Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 310426 razy)

Maciuś

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #645 dnia: Maja 20, 2010, 13:09:44 »
Hmm Macius mowisz o VC czy interesuja cie inne kamery?
Moze BOB od FTX by ci pasowal :)

Może tak - chodzi mi o jakiś taki program  który by mi umożliwiał  nie wiązanie się z konkretnym punktem  czy to wieżą czy tez  samolotem  tak by móc  walnąć "screenszota" lub nagrać  film  z nie defaultowych kamer w FSX

« Odpowiedź #646 dnia: Maja 21, 2010, 16:44:07 »
Płatny EZDok (lub modyfikacja cameras.cfg własnym sumptem, ale do tego należy zapoznać się z SDK, ewentualnie darmowy EZWalk, choć ma małe możliwości).
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2010, 16:50:19 wysłana przez PZl Belfegor »

« Odpowiedź #647 dnia: Maja 24, 2010, 14:46:11 »
Witam. Mam pewien problem z Flight Simulator X. Od razu zaznaczam, że jestem początkującym użytkownikiem tej wspaniałej gry. Problem tyczy się wskazań wysokościomierza. Otóż za każdym razem,  kiedy ustawiam sobie jakikolwiek lot, jakimkolwiek samolotem, stojąc na płycie lotniska mój wysokościomierz nie pokazuje mi wartości 0000, tylko np, 0200, 0400 itp. a samolot, zaznaczam stoi na ziemi, ma wyłączone silniki i w ogóle nie jest gotów do lotu. Z początku myślałem, że to wina ciśnienia, więc ustawiam zawsze takie, które podaje mi kontrola lotów, ale to nic nie daje :(. Więc w czym jest problem?
Jeśli napisałem to w złym wątku, to przepraszam i proszę o przekierowanie. Z góry dziękuje za pomoc

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #648 dnia: Maja 24, 2010, 15:11:09 »
Wysokościomierz podaje Ci wysokość nad poziomem morza, nie nad gruntem. Czyli w skrócie - tak ma być. W ustawieniach realizmu możesz chyba zmienić na wyświetlanie "prawdziwej" wysokości, ale zmniejszy to realizm. Myślę że ktoś z większym oświadczeniem napisze o tym bardziej fachowo.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #649 dnia: Maja 24, 2010, 15:17:46 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #650 dnia: Maja 24, 2010, 18:36:08 »
Wysokościomierz podaje Ci wysokość nad poziomem morza, nie nad gruntem.
Niekoniecznie, można go tak ustawić, by 0 wskazywał na poziomie gruntu, a powyżej TA powinien być ustawiony tak, by wskazywał wysokość nad uśrednionym poziomem morza. Oprócz linka Some1 warto przeczytać jeszcze http://aviation.home.pl/procedury/altitude.html

« Odpowiedź #651 dnia: Maja 24, 2010, 22:30:29 »
Misza_28 zwróć uwagę że wskazania wysokościomierza różnią się w zależności od tego na którym lotnisku się znajdujesz. Co prawda ja latam tylko na FS9 i przypuszczam że w FSX jest to samo czyli że wysokościomierz w momencie wczytania lotu pokazuje Ci po prostu wysokość lotniska na którym jesteś względem poziomu morza. Najprostszą rzeczą która można zrobić to po prostu wyzerować wysokościomierz za pomocą pokrętła które z reguły się przy nim znajduje (myślę tu oczywiście o wysokościomierzu barometrycznym). W praktyce powinno Ci to pozwolić również odczytać ciśnienie dnia na lotnisku na którym się w danej chwili jesteś.   

« Odpowiedź #652 dnia: Maja 24, 2010, 22:46:54 »
A cóż to jest ciśnienie dnia? :D
To pokrętło nie służy do zerowania wysokościomierza, tylko na ustawiania ciśnienia - w zależności od potrzeb - QNH albo QFE. Za pomocą wysokościomierza i znanej wysokości n.p.m. danego miejsca można też odczytać QNH.
Poczytajcie powyższe linki.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #653 dnia: Maja 24, 2010, 23:10:45 »
Jak by to po ludzku napisać? Np. transpondery skaluje się według ciśnienia wzorcowego 760mm Hg żeby każdy statek powietrzny miał identyczny odczyt wysokości dla możliwości zachowanie odpowiedniej separacji. Po prostu żeby uniknąć kolizji w powietrzu. Natomiast na niektórych statkach powietrznych, szczególnie z wiatrakiem na dachu i pewnym rejestratorem, wysokość skaluje się według właśnie tak zwanego ciśnienia dnia. Takie ustrojstwo zdjełano w CCCP. Jeśli latasz VFR i tak jak ja lubię najbardziej czyli po staropolsku free flight to żadne QNH i QNF nie jest mi potrzebne. Chyba za bardzo nie pojechałem po bandzie ;) Mam nadzieje że wyjaśniłem w miarę jasno o co mi chodziło.

« Odpowiedź #654 dnia: Maja 24, 2010, 23:30:49 »
Tylko to Twoje "ciśnienie dnia" to jest po prostu QFE... Oczywiście to ciśnienie wbrew nazwie nie jest jedno na dzień ;)
Ciśnienia QNH i QNE (STandarD) są niezbędne do latania IFR.
« Ostatnia zmiana: Maja 24, 2010, 23:37:37 wysłana przez RzEmYk »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #655 dnia: Maja 24, 2010, 23:52:53 »
Zgadzam się z tobą że w ciągu dnia ciśnienie się zmienia, ale w czasie skalowania wysokości, w tym przypadku o którym mówiłem, bierze się ciśnienie w danej chwili a nie ciśnienie wzorcowe (760mm Hg). Chodzi tylko o tą różnicę i o nic więcej. Poza tym tak na prawdę i QNH i QNF może być ciśnieniem dnia bo ani jedno, ani drugie nie jest ciśnieniem wzorcowym czyli 760mm Hg. No i z jednego określenia ciśnienia poszliśmy dalej niż chyba zależało naszemu koledze Miszy :) Pozdrawiam.

« Odpowiedź #656 dnia: Maja 25, 2010, 18:01:34 »
Nigdy nie twierdziłem, że się bierze ciśnienie standardowe (wzorcowe).
A tak swoją drogą, to często się zdarza, że QNH ~ STD. 
Jak mówiłem, w przypadku VFR można stosować QNH jak i QNF, ale w lotoach IFR stosuje się praktycznie wyłącznie (oczywiście na "zachodzie") QNH i STD w celu zapewnienia separacji pionowej.
Taaaa...

« Odpowiedź #657 dnia: Maja 26, 2010, 16:34:50 »
Dziękuje bardzo za wyczerpujące odpowiedzi, zapoznałem się z Waszymi poradami i myślę, że z biegiem czasu rozgryzę ten nieszczęsny wysokościomierz :) (Oby nie z nerwów :) ).
Mam jeszcze jedno pytanka, tym razem dotyczące lądowania, a mianowicie: o ile lądowanie przy pomocy systemu ILS jest dla mnie zrozumiałe, to często jest tak, że kontrola lotów daje namiary na pas, który tego systemu nie posiada. Moje pytanie brzmi, w jaki sposób na takim pasie wylądować. Chodzi mi o ustawienie autopilota, żeby sprowadzał samolot tak, jak przy pomocy ILS. Czy to w ogóle jest możliwe, czy też po prostu w takim przypadku należy posadzić samolot "ręcznie".
Ja wiem, że mogę poprosić kontrolę lotów o podanie namiarów na pas posiadający ILS, chciałbym jednak nauczyć się lądować bez tej pomocy. Pozdrawiam wszystkich

« Odpowiedź #658 dnia: Maja 26, 2010, 17:43:39 »
Są jeszcze podejścia na VOR, NDB i RNAV, smaczkiem występującym praktycznie tylko "na wschodzie" jest podejście na dwa (dwie) NDB...
ILS i VOR jest opisany m.in. w http://www.maverick.webd.pl/pliki/gsschool_pl.pdf NDB
Podejście na NDB jest dosyć podobne do VOR, tylko korzystamy z RMI albo ADFu i nie mamy możliwości tak prostej stabilizacji na radialu jak w przypadku VORów.
Coś do poczytania: http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?t=532
http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?t=9896
http://vatsim.home.pl/viewtopic.php?f=5&t=29425
Taaaa...

BartekTEO1908

• Gość
« Odpowiedź #659 dnia: Maja 26, 2010, 21:59:28 »
mam pytanie, pewnie głupie ale zapytam. Jak mam wykonać podejście ILS w FS2002, co prawda jest to forum dla FSX ale akurat dla tego wątku jest to bez znaczenia. Proszę o odp bo nie mogę wylądować gdy są złe warunki meteo. Gdy widzę ziemię jest wszystko ok i ląduje prawidłowo :) Pozdrawiam.