Jak mogę dodać do gry dodatkową scenerię?
1. Folder scenerii musi mieć postać folderu z nazwą scenerii (dowolną, nazwij jak chcesz), który zawiera dwa foldery - scenery (zawsze) i texture ("texture" nie zawsze, bo niektóre scenerie korzystają tylko z tekstur gry).
2. Umieścić możesz go sobie dowolnie w głównym folderze gry - tak jak ci jest wygodnie, ja np. mam moje scenerie pogrupowane w utworzonych przeze mnie folderach z nazwami kontynentów, niektóre z podfolderami np. "Polska".
3. Ważne jest aby po odpaleniu gry otworzyć "Scenery Library" i dodać nowa scenerię poprzez polecenie "Add Area ..." (wskazujemy folder scenerii - ten zawierający "scenery i texture".
4. Za pomocą poleceń "Move Up" i "Move down" ustawić odpowiednią kolejność scenerii (czyli priorytet pokazywania scenerii przez grę jeżeli dotyczą tego samego rejonu).
To samo z samolotami.
1. Rozpakować lub zainstalować (zależnie od typu pliku) samolot do dowolnego folderu poza grą.
2. Folder samolotu (ten z nazwą, zawierający foldery model, panel, sound, texture itd.) wkleić do folderu SimObject -> Airplanes.
3. Folder śmigłowca (ten z nazwą, zawierający foldery model, panel, sound, texture itd.) wkleić do folderu SimObject -> Rotorcraft.
4. Jeżeli występują pliki przyrządów pokładowych ("gauges") poza folderem samolotu/śmigłowca to należy je wkleić do folderu "Gauges" w głównym folderze gry.
5. Jeżeli występują pliki efektów ("efects") poza folderem samolotu/śmigłowca to należy je wkleić do folderu "Efects" w głównym folderze gry.
6. Mogą występować także inne pliki, które należy wkleić np. do folderu "Sound" lub do głównego folderu gry.
7. Czasem nie da się dodatku samolotu zainstalować do jakiegoś folderu poza grą (dotyczy to płatnych dodatków np. Aerosoftu") to wtedy (choć istnieją oczywiście sposoby na oszukanie tego) po prostu można zainstalować dodatek do gry bezpośrednio. Ale generalna zasada to unikanie instalacji (jak tylko można) bezpośrednio do gry! Automaty instalujące w razie identycznych nazw nadpisują pliki (czasem jest to niekorzystne), ponadto jeżeli samolot zawiera jakieś indywidualne scenerie to też zainstaluje to "jak leci" (wg "widzimisię" autora dodatku) - jeżeli ma się większą ilość dodatków lepiej mieć kontrolę nad tym co i gdzie w grze się instaluje.
To tak pokrótce bo do roboty lecę - w każdym razie każdy przyzwoity dodatek ma plik z instrukcją, zwykle nazwany "
ReadMe", który
należy przeczytać

- tam autor dodatku zapisuje informacje m.in. o sposobie instalacji, bo niektóre dodatki mogą np. zawierać elementy dodatkowe.