Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #705 dnia: Lipca 21, 2010, 19:56:33 »
FSNavigator to wielofunkcyjny program służący do planowania trasy, wyświetlania pewnego rodzaju mapy, czy też służący jako namiastka FMC. Program jest niedostępny od około kwietnia 2007 roku, gdyż jej autor zmarł w wypadku. Był to płatny program do FS2002 i FS2004.
Można podpiąć FSNav do sesji multi, wtedy na mapie widać inne samoloty.
Najbardziej zbliżony do niego jest chyba FlightSim Commander.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #706 dnia: Lipca 23, 2010, 18:54:11 »
To jeszcze jedno pytanie odnośnie latania online. Na jednym z serwerów zostałem poproszony aby zmienić swoje ustawienia na 25 i faktycznie latanie w parze było bardzo płynne i bez skoków samolotu po całym monitorze. Wczoraj i dzisiaj na innych serwerach, mając właśnie owe FPS25 samoloty przemieszczały się skokowo.  Czy FPS'y mają jakiś wpływ na latanie? Czy można sprawdzić jaka powinna być ich wartość na danym serwerze?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #707 dnia: Sierpnia 28, 2010, 11:17:29 »
Panowie ma taki problem.Nie umiem latac szybowcem  :020:
Posiadam AS Discus,Pirat i MS.
Do tego mam Winchy X i Cumulus X.
Problem w tym ze wszystko ladnie i pieknie do momentu wyczepienia z liny.
Jak sie wyczepie to nie moge sobie poradzic gdzie by tu dobry wiater zlapac na skrzydla.
Mam tez pytanie w sprawie Cumulusa.Tam w Configuracji jest thermal script file.
Gdzie go moge znalezc?-a moze nie potrzebny?
Do latania uzywam ASE.
Wielkie dzieki za pomoc.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #708 dnia: Sierpnia 31, 2010, 12:08:06 »
Witam!  :001:

Od pewnego czasu mam mały problem z FSX'em, a raczej modelami do niego. Ostatnio pobrałem i zainstalowałem Mirage F-1. Więc zaczynam lot jestem w kokpicie i nagle ku mojemu zdziwieniu zamiast szyby widzę przed sobą jakby odbicie tego co w samolocie (widoczności zero a przecież nie będę latać z widokiem zewnętrznym  :006: ). Czekałem też chwile myślałem, że może to textury się jeszcze nie załadowały. No trudno jeden model przeżyje. Miesiąc później pobieram z internetu Panavię Tornado, problem ten sam znowu nie ma szyb! Tak samo było jeszcze w jednym modelu. W FSX mam zainstalowanych jakieś 40 modeli z internetu. Dodam, że FS oryginalny a modele nie są z FS 2004, ponieważ słyszałem, że również i takie rozwiązania są. 

Online Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #709 dnia: Sierpnia 31, 2010, 12:14:37 »
Jeśli dobrze pamiętam, miałem taki problem w jakimś tandetnym F-16 który był portem z FS2004. Pomogło usunięcie tekstury odpowiedzialnej za odbicie w szybie. Poszukaj takiej z glass, canopy, ref lub reflection w nazwie, może taka będzie, zadanie to ułatwi też jakiś  program który otworzy pliki TGA (np IrfanView) i DDS (Windows Texture Viewer, WTV)

« Odpowiedź #710 dnia: Sierpnia 31, 2010, 12:24:50 »
Tak szybkiej odpowiedzi jeszcze na forum nie widziałem.  :karpik Takową texturę znalazłem i usunąłem, mam nadzieje, że zadziała. I tylko pozostaje podziękować za pomoc.  :004:

Online Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #711 dnia: Sierpnia 31, 2010, 12:33:30 »
6,5 minuty, wcale nie tak szybko :P Niekoniecznie na tym forum, ale zdarzało mi się napisać krótką odpowiedź w minutę, dwie. Ale ok, bez offtopowania :)

« Odpowiedź #712 dnia: Września 07, 2010, 18:39:18 »
Witam
Czym i jak wędrować sobie po lotnisku?.

« Odpowiedź #713 dnia: Września 07, 2010, 18:44:42 »
ORBXowym Bobem.

« Odpowiedź #714 dnia: Września 07, 2010, 19:17:26 »
Znalazłem! Jest SUPER!!!. Dzięki Belfegor.

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #715 dnia: Września 19, 2010, 01:29:06 »
Skusiłem się ostatnio na promocję Embraera 170/190 od Wilco. Powiedzmy, że większych problemów nie miałem przy zapoznawaniu się z maszyną (choć to pierwsze większe latadło, do którego się przyzwyczajam). Dziś w końcu jakiś drugi dłuższy lot. Wbijam się na przelotową, a tam... w sumie po jakiś 20 minutach lotu nagle silniki gasną i już nie chcą się uruchomić. Zdarzyło się to dwa razy pod rząd, przy czym za drugim razem załączyły się ponownie po naciśnięciu skrótu ctrl+E.
Uruchamiałem "przez domyślną motolotnię" z cold and dark wybranego w menedżerze wilco. FSX + Acceleration.
Czy ktoś miał kiedyś podobne problemy?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #716 dnia: Września 19, 2010, 09:57:25 »
A paliwo jest?  :021:

Tak na serio, to może coś Ci odcina dopływ paliwa do silników, może oś mieszanki na joysticku albo jakiś skrót klawiszowy. Masz coś takiego przypisane do latania innymi samolotami?

Poza tym upewnij się że wersja którą zainstalowałeś jest aktualna, bo do tego modelu wyszło chyba 5 patchy. Ale o ile pamiętam to są one u tego producenta zintegrowane z instalatorem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #717 dnia: Września 20, 2010, 16:57:54 »

Tak na serio, to może coś Ci odcina dopływ paliwa do silników, może oś mieszanki na joysticku albo jakiś skrót klawiszowy.

Embraer 170 i skład mieszanki? :>

Online Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #718 dnia: Września 20, 2010, 18:06:37 »
Embraer 170 i skład mieszanki? :>

Jeśli dobrze pamiętam, to w defualtowych odrzutowcach da się wyłączyć silniki używając klawisza odpowiedzialnego za mieszankę do minimum, więc w innych samolotach też to może mieć znaczenie.

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #719 dnia: Września 20, 2010, 19:37:31 »
Wcześniej może bym się zdziwił, ale tego samego dnia wcześniej odkryłem, że ten sam Embraer nie lubi się z moim trymerem na pokrętle i nie jest w stanie ustabilizować autopilota.

Dziękuję za pomoc. :) To prawda, że oś odpowiedzialna za mieszankę po lotach innymi maszynami ustawiona była na 0. Przestawiłem na 100% i problem więcej nie powtórzył się. Jeszcze raz dziękuję some1.