Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #225 dnia: Stycznia 26, 2009, 11:08:58 »
To zależy w jakim symulatorze, w FS2002 wjechanie na żółty prostokąt powodowało napełnienie baków, zdaje mi sie, że w FSX można wezwać cysternę. Ogólnie robienie tego nie ma większego sensu, bo samoloty cywilne zazwyczaj nie latają zatankowane do pełna.

« Odpowiedź #226 dnia: Stycznia 26, 2009, 15:38:44 »
Byłem ciekawy bo przelatywałem nad górami a w baku miałem tylko 20% paliwka tak że po dotarciu do lotniska miałem już pustynie, zawsze mogłem w "menu" wybrać tankowanie ale że był tam dystrybutor to się zaciekawiłem :) :) bo tak jest bardziej "realnie"  :003: :003:
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz

« Odpowiedź #227 dnia: Stycznia 26, 2009, 17:09:20 »
Na większych lotniskach możesz próbować wezwać cysternę (Shift+F). Na tych mniejszych raczej jest to niemożliwe.

DAMIAN1122334

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: Stycznia 28, 2009, 23:33:45 »
Chciałem się zapytać jakich dodatków potrzeba by poruszać się po wnentrzu kabiny jak pasazer?

DAMIAN1122334

• Gość
« Odpowiedź #229 dnia: Stycznia 29, 2009, 00:09:26 »
I do czego służy ten przycisk BC:
http://www.xflightsim.com/ftp/2006/dec/boeing_747-400_panel-1.jpg

P.S.Sorki za post pod postem (ale nie moge edytować).

« Odpowiedź #230 dnia: Stycznia 29, 2009, 11:32:14 »
Do FSXa Walk & Follow (tudzież jakaś darmowa alternatywa), http://forums.flightsim.com/fswiki/index.php/FSX_Camera_Introduction
BC - backcourse, poczytaj dokumentację FSa o autopilocie.

Konradj232

• Gość
Jak dodawać samoloty do MFSX delux ?
« Odpowiedź #231 dnia: Stycznia 30, 2009, 20:57:21 »
Więc jak bo nie wiem a od niedawna mam FS-a

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Odp: Jak dodawać samoloty do MFSX delux ?
« Odpowiedź #232 dnia: Stycznia 30, 2009, 21:17:55 »
Z reguły każdy samolot, który ściągniesz ma instrukcję//plik readme.txt, gdzie autor opisuje całą procedurę. Poza tym, jest albo installer, w którym też pisze jaką ścieżkę masz podać, albo sam katalog zawierający samolot. Jeżeli jest to drugie, to musisz go skopiować do Flight Simulator X/Sim Objects/Aircrafts. Jeżeli w instalce będzie katalog "Gauges" zawierający pliki o rozszerzeniu .gau, wówczas kopiujesz je do katalogu Flight Simulator X/Gauges. Natomiast pliki efektów (rozszerzenie .fx) kopiuje się do Flight Simulator X/Effects. Bardzo często autorzy dają gotową strukturę plików, które trzeba po prostu wkleić i nadpisać.

Widzę, że jesteś kompletnym nowicjuszem, jeżeli chodzi o serię FS. Czy zainstalowałeś Service Pack 1 oraz Service Pack 2 do FSX, czy latasz na FSX Deluxe "z pudełka"? Jeżeli tak, to koniecznie zainstaluj obie poprawki. Są do zassania na stronie www.fsinsider.com  Obie łatki bardzo poprawiają płynność programu.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #233 dnia: Stycznia 30, 2009, 21:19:00 »
W skrócie:

1. Rozpakować plik

2. Skopiować foldery pliki dodatku do odpowiednich folderów gry.

- zwykle będziesz miał folder z nazwą samolotu, który musisz wkleić do "SimObjects/Airplanes" (w przypadku samolotu) albo "SimObjects/Rotorcraft".

- często masz też pliczki w folderze "Effects", które musisz wkleić to folderu "Effects" w folderze gry

- czasem są też pliki, które musisz analogicznie umieszczać w folderze "gauges" czy "sounds"

3. Część dodatków ma instalatory - choć osobiście zdecydowanie preferuję rozpakowania do jakiegoś tymczasowego foldera i wklejanie ręczne (niestety nie wszystkie instalatory da się tak "obejść".

4. Zasadniczo każdy dodatek płatny i porządne darmowe (a reszty to nie warto instalować  :020:) mają dokładny, łopatologiczny opis jak dokonać instalacji bądź wklejenia. Po prostu czytaj pliki "Readme".

5. Łatwiej by było Ci pomóc w przypadku konkretnej instalacji - trudno opisać wszystkie przypadki lub przewidzieć co Ci sprawia trudność? Może po prostu podaj o jaki samolot/śmigłowiec chodzi to zrobi się to na przykładzie.

PS. Widzę, że lucas był szybszy  :001:

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #234 dnia: Stycznia 30, 2009, 21:27:59 »
Hmmm, chyba mamy odpowiedni temat do tego typu pytań? :-)

qrld - spokojnie daj czas na reakcję (przynajmniej tytuł wątku dał sensownie - więc zasłużył najpierw na odpowiedź, a dopiero potem na modyfikacje wątku) - Razor :001:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2009, 21:36:19 wysłana przez Razorblade1967 »

empeck

• Gość
« Odpowiedź #235 dnia: Stycznia 30, 2009, 21:32:29 »
I po co się developerzy męczą i piszą manuale :|

« Odpowiedź #236 dnia: Stycznia 30, 2009, 22:47:39 »
I po co się developerzy męczą i piszą manuale :|

No wiesz empeck tylko czasami przesadzają komplikując rzeczy proste. Ja oczywiście rozumiem obszerny manual na kilkanaście, a czasem i kilkadziesiąt stron zawierającym często historię samolotu, zgrubsza jego budowę i parametry, dokładne opisy wielu rzeczy i gdzieś tam w środku oczywiście dział "instalacja". Tylko komu się chce to czytać (oczywiście są tacy co to czytają i to lubią - nie przeczę)?

Czasem brakuje prostego elementu - instalacja w 5-10 zdaniach (w zależności od skomplikowania dodatku) i szybkiej, jasnej "checklisty" uruchomienia silnika.

Oczywiście jak ktoś się FS-ami od lat to mu żadne instrukcja instalacji potrzebna nie jest, bo to dla takiego człowieka "proste jak konstrukcja cepa", a i jeszcze od razu sobie pozmienia wyświetlane nazwy (jak potrzeba), przystosuje widoki w kabinie do własnych preferencji czy czasem nawet poprawi błędy twórcy dodatku w cfg. A i checklisty z czasem stają się zbędne bo wystarczy się "rozejrzeć" w kabinie, przeczytać tabliczki przy przełącznikach itp.) aby dojść do tego jak odpalić silnik, wystartować i "polecieć".

Tyle, że jak widać są nowi, początkujący użytkownicy, którzy nie chcą przebijać się kilkadziesiąt stron aby rozpocząć zabawę - jak ich dodatek wciągnie to może kiedyś ten manual przeczytają w całości, a jak nie to trudno. Pewnie kolega Konradj232 trafił na początku zabawy z FSX na dodatek w którym autorowi nie chciało się zrobić krótkiego parozdaniowego "readme" z instrukcją instalacji (a może plik był w języku, którego nie zna? - już parokrotnie spotkałem, że "readme" z np. francuskich dodatków nie było przetłumaczone na żaden "cywilizowany język" - było tylko "po żabiemu" :003:)

A może po prostu to pytanie zostało zadane "profilaktycznie" - jeszcze nie ściągnął żadnego samolotu i chciał się po prostu dowiedzieć czy to proste czy skomplikowane (różnie to z dodatkami i modami do gier przecież bywa)?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2009, 22:52:45 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #237 dnia: Stycznia 30, 2009, 23:13:14 »
Prawą nogą dzisiaj wstałeś, co? :021:

Abstrahując od przypadku kolegi Konrada (nie znam, nie oceniam), dla wielu osób 5 - 10 zdań to najwyraźniej już jest za dużo. Wystarczy przeczytać ten temat i odpowiedniki w innych działach. Oczywiście zdarzają się fatalnie opisane dodatki, o jakich mówisz, ale w 9 przypadkach na 10, problem siedzi po drugiej stronie monitora :P.

« Odpowiedź #238 dnia: Stycznia 30, 2009, 23:26:14 »
... dla wielu osób 5 - 10 zdań to najwyraźniej już jest za dużo.

Ależ ja specjalnie napisałem 5-10 tylko po to aby te zdania były krótkie w stylu "Wklej plik X do foldera Y."

Prawą nogą dzisiaj wstałeś, co? :021:

Może? Tzw. aktywni użytkownicy tego Forum to ludzie od lat zajmujący się symulatorami (kilku, czasem np. tak jak ja czy parę tutaj znanych mi osób od kilkunastu) i czasem zaczynam sobie zdawać sprawę (ale to tylko przebłyski słabości  :118:), że zapominamy o tym, że są ludzie, którzy przechodząc np. koło Empicku czy przeglądając półki zauważają jakiś sim i kupują go sobie ot tak - a może okaże się fajną gierką? Instalują, a tu nagle okazuje się, że instrukcja na 200 stron w obcym języku i nie wiadomo jak zacząć się bawić.

PS. A po za tym doskonale ich rozumiem - sam mam awersję do czytania wszelkich instrukcji obsługi.  :021:

« Odpowiedź #239 dnia: Lutego 05, 2009, 09:11:29 »
Czy "nasza krajowa" :) wersja FSX ma jakieś problemy z działaniem płatnych dodatków takich jak cargo pilot, global itp ????
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz