Cześć, odrobinę przejrzałem temat i wydaje mi się, że nie poruszyliście jeszcze bardzo ciekawego tematu monitorów ultrawide.
Ostatnio mój 7-mio letni, 24-calowy ASUS zaczyna dawać niepokojące sygnały
_(muszę go kilka razy włączać, żeby zaskoczył, w innym przypadku gaśnie), więc powoli zacząłem się rozglądać za czymś nowym.
Trafiłem na monitory 21:9, kurde imersja musi być tam genialna, wydawało by się, że zaraz spadną na mnie kosmiczne ceny, a tu okazuję się, że można kupić kilka modeli w bardzo ciekawych cenach.
Przede wszystkim jak wygląda mój stosunek do tematu:
-na pewno nie zamierzam się bawić w granie zawodowo, więc 144Hz mi nie potrzebne.
-4k nawet na najnowszych kartach graficznych dopiero pełza i w najlepszym wypadku można powiedzieć, że chodzi przyzwoicie, osobiście nie widzę po moich symulatorach potrzeby podnoszenia rozdzielczości
-szukałbym raczej czegoś w cenach 1000-1500zł
-na pewno oczekuję jakiegoś progresu po starym monitorze
-nie ma opcji, żeby jakikolwiek wymiar się zmniejszył
Troch
ę analizy, szukania, liczenia - 24 cale 16:9
_(nie chcę zmniejszać ekranu w żadną stronę) takiemu monitorowi w proporcjach 21:9 na wysokość odpowiadaj
ą monitory około 29
_cali.
Troch
ę poszukiwań i trafiamy całkiem ciekawe modele od LG 29 cali - 900zł, lub 1200zł z Freesync'iem
_(moją następną kartą graficzną również będzie Geforce, więc nie potrzebuję tej funkcjonalności).
https://www.morele.net/komputery/monitory-i-akcesoria/monitory-komputerowe-523/,,,,,,,p,0,,28247O896305/1/No fajnie, ale co by było gdybyśmy chcieli zwiększyć rozmiar, albo chociaż troch
ę podnieść rozdzielczość, kilka dni temu jak szukałem znajdowałem tylko opcje aby wydać 2500zł na podniesienie rozmiaru i rozdzielczości, więc nawet tego nie rozważałem, ale dzisiaj odkryłem jeszcze jedną ciekawą opcje ->
LG 34" 34UM58-P
https://www.ceneo.pl/43987507#mh=n4n8oDy437000DtABOJuDm0Rysmi4eeiecCEkyhOQpTqygq3681sDHmZBinxyMM-jleGjqI93UrspufbYlSj8q_XzBT30u-DyU1k9uyfev3UQt_3gs6lxKO5kmwTjKLo99uE2IoUGlHAtj_uuH_-LPagnstukXylKuJz6a5CY_l-GbmnolPRb5vLZqbDfI2Q4Xw2+Cena około 1400zł,
-brak freesync'a
_(jak wspomniałem i tak nie potrzebuje)
-czas reakcji 5ms - tyle mam teraz i nie mam z tym problemów
-odświeżanie 75Hz
-beznadziejna podstawka
-tylko i wyłącznie HDMI
-przy tym rozmiarze do zwykłej pracy ta ro
zdzielczość może nie być wystarczająca, ale do rozrywki, przegl
ądania internetu, jak się go troch
ę cofnie do tyłu nie wierzę, że faktycznie powodowało to problemy
-nieznaczny wzrost ro
zdzielczości w porównaniu do FullHD, więc upgrade grafiki nie będzie wymagał zakupu 1080Ti

Temat zarzucam jako ciekawy do rozważenia, wiele osób mówi, że jak raz usiądziesz przed takim to powrót do 16:9 jest bardzo bolesny

. Oczywiście na pewno jest masa lepszych rozwiązań, natomiast moim zdaniem do takich celów jak symulatory, 21:9 34" to nawet tak bardzo podstawowa wersja jest wystarczająca, a jak Wy uważacie?
Pisownia. Mazak.