Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294600 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #765 dnia: Stycznia 02, 2011, 17:11:19 »
Nalezy odkryc ukryte foldery.
W tym celu wchodzi na dysk C potem wciskasz ALT u gory pojawia sie pasek.Dajesz Tools-->folder options.
W sekcji View pisze Hide Files and Folders-->zaznacz--> Show hidden folders ... dajesz OK i juz masz.
Dzięki, działa!
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2011, 17:16:54 wysłana przez Rado »

« Odpowiedź #766 dnia: Stycznia 02, 2011, 18:32:54 »
Mam pytanie dotyczące podejścia do lądowania. Gdy lecę na lotnisko Kastrup (EKCH) to kontrola lotów mówi mi po kolei jak mam lecieć (kierować się na odpowiednie stopnie) i schodzić do poszczególnych wysokości, aby ładnie zlądować. Natomiast wczoraj poleciałem trasą Okęcie-Linate(Milan) i wieża w Linate tylko powiedziała, że zezwala na lądowanie i na tym się zakończyło. Po wielu kombinacjach ustawiłem samolot w miarę na wprost pasa i zszedłem na wysokość 3000. Po ustawieniu częstotliwości pasa 36R na wskaźniku HSI kręcąc zielonym pokrętłem nie mogłem ustawić, aby obie części zielonej strzałki utworzyły pojedynczą linię. Tak więc całe lądowanie odbyło się bez pomocy autopilota, dosyć niechlujnie, na szczęście nikt nie zginął;). Moje pytanie brzmi od czego zależy lub czym spowodowane jest to, że na jednym lotnisku sami nam mówią co mamy zrobić, żeby ustawić się na wprost pasa i ładnie zejść, a na drugim nie ma takiej pomocy? Drugie pytanie jest takie dlaczego nie mogłem lecieć na pas na autopilocie na ustawionej częstotliwości tego pasa?
Mam jeszcze jedno pytanie. Ze względu na to, że jak się za coś biorę to staram się to robić dobrze, więc czytałem specyfikację samolotu Beechcraft King Air 350 na stronie producenta i tam jest napisane, że pułap lotu dla tego samolotu to 10700. Co powoduje, jeżeli będziemy lecieć tym samolotem na wysokości powiedzmy 18000?   
Bardziej zależy mi na tych pierwszych 2 pytaniach:)

« Odpowiedź #767 dnia: Stycznia 02, 2011, 18:53:05 »
No to pokoleji.
1.Ja juz nie pamietam defaultowego ATC(bo sadze ze takie uzywasz) ale czasami moze to byc blad oprogramowania,AFCADU itp.Tutaj przyda sie bardzie precyzyjna wiedza kolegow.
2.Czestotliwosc ustawiles ale czy ustawiles CRS?Nie myl tego z HDG.Jak lecisz na jakies lotnisko to wydrukuj sobie charta z mapa podejsc ILS jesli takie sa i jeszcze oglny rzut lotniska.
Potem ustawiasz czestotliwosc dajesz NAV tryb i ustawiasz CRS i gotowe.
3.Jesli to defaultowy King Air to moze i uda ci sie doleciec na FL180.Ogolnie mowiac prawdziwy samolot raczej nie da rady na takiej wysokosci a to z racji bardziej rozrzedzonego powietrza.Tutaj jego problem stanowia silniki.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #768 dnia: Stycznia 02, 2011, 19:05:32 »
10700 metrów to wyżej niż FL180...

« Odpowiedź #769 dnia: Stycznia 02, 2011, 19:41:35 »
1. Czyli wychodzi na to, że w normalnej sytuacji powinienem zostać pokierowany przez kontrolę do zlądowania (ustawienia wysokości i samolotu równolegle do pasa)? Czy instrukcje kontroli w okolicach lotnisk mogą zależeć od tego czy w tworzeniu lotu ustawimy typ lotu IFR lub VFR?
2. Ustawiłem częstotliwość pasa w NAV1 i tyle. Tylko teraz tak, jak kierujemy się na radiolatarnię to ustawiamy tak HSI, żeby dwie części strzałki się pokryły, a jak na pas lotniska to ta środkowa część strzałki ma nam tylko wskazywać czy jesteśmy odchyleni w jedną bądź drugą stronę od pasa?
3. Czyli teoretycznie po prostu nie damy rady wznieść się na daną wysokość? Czy np. silniki przestaną nam działać lub będziemy zużywać więcej paliwa?

« Odpowiedź #770 dnia: Stycznia 02, 2011, 19:50:26 »
1. Co to jest zlądowanie? Kontrola nie jest od ustawienia Cię w oś pasa. Lot wg zasad VFR a lot wg zasad IFR to dwa bardzo różne rodzaje lotu.
2. Poczytaj:
http://www.maverick.webd.pl/pliki/gsschool_pl.pdf
http://www.aztec.pl/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=4&id=14&Itemid=39
Jak poczytasz, to przeczytaj raz jeszcze, a następnie:
http://heading.pata.pl/
http://www.youtube.com/watch?v=5dHbxtVXlcY
bo kompletnie nie rozumiesz na jakiej to zasadzie "to wszystko" działa.
3. Teoretycznie, to da się rozłożyć parasol w d... ;k
Poczytaj o sile nośnej, na jakiej zasadzie działa to całe "latanie", czemu samolot nie spada (znajdziesz to w pierwszym pdfie). Później poczytaj jaka jest różnica między silnikami: tłokowymi, tłokowymi z doładowaniem, tłokowymi z turbodoładowaniem, turbinowych, odrzutowych. Zauważ jak zmieniają się ich charakterystyki wraz z wysokością. W tłokowych poczytaj o mieszance paliwowo-powietrznej i jak się ją reguluje wraz z wysokością.
Rozróżniaj jednostki metryczne od anglosaskich (metry vs stopy).
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #771 dnia: Stycznia 02, 2011, 19:52:01 »
......................

Hmm to ciekawe  przekopałem cały system pod kątem tych plików i ... tak zgadłeś mam je tylko w tej lokalizacji co podałem.
innych plików niema o tej nazwie na żadnym z dysków.
Gdy je modyfikuję to widać zmiany w samym FSX więc no cóż  takie życie :)

Dobra koniec OT widać windows windowsowi nie równy... dla mnie ważne że FSX śmiga jak złoto a to jest najważniejsze.

« Odpowiedź #772 dnia: Stycznia 02, 2011, 22:33:04 »
Do RzEmYk-a
Dziękuje za linki, na pewno się przydadzą. Myślę jednak, że ton Twojej wypowiedzi jest nieco nieodpowiedni. Jak widzisz temat to POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO..., więc można by być grzeczniejszym i pohamować się od tego typu "odpowiedzi":
Teoretycznie, to da się rozłożyć parasol w d... ;k
. Jakbym wszystko wiedział to bym tutaj nie pisał, więc należy zakładać, że się nie znam i warto by było nie udawać kogoś kto zjadł wszystkie rozumy. Mimo wszystko dzięki za pofatygowanie się.

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #773 dnia: Stycznia 03, 2011, 15:50:35 »
Dobrze wy tu się koteczki pazurkami drapcie zaś ja mam zupełnie inne pytanie. Otóz czy są waście w posiadaniu jakiegoś  zestawu MFD który można by wmontować w miejsce tego który mamy standardowo w F-18 z Acc. Pytam ponieważ dzisiaj przy wspólnych lotach wyszła jego pewna brzydka przypadłość niektóre funkcje wywoływane na lewym nie są do wywołania na prawym panelu szczególnie w Dinowym F-14 gdzie kończy się to porostu "aktywną" pauzą  Hosta.

« Odpowiedź #774 dnia: Lutego 02, 2011, 11:57:43 »
Witam
Ostatnio byłem zmuszony kupić nowego fsx'a.
Poprzednia kopia poleciała wraz z starym kompem w dobre ręce.
Zamówiłem wersję gold czyli dwa w jednym.
Pytanie do forumowiczów :
czy ten cały gold ma już w sobie sp1 i sp2 ? Czy muszę ściągać i instalować poprawki osobno ?

Pozdrawiam

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #775 dnia: Lutego 02, 2011, 12:06:19 »
Gold ma Acceleration, więc Service packi nie są potrzebne.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #776 dnia: Lutego 03, 2011, 09:35:46 »
Dzięki someone, nie wiedziałem że acc ma sp1 i sp2 w sobie.

Offline Mac

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #777 dnia: Lutego 07, 2011, 21:13:14 »
Poszukuję maszyn DWS ale ze strony państw osi. Zero mam razem z pakietem WOP od A2A po updejcje jest ok, BF-190 przemilcze on po update nadal ma problem znany z FS2004 czyli tarcza śmigła  gdy przez nią patrzeć nie widać nic prócz ziemi czyli tez lipa.
Są jacyś wydawcy  którzy wypuścili na rynek Messerka i Foczkę  czy jestem skazany na latanie nadal tylko Aliantami ???
Zero wiosny nie czyni.:/

PS.
Nabyłem tego He219 ale to trochę mało.

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #778 dnia: Lutego 07, 2011, 21:24:27 »
http://www.classics-hangar.de/main_en.htm

Fw 190 A w różnych wersjach. Kupiłem w sobotę, więc nie mogę jeszcze wiele napisać, ale jeśli chodzi o precyzję wykonania modelu, to jest to najwyższa jakość. Tekstury i model wyglądają bardzo efektownie. Pod względem dodatków (instrukcja), paneli ustępuje Accu Sim, ale i tak ma własny model mechanizmów, przyrządów oraz uszkodzeń m.in. działający Kommandogerät. Nie radzę trzymać ata ponad normę zbyt długo, bo silnik szybko mówi papa. Lata fajnie, a dla miłośników samolotów od Herbatników, proponuję porównanie prostoty obsługi Fw 190 i Spita. Na pewno samolot warty polecenia, choć mało znany.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #779 dnia: Lutego 07, 2011, 21:40:01 »
BF-190 przemilcze on po update nadal ma problem znany z FS2004 czyli tarcza śmigła  gdy przez nią patrzeć nie widać nic prócz ziemi czyli tez lipa.

To jest Bf-109, nie 190, poza tym na forum jest patch który podmienia model na natywny FSX.

http://a2asimulations.com/forum/viewtopic.php?f=27&t=11065&start=0