Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 310085 razy)

ebonsai

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #600 dnia: Marca 14, 2010, 19:44:09 »
Witam, mam takie pytanie: jak w FSXie przyspieszyć czas symulacji? czy jest to w ogóle możliwe?

« Odpowiedź #601 dnia: Marca 14, 2010, 19:45:48 »
Naciśnij R a potem + lub -.

adi12

• Gość
« Odpowiedź #602 dnia: Marca 23, 2010, 21:03:43 »
Cześć.
Mam pytanie jak. Jak odpalić free flight od całkowicie wyłączonego samolotu?
Tzn, z wyłączona awionika, silnikiem i najlepiej jeszcze otwartymi drzwiami?  :)
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2010, 23:14:37 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #603 dnia: Marca 23, 2010, 21:32:15 »
Wczytaj lot (najlepiej jakimś defaultem), wyłącz wszystko, otwórz drzwi jeśli sobie tego życzysz, zapisz lot, zaznacz ptaszek by był lotem domyślnym.

« Odpowiedź #604 dnia: Marca 23, 2010, 21:33:51 »
PZL BELFEGOR-byles szybszy o sekundy  :118:
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #605 dnia: Marca 23, 2010, 21:38:50 »
Można też z Avsim ściągnąć plik cdx.zip (trzeba w szukajce wpisać "cold and dark") - np. w moim przypadku wyłączenie wszystkiego i zapisanie jako lot domyślny nie chciało za bardzo działać.

adi12

• Gość
« Odpowiedź #606 dnia: Marca 23, 2010, 22:31:37 »
Idąc tropem "cold and dark" (thx Minamir) znalazłem coś takiego:

some little changes if you wouldn't like any extra manipulations every time after new flight loading

Open file FLTSIM.FLT (via Notepad) in your FS root/flights/other directory, scroll down and make some changes, such as:

[Engine Parameters.1]
ThrottleLeverPct=0.000000
PropellerLeverPct=0.000000
MixtureLeverPct=0.000000
Pct Engine RPM=0.000000
LeftMagneto=False
RightMagneto=False
GeneratorSwitch=True
CowlFlapPct=0.000000
FuelPumpSwitch=False
CarbHeat/DeiceSwitch=False

[Systems]
BatterySwitch=False
AvionicsSwitch=False
StructuralDeiceSwitch=False
PropDeiceSwitch=False

Save and close file.
Thats all, enjoy C&D every time 

Przetestowałem i u mnie działa.

Dzięki wszystkim.  :001:
Problem rozwiązany.

[gmod]Proszę dbać o poprawną pisownię oraz interpunkcję. Syringe.[/gmod]

« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2010, 23:11:02 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #607 dnia: Marca 24, 2010, 15:32:10 »
Może pytanie nie do końca na temat ale mi się przyda do FSX .Jakiej nawigacji używają małe prywatne samoloty cywilne a jakiej duże pasażerskie a jakie wojskowe myśliwce ? Wszędzie piszą w poradnikach o nawigacji VOR ale przecież takie radiolatarnie wychodzą już  z użycia ?

« Odpowiedź #608 dnia: Marca 24, 2010, 16:19:51 »
Nie wychodzą i jeszcze długo nie wyjdą. Zarówno małe, jak i duże samoloty korzystają z radiolatarni NDB i VOR. Dodatkowo większe (starsze) maszyny mają platformę bezwładnościową (INS) do nawigacji obszarowej. Nowsze posiadają albo INS sprężony z odbiornikiem GPS (nie mylić tego z tym FSowym "GPSem" z mapką) celem minimalizowania błędów położenia albo FMS/MCDU, który i tak korzysta z INSa do nawigacji obszarowej. Dla odmiany Exinowe Antki mają GPS (chyba KLN-90b), jednak dalej nie jest to taka "magiczna mapka" jak w FSie.
Wojskowe maszyny mają najczęściej odbiorniki TACAN, których zasada działania jest niemal tożsama z odbiornikami VOR. Chociaż - jak widzę -  nowsze maszyny mają komplet, czyli VOR, TACAN i INS zabudowane jako komplet, nie wiem jak z ADF (odbiornik radiolatarni NDB).

W FSie - jeśli się wykonuje lot non RNAV, to nie da się w zasadzie inaczej, niż dzięki radiolatarniom. O VFR nie wspominam, bo to nie o tym teraz mowa. No i należy pamiętać, że non RNAV <> VOR to VOR!
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #609 dnia: Marca 29, 2010, 16:51:48 »
Witam. Mam FSX z SP2. Zainstalowałem darmowego F-18 z kokpitem. Niestety jak wchodzę w kokpit 3D to zamiast szyb w owiewce mam wszystko czarne. Jak na zdjęciu: Nie mam pojęcia jak się tego pozbyć... ktoś wie? Z góry dzięki za pomoc. :)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #610 dnia: Marca 29, 2010, 16:56:03 »
Miałem to samo z jakimś F-16 robionym jeszcze pod FS 2004, problemem była tekstura szybu. Poszukaj w folderze z teksturami samolotu tej odpowiadającej za owiewkę, w nazwie może mieć canopy, glass, ewentualnie ref, reflection lub coś podobnego. Podaj linka to spróbuję u siebie.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #612 dnia: Marca 29, 2010, 17:57:08 »
Hmm u mnie tego problemu nie ma. Nie używasz może trybu DirectX 10? Czytałem że wtedy właśnie trafiały się czarne szyby przy samolotach z FS2004.

« Odpowiedź #613 dnia: Marca 29, 2010, 18:00:52 »
Nie, gdy mam łączoną opcję DX10, to nawierzchnia lotniska zamienia się w kolorową kaszkę... chyba pozostaje mi zrobić reinstalkę FSX, gdyż to nie jedyny samolot z tym błędem. Dzięki za pomoc :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #614 dnia: Marca 29, 2010, 18:31:16 »
Jedno i drugie jest normalne i reinstal nic tu nie pomoże.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"