to i tak nie wydałem zbyt wiele (24" Eizo z matrycą TN kosztuje ok. 2600 PLN) ;)

« Odpowiedź #109 dnia: Stycznia 26, 2009, 17:20:20 »
  No i stało się, stary CRT niebawem "dokona żywota", muszę wiec szybko nabyć nowy LCD,
jako że jestem laikiem i nie ufam sprzedawcom w sklepach (z reguły chcą wypchnąć leżaki
magazynowe), w reklamie zaś każdy jest najlepszy. Tu na forum jest jak widzę wielu fachowców
zajmujących sie jak sądzę profesjonalnie sprzętem komputerowym, liczę więc na pomoc.
   Prosiłbym o podpowiedź co kupić za kwotę do 500PLN, coś co wyświetlałoby w pionie nie
mniej niż 1024linie (nie chcę mieć mniejszej rozdzielczości niż do tej pory - 1280x1024)
ze złączem dvi lub d-sub (takie mam na karcie).

Będę wdzięczny za pomoc.

Metman.

« Odpowiedź #110 dnia: Stycznia 27, 2009, 20:58:36 »
Cześć.
Czy 22" iiyama ProLite E2207WSV-B1 jest dobrym wyborem ?
Mogę dostać używaną za jakieś 550zł cena nowej to jakieś 790zł ; opłaci się ?
http://www.iiyama.com/pl_PL/Product/product/150#showtab2

« Odpowiedź #111 dnia: Lutego 22, 2009, 15:00:38 »
W ubiegłym tygodniu kupiłem monitor Dell 2209 Waf min z myślą o lataniu  :020: Bo co tu dużo mówic moje poprzednie "okienko" miało 15 cali  :005:
Krótki opis popełniłem tutaj :   http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showtopic=205766&view=findpost&p=3225219
Postaram się go wkrótce nieco uzupełnić.

Ale aby nie było za dobrze okazało się że "iłek" nie kocha panoram bo moje próby grzebania w pliku conf nie
przyniosły dobrego efektu.  Z kolei ustawienie rozdzielczości 1200 x 1600 spowodowało że gra nie mieściła się na monitorze nawet w poprzek (?!). A nie powinno tak być bo jego natywna rozdzielczość to 1050 x 1680.
 Raz tylko wyszło coś sensownego i monitor nieco obciął górę i dół.
Bywało też i tak że gra w ogóle się nie uruchamiała...

Ale w końcu znalazłem jakieś rozwiązanie z którego nie jestem zadowolony no ale mogło w końcu być gorzej czyli np tak jak poprzednio  :006:
Ponieważ mam kartę ATI zatem pogrzebałem co nieco w CCC wymuszając wyświetlanie gry w proporcjach 3 : 4.
I tak weszłem na zakładkę "Digital Panel " dalej "Attributes" i zaznaczyłem "Enable GPU scaling" oraz "Maintain aspect ratio" a potem "Apply".  Gra jest ustawiona teraz w rozdzielczości  960 x 1280 i monitor wyświetla ją   rozciągając nieco do góry podczas gdy po bokach widoczne są czarne pasy.

Jak napisałem wcześniej nie jestem z tego rozwiązania zadowolony bo wolałbym grać w proporcjach 10 : 16.
Ale przynajmniej da się grać a celownik nie przypomina mi o Świętach Wielkanocnych  :020: Znaczy się nie jest owalny lecz okrągły.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #112 dnia: Lutego 22, 2009, 15:49:17 »
Mała uwaga, najpierw podaje się rozdzielczość w poziomie, potem w pionie, np 1680x1050. Ty piszesz odwrotnie co jest kompletnie nieczytelne.

Może stąd wzięły się twoje problemy?

witdh = 1680
height = 1050

tak powinno być.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #113 dnia: Lutego 22, 2009, 19:46:54 »
Tak właśnie ustawiałem i nawet dzisiaj próbowałem owe 180x1080 i gra nie zajmowała na szerokość całego ekranu  :005:
Może to driver do GPU bo w Open Gl nie ładują się mapy gdyż gra ich nie widzi  :006:
Przy okazji nie działają niektóre klawisze na klawiaturze i nie da sie wyjść z gry , zostaje tylko reset albo restart  :008:

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: Lutego 23, 2009, 18:38:23 »
A masz w conf.ini tak?
[window]
width=1680
height=1050
ColourBits=32
DepthBits=24
StencilBits=8
ChangeScreenRes=1
FullScreen=1
DrawIfNotFocused=0
EnableResize=0
EnableClose=1
SaveAspect=0
Use3Renders=0

« Odpowiedź #115 dnia: Lutego 23, 2009, 20:32:17 »
No dobra działa ! Zmyliło mnie to że pulpit gry jest wyświetlany w formacie 4:3.
Tylko że w OpenGl nie ładują się mapy a w direct 9 pomimo zaznaczenia "Colour Bits = 32 " jest tylko 16 bitowa głębia kolorów  :015:   Poza tym czasami muszę zaznaczyć filtrowanie anizotropowe bo mi je wyłącza  :006: i po wejściu w il2setup.exe ustawienia z conf.ini biorą w łeb... To pewnie ten Catalyst 9.2.

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: Lutego 24, 2009, 12:49:48 »
Dziwne z tymi mapami. Zainstaluj inne sterowniki do karty graficznej. Nie grzeb w opcjach graficznych gry ani w setupie bo jak zauważyłeś conf.ini tego nie lubi. Nie graj na dx tylko open gl. Powodzenia!

« Odpowiedź #117 dnia: Marca 28, 2009, 21:59:07 »
Witam

Takie pytanie techniczne. Posiadam laptopa, na ktorym mam rozdziałkę 1280x800. Chciałbym kupić sobie zewnętrzny monitorek LCD i tu mam zagwozdkę, bo nie wiem jak wyjście VGA z laptopa będzie mi skalować obraz i co za tym idzie, czy kupić monitor 4:3, czy już jakaś panorama. Chodzi mi tu max o 19".
Bartek
Aztec.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #118 dnia: Marca 28, 2009, 22:07:09 »
Chodzi o zastosowanie w FSie czy ogólnie w windows? W obu przypadkach generalnie podłączasz, ustawiasz i działa.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #119 dnia: Marca 29, 2009, 20:11:22 »
Chodzi o FS i własnie z lekka się tu skłaniam ku staremu 4:3 z uwagi na panele. Latam tylko w 2D, a panele wide 2D ma - z tych samolotów, ktorymi mogłbym latać - tylko Maddog 2008 w wersji Pro, a lekko mnie juz wkurza ustawianie okna tak, żeby panele 2D nie było porozciągane.
Bartek
Aztec.pl