Autor Wątek: Monitory panoramiczne - poradnik  (Przeczytany 104260 razy)

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
Odp: Monitory panoramiczne - poradnik
« Odpowiedź #390 dnia: Listopada 30, 2023, 22:43:05 »
Mnie odstrasza od monitorów zakrzywionych wyraźnie gorsze kąty widzenia: te które testowałem wymagały trzymania głowy prawie idealnie po środku, inaczej gubiły momentalnie kolory. Do tego gorsze wszystkie parametry, gdy w zamian dostajemy tylko większy obszar wyświetlania w poziomie, skutecznie mnie wyleczyły z tych wynalazków.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #391 dnia: Listopada 30, 2023, 23:10:46 »
Od jakiegoś czasu przyglądam się zakrzywionym i mam podobne wrażenia. Rzecz w tym, że chyba w dalszym ciągu większość zakrzywionych monitorów ma matryce VA i dlatego kąty widzenia są kiepskie. Ten Dell ma IPS i w recenzjach piszą raczej pozytywnie o kątach widzenia. Inaczej trzymałbym się z daleka...

Z wydajności komputera jestem zadowolony w MSFS przy Ultra 1440p. Najwyżej zejdę trochę z ustawieniami grafiki...
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #392 dnia: Czerwca 23, 2024, 10:29:46 »
Witam, szukam monitora 4K do 2 tyś. Myślałem nad Gigabyte M28U ale może coś lepszego byście polecili. Mój sprzęt R7 5800X3D + RTX 4070Ti Super.

« Odpowiedź #393 dnia: Lipca 24, 2024, 18:06:47 »
Cześć,
Potrzebuję kupić dla Dziecka do zdalnych zajęć monitor około 24", priorytetem jest ochrona wzroku, dziś w sklepie na X, jest w promocji
https://www.x-kom.pl/p/1227203-monitor-led-24-235-264-msi-g255pf-e2.html za całe 499zł.
Ma jakąś technologię redukcji migotania, częstotliwość odświeżania 180Hz, ale nie jestem pewien czy to dobry wybór, cena jest ok. ale jeśli jest coś co będzie bardziej litościwe dla wzroku to chętnie dołożę, ale szczerze mówiąc nie wiem co taki monitor miałby jeszcze mieć.
Do tego mam pomysł aby podłączyć jakiś mini PC, który działałby oczywiście pod Win11 i jeśli Ktoś w tym temacie mógłby coś polecić to będę wdzięczny. Gry nie wchodzą w rachubę, tylko praca biurowa.
Z góry dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2024, 20:45:50 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #394 dnia: Lipca 24, 2024, 19:12:12 »
Najmniej inwazyjne dla oczu są matryce OLED, ale te swoje kosztują. Gdzieś, kiedyś, jak kupowałem TV OLED to czytałem, że ekrany tego typu emitują ileś tam % mniej światła niebieskiego 50 czy 60% jakoś tak.
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #395 dnia: Lipca 24, 2024, 19:24:37 »
Nie wiem jak takie zdalne zajęcia wyglądają, bo już stary koń jestem, ale z mojej perspektywy im większa rozdzielczość tym lepiej, miałem 2,5K, teraz mam 4K i w życiu nie wróciłbym do FHD. Ale wtedy to może coś większego tak circa z 27` do 2,5K i więcej do 4K.
Nie mam na myśli grania, a właśnie wygodę użytkowania, możliwość otwarcia kilku okien bez konieczności przeskakiwania pomiędzy nimi.
Nie jestem profesjonalnym grafikiem, acz trochę zdjęć obrabiam na kompie (na własne potrzeby), wiem, że to nie monitor dla grafika, ale to pokrycie kolorów trochę słabe.
Co do redukcji migotania, redukcji barwy niebieskiej i trybu nocnego (bardziej ciepłe kolory) to chyba już większość ma.
Według mnie IPS jest super, acz patrzę przez pryzmat kolorów, kątów widzenia. Nie mam pojęcia jaka matryca jest najbezpieczniejsza, aczkolwiek raczej nie spodziewałbym się tu dużych różnic (chyba że się mylę i żyję w nieświadomości ;)  ).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #396 dnia: Lipca 24, 2024, 20:42:30 »
Obecnie już większość matryc jest "flicker free", czyli nie migocze na niskich ustawieniach jasności. Filtr światła niebieskiego sprawia po prostu, że barwy są cieplejsze, ale na upartego podobne rzeczy można osiągnąć w oprogramowaniu, albo suwaczkami RGB w menu monitora.

Generalnie do takich zastosowań zwykły "biurowy" IPS wystarczy. Bardziej niż cudownymi funkcjami oszczędzającymi oczy zainteresować się dobrze przygotowanym miejscem do pracy. Odpowiednio oświetlonym (jasno, ale unikać odblasków na ekranie), ergonomicznym, do tego robić przerwy i nie siedzieć do późna.

Częstotliwość odświeżania monitora jest istotna dla graczy, w zastosowaniach biurowych jedyna różnica taka, że okna trochę płynniej przesuwają się po ekranie. To już nie czasy CRT, gdzie była to wartość ściśle powiązana z migotaniem ekranu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #397 dnia: Lipca 24, 2024, 20:44:01 »
Z całym szacunkiem, ale koledzy troszkę odpłynęli. Ja wiem, że każdy powinien jeździć Porsche, futrować kawior i popijać go Dom Perignon, ale młodemu w zupełności do odrabiania lekcji, czy okazjonalnego pogrania ten monitor wystarczy. Za 2-3 lata przesiądzie się na lapka, PS5, albo zacznie haratać w gałę i komp pójdzie w odstawkę. Rozmawiamy o monitorze za pięć stów i tutaj dostajemy całkiem sporo - FHD, matrycę IPS matową, wąską ramkę, odświeżanie 180Hz, Flicker Free, AMD FreeSync i filtr światła niebieskiego. Do tego gwarancja 36 miesięcy. Nawet jak większość z tego jest marketingowym bełkotem to i tak dobrze. Trudno wymagać 8k i matrycy OLED w tej cenie. Z wad? No dobra, jest 16:9 i to może być ciut minus, ale użytkownik przywyknie i to bardzo szybko. Zwłaszcza, że przez większość czasu będzie wpatrywał się w jeden ekran. Poza tym każdy człowiek, każde oko, jest inne i trzeba podchodzić do tego indywidualnie. Dlatego nie szalał bym z zakupami z górnej półki, a zaczął od czegoś taniego.

W podobnych pieniądzach można zakupić np. https://www.morele.net/monitor-iiyama-g-master-g2470hsu-b1-red-eagle-7488170

Wg mnie można brać tego MSI i nie dzielić włosa na cztery.
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2024, 09:03:22 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #398 dnia: Lipca 24, 2024, 23:04:50 »
Panowie,
Duże dzięki za pomoc, chyba nie będę robił doktoratu, MSI wystarczy. :)

« Odpowiedź #399 dnia: Listopada 09, 2024, 12:27:48 »
Z uwagi na to, że zbliża się sezon wyprzedaży i może trafić się jakaś fajna okazja, zacząłem znowu przeglądać monitory OLED ultrawide. Temat poruszony w sumie już rok wcześniej.

Widzę, że sporo monitorów jest QD-OLED. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi matrycami?

Moi wytypowani kandydaci:

Dell Alienware AW3423DWF OLED
https://www.displayspecifications.com/en/model/1c722e8e
https://www.x-kom.pl/p/1158086-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-alienware-aw3423dwf-oled.html
34", 3440 x 1440, 165 Hz, 1000 cd/m², 1800R, 110 PPI, FreeSync™ Premium Pro
Model z 2022. Niestety podobno wyraźny tzw. fringing wyświetlanego tekstu (przykład)

Samsung Odyssey G8 S34DG850SUX G85SD
https://www.x-kom.pl/p/1265556-monitor-led-32-i-wiekszy-samsung-odyssey-g8-s34dg850sux-g85sd.html
34", 3440 x 1440, 175 Hz, 250 cd/m², 1800R, 110 PPI, FreeSync™ Premium Pro
Tańsza wersja G8 (bez niektórych bajerów) i z matową matrycą. Podobno problemy z softem.

LG UltraGear 34GS95QE-B OLED
https://www.displayspecifications.com/en/model/8cf3372e
https://www.x-kom.pl/p/1239975-monitor-led-32-i-wiekszy-lg-ultragear-34gs95qe-b-oled.html
34", 3440 x 1440, 240 Hz, 275 cd/m², 800R, 110 PPI, FreeSync™ Premium Pro, NVIDIA® G-SYNC Compatible
To generalnie byłby chyba mój faworyt, gdyby nie to zakrzywienie ekranu aż 800R....
Ten monitor jest jeszcze w ciekawym wariancie 39", ale wtedy gęstość pikseli spada poniżej 100, bo jest nadal 3440 x 1440.

Gigabyte MO34WQC2 OLED
https://www.displayspecifications.com/en/model/78d03a29
https://www.x-kom.pl/p/1268035-monitor-led-32-i-wiekszy-gigabyte-mo34wqc2-oled.html
34", 3440 x 1440, 240 Hz, 1000 cd/m², 1800R, 110 PPI, FreeSync™ Premium Pro
Jedno z nowych rozwiązań. Mało ocen na razie, ale bardzo ciekawa pozycja w dobrej cenie.

Poza LG wszystko jest na matrycach od Samsunga.

Poza tym są jeszcze ciekawe monitory od MSI, ale brak informacji o FreeSync. Bez tego monitora na pewno nie kupię.

Jeszcze jako ciekawostka:

Gigabyte AORUS CO49DQ OLED
https://www.displayspecifications.com/en/model/9d6936c8
https://www.x-kom.pl/p/1268035-monitor-led-32-i-wiekszy-gigabyte-mo34wqc2-oled.html
49", 5120 x 1440, 144 Hz, 250 cd/m², 1800R, 110 PPI, FreeSync™ Premium Pro
Model z 2023. Dobra cena ale niezła szafa. No i rozdzielczość natywna lekki overkill.

PS. Wszelkie przemyślenia mile widziane. ;)
« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2024, 12:33:21 wysłana przez Jascha »

« Ostatnia zmiana: Listopada 09, 2024, 22:06:12 wysłana przez macias13_84 »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #401 dnia: Listopada 10, 2024, 10:28:35 »
Znalazłem tutaj fajne podsumowanie na czym stoi rynek monitorów OLED (aktualizowane):

https://www.displayninja.com/best-oled-monitor/

Generalnie producentów paneli OLED mamy tylko dwóch: LG i Samsung. LG to technologia W-OLED (tzw. white OLED), Samsung QD-OLED (tzw. quantum dot OLED). Jeśli dobrze rozumiem, QD-OLED lepiej sobie radzi z wyświetlaniem tekstu (ostrością) - choć ogólnie nie jest to mocna strona wszystkich OLEDów. W-OLED lepiej radzi sobie w jasnych pomieszczeniach. Panele od LG są wykorzystywane też w monitorach z marką ASUS i CORSAIR. Reszta korzysta chyba tylko z Samsunga.

https://www.rtings.com/tv/learn/qd-oled-vs-woled

Z tych monitorów nad którymi się zastawiam, to LG niestety odpada z uwagi na agresywne zakrzywienie (800R) - przykład. W przypadku Samsunga trzeba dopłacać za sam znaczek Samsunga. Pozostaje więc ten DELL Alienware i GIGABYTE. DELL to panel 1 generacji (2022) a GIGABYTE ma nowszy model. Ale z tego co wyczytałem jedyna różnica między nimi to tylko częstotliwość odświeżania (175 Hz vs 240 Hz). Układ sub-pikseli się nie zmienił i dlatego niektórzy nazywają ten panel generacją 1.5. Dlatego zacząłem zastanawiać się jeszcze nad tym modelem:

Gigabyte MO34WQC OLED
Czyli bez "2" na końcu. To dokładnie ten sam monitor z panelem 175 Hz (1 generacja). Czyli taki sam jak w przypadku tego DELLA. Ten monitor da się aktualnie kupić za ~2600 PLN, przez to wychodzi korzystniej niż DELL. Zastanawiam się czy sobie go nie zamówić do przetestowania. Na pewno ten DELL ładniej się prezentuje jako całość, ale koniec końców, to na dobrą sprawę ten sam panel od Samsunga. Aha, w przypadku AW3423DWF dość często można znaleźć narzekania na piszczące cewki czy też słyszalny wentylator. Nie znalazłem takich uwag odnośnie MO34WQC(2), choć wiadomo, że nie ma aż tyle recenzji w necie.

Nie wydaje mi się żeby dopłacanie 500 zł za wersję MO34WQC2 i 240Hz było tego warte. I tak osiągnięcie 240 fps będzie trudne czy wręcz niemożliwe w najnowszych tytułach. Monitory OLED mają do tego czasem problemy z migotaniem przy zmieniającej się częstotliwości odświeżania, przez co i tak wskazane będzie ograniczenie klatek lub zmniejszenie częstotliwości odświeżania by tego uniknąć.

Recenzje MO34WQC2 (wersja 240Hz):

Are Newer, Faster QD-OLED Ultrawides Better? - Gigabyte MO34WQC2 Review
https://www.youtube.com/watch?v=AaHOcqinQBI

Not 3rd Gen QD OLED - Gigabyte MO34WQC2 Review
https://www.youtube.com/watch?v=x5CDR1OX8Bo

Można oczywiście czekać na nowsze generacje OLEDów, ale te i tak na pewno będą sporo kosztowały na początku.
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2024, 10:38:04 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #402 dnia: Listopada 27, 2024, 11:40:34 »
Podzielę się jeszcze swoimi ostatnimi doświadczeniami, może komuś się to przyda.

Parę dni temu w końcu dokonałem zakupu. Padło na LG UltraGear 32GS95UE:

https://www.x-kom.pl/p/1248687-monitor-led-32-i-wiekszy-lg-ultragear-32gs95ue-b-oled.html

31.5", 16:9, 240 Hz, 3840 x 2160, W-OLED. Czyli w sumie kupiłem nie to co pierwotnie planowałem (ultrawide), ale skusiła mnie cena. Jeszcze niedawno monitory OLED 4K kbyły tylko w przedziale 5500-6000 zł. Ten udało się kupić za 4400 zł, co ciekawe ta cena nie jest widoczna na CENEO. Tak więc trochę była to decyzja podjęta po wpływem chwili. Później doszedłem do wniosku, że po co mi monitor 16:9 z 4K, skoro w tym samym pokoju mam podpięty pod PC telewizor 65" OLED (też LG). 🙈 Więc kupiłem też drugi monitor (do porównania), ten o którym wcześniej pisałem, czyli Gigabyte MO34WQC OLED.

https://www.x-kom.pl/p/1268033-monitor-led-32-i-wiekszy-gigabyte-mo34wqc-oled.html

34", ultrawide 21:9, 175 Hz, 3440x1440, QD-OLED. Udało się go kupić za 2700 zł w Komputroniku. To w sumie 500 zł taniej niż cena, którą miał jeszcze w sierpniu. Widać, że monitory OLED ostatnio staniały.

Decyzja taka a nie inna, bo doszedłem do wniosku, że muszę sam przetestować i porównać który monitor bardziej mi "leży" by później nie zastanawiać się czy nie trzeba było jednak wziąć ultrawide. W końcu po to jest to prawo zwrotu przy sprzedaży wysyłkowej, gdy na dobrą sprawę kupujemy kota w worku.

Miałem już okazję przetestować trochę te monitory i na razie mogę podzielić się takimi spostrzeżeniami:

Gigabyte MO34WQC OLED
- Ogólnie bardzo fajny monitor za przystępną cenę (chyba jeden z najtańszych). Przy przejściu z IPS od razu widać różnicę (choć korzystałem z OLED już wcześniej na TV).
- W recenzjach często podkreśla się, że solidny monitor, ale bez jakiś bajerów. Szczerze, wydaje mi się, że ma ich więcej niż ten LG 4K (KVM, USB-C PD 18W). Jakieś pierdoły jak podświetlenie LED z tyłu są dla mnie nieistotne.
- Ultrawide na biurku prezentuje się świetnie (mimo że teoretycznie te monitory dzieli nieco ponad 2" w przekątnej, wizualnie wydaje się on znacznie większy niż ten LG 31.5", różnica w szerokości to 10cm).
- Zakrzywienie 1800R jest w porządku, ale dla mnie to już max. Na pewno nie poszedłbym w 800R (matryce ultrawide od LG).
- Fringing tekstu jest widoczny przy małej czcionce, dodatkowo wydaje mi się, że bardziej jest widoczny w przypadku białych liter na ciemnym tle. Rozwiązanie to zoom, przynajmniej też nie męczą się oczy. ;)
- 175 Hz dla mnie jest zupełnie wystarczające (aż nadto). Zupełnie nie widzę powodu by dopłacać 500 zł za 240 Hz w modelu MO34WQC2. Nie odczuwam tej różnicy (tak jak np. 60 Hz a 120 Hz).
- Można bez problemu korzystać z monitora w trybie 16:9, ale trzeba mieć świadomość, że to również generuje ryzyko wypalenia na granicy wyświetlanego obrazu.
- Migotanie obrazu (VRR flicker) z włączonym Freesync/G-Sync jest zdecydowanie widoczne w niektórych grach i przy niektórych wartościach fps. Przy czym wcale nie musi to być sytuacja gdzie jest duża zmienność klatek. Nawet w przypadku stabilnej ale niskiej wartości (50-60 fps), migotanie było widoczne na ciemnym tle. Wydaje mi się, że to jest jakaś relacja między fps a odświeżaniem. Może HDR też ma znaczenie. Podobno można znaleźć odpowiednią wartość Hz, gdzie to migotanie nie jest widoczne na danym panelu. Na pewno jest to największy mankament tego monitora. Oczywiście można się tego pozbyć wyłączając Freesync lub ograniczając odświeżanie do ilości klatek.
- Przyjemniejsze menu i przyciski sterowania niż w LG.

LG UltraGear 32GS95UE
- Obraz absolutna żyleta, choć 140 PPI to może nawet lekki overkill jak na taki rozmiar ekranu.
- Tak jak pisałem, wizualnie wydaje się mniejszy od tego Gigabyte.
- Płaski ekran przy takim rozmiarze i bliskości sprawia wrażenie jakby obraz lekko był zagięty do tyłu (taki efekt"rybiego oka") - może to dlatego że najpierw korzystałem z tego z zakrzywionym ekranem.
- Ładniejsza matryca (wizualnie) niż w Gigabyte. Bez plastikowej listwy z logo na dole. Obraz wyświetlany praktycznie bez ramki (ale przez to problem z mocowaniem TrackIR) - w Gigabyte jest ok. 1 cm do krawędzi ekranu.
- Nie zauważyłem aż takiego migotania jak w przypadku Gigabyte, ale to jeszcze muszę to przetestować.

Oba monitory mają różne zabezpieczenia przed wypaleniem (przesuwanie obrazu, ściemnianie ekranu, odświeżanie pikseli). Ciężko powiedzieć jaka będzie tego skuteczność. W każdym razie,  ja nie mam widocznego efektu wypalenia na TV OLED, który właśnie skończył 5 lat. Wiadomo, że w przypadku monitorów PC statyczne elementy na ekranie występują znacznie częściej niż w przypadku korzystania z TV. Wydaje mi się, że przy rozsądnym korzystaniu, da się tego uniknąć. LG daje na wypalenie gwarancję 2 lat. Gigabyte 3 lata.

Jeszcze taka ciekawostka odnośnie zużycia energii, bo też mierzyłem je watomierzem. Trzeba mieć świadomość, jak różne zużycie energii występuje w zależności od tego co jest wyświetlane na ekranie. Generalnie zasada jest taka, że im jaśniejszy obraz i im więcej Hz, tym więcej W. I tak mój Acer Predator XB271HU miał pobór ~34W bez względu na to co było wyświetlane na ekranie, natomiast w OLEDach pobór potrafi wahać się od ~25W (przeważająco ciemne tło) do nawet ~80W przy przeważająco białym tle na ekranie. Ekrany OLED również nagrzewają się przy większym zużyciu energii.

Mam jeszcze 1.5 tygodnia na podjęcie decyzji. Pierwsze wrażenie - byłem nastawiony na LG. Później gdy zacząłem racjonalizować, to doszedłem do wniosku, że za tę cenę lepiej wybrać ultrawide (w końcu LG jest droższy o 1700 zł). Teraz sam nie wiem. Ultrawide pasuje mi bardziej niż 16:9. Z kolei LG ma lepszy (ostrzejszy) obraz i jak na razie nie zauważyłem aż takiego migotania. Jednak 4K daje w kość karcie. ;D
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2024, 11:46:27 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #403 dnia: Lutego 04, 2025, 14:37:20 »
Jasha - jaki monitor ostatecznie został?

Ja od 9 lat mam Acer Predator HU271HB (144 Hz, IPS, 2560x1440, GSYNC).

Trafił mi się jednak na testy DELL UltraWide 3422DWG (144 Hz, VA, 3440x1440, FreeSync). Kolorki i kontrast lepsze niż w moim staruszku, ale bez przepaści. Natomiast latanie, czy symulatory kolejowe - to zupełnie inne wrażenia. Tu znakomicie to wygląda i daje świetny efekt wizualny (Zwłaszcza jak latam sobie Robinsonem R66 w MSFS 2024).

Zmiana rozdzielczości z 2560x1440 odczuwalna u mnie (W symulatorach) - widzę też, że częściej mój RTX 4080 idzie na 100%. Czasami widzę też takie dziwne migotanie (że cały ekran robi się jaśniejszy (jakby wpadała cała biała klatka) - nie wiem co to.

Z minusów to przy przeglądarce, czy innej aplikacji na połowie ekranu mam cały czas wrażenie, jakbym siedział bokiem względem monitora.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #404 dnia: Lutego 04, 2025, 20:05:06 »
Wybrałem tego LG 32GS95UE, czyli standardowy 16:9, na matrycy W-OLED. Taka decyzja głównie dlatego, że obraz był znacznie bardziej ostry niż te standardowe matryce 2560x1440 w 34 calach oraz w porównaniu do tego Gigabyte mniej widoczne było migotanie ekranu przy zmiennej częstotliwości odświeżania ekranu (chyba największy mankament OLEDów do grania). Na ultrawide 21:9 grało się świetnie, ale przyznam że nie jestem fanem korzystania z takich monitorów normalnie (internet, praca itp.).

Natomiast wada tego LG, którą zauważyłem dopiero po jakimś czasie to problem z tzw. gray uniformity, czyli chodzi o jednolitość wyświetlania odcieni szarości. Objawia się to w ten sposób, że kolor szary nie jest jednolity i widać takie specyficzne smugi czy też jest taka specyficzna ziarnistość obrazu. Nie jest to jakoś mega widoczne w normalnym użytkowaniu i rzuca się w oczy tylko w konkretnych warunkach (szare tło) i przy siedzeniu bardzo blisko monitora. Podobno z czasem ten efekt zanika (wraz z kolejnymi cyklami odświeżania pikseli). Zobaczymy.

W każdym razie jeśli ktoś będzie kupować OLED to warto sprawdzić go pod tym kątem (są różne testy na YT). Matryce W-OLED od LG mają z tym chyba większy problem niż matryce QD-OLED od Samsunga.

Tutaj przykład znaleziony w necie:

PS. Jeśli miałeś na myśli Acer Predator XB271HUBMIPRZ to miałem ten sam monitor, ale ostatnio sprzedałem. Służył dzielnie od 2016. Kolory były jak dla mnie w porządku, ale męczył mnie już ten IPS glow przy czerniach. OLED to jest zupełnie inna liga dla mnie jeśli chodzi o obraz. I matryce VA też nijak się mają do tego. Oczywiście OLED też ma swoje słabe strony i trzeba mieć ich świadomość.