Autor Wątek: Znaczenie Waszych nicków i awatarów - jak powstały i co oznaczają ?  (Przeczytany 11443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Po spotkaniu z kilkoma osobami z forum podczas air show 07 wpadłem na pomysł żeby dowiedzieć się coś więcej na temat naszych nicków. Oryginalności widać tu nie brakuje, czytam posty i próbuję wyobrazić sobie dlaczego taki nick a nie inny, czy jest tylko przypadkowe słowo z sufitu czy może opisuje nas bardziej niż zdajemy sobie z tego sprawę ? Sieć pozwala na dużą anonimowość, jednak ciekawość kim jest osoba ukryta za fantazyjnym nickiem lub ciekawym awatarem zmusza mnie do napisania tego postu  :020: Napiszcie jak powstały Wasze nicki i awatary, co oznaczają ?
Mój pochodzi od imienia jak nietrudno się domyślić, ale jego forma nawiązuje do starogreckiego Arkadius i pewnie tak by było gdyby nie jeden pan co się za bardzo wylansował w modzie a ja chcę mieć swój oryginalny. Zresztą literka "v" zamiast "u" nadaje mojemu nickowi bardziej mitologiczny wydźwięk  :004:
Pozdrawiam wszystkich miłośników awiacji i z niecierpliwością czekam na wasze opisy. 
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

hellkitty

• Gość
Odp: Znaczenie Waszych nicków i awatarów - jak powstały i co oznaczają ?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 05, 2007, 18:11:21 »
Ja to taki mały Hellcat :004:

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #2 dnia: Października 05, 2007, 19:12:15 »
Lewy, a jednak prawy człowiek ze mnie  :002:. Tak serio to po pierwsze jestem leworęczny, a po drugie nazwisko Lewicki nie pozostawia żadnych złudzeń dlaczego mam taki nick.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 05, 2007, 19:40:24 »
Mój nick tak sam z siebie się zrobił. Na demoscenie ośmiobitowej, wieki temu, podpisywałem się 'mp', po prostu moje inicjały, jako, że ciężko się to czytało, znajomi do mnie mówili em-pe, potem tak zostało.

« Odpowiedź #4 dnia: Października 05, 2007, 19:54:55 »
Razorblade - to był callsigh pewnego amerykańskiego pilota, który wizytował (wraz z samolotem) w połowie lat dziewięćdziesiątych (pierwsze kontakty z USAF) lotnisko, gdzie pracowałem (EPBY). Wypiliśmy "wiaderko" polskiej wódki, byliśmy nie raz w polskim ... ups! pominę milczeniem  (byłem jeszcze kawalerem) :003: - no i mi się spodobała ta "ksywka".

Zastosowałem ją gdy pierwszy raz latałem online, potem gdy już w szturmowiku sam Razorblade na HL był zajęty, dodałem sobie rok urodzenia 1967 i tak już zostało  :001:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Października 05, 2007, 20:03:30 »
Kiedyś grając w kafejce internetowej z kumplami w jakiegoś fpp'a dla żartu wpisałem nick'a "Someone" żeby pojawiały się komunikaty typu "Someone captured the flag", "Someone killed xyz with rocket launcher" itp. Spodobało mi się i od tego czasu zazwyczaj tak się podpisuję w sieci. Potem z lenistwa skróciłem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

milicjant

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 05, 2007, 20:04:28 »
Milicjant  bo tak z wojska zostało, okazało się że bardzo mocno jestem podobny do milicji występującej w różnorakich filmach za czasów komuny a w woju po prostu uwielbiałem opowiadać dowcipy o milicji a był rok 2003 ja miałem 24 lata więc mi wolno było to zostałem milicjantem z którego mój dziadek Policjant był wielce dumny i zadowolony
(pozdro dla całej Rawy Mazowieckiej)

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 05, 2007, 20:11:07 »
Czy ja wiem... szczerze powiedziawszy moja nie ma jakiegoś szczególnego tła powstania. Zakładając siakieś konto strzeliła mi taka pierwsza lepsza ksywa do głowy, uznałem że brzmi cokolwiek egzotycznie i tak zostało :)

« Odpowiedź #8 dnia: Października 05, 2007, 20:20:16 »
U mnie banalna geneza - nazwisko: Jarosiński no to ksywka Jaros ;) Y zamiast J przyszło na studiach - kumpel notorycznie czytał moją ksywkę Dżaros i żeby to ukrócić zamieniłem pierwszą literę ;)
No a jako, że jestem miłośnikiem Monty Pythona to awatar też jakoś tak sam 'przyszedł' ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Października 05, 2007, 20:40:21 »
Dr Destructo - 2-gi utwór na płycie "Thief" Tangerine Dream , przypadkowo leżała na biurku jak sie rejestrowałem  :002:. Ten "Dr" wyglądał mi coś dziwnie - więc pominąłem, a przy wklepywaniu pier...em się i zamiast "u" wpisałem "a" ...no i tak już zostało  :003:
A avatar to znalazłem tu http://www.ornithopter-pilot.com/... coś ruchome w temacie ...oryginalny... :004:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #10 dnia: Października 05, 2007, 20:46:36 »
Grabarz - niestety, mój nick wiąże się z tym, co od czasu do czasu robię, choć dołka jeszcze nigdy nie kopałem, to wszelkie inne rzeczy dane mi było już nie raz wykonywać... Tak mnie kumple z  tego powodu nazwali i się przyjęło...A awatar - po prostu uwielbiam Fokę  :021:

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 05, 2007, 20:49:53 »
Przezwisko od nazwiska (Kapturkiewicz). Odkąd pamiętam zawsze tak na mnie wołano. :karpik :karpik :karpik

« Odpowiedź #12 dnia: Października 05, 2007, 20:54:35 »
U mnie jest tak samo jak u Kapuleta :002:. Ksywka, którą mam jeszcze od przedszkola :banan, a  pochodzi od nazwiska: Buczek.
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkim, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał."

"Fanatyk to ktoś kto nie może zmienić zdania i nie zmieni tematu."
                                                                                                 Sir Winston Churchill

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #13 dnia: Października 05, 2007, 20:55:17 »
Cóż głupia sprawa, ale nicka wymyślił mi administrator sieci w 1990r - po prostu wszystkim pracownikom zarejestrowanym w sieci nadał User ID z dwóch pierwszych liter imienia i nazwiska. A ponieważ jestem zarejestrowany w bardzo wielu miejscach (służbowo i prywatnie) i nigdy nie mogłem spamiętać tych wszystkich user ID (o password nie wspomnę), to zostawiłem jak jest.

Co do avatara, to pierwotnie było zdjęcie  Witolda "Kobry" Urbanowicza, którego podziwiam z wielu powodów oraz dlatego, że jeżeli chodzi niepokornośc wobec tzw wyższych czynników, to miałem ten sam problem.

Avatar zmieniłem, ponieważ Pani Wiedźma w dyskusji o przestrzeganiu przepisów ruchu drogowego nazwała mnie świętoszkiem, więc pomyślałem  - czemu nie? Przyjmę z pokorą każde przezwisko, byle paru użytkowników forum lekutko zdjęło nogę z gazu.

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 05, 2007, 20:59:04 »
Hmmm, widzę, że wielu zaczerpnęło nicki ze "świata rzeczywistego". Yyy... w związku z tym czy któryś z moderatorów może zmienić moją ksywkę na Rasiak? Grzegorz zresztą :118:

Na awatarze ulubiona aktorka :004: