Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294477 razy)

Zgredd

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #330 dnia: Maja 05, 2009, 00:54:34 »
zrobiłem w FSX dodaj obszar,dodał ale różnicy nie ma.

I prawa być nie ma.
Cytat z readme textur Millsa:
Simply unpack the files into a folder of your choice and then move them into the FsX (or whatever you have called the root simulator folder)\Scenery\World\Texture folder

« Odpowiedź #331 dnia: Maja 05, 2009, 07:19:22 »
A widzisz...mój wielki błąd! Przepraszam serdecznie! Jestem nowy i włąśnie rozpoczynam zabawe z FSX...wybacz.:) Ale też trzeba wchodzić i zrobić Ddaj obszar?

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #332 dnia: Maja 05, 2009, 07:46:45 »
Nie. Tekstury Millsa to podmiana defaultowych. Defaultowe tekstury terenu siedzą w folderze FSX/Scenery/World/Texture. I właśnie tam masz skopiować i wkleić bitmapy z paczek Millsa.

I jeszcze jedna rzecz ode mnie, bo samo dodanie tekstur Millsa nie naprawi pustyni. Pisałem już chyba ze trzy razy tu i na Aztec, że w FSX mamy DWA rodzaje piaskowych tekstur.

- Tekstury klimatu suchego - które są obecne w obszarze śródziemnomorskim, czy też w Kaliforni. Pojawiają się też, o zgrozo, w Europie Środkowej, na terenach miast (dookoła jest zielono, a miasta są lekko "piaskowe").

- Tekstury zimowe, występujące w Europie od października do marca (z wyłączeniem grudnia, stycznia i lutego). Te mają również brązowy odcień.

Tekstury Adama Millsa likwidują problem jedynie w przypadku nr 2. Wtedy, owszem, w miesiącach jesienno- zimowych będziemy mieli zielono (oprócz miesięcy, gdy leży śnieg), natomiast latem, czy wiosną, te tekstury nie będą działały (bo są to sezonówki)

Problem nr 1 naprawia jakiś dodatek z landclassem - czyli addon poprawiający rozłożenie tekstur w danym obszarze ("mówi" grze gdzie ustawić lasy, miasta, pola - oraz jaki charakter mają one mieć). Rozwiązaniem jest dobry, tani addon firmy Cloud9 - XClass Europe, albo landclass, który wchodzi w skład dodatku Ultimate Terrain Europe. Kropka.

Na screenach Falcona jest problem z landclassem (a raczej obecnością tego defaultowego)

Załączam przykładowy obrazek, opisujący problem:

Łódź, połowa października. Widzimy tu trzy rodzaje tekstur:

- na południe od miasta - jesienne - pojawiające się od 1 września
- na północ od miasta - zimowe - o których pisałem wyżej
- tekstury śródziemnomorskie - miasta - kolor zielony
Czyli mamy na screenie dwie różne "pustynie" - jedna pochodząca od miast i specyfiki regionu, druga to zmiana sezonowa, globalna.

To co by tutaj naprawiły tekstury Millsa, to tekstury zimowe, na północ od Łodzi. Nie mam ich zainstalowanych, dlatego widzicie tutaj default. Po ich wrzuceniu, na północy byłaby ciemna zieleń.

Inny przykład, Łódź latem. Miast jest "pustynne", a dookoła jest zielono:

A tutaj, Łódź z zainstalowanym landclassem Cloud9. Widać brak "pustynnych" miast oraz inne rozplanowanie położenia lasu i granic miast.

Kolejny przykład, Łódź z zainstalowanym Ultimate Terrain X Europe. Brak "pustynnych" miast, troszkę inaczej oddane położenie lasów, czy obszarów zurbanizowanych. Co rzuca się w oczy, to dokładniejsze oddanie zbiorników wodnych oraz dróg.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #333 dnia: Maja 05, 2009, 15:58:38 »
Co rzuca się w oczy, to dokładniejsze oddanie zbiorników wodnych oraz dróg.

Dodam tylko dla porządku (o czym też już była wielokrotnie mowa), że jeszcze zdecydowanie lepsze odwzorowanie zbiorników wodnych zapewnia Taburet Vector Europe (ale drogi są gorsze od tych w UTXE - czyli "ideałem" jest "mix").

PS. Proponuję prześledzić dokładnie temat: FSX - dodatki, obiekty, scenerie - zanim zdecydujesz się na modernizację swojego landclassu i innych elementów "świata FSX" - robiliśmy tam nieco porównań na temat wspomnianych dodatków.

« Odpowiedź #334 dnia: Maja 05, 2009, 16:13:49 »
A gdzie można kupić te dodatki : Ultimate Terrain Europe czy też XClass Europe ? Po nazwie widzę, że to tylko chyba zmienia pustynie w Europie a jakbym chciał zlikwidować ją kompletnie z FSX? Co proponujecie? I jak bardzo to zmienia wymagania gry?
PS czy komuś też nie chodzi File library na avsim? Nie wiem czemu ale od wczoraj nie mogę tam wejść...nie chce się załadować:/
« Ostatnia zmiana: Maja 05, 2009, 16:28:16 wysłana przez Falcon »

Oregon433

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: Maja 05, 2009, 16:22:26 »
Ustawiam sobie częstotliwość np. jakiejś radiolatarni VOR, i jak jest ona w zasięgu to zaczyna nadawać swój kod alfabetem morsa. Da się te dźwięki jakoś wyłączyć aby nie napierdzielało ciągle tym morsem ?  :005:

« Odpowiedź #336 dnia: Maja 05, 2009, 16:29:46 »
Da się, wyłącz pstryczkiem na panelu audio (w defaultowej Cessnie nad radioodbiornikami).

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #337 dnia: Maja 05, 2009, 16:33:05 »
Falcon -> Xclass Europe chyba tylko kupisz na ich stronce - wygoogluj "Cloud9".
UTX Europe kupisz w wielu miejscach - najprościej w sklepie pilots.pl.
Jeśli chcesz poprawić landclass całego świata, to jest do kupienia relatywnie tani Xclass World (ta sama strona Cloud9). [ A pustynie na Saharze też chcesz zlikwidować?  :001: ]
Sam landclass nie wypływa w ogóle na wymagania gry.
Natomiast jeśli kupisz UTX Europe, tam jest dużo więcej niż ladnclass - dostajesz całą sieć dróg, linii kolejowych, nowe linie brzegowe, nowe baseny wodne i bardzo bardzo wiele więcej - musisz poczytać tam, gdzie Razorblade wskazał.

Oregon433 - defaultowo ten dźwięk jest wyłączony. Musiałeś wcisnąć przez przypadek nadawanie audio morsa radiolatarni. Poszperaj w panelu radia.

« Odpowiedź #338 dnia: Maja 05, 2009, 16:55:22 »
UTX Europe czyli to http://www.sklep.pilots.pl/product_info.php/products_id/444 ? Doś drogie... na pewno warte swojej ceny?

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #339 dnia: Maja 05, 2009, 18:40:49 »
To absolutna podstawa dla Europy (choć nie pokrywa w 100% kontyentu). Cena faktycznie jest teraz duża.. eh ten kryzys. Ale warto - dostajesz naprawdę mnóstwo rzeczy.

« Odpowiedź #340 dnia: Maja 05, 2009, 18:58:45 »
No to muszę zbierać :) A czy Ty też masz problem z wejściem na File Library na www.avsim.com ? Bo mi nie chce się odpalać :/

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #341 dnia: Maja 05, 2009, 21:13:23 »
Avsim ostatnio szwankuje. Ale te tekstury są też na Flightsim oraz, chyba, na Simviation.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #342 dnia: Maja 16, 2009, 13:47:48 »
Czy ktoś może mi to wyjaśnić  :011:
Od jakiegoś czasu staram się pilotować większe maszyny. Planuje sobie trasę lotu z punktu a do b według IFR.
Ogólnie wszystko jasne, poza wysokością. Ustawiam na autopilocie podaną w planie lotu i wtedy pojawia się problem. Na poniższej fotce przedstawiam komunikat jaki pojawia się podczas lotu.

Jeśli dobrze tłumaczę to chyba mam przyspieszyć schodzenia do podanej wysokości. Zmiana wysokości w górę jak i w dól powoduje dokładnie ten sam efekt. Może nie potrafię ustawić wymaganej wysokości, albo przyrządy źle pokazują. Ogólnie irytujące są te komunikaty  pojawiające się :005: bez przerwy

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #343 dnia: Maja 16, 2009, 14:03:25 »
Sprawdź czy masz ustawione właściwe ciśnienie atm. na wysokościomierzu lub wciśnij B co zrobi to automatycznie.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #344 dnia: Maja 16, 2009, 18:54:21 »
Dokladnie.Masz podane zle cisnienie dlatego wyskakuje ci ten komunikat.Pozatym czy wartosc wysokoscie masz podana w metrach czy w stopach.Bo ja mialem identyczny problem dopiero zmiania na stopy (defaultowa) pomoglo.
Pamietaj zeby zawsze jak zaczniesz gre i odbierzesz informacje od ATIS to wcisnac B.Potem w locie sluchaj komunikatow i tez naciskaj jesli zmieni sie cisnienie.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.