Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 310466 razy)

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #465 dnia: Listopada 14, 2009, 23:40:31 »
A miał ktoś z Was coś takiego, że samolot zaczął latać jak UFO? Opada w korkociągu, nagle wystrzeliwuje w górę albo w korkociągu nie traci wyskokości, robi dziwne przewroty przez skrzydło...

« Odpowiedź #466 dnia: Listopada 15, 2009, 12:23:24 »
Pewnie niemal każdy, model lotu w FSie czasami głupieje.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #467 dnia: Listopada 15, 2009, 12:30:28 »
Ale w tym przypadku coś całkiem się popsuło. Jak tylko wypuszczę klapy to obraca mnie na plecy. A jak jeszcze dorzucę szarpnięcie drążkiem, to zaczyna się korkociąg z osią równolegle do ziemi. A latam cały czas tym samym i nie robię niczego niezwykłego tym razem. Wątpię, czy ktoś poda rozwiązanie, nawet jak coś takiego miał, dlatego robię zapas i instaluję od nowa. Swoją drogą przydałoby się ograniczenie scenerii do cywilizowanego świata np.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #468 dnia: Listopada 15, 2009, 15:23:27 »
Kolejny problem.

Po przywróceniu ustawień z zapasu gaśnie mi silnik zaraz po starcie misji, mimo działąjących dźwigni. Pozbyłem się zapasu, przywróciłem wszystko czyste i ustawiłem od podstaw ręcznie, tak jak miałem do niedawna, kiedy wszystko działało. Silnik nadal gaśnie.  :icon_eek: W każdym samolocie. Nawet jak właczyłem start już w powietrzu, to zdechł. Ctrl+E czyli engine autostart nie pomaga.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #469 dnia: Listopada 15, 2009, 16:30:43 »
Może sprawdź oś mieszanki?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #470 dnia: Listopada 15, 2009, 17:01:33 »
Jeszcze w życiu nie widziałem takiego pokręconego sima. Zmieniam po dwie opcje na krzyż, a zaczynają się dziać takie rzeczy, że głowa mała i nie idzie dojść, co było przyczyną. Oś mieszanki w porządku. Najpierw zaczęły działać inne samoloty, a potem P-47, o którego mi chodzi jakimś cudem załapał (bez zmieniania niczego w opcjach!). To już moja trzecia czysta instalka FSX i na poprzednich niczego takiego nie było. Teraz mam w trybie okienkowym na 800x600 i strach cokolwiek ruszyć teraz, bo znowu się zepsuje. Może lepiej nie odpalać i mieć tą satysfakcję, że działa :)

Przy okazji przekonałem się, że zapisywanie ustawień w FSX niewiele daje. Trzeba wiedzieć, jak to robić ręcznie, które pliki zachować. Teraz zostaje nic nie ruszać i ustawić opcje w 'controllers'. Jak będzie wszystko działało, to dopiero opcje grafiki, a dopiero po tym dopiero kamery... W których nadal nie mogę wymusić "zoom'a"...

« Odpowiedź #471 dnia: Listopada 15, 2009, 17:07:24 »
P-47 z A2A? Jeśli tak, to może wypuszczałeś klapy przy zbyt wysokiej prędkości. Ten dodatek symuluje różne awarie klap (mogą się zaciąć, urwać itp.). Jeśli ten dodatek "zapamiętuje" stan maszyny po poprzednich lotach (a wydaje mi się, że tak jest) to mogła to być też jakaś stara i nienaprawiona awaria klap.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #472 dnia: Listopada 15, 2009, 17:10:57 »
Tak, P-47 z A2A. Nie widział jeszcze świat awarii klap, przy której na wyłączonym silniku samolot nabierałby wysokości  :002: To było UFO czyli jakiś błąd. Żadna awaria tego nie wyjaśni. No i nie wyjaśnia to też tego, że gasł silnik na czystej, trzeciej instalce.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #473 dnia: Listopada 15, 2009, 20:49:46 »
Chyba wiem, skąd może się brać problem z wyrwaniem się z tego. Włączyłem jakąś misję z Piper Cubem, taką z zadaniem. Jakiś kompasik w rogu się pojawił... W nadziei, że będzie silnik odpalony, ustawiłęm ją jako domyślną. Od tego momentu jakiej lokalizacji bym nie wybrał, odpalało się z tym kompasikiem. Do tego, tego jeszcze nie było, zaczęły się starty misji na ziemi... ze schowanym podwoziem i samolot od razu się rozwalał. Kolejne czyszczenie Documents and settings z FSX'a i przyszło rozwiązanie.

Dzięki LMP! To nie jest rozwiązanie problemu UFO, ale rozwiązanie gasnącego silnika jak najbardziej. Shift+2 (albo F10) i OVERHAUL czyli remont główny silnika.

Z innej beczki od razu - powinny stery sztywnieć przy dużych prędkościach. Kompletnie tego nie widzę. Blisko NE mogę wahlować wszystkimi powierzchniami sterowymi, ile wlezie. Zauważył to ktoś?

No i ważna sprawa przy testach - jak ustawić konkretną wysokość, na której samolot będzie na początku free flight? Idealnie by było, gdyby dało się w locie jak na tym filmie na 0:44 http://www.youtube.com/watch?v=vv1pRSuC7Ys

« Odpowiedź #474 dnia: Listopada 16, 2009, 09:17:23 »
Z innej beczki od razu - powinny stery sztywnieć przy dużych prędkościach. Kompletnie tego nie widzę. Blisko NE mogę wachlować wszystkimi powierzchniami sterowymi, ile wlezie. Zauważył to ktoś?

Nie bez powodu seria FS nazywana jest czasami "Symulatorem Scenerii" a nie lotu ;) FS'owi wiele jeszcze brakuje do dobrego symulowania fizyki. Może joye z ForceFeedbackiem stawiają większy opór przy dużych prędkościach?

No i ważna sprawa przy testach - jak ustawić konkretną wysokość, na której samolot będzie na początku free flight? Idealnie by było, gdyby dało się w locie jak na tym filmie na 0:44 http://www.youtube.com/watch?v=vv1pRSuC7Ys

Przejdź do Slew Mode (klawisz Y) i za pomocą F1, F2, F3 i F4 ustaw sobie wysokość. Dodatkowo w tym trybie możesz przesuwać samolot za pomocą joya lub klawiszy funkcyjnych (wyłącz NumLock)

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #475 dnia: Listopada 16, 2009, 09:33:57 »
Może joye z ForceFeedbackiem stawiają większy opór przy dużych prędkościach?
Optymista :) Symulacja tego ma polegać na tym, że przy dużych prędkościach nie da się wręcz w pełni wychylić pewnych pow. ster. Bez znaczenia czy z FF czy bez. Działa to w pobliżu prędkości NE, ale jakoś tak zbyt łatwo się wychodzi.

Przejdź do Slew Mode (klawisz Y) i za pomocą F1, F2, F3 i F4 ustaw sobie wysokość. Dodatkowo w tym trybie możesz przesuwać samolot za pomocą joya lub klawiszy funkcyjnych (wyłącz NumLock)

Dzięki! No z tym to sobie można potestować NE. A jest jakiś "indykator" wychylenia powierzchni sterowych zamiast "Display axis indicator"?

Wczoraj w końcu tak dobrze wszystko działało, że przeleciałem się z Biggin Hill do (EHVK) Volkel Ab w Holandii. 50 klatek bez żadnego szrpania. Niby fajnie takim kukuryźnikiem na 10 km, z gwiżdżącą turbosprężarką, ale właśnie w okolicach Volkel miałem dosyć. Testować, testować... Taki odchył, ale jak tak potestuję jeszcze trochę, to zaraz się skończy radocha w FSX.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #476 dnia: Listopada 16, 2009, 17:26:52 »
Jak ustawić AI na trasę X do Y, żeby można było poćwiczyć w formacji. Jak się nie da tego prosto, to może być inny prymitywny sposób na dołączenie do czegoś, co leci sobie gdzieś, bez szukania tego po świecie.

http://www.fs-recorder.net/
Nie lubię jak na oficjalnej stronie programu nie ma co najmniej jednego obrazka :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2009, 17:39:30 wysłana przez Bucic »

« Odpowiedź #477 dnia: Listopada 16, 2009, 17:33:11 »
Możesz użyć FSRecordera - zapisz swój lot, potem odtwórz go jako AI by móc lecieć obok siebie samego z przeszłości ;)

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #478 dnia: Listopada 16, 2009, 17:36:39 »
Widziałem to, zanim zadałem pytanie, ale myślałem, że da się prościej :)

Edit:
Aa, sorry, zmieniłem nie tĘ wiadomość :/

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #479 dnia: Listopada 16, 2009, 19:36:14 »
http://www.mudpond.org/

Drugie od góry.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"