Autor Wątek: Monitory panoramiczne - poradnik  (Przeczytany 121755 razy)

Odp: Monitory panoramiczne - poradnik
« Odpowiedź #405 dnia: Stycznia 22, 2026, 22:46:44 »
Witam
Wtrącę się na temat monitora. Od kilku miesięcy korzystam z LG 34GN850.3440x1440/144Hz, IPS, z lekkim zakrzywieniem, jestem bardzo usatysfakcjonowany parametrami wizualnymi. Byłem przeciwnikiem tego zakrzywienia ale to naprawdę jest technologia (promień) w punkt! Karta gr. która nim steruje to RTX4060 OC/8G VRAM (trochę mało), ale to tylko w DCS, trzeba obniżyć parametry. Polecam ten monitor bo jest ok.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #406 dnia: Stycznia 24, 2026, 22:37:47 »
Testuję dwa monitory, jeden 32 cale, drugi 27 cali.
Głębokość biurka to 80 cm i te 32 cale to tak bardzo na styk bowiem podstawa przybliża trochę ekran do mnie - stąd szukam ewentualnie jakiegoś uchwytu na monitor, który jest maksymalnie płaski by dosunąć to do ściany? Uchwyty jakie widziałem to jednak zabierają te 10 cm więc de facto tyle ile sama podstawka monitora.
Uchwyt chciałbym przymocować do biurka i monitor maksymalnie jak się da docisnąć do ściany.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #407 dnia: Stycznia 24, 2026, 23:02:40 »
Poużywasz chwilę i się przyzwyczaisz. 32 całe na 80 cm biurku to nic niezwykłego.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #408 dnia: Stycznia 25, 2026, 20:38:00 »
Testuję dwa monitory, jeden 32 cale, drugi 27 cali..
W robocie mam 2x32cale i nie zamieniłbym na mniejsze :)

« Odpowiedź #409 dnia: Stycznia 25, 2026, 20:49:58 »
Ja też mam 32 cale i sobie chwalę, choć dla mnie ten rozmiar ma sens tylko w przypadku 4K. Do 1440p 27 cali to dla mnie max. No ale to już osobiste preferencje dot. PPI.

« Odpowiedź #410 dnia: Stycznia 26, 2026, 09:23:13 »
Testuję Gigabyte GS32QA 2K, zwykły IPS oraz drugi trochę nowszy 27 cali.
Immersja w grach jest lepsza na większym monitorze choć czuję, że brakuje mi te 10 cm więc jeśli go zostawię to będę musiał wymienić blat biurka na większy lub dać monitor na uchwyt i zrobić by ekran się zaczynał na równi z tylną krawędzią biurka.

Rozważałem też OLED oraz VA. To drugie odrzuciłem bo smużenie jest bardzo wyczuwalne. OLED jest dość ciemny.

Chyba na szybko zamówię jeszcze jeden 32 cali i porównam z obecnym, wtedy wybiorę ostatecznie.
Poza tym jeszcze jeden dla widoku MFD z DCS - najlepiej coś dotykowego by móc przełączać palcem - ale tu wystarczają 24 cale.

« Odpowiedź #411 dnia: Stycznia 26, 2026, 10:58:16 »
Zakupiłem Agon ag346uc, zakrzywiony qd-led. Ogólnie kolory i czernie bajka. Do czyszczenia - dramat...
No i do czasu aż ram nie stanieje, to DCS dla mnie nie istnieje. Wyższa rozdziałka znacznie kopnęła po FPS. Komp już w opór stary.
Dawniej Qbeesh.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #412 dnia: Stycznia 26, 2026, 11:07:37 »
To raczej wina gpu a nie ram. Choć gpu też drożeją.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #413 dnia: Stycznia 26, 2026, 11:24:44 »
Ja wiem. Chodzi mi o to, że chciałem kupić nowego kompa. I akurat RAMom odwaliło cenowo. Mój komp jest na etapie RTX 2070 i Ryzena 7 2700x. Na 2k jeszcze Syria i Caucas dawały radę. Teraz na 3440x1440 już słabo jest.
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #414 dnia: Stycznia 26, 2026, 11:48:44 »
Czy color banding (takie nie do końca płynne przejścia koloru np. na tapecie czy w DCS) to wina złych ustawień monitora?

« Odpowiedź #415 dnia: Stycznia 26, 2026, 15:06:43 »
Chyba wiem, o czym piszesz. Też mi się coś takiego robiło od czasu do czasu. Nie wiem do końca przez co, ale wiązałem to z częstym wychodzeniem do pulpitu z niektórych gier, w sensie gdy chciałem sobie przerwę zrobić.  Pomagał reset monitora, np. zmiana rozdzielczości w panelu Nvidia i powrót do właściwej,
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #416 dnia: Stycznia 26, 2026, 20:00:59 »
@Forsberg

Odnośnie tego co pisałeś w innym wątku:

Pozostało wybrać monitor. Stawiam na 2K, gdyż 5080 nie ma aż tylu VRAM by korzystać z 4K, szczególnie w DCS gdzie tekstury mogą być cięższe.

5080 to 4K wciąga nosem. To ja gram spokojnie w 4K z 5070Ti, a 5080 nie da rady? ;D Wszystkie nowsze gry i tak mają DLSS, więc i tak rzadko kiedy grasz w natywnej rozdzielczości 4K. Natomiast te starsze gry, które takiego wsparcia nie mają, pod względem wydajności karty i tak nie będą stanowić problemu.

Co do matrycy, to już w dużej mierze też osobiste preferencje, ale ja na przykład nie widzę odwrotu od OLED. To też nie są panele bez wad (głównie chodzi migotanie przy VRR przy dużych skokach fps oraz problemy z jednolitym wyświetlaniem kolorów szarych), ale dla mnie osobiście zalety przewyższają wady. A już na pewno nie widzę problemu z wypalaniem matrycy, przed którym przestrzegają chyba głównie ludzie, którzy panelu OLED nie widzieli na oczy i którym wydaje się, że pasek Windows wypali im się po miesiącu na ekranie. ;) Wystarczy stosować elementarną "higienę" użytkowania, odświeżać piksele (choć te mechanizmy też działają automatycznie) i tyle.

Zakupiłem Agon ag346uc, zakrzywiony qd-led. Ogólnie kolory i czernie bajka. Do czyszczenia - dramat...

W jakim sensie do czyszczenia? Z kurzu? Jeśli tak, to raz na tydzień polecam Swiffer Duster. Jeśli trzeba usunąć jakieś plamki to tylko mikrofibra zwilżona wodą i później wytrzeć suchą mikrofibrą.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2026, 20:06:12 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #417 dnia: Stycznia 27, 2026, 10:24:00 »
Chyba wiem, o czym piszesz. Też mi się coś takiego robiło od czasu do czasu. Nie wiem do końca przez co, ale wiązałem to z częstym wychodzeniem do pulpitu z niektórych gier, w sensie gdy chciałem sobie przerwę zrobić.  Pomagał reset monitora, np. zmiana rozdzielczości w panelu Nvidia i powrót do właściwej,
Hmmm u mnie raczej to stały efekt może po prostu monitory IPS tak mają choć nie powinno skoro pracują w 8-10 bitach.
5080 to 4K wciąga nosem. To ja gram spokojnie w 4K z 5070Ti, a 5080 nie da rady? ;D Wszystkie nowsze gry i tak mają DLSS, więc i tak rzadko kiedy grasz w natywnej rozdzielczości 4K. Natomiast te starsze gry, które takiego wsparcia nie mają, pod względem wydajności karty i tak nie będą stanowić problemu.
DLSS jeszcze nie próbowałem, na razie DCS na ustawieniach maksymalnych działa płynnie, więc dodam jakieś mody upiększające.
Słyszałem, że różnica między 2K, a 4K jest dość znacząca jeśli chodzi o obciążenie tekstur. Przy 20+ GB VRAM bym się nie obawiał, ale nVidia dała tylko 16GB.
Zawsze później można zmienić monitor :p   
Co do OLED to czekam aż tech pójdzie do przodu i ceny spadną. OLED 32 cale to na razie trzy-cztery tysiące - to jest przepaść cenowa w stosunku do IPS.

« Odpowiedź #418 dnia: Lutego 17, 2026, 12:06:44 »
No to mały update.
Przetestowałem kilka monitorów, ostatecznie do finału dostały się trzy 32-calowe. LG, Iyama oraz Gigabyte.

Gamingowa iyama okazała się niewypałem - podświetlenie matrycy, backlight bleeding było na poziomie tragicznym. Dosłownie jak monitor za 200 zł.
Dalej testowałem obok siebie też LG UltraGear - tutaj matryca i podświetlenie było na dobrym poziomie - bez większych ubytków, równomierne.
No i najtańszy w zestawieniu Gigabyte - w teorii najsłabsza jasność maksymalna, tryb HDR na podstawowym poziomie, ale za to dobry kontrast jak na IPS.

Wśród tych trzech to najtańszy Gigabyte okazał się najoptymalniejszy - równomierne (jak na IPS) podświetlenie, minimalny bleeding, lepsza jasność/kontrast (subiektywne odczucie na testach) vs. LG oraz tryb HDR, który no wiadomo nie jest prawdziwym HDR bo to nie ta klasa produktu. Co ciekawe jeśli chodzi o menu monitora to właśnie Gigabyte oferował je dość bogate, druga była iyama, a na końcu LG - nie wiem za co on dostał nagrodę. Ani ładne GUI, ani zbyt bogate w opcje.

Używam 32 cale i teraz się przyzwyczaiłem - jestem zadowolony z rozdzielczości 2K - czytałem, że niektórzy w sieci mówili, że to za mała rozdziałka na 32 cale, ale przyznam, że dpi jest OK. Nie dostrzegam postrzępionych czcionek itp.

Do tego kupiłem ramię na monitor i fajnie wygląda na krawędzi biurka zajmując dużo mniej miejsca niż będąc na stopce.
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2026, 13:37:25 wysłana przez KosiMazaki »