Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #270 dnia: Lutego 21, 2009, 11:07:25 »
Witam ponownie, tym razem mam już problem.

1: Jak sprawdzić, czy service packi ją na pewno poprawnie zainstalowane?

2:Przestała mi działać... pierwsza misja (inne jak na razie działają). Udało mi się ją uruchomić, ale że chciałem polecieć jeszcze raz ale precyzyjniej, dałem "restart". Po dojściu paska ładowania do 100% gra się zawiesza i wyskakuje znany komunikat " FSX has encountered a problem.... Send /Don't Send". Próbowałem naprawy z dysku FSXa a nawet rainstalacji. Usunąłem wszystkie katalogi z nim związane, ale dalej nie działa. Co może to powodować?

Online Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #271 dnia: Lutego 24, 2009, 00:08:29 »
Te pytanie już na pewno padły ale...

Jak mogę dodać do gry dodatkową scenerię? Ściągnąłem z Simviation mesh europy i zastanawiam się gdzie go wkleić, Scenery, Addon Scenery....?

To samo z samolotami.

« Odpowiedź #272 dnia: Lutego 24, 2009, 05:09:17 »
Jak mogę dodać do gry dodatkową scenerię?

1. Folder scenerii musi mieć postać folderu z nazwą scenerii (dowolną, nazwij jak chcesz), który zawiera dwa foldery - scenery (zawsze) i texture ("texture" nie zawsze, bo niektóre scenerie korzystają tylko z tekstur gry).

2. Umieścić możesz go sobie dowolnie w głównym folderze gry - tak jak ci jest wygodnie, ja np. mam moje scenerie pogrupowane w utworzonych przeze mnie folderach z nazwami kontynentów, niektóre z podfolderami np. "Polska".

3. Ważne jest aby po odpaleniu gry otworzyć "Scenery Library" i dodać nowa scenerię poprzez polecenie "Add Area ..." (wskazujemy folder scenerii - ten zawierający "scenery i texture".

4. Za pomocą poleceń "Move Up" i "Move down" ustawić odpowiednią kolejność scenerii (czyli priorytet pokazywania scenerii przez grę jeżeli dotyczą tego samego rejonu).

To samo z samolotami.

1. Rozpakować lub zainstalować (zależnie od typu pliku) samolot do dowolnego folderu poza grą.

2. Folder samolotu (ten z nazwą, zawierający foldery model, panel, sound, texture itd.) wkleić do folderu SimObject -> Airplanes.

3. Folder śmigłowca (ten z nazwą, zawierający foldery model, panel, sound, texture itd.) wkleić do folderu SimObject -> Rotorcraft.

4. Jeżeli występują pliki przyrządów pokładowych ("gauges") poza folderem samolotu/śmigłowca to należy je wkleić do folderu "Gauges" w głównym folderze gry.

5. Jeżeli występują pliki efektów ("efects") poza folderem samolotu/śmigłowca to należy je wkleić do folderu "Efects" w głównym folderze gry.

6. Mogą występować także inne pliki, które należy wkleić np. do folderu "Sound" lub do głównego folderu gry.

7. Czasem nie da się dodatku samolotu zainstalować do jakiegoś folderu poza grą (dotyczy to płatnych dodatków np. Aerosoftu") to wtedy (choć istnieją oczywiście sposoby na oszukanie tego) po prostu można zainstalować dodatek do gry bezpośrednio. Ale generalna zasada to unikanie instalacji (jak tylko można) bezpośrednio do gry! Automaty instalujące w razie identycznych nazw nadpisują pliki (czasem jest to niekorzystne), ponadto jeżeli samolot zawiera jakieś indywidualne scenerie to też zainstaluje to "jak leci" (wg "widzimisię" autora dodatku) - jeżeli ma się większą ilość dodatków lepiej mieć kontrolę nad tym co i gdzie w grze się instaluje.

To tak pokrótce bo do roboty lecę - w każdym razie każdy przyzwoity dodatek ma plik z instrukcją, zwykle nazwany "ReadMe", który należy przeczytać :010: :010: :010: - tam autor dodatku zapisuje informacje m.in. o sposobie instalacji, bo niektóre dodatki mogą np. zawierać elementy dodatkowe.
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2009, 05:16:32 wysłana przez Razorblade1967 »

Online Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #273 dnia: Lutego 24, 2009, 15:33:28 »
Razorblade - kolejny raz dziękuję za szczegółową odpowiedź.

Pliki Readme dołączane do modów/programików itp. zawsze czytam (przynajmniej część o instalacji) ale z tym meshem akurat poza .bgl'ami była tylko mapka.

Teraz tylko nauczyć się latać po VORach. :004:

geolot

• Gość
« Odpowiedź #274 dnia: Marca 12, 2009, 20:12:12 »
Cześć
Zauważyłem, że samolot nie rzuca cieni na ziemię. Czy ponowna instalacja jest w tym momencie konieczna? Może istnieje jakiś sposób na to? Dodam że w ustawieniach odpowiednie okienka mam pozaznaczane.

geolot

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: Marca 12, 2009, 21:49:37 »
Już w porządku. Wszystko to wina An-2. Wyrzuciłem go i jest ok.

« Odpowiedź #276 dnia: Marca 20, 2009, 12:47:30 »
Mam 2 pytanka:
1. zniknęły mi światła lądowania tzn na samolocie się zapalają ale nie widać światła na ziemi - co sprawdzić (instalowałem jakieś xenony z netu ale dodatek wywaliłem)
2. kiedyś czytałem na forum (albo tu albo na simhangarze) o darmowym programie do budowy scenerii, oczywiście teraz jak bym go potrzebował nie mogę znaleźć tego "tematu"  :005: - możecie coś polecić (pamiętam że autor cieszył się że program jest prosty, zamieszczał fotkę "przerobionego" helu i wybrzeża)
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #277 dnia: Marca 20, 2009, 16:37:01 »
Tym autorem byłem pewnie ja. Swego czasu zrobiłem lotnisko w Jastarni do FSX. Do budowy scenerii wykorzystuję następujące darmowe programy:

- Sbuilder X - wykonanie nowych brzegów, dróg, jezior, rzek, fototekstur, wypłaszczenie terenu
- Airport Design Editor (ADE) - wykonanie afcadu lotniska (położenie dróg startowych, kołowania, itd.)
- Whisplacer 0.9 - ustawienie obiektów w grze. Używam go również do ustawienia własnych budowli wykonanych przeze mnie do konkretnej scenerii.
- Autogen Annotator - narzędzie do ustawiania autogenu na fotoscenerii. Dostępne po zainstalowaniu SDK z DVD FSX'a.

Więcej danych na forum simhangar.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #278 dnia: Marca 20, 2009, 22:30:57 »
Wielkie dzięki za pomoc Lucas  :002: zaczynam zabawę z Sbuilderem X, mam pytanie jak przerobie np lotnisko i wrzucę pliki .bgl do odpowiedniego katalogu w czystym FSX moje poprawki bedą widoczne czy konieczna jest instalacja SDK ?????
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #279 dnia: Marca 21, 2009, 15:23:47 »
SDK to i tak zainstaluj. Musisz też do niego wgrać updaty. Jeżeli masz Acceleration, to na jego DVD są updaty do SDK (SP-1a oraz SP-2/Acceleration). Następnie, musisz aktywować SDK, plik konfigurujący znajduje się w głównym katalogu aplikacji. Tam znajduje się również dokumentacja.

Co do projektu, to załóż Sobie w Addon Scenery katalog na Swój projekt. Nazwij go odpowiednio. W środku stwórz katalogi "Scenery" oraz "Texture". Do tego pierwszego wejdą pliki .bgl (scenerii), do Texture wchodzą tekstury obiektów, które budujesz oraz pliki .agn od autogenu.

Na Avsim jest kilka znakomitych tutoriali do SbuilderaX. Oprócz tego warto odwiedzić oficjalne forum aplikacji.
Żeby nie zaśmiecać wątku, gdy zdecydujesz się stworzyć jakiś projekt, to napisz o nim na Simhangar, albo po prostu tutaj w dziale FSX.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Aandyy

• Gość
« Odpowiedź #280 dnia: Marca 31, 2009, 18:06:41 »
 Pozdrawiam Wszystkich

Od niedawna posiadam FSX Deluxe PL. Bardzo chcę wszystkim podziękować za rady i spostrzeżenia dotyczące tego Sima . Ale mam pewien dylemat dotyczący instalacji tych dodatków :
VFR Poland 3D Landmarks v0.21 , TPS_AutogenPack_v1.00 , VFR PL Region NW Patch v1.01c TPS_Patch_v1.10 .Czy należy je zainstalować w folderze  Add Ons Scenerie\Scenerie , czy może
Scenerie\ i np. do któregoś ze znajdujących się tam folderów . Przepraszam za naiwność tego pytania ale nie wszystko jeszcze skapowałem w tym simie.

P.s
 A pro po , FSX jest patch'owany do SP-1 i SP-2 i jeszcze jedno , sorry jeżeli ten wątek już był gdzieś omawiany , ale już mi oczy siadają od tego wczytywania się w ekran :-(

Dziękuję za pożyteczne rady

« Odpowiedź #281 dnia: Marca 31, 2009, 18:27:51 »
No wiec moze pokolei.
Co do tych scenerii to musisz miec Tatry Photo Scenery jesli chcesz instalowac te patche dwa( TPS_AutogenPack_v1.00 .TPS_Patch_v1.10 )
Jak posiadasz 2 dysk dosc pojemny to instaluj sobie w nim scenerie a w FSX bedziesz tylko w bibliotece dodawal.
Pozowli ci to na utrzymanie czystego FSX i w razie reinstall-a nie stracisz scenerii.
U mnie sprawa wyglada tak:FSX dysk E  ; dodatki dysk D.
Jesli chcesz instalowac scenerie do FSX to do folderu Addon Scenery(do zadnego innego folderu w stylu scenerie w tym folderze).Czasami instalki pytaja sie o glowny folder FSX bo one same tworza sobie folder jak np.Aerosoft.
Tak FSX jest patchowany do Sp2.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Aandyy

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: Marca 31, 2009, 19:34:14 »
        Witam

Mirage9 dziękuję za kaganek światła , tak jak napisałeś wszystkie dodatki , które instaluję wcześniej właśnie rozpakowuję do innego katalogu na innej partycji .A jeżeli musi być zainstalowany w katalogu
FSX'a  , to mam tam folder \Tymczasowy .

Serdeczne Dzięki za pomoc . :001:

« Odpowiedź #283 dnia: Kwietnia 01, 2009, 05:28:58 »
Jesli musi byc tam zainstalowany to przekopiuj skrot FSX.exe do swojego folderu na innej partycji i po klopocie.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #284 dnia: Kwietnia 04, 2009, 14:39:47 »
A co z samolotami lub dodatkami typu trafic, czy można je jakoś zainstalować na innej partycji/folderze niż ta z FSX-em
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj