Autor Wątek: Monitory panoramiczne - poradnik  (Przeczytany 104667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Monitory panoramiczne - poradnik
« Odpowiedź #225 dnia: Sierpnia 11, 2014, 09:45:25 »
Dzięki za porady panowie, wiem że rozdziałka ma swoje wymagania, zwłaszcza przy moim leciwym sprzęcie (C2D i GTX260), ale po pierwsze będzie motywacja do upgrade'u sprzętu, a po drugie grałem w 2560x1024 w Black Sharka na dwóch monitorach i tragedii nie było, więc liczę na to że jakiś czas na obecnym konfigu jeszcze przebieduję. Znacznie bardziej obawiam się o te wady LCD, które na pewno zauważę, jeśli będą występować, czyli banding, tearing i input lag, bo najbardziej rzucają mi się w oczy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #226 dnia: Sierpnia 11, 2014, 09:49:16 »
Spokojnie Vow nie taki diabeł straszny jak go malują. Jeśli nawet coś zauważysz to szybko oczka przyzwyczają się do dobrego ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #227 dnia: Sierpnia 11, 2014, 11:11:58 »
Zamknąłem oczy i kliknąłem. Będzie jakoś pod koniec tygodnia. Pozostaje mieć nadzieję, że wybór był dobry. Jeszcze raz dziękuję.

« Odpowiedź #228 dnia: Sierpnia 17, 2014, 17:19:10 »
Vow, masz już ten monitor? Będę wdzięczny za jakaś mini recenzję.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #229 dnia: Sierpnia 17, 2014, 20:09:38 »
Niestety nie. Zamówiłem w poniedziałek z prośbą o przetestowanie egzemplarza (piksele, podświetlenie). Z tego co mówił pracownik sklepu to fizycznie mieli go mieć u siebie dopiero w środę, a że w piątek był dzień wolny to podejrzewam, że jeszcze nie został wysłany. Jak już będę miał jakieś sensowne pierwsze wrażenia, to postaram się coś napisać.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #230 dnia: Września 05, 2014, 19:44:11 »
Dopiero dzisiaj dotarły do mnie monitory (sztuk dwie, niestety tylko jeden dla mnie). Czekałem tak długo, bo monitorów nie było w magazynie centralnym NECa. Pierwsze wrażenia pozytywne, za kilka dni postaram się coś więcej napisać.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #231 dnia: Października 08, 2014, 21:02:38 »
Ok. Mam już za sobą kilka tygodni użytkowania monitora, więc mogę skrobnąć kilka słów na jego temat. Zaznaczam, że nie jest to w żadnym razie obiektywna recenzja, a jedynie trochę luźnych uwag pojedynczego użytkownika. Spróbuję może jakoś to pogrupować.

- Rozdzielczość/Obszar roboczy - sprawa oczywista. 2560x1440 to przyzwoita rozdzielczość, która daje bardzo duży komfort pracy i furę miejsca wszystko. Jestem typem "pulpitowego śmieciarza" więc zabawne było zobaczyć po zmianie monitora ile wolnego miejsca na pulpicie zyskałem, gdzie na starym monitorze nie było już praktycznie widać tapety spod ikon i miejsce zostało najwyżej na kilka następnych. Co by jednak nie powiedzieć, to od momentu wyjęcia monitora z pudełka nie mogę się pozbyć myśli, że jednak optymalnym w moim odczuciu rozmiarem byłoby 30" 16:10 (czyli 2560:1600). Jakoś tak nie do końca przekonują mnie proporcje 16:9, wolałbym większą swobodę w pionie. Oczywiście w stosunku do poprzedniego monitora zyskałem w pionie 240 pikseli, ale mimo wszystko czasami łapię się odczuciu, że górna krawędź monitora mogłaby być nieco wyżej. To nie jest coś, z czym nie mógłbym żyć oczywiście, w grach wyścigowych nie przeszkadza to absolutnie w niczym, w lotniczych nie wiem, bo nie latałem w nic na tym monitorze. Rozważania na ten temat są i tak czysto teoretyczne, bo monitorów z takimi parametrami w rozmiarze 30" i "normalnej" cenie po prostu nie znalazłem - Trzydziestocalowy NEC teoretycznie z tej samej serii czyli EA304WMi kosztuje 6k, nie rozumiem skąd taki przeskok cenowy przy dwóch sąsiednich rozmiarach, nie jest to kwota którą byłbym skłonny dać za monitor, który nie będzie na siebie zarabiał. Za to można już kupić całkiem przyzwoitego używanego Full'a AM, a w życiu są jednak jakieś priorytety :-)

Duża rozdzielczość oprócz zalet pociąga za sobą pewne konsekwencje w doborze treści. Otóż o ile na starym monitorze wideo 480p na Youtubie wprawdzie nie powalało ale oglądać się dało, to w tej chwili 720p jest absolutnym minimum, wszystko poniżej wygląda odpychająco. 1080p wygląda bardzo dobrze, natomiast próbki filmów 1440p 1600p i 4K które widziałem są wprost rewelacyjne. Niestety takich materiałów póki co jest bardzo mało i jest problem z płynnym ich odtwarzaniem w streamingu (nie wiem, czy to kwestia łącza, flasha czy jeszcze czegoś innego, ale nawet 1440p tnie się u mnie mocno, nie próbowałem jeszcze jak będzie przy odtwarzaniu z dysku).

Jeśli chodzi o gry to nie mam żadnych zastrzeżeń do tej pory. Grałem w Assetto Corsa, Race Room Racing Experience, The Cat Lady i Dear Esther. Zacznę od tego ostatniego tytułu, bo graficznie po prostu miażdży jaja, ta gra to arcydzieło wyciskające z engine'u source ostatnie soki i bardzo się cieszę, że trafiłem na nią tuż po zmianie monitora, bo zafundowałem sobie doświadczenie bliskie wizycie na wernisażu jakiegoś zdolnego artysty. Wrzucę kilka screenów na zachętę, ale od razu mówię że statyczne obrazki nie są w stanie pokazać jakie ta gra robi wrażenie na żywo.

Przy okazji DE nie sposób nie napisać o kolorach. Otóż w tej kwestii jest co najmniej bardzo dobrze, a z całą pewnością nie gorzej niż na starym CeeRTeku. Naprawdę nie mam powodu żeby się przyczepiać i nie czuję żeby w tej kwestii coś mi doskwierało, czy przeszkadzało. Czarny oczywiście całkiem czarny nie jest, ale i na starym monitorze nie był (był podbarwiony niebieskim). Nie zauważyłem wcale typowego IPSowego srebrzenia (które na przykład wyraźnie zauważałem na Dell'u 2209WA). Natomiast na czarnym tle widać, że dolne rogi ekranu są jakby jaśniejsze od reszty, ale nie są to standardowe jaśniejsze "placki" nierównomiernego podświetlenia, bo kiedy przesunę głowę w to miejsce to kolor wygląda OK, więc na pewno jest to efekt związany z kątem patrzenia na tę część ekranu. Nie przeszkadza to specjalnie, bo jest widoczne tylko na czarnym ekranie.

Monitor posiada możliwość pełnej sprzętowej kalibracji kolorów (bo zdaje się jest dedykowany między innymi do zastosowań medycznych, a tam jest to ważne. Nie robiłem tego bo nie widzę potrzeby, kolory nie wydają mi się przejaskrawione a zdjęcia, których treść daje jakieś odniesienie do rzeczywistości (np kolor ludzkiej skóry) wyglądają naturalnie. Gdyby ktoś był zainteresowany kalibracją, to TUTAJ jest szczegółowa instrukcja.

Wracając do gier - w ścigałkach jest bardzo dobrze i mam to, co chciałem mieć, czyli całkiem szerokie pole widzenia. Tutaj jednak objawił się pierwszy poważny mankament. Otóż w AC muszę grać z włączoną synchronizacją pionową. Pomimo, że bez niej gra wyciąga 130-150FPS przy natywnej rozdziałce i całkiem fajnym wyglądzie, to bardzo wyraźnie widać, że obraz jest wyświetlany niepłynnie i nie sposób tego nie zauważyć, co więcej - bardzo wpływa to na feeling auta i ogólne wrażenia z gry. W innych tytułach ten efekt albo nie występuje wcale, albo jest mniej widoczny. W Dear Esther nie ma go wcale (ale tam nie ma jednostajnie przesuwających się obiektów po bokach toru). Kwestia powiązana to input lag. Otóż nie zaobserwowałem go wcale przy graniu w DE z wyłączonym Vsync, nie zaobserwowałem go również w AC, ale tylko do momentu kiedy grałem sam. Miałem okazję postać z boku i popatrzeć kiedy auto prowadziła inna osoba i wtedy widać, że ruch wirtualnej kierownicy na ekranie następuje z opóźnieniem w stosunku do kierownicy hardware'owej. Na szczęście jest to opóźnienie minimalne i nie przeszkadzające w grze (nie odnotowuję go w trakcie jazdy jeśli nie skupiam się specjalnie tylko na tym). Co więcej, jest to prawdopodobnie na 100% efekt włączonego Vsync, a nie samego opóźnienia generowanego przez monitor, bo w DE testowałem to specjalnie bardzo gwałtownie ruszając myszą i reakcja była natychmiastowa. Można zatem uznać, że w niektórych grach konieczność używania Vsynca będzie wadą, ale trudno przewidzieć które gry będą go wymagały.

Nie wiem co jeszcze mógłbym napisać, jeśli kogoś interesują jakieś konkretne szczegóły niech pyta, postaram się odpowiedzieć/sprawdzić jeśli będę umiał. Podsumowując mogę napisać, że z wymiany jestem zdecydowanie zadowolony i z całą pewnością nie wróciłbym do 19"CRT. Tylko kurde teraz w pracy te 24" jakieś małe, a akurat pracę mam taką, że z tych 2560x1440 wykorzystałbym każdy piksel.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #232 dnia: Czerwca 22, 2015, 20:56:43 »
Panowie szybkie pytanie. Nareszcie spalił mi się stary monitor :evil: . Chciałem kupić coś w rozsądnych pieniądzach np. 27 calowego LG, gdy nagle zobaczyłem taki wynalazek:

http://www.x-kom.pl/p/208916-monitor-lcd-led-25-lg-25um55-p-czarny.html

Będzie to lepsze rozwiązanie dla DCS, niż zwykły monitor 16:9, czy też wyjdą jakieś kwiatki z nietypową rozdzielczością?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #233 dnia: Czerwca 22, 2015, 21:04:24 »
To jest tylko 25 cali, dużo mniejszy monitor niż 27 calowy o normalnych proporcjach:
http://displaywars.com/25-inch-21x9-vs-27-inch-16x9

Z tego co wiem DCS toto obsługuje, może trzeba ustawić odpowiednie proporcje ekranu w jakimś pliku konfiguracyjnym. Z innymi grami bywa różnie, w ostateczności można grać z czarnymi pasami po bokach.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #234 dnia: Czerwca 22, 2015, 21:52:56 »
Dzięki, w takim razie biorę 27. ;)
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #235 dnia: Lutego 17, 2016, 16:24:33 »
Ku przestrodze. Po ponad 2 tygodniach kiblowania, od 02.02.2016, monitora NEC EA274WMi (czyli tego opisanego przez Vova) w serwisie - autoryzowanym przez producenta - CSS Beskidy Centrum Serwisowe, nie podjęto jeszcze decyzji co z monitorem mają robić (sic!). Sprzęt na gwarancji, a wada, która się pojawiła, to nieregularne odbarwienie ok 3mm2, widoczne na jasnych tłach. Od ponad 2 tyg. nie wiem czy naprawią jako wadę, czy wymienią na nowy, czy mam się pocałować w dupę.
Korespondencja z serwisem nic nie wnosi do sprawy, oprócz stwierdzenia, że czekają na decyzję producenta. Napisałem do NEC Polska - olali, dzwoniłem do sprzedawcy Agito.pl - olali.
Wniosek? NO MORE NEC. Nigdy więcej NECa, choćby miał pierdylion pikseli i ujemny czas reakcji i dodawali karnet na l**y.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #236 dnia: Lutego 17, 2016, 21:45:59 »
Teraz jak by mi się posypała moja IIYAMA 23", to bym brał to http://www.agito.pl/monitor-iiyama-27-led-prolite-xub2790hs-b1-gwarancja-zero-martwych-pikseli-do-30-dni-od-zakupu-pl-947763-xub2790hs-b1/pd/DGKB9MBBM/ .  A jak bym miał dużo miejsca to 3 takie he he he, taka fajna cienka ramka - ale nie mam ani miejsca, ani kasy na 3 szt :(
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #237 dnia: Lutego 17, 2016, 21:50:26 »
Padonis moim zdaniem za słaba rozdzielczość jak na 27".
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #238 dnia: Lutego 17, 2016, 22:14:20 »
No ale rozdzielczość w górę to i kaska zdecydowanie w górę... A i dla DCS-a większa rozdzielczość nie wskazana he he he, dla mnie wystarczająca.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #239 dnia: Lutego 17, 2016, 23:31:30 »
Ku przestrodze. Po ponad 2 tygodniach kiblowania, od 02.02.2016, monitora NEC EA274WMi (czyli tego opisanego przez Vova) w serwisie - autoryzowanym przez producenta - CSS Beskidy Centrum Serwisowe, nie podjęto jeszcze decyzji co z monitorem mają robić (sic!). Sprzęt na gwarancji, a wada, która się pojawiła, to nieregularne odbarwienie ok 3mm2, widoczne na jasnych tłach. Od ponad 2 tyg. nie wiem czy naprawią jako wadę, czy wymienią na nowy, czy mam się pocałować w dupę.
Korespondencja z serwisem nic nie wnosi do sprawy, oprócz stwierdzenia, że czekają na decyzję producenta. Napisałem do NEC Polska - olali, dzwoniłem do sprzedawcy Agito.pl - olali.
Wniosek? NO MORE NEC. Nigdy więcej NECa, choćby miał pierdylion pikseli i ujemny czas reakcji i dodawali karnet na l**y.

Tako rzecze,
Zaratustra

A z czego korzystałeś? Z rękojmi czy gwarancji?

http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/